Brązowy medal i wyróżnienie na Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym
W dniach od 10-12.04.2014 r. w Budapeszcie odbył się 34 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny organizowany przez Szkołę Gundel Karoly. Tematem wiodącym była „Kuchnia europejska na przełomie XIX i XX wieku”. W konkursie rywalizowało 10 drużyn z krajów europejskich: Francji, Austrii, Niemiec, Danii, Polski i Węgier.
W tym roku naszą szkołę reprezentowały: Paulina (kelnerka), Aleksandra (kucharz), Martyna (kucharz), Monika (cukiernik)
Konkursowe dania:
Zakąska gorąca: Trio pierogowe z sosem miodowo-balsamicznym
Zupa: Flaki wołowe
Danie zasadnicze: Comber z jelenia w sosie z owoców leśnych oraz pieczone ziemniaki
Deser: Tort wiśniowo-szodonowy oraz deser staropolski
Nasi uczniowie zdobyli brązowy medal, a kucharze zostali wyróżnieni za autentyczność wykonanych potraw i zgodność z tematem.
Praca cukiernika była bardzo trudna, ponieważ uczennica pracowała całą noc, ocena wykonanych wyrobów odbyła się o godzinie 4.00 nad ranem. Zadaniem kelnerki było przygotowanie nakrycia stołu w bardzo krótkim czasie oraz przeprowadzenie flambirowania potraw przed komisją konkursową.
Uczestnicy konkursu porozumiewali się w języku angielskim.
Uczennice do konkursu zostały przygotowane przez nauczycieli: p. J.Tkaczyk, p.J.Pieczyńską, p.G.Jamkę, p.B.Świąder, p.U.Tusiek, p.J.Wojciechowskiego, tłumaczem w trakcie trwania konkursu była p.M.Kotas.
PIELGRZYMKA MATURZYSTÓW NA JASNĄ GÓRĘ
23 kwietnia 2014 r. uczniowie klas maturalnych naszej szkoły wraz z kapłanem i katechetami, wyruszyli na doroczną pielgrzymkę na Jasną Gòrę. W Częstochowie młodzież powitał bp Henryk Tomasik,który podczas Mszy św. wygłosił homilię a także przewodniczył wspólnej modlitwie.
Tegorocznemu spotkaniu patronował bł. Jan Paweł II, bowiem pielgrzymka odbyła się na kilka dni przed Jego kanonizacją.W czasie konferencji oraz Drogi Krzyżowej maturzyści usłyszeli słowa papieża, bł.Jana Pawła II, o stawianiu sobie wymagań, radości dawania świadectwa wiary oraz przezwyciężaniu niepowodzeń.
Jasnogórskie spotkanie zakończyła modlitwa zawierzenia pod obrazem Czarnej Madonny.
Patryk z klasy 3PC laureatem XIX Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz
W dniach 7-9 kwietnia 2014 roku we Wrocławiu odbył się XIX Ogólnopolski Turniej Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
Tematem przewodnim Turnieju były – „Muzyczne inspiracje”. Reprezentantem województwa mazowieckiego na tegorocznym Ogólnopolskim Turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik był Dawid uczeń klasy 3 C, natomiast reprezentantem województwa mazowieckiego na Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego ucznia w zawodzie piekarz był Patryk z klasy 3 PC.
Turniej składał się z części teoretycznej ( test), oraz części praktycznej.
Zadania w części praktycznej w zawodzie cukiernik to: tort, ciasteczka bankietowe, figurki z marcepana oraz eksponat z karmelu lub czekolady.
Zadania w części praktycznej w zawodzie piekarz to: rogaliki wyborowe, chleb okolicznościowy, chałka turecka i żydowska, bułki wyborowe pszenne i wyrób z ciasta półcukierniczego.
Nasi uczniowie wykazali się dużą wiedzą teoretyczną oraz umiejętnościami praktycznymi, otrzymali pamiątkowe medale, dyplomy i nagrody. Patryk został Laureatem Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz.
Uczestnikom Turnieju serdecznie gratulujemy..
Mistrz szkolnej patelni
03.04.2014 odbył się konkurs "Mistrz szkolnej patelni" w Olsztynie.
W konkursie wzięło udział 13 dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych województwa warmińsko-mazurskiego w tym gościnnie drużyna z Francji, Rosji i z naszej szkoły.
Naszą szkołę reprezentowali: Mikołaj Mortka z klasy 3 TŻC oraz Adrian Dreas z klasy 3 TŻB pod opieką P. M. Wnęt i P. K. Kubickiej.
Tematem konkursu były "Potrawy z ryb słodkowodnych inspirowane przepisami Stanisława Czarnieckiego" oraz propagowanie kuchni warmińsko-mazurskiej.
Stanisław Czarniecki był sekretarzem królewskim, podstolim żytomirskim, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej. Był mistrzem wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego, a także Jana III Sobieskiego. Staropolska kuchnia Stanisława Czarnieckiego to przede wszystkim kuchnia ostra, bardzo wyrazista. Charakterystycznym dla niej było użycie znacznych ilości przypraw egzotycznych.
Reprezentanci naszej szkoły otrzymali wyróżnienie za najbardziej tradycyjną i najbardziej smaczną potrawę przypominającą czasy Stanisława Czarnieckiego ("Karp w sieci w gąszczu przedniejszym z plincami").
XVIII Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Biblijnej wspaniałą przygodą z Pismem Świętym
18 marca 2014 r. odbył się w naszej szkole I etap konkursu, w którym wzięli udział uczniowie różnych klas.
Głównym celem konkursu była zachęta młodych, do zanurzenia się w biblijnych treściach i uczynienia z nich drogowskazu życia oraz możliwości pogłębienia swojej wiedzy i duchowości.
Zakres merytoryczny XVIII edycji obejmował 1 i 2 Księgę Królewską oraz Ewangelię wg św. Marka wraz z wstępami, przypisami i komentarzami oraz słowniczkiem.
Komisja wyłoniona z nauczycieli religii zakwalifikowała do etapu diecezjalnego trzy osoby, które uzyskały najwyższą liczbę punktów:
1 miejsce 1 TOT - Piotr W.
2 miejsce 1 TŻ - Agnieszka G.
3 miejsce 2 TGB - Monika K.
W etapie diecezjalnym, który odbył się 09 kwietnia 2014 r. uczeń klasy 1 TOT - Piotr W., po dogrywce zdobył ostatecznie 4 miejsce, ustępując miejsca jedynie najlepszym.