Gra miejska
30 kwietnia uczniowie technikum obsługi turystycznej pokazali nasze miasto grupie cudzoziemców (Włochów, Francuzów, Greków, Turków) przebywających w Radomiu w ramach programu Erasmus. Tradycyjne zwiedzanie zastąpione zostało Grą Terenową, w ramach której goście zobaczyli część najpiękniejszych miejsc związanych z XIX wiecznym Radomiem.
Gra została przygotowana w ramach zajęć praktycznych w szkole pod kierunkiem nauczycieli (B.Górka, A.Pożyczka) i we współpracy z CIT w Radomiu. Uczniowie ZSSiH (niebieskie koszule) przygotowali zasady gry, puzzle do ułożenia, opisy miejsc, oznakowali miejsca do znalezienia (żółty balonik) oczywiście wszystko w języku angielskim. Cudzoziemcami opiekowali się uczniowie z PG nr 10 wraz z nauczycielami. Grupy z PG nr 10 i goście spisali się bardzo dobrze odnajdując miejsca i zapoznając się z ich historią, odgadując zagadki i układając puzzle. Najlepsze pierwsze 2 grupy otrzymały nagrody (ciasteczka z cukierni ZSSiH i książki).
Mamy nadzieję, że taki sposób zwiedzania (zwany questingiem) przypadnie do gustu nie tylko obcokrajowcami.
Finał XX edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz
W dniach 13-15 kwietnia 2015 roku we Wrocławiu odbył się finał XX edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
Temat przewodni tegorocznej edycji Turnieju to: „Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016”. Województwo mazowieckie reprezentowali:
- Angelika Rogala z klasy 3C (cukiernik)
- Mateusz Czarnecki z klasy 3PC (piekarz).
Turniej składał się z części teoretycznej oraz praktycznej. Nawiązując do tematu tej edycji uczestnicy w części praktycznej mieli do wykonania:
-w zawodzie cukiernik:
1. Tort o wadze do 3 kg
2. 6 szt. ciastek bankietowych o masie ok. 100g/szt
3. 5 szt. figurek z marcepana lub masy plastycznej
4. Eksponat z karmelu lub czekolady
- w zawodzie piekarz:
1. W ciągu 5 min. jak największą liczbę rogalików wyborowych
2. Chleb okolicznościowy o wadze do 2000 g
3. Chałkę turecką i żydowską z ciasta półcukierniczego
4. 6 szt. bułek wyborowych
5. Dowolny wyrób z ciasta półcukierniczego o masie 500-1000g.
Jury doceniło prace w wykonaniu naszych uczniów. Mateusz Czarnecki zarówno w części teoretycznej jak i praktycznej był najlepszy, dzięki czemu zdobył I miejsce uzyskując tytuł laureata. Chleb okolicznościowy w jego wykonaniu wyraźnie wyróżniał się od prac innych uczestników. Był wykonany z wielkim kunsztem w sposób staranny, pomysłowy i z artystyczną duszą.
Angelika Rogala również uzyskała tytuł laureata zdobywając V miejsce. Jej praca została doceniona za staranność, pomysłowość oraz eksponat wykonany z karmelu. Mateusz do Turnieju był przygotowywany przez panią Annę Wachowicz. Natomiast Angelika do Turnieju była przygotowywana przez panią Beatę Świąder oraz panią Annę Jankowską w cukierni ,,Ewa”. Organizatorzy Turnieju dokonali podsumowania ostatniego dziesięciolecia z czego wynika, że nasza szkoła jest jedną z nielicznych szkół posiadającą tak dużą liczbę laureatów. Pod względem liczby laureatów w zawodzie piekarz jesteśmy na I miejscu.
Mateusz i Angelika jako laureaci są zwolnieni z części teoretycznej i praktycznej egzaminu zawodowego.
Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów zawodowych.
Eliminacje okręgowe XXXIX Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
17 kwietnia w Warszawie w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyły się eliminacje okręgowe XXXIX Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach działający w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwem Środowiska. Uczestniczyliśmy w tej olimpiadzie po raz pierwszy. Nasz uczeń – Mikołaj Mortka z klasy 4 zc startował w 1 z 9 bloków – żywienie człowieka i gospodarstwo domowe. Etap okręgowy składa się z testu pisemnego (60 pytań) i z trzech zadań praktycznych.
Mikołaj zdobył II miejsce i weźmie udział w finale w dniach 29-30 maja w Olsztynie. Na tym poziomie Olimpiady Mikołaj ma już zapewnione zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego a w Olsztynie będzie walczył o Tytuł Laureata i o indeks na studia.
Gratulujemy i trzymamy kciuki za finał!!!
Finał II Olimpiady Wiedzy o Turystyce - mamy indeks na Uniwersytet Łódzki
W dniach 08-11 kwietnia 2015 r. w Spale odbył się etap centralny II Olimpiady Wiedzy o Turystyce, w którym wzięła udział Wiktoria Zażnicka z klasy trzeciej o profilu technik obsługi turystycznej.
Organizatorem zawodów był Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego. Patronat honorowy nad przedsięwzięciem sprawowało Ministerstwo Sporu i Turystyki oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej.
Tegoroczna Olimpiada odbywała się pod hasłem "Małe też może być piękne - potencjał turystyczny miejsc i obszarów". Miała na celu zwrócenie uwagi na atrakcje, produkty turystyczne realizowane w skali mikro. Ideą organizatorów było zainteresowanie uczestników najbliższym otoczeniem miejsca zamieszkania czy nauki.
W eliminacjach szkolnych wzięło udział ok. 3500 uczniów, w okręgowych ok. 380, a w etapie centralnym 35.
Wiktoria w części pierwszej rozwiązywała 40 zadań testowych wielokrotnego wyboru, z zakresu różnych treści i umiejętności w zawodzie technik obsługi turystycznej, a w części drugiej przedstawiła wcześniej przygotowaną prezentację multimedialną, na temat dziedzictwa przemysłowego naszego miasta.
Wiktoria zdobyła tytuł finalisty, który zwalnia ją z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje jej możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie wyższe związane z turystyką.
Finał obfitował w liczne atrakcje, m.in.: odbyła się gra terenowa po Spale, miała miejsce wycieczka krajoznawcza po okolicy Tomaszowa Mazowieckiego, wizyta w Centralnym Ośrodku Sportu i Ośrodku Przygotowań Olimpijskich itp.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Etap centralny XVII Olimpiady Wiedzy o Żywności
W dniach 12-13 marca 2015 r. odbywał się etap centralny XVII Olimpiady Wiedzy o Żywności. Uczestniczyła w nim uczennica klasy III w zawodzie technik technologii żywności Aleksandra. Organizatorami olimpiady byli: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Do etapu centralnego zakwalifikowano 49 uczniów z 31 szkół. Zmagania uczestników polegały na rozwiązaniu testu z bloku przetwórstwa i analizy żywności, maszyn i urządzeń oraz ekonomii. Do części ustnej zakwalifikowano 11 uczestników którzy najlepiej rozwiązali test, w grupie tej znalazła się Ola. Część ustna olimpiady odbywała się w budynku Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego, a w skład komisji oceniającej weszli między innymi: prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Jan Michniewicz , prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki, prof. dr hab. Maria Małecka. Ostatecznie nasza reprezentantka zajęła VII miejsce i uzyskała tytuł laureata III stopnia. Ten dobry wynik wiąże się ze zwolnieniem z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz możliwość podjęcia studiów wyższych na wydziałach i kierunkach związanych z technologią żywności, towaroznawstwem, biotechnologią, żywieniem człowieka na renomowanych uczelniach. Gratulujemy!
Mixer - pyszne danie wielkanocne
Próbowaliście kiedyś wielkanocnej białej kiełbasy, zapiekanej z jabłkami i żurawiną? Po prostu pycha! W najnowszym "Mixerze" uczniowie Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu pokazują, jak przygotować to danie i jak ugotować prawdziwy żur. Smacznego!
https://www.facebook.com/zebrra.tv/posts/371787933022193
/w programie występują uczniowie z klasy 3 kb - Karolina Kucharska i Grzegorz Fronk przygotowywani przez nauczycieli praktycznej nauki zawodu Monikę Wasik i Ewę Guść/
ZEBRRA.TV