XXI Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie piekarz i cukiernik
W dniach 11-13.04.2016 roku odbył się we Wrocławiu XXI Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie piekarz i cukiernik.
Naszą szkołę reprezentował Michał z klasy III PC i Sylwia z klasy III C.
Temat tegorocznych zmagań to „Głębia oceanu”.
Nasza reprezentacja po dwudniowych zmaganiach (część pisemna i praktyczna) wywalczyła super lokaty. Michał zdobył III miejsce w kwalifikacji piekarskiej , Sylwia zdobyła VI miejsce w kwalifikacji cukierniczej.
Dodatkowo Michał za wykonanie oryginalnego chleba zdobył sobie uznanie publiczności.
Nauczycielami przygotowującymi do konkursu były Anna Wachowicz, Małgorzata Miedzińska i Beata Świąder.
Prezentacja zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych
14.04.2016 r. w naszej szkole odbyła się prezentacja zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych dla rodziców. W trakcie spotkania rodzice mogli spróbować zdrowych przekąsek, zobaczyć nakrycie stołu do obsługi konsumenta i posłuchać uczniów prezentujących zawód.
Prezentację multimedialną, zdrowe przekąski i obsługę przygotowali uczniowie z klas 3Ga i 3Gc o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli zawodu - Pań: M.Wasik, A.Krawczyk i J.Pieczyńskiej.
Podziękowanie
Radomskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami pragnie serdecznie podziękować organizatorom zbiórki żywności i darów rzeczowych dla zwierząt z radomskiego schroniska.
I Turniej o Puchar Dyrektora
W sobotnie przedpołudnie 9 kwietnia 2016 w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich odbył się I Turniej o Puchar Dyrektora ZSSiH. W imprezie udział wzięły szkoły gimnazjalne. Emocji, zdrowej rywalizacji i walki było co niemiara. Na zawody stawiły się 4 zespoły: Publiczne Gimnazjum nr 22, Publiczne Gimnazjum nr 2, Publiczne Gimnazjum nr 3, Publiczne Gimnazjum Parznice.
Po pierwszej rundzie na prowadzeniu było PG nr 3, które pokonało PG nr 2 (3:1). Jednak drużyna, która zlokalizowana jest na Osiedlowej nie zamierzała się poddawać. Pozostałe zespoły również, nie pozostawały dłużne i walczyły z całych sił o jak najwyższe miejsce w turnieju.
Po pierwszej rundzie klasyfikacja wyglądała następująco: I miejsce PG nr 3, II miejsce – PG nr 2, III miejsce- PG Parznice, IV miejsce – PG nr 22. W rundzie finałowej drużyny wyszły bardziej zmobilizowane i chcące odnieść sukces, ponieważ nagrody dla zespołów były okazałe. I tak podsumowując punkty z rudny I i finałowej klasyfikacja wyglądała następująca : I miejsce – PG nr 2, II miejsce – PG nr 3, III miejsce – PG nr 22, IV miejsce – PG Parznice. W zawodach nie brakowało pięknych bramek oraz sportowych postaw i zachowań Fair Play.
Uwiecznieniem zmagań było wręczenie nagród dla zespołów i najlepszego strzelca turnieju, przez zawodników zespołu RKS RADOMIAK RADOM, kapitana Macieja Świdzikowskiego oraz Rossi Pereira Leandro. Wizyta dwóch znanych sportowców była bardzo miłym akcentem dla młodzieży, która chętnie robiła sobie zdjęcia „z gwiazdami radomskiego sportu”, zdobywała ich autografy, a piłkarze Radomiaka zaprosili wszystkich uczestników na piknik sportowy, który tego dnia odbywał się na stadionie przy ulicy Struga 63.
Wszyscy zgodnie uznali, że tego typu zawody powinny odbywać się cyklicznie.
Organizatorzy składają podziękowania dyrekcji ZSSiH za umożliwienie przeprowadzenia zawodów, udostepnieniu obiektów, sponsorom (Auto Szyby – M. Zagożdżon, Szkolny Związek Sportowy w Radomiu, Skadar Radom) za ufundowanie pucharów i nagród rzeczowych dla uczestników turnieju. ORGANIZATORAMI TURNIEJU BYLI NAUCZYCIELE WYCHOWANIA FIZYCZNEGO ZSSiH: Robert Śledź, Grzegorz Rochowski, Emil Markiewicz, Kalbarczyk Wojciech (ratownik medyczny).
Marlena w finale I Olimpiady Kawy dla Szkół Gastronomicznych
Marlena z klasy 3 gc zakwalifikowała się do finału I Olimpiady Kawy dla Szkół Gastronomicznych, który odbył się 8 kwietnia 2016 w Warszawie.
Podstawowym celem zawodów było rozszerzenie kultury kawy pośród młodej rzeszy baristów biorących udział w Olimpiadzie.
Marlena musiała wykazać swoje umiejętności, wiedzę i pasję w trzech dyscyplinach:
espresso (przygotowanie i zaserwowanie w ciągu 6 minut 4 identycznych espresso - oceniana była poprawność techniki przygotowania, powtarzalność oraz jakość kremy),
cappuccino (przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 6 minut 4 identycznych cappuccino - oceniana była poprawność zaparzania espresso, spieniania mleka, wygląd/ trudność wzoru, identyczność/powtarzalność wzoru)
i „cup tasting” (zdolność rozróżniania kawy poprzez aromat i smak).
Marlena wykazała się dużą znajomością zawodu w trzech dyscyplinach, z których każda reprezentuje niezbędne umiejętności zawodu baristy.
GRATULUJEMY i mamy nadzieję, że swoim talentem, umiejętnościami i pasją zmotywuje koleżanki i kolegów do większego zaangażowania w świat kawy.
Sprawność fizyczna, a zdrowy styl życia
Dnia 8.04.2016 w ramach VIII Festiwalu Zupy nauczyciele Grzegorz Rochowski i Emil Markiewicz zorganizowali na Sali gimnastycznej konkurs strzałów do bramki po pokonaniu ustawionego toru przeszkód. Nagrodą za udział w zabawie dla każdego uczestnika była szklanka świeżo wyciśniętego soku.
Konkurs ten cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów, przybyłych w tym dniu do naszej szkoły. Świadczyć mogą o tym duże ilości soku, które zostały wypite przez naszych gości (ok. 20 l).
Mistrzostwa Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w piłce siatkowej chłopców
Do zawodów zgłosiło się 8 drużyn dwuosobowych. Zwycięzcą turnieju została drużyna w składzie: Jakub ( 2Gb) oraz Kacper Majkusiak ( 2Ka), którzy w finale pokonali zespół utworzony przez Macieja (2 OT) oraz Kacpra (1OT).
Zawody przebiegały w atmosferze Fair Play. Nie brakowało również efektownych zagrań, które mogli obserwować uczniowie naszej szkoły. Nagrodę Fair Play otrzymała drużyna w składzie: Jakub ( 2Ot), Arkadiusz (2Z). Organizatorami zawodów byli nauczyciele Wychowania Fizycznego: Kalbarczyk Wojciech, Markiewicz Emil, Stachnio Bartosz, Śledź Robert.
Międzynarodowy Festiwal Tortów, Ciast i Ciasteczek
W dniach 18-19 marca 2016 r. w zabytkowych wnętrzach Zamku Piastów Śląskich w Brzegu, odbył się Międzynarodowy Festiwal Tortów, Ciast i Ciasteczek organizowany pod patronatem Marszałka Województwa Opolskiego.
ZSSiH w Radomiu reprezentowała Monika z klasy II TZ. Forma i dekoracja przygotowanego przez nią tortu przedstawiała neogotycki Pałac w Jędrzejowie.
Oprócz prezentacji tortów równolegle odbywał się konkurs dekorowania ciasteczek. Monika była jedyną uczennicą, która zakwalifikowała się do konkursu, a konkurencje jej stanowili profesjonalni cukiernicy z Polski oraz Czech, którzy swym tortom poświęcili wiele godzin bardzo ciężkiej pracy. Jury konkursu wyłoniło zwycięzców, a Nasza reprezentantka otrzymała wyróżnienie w kategorii: tort duży 3D oraz wspaniałe nagrody (m.in. Vouchery pobytowe dla 2 osób w gospodarstwach agroturystycznych i pensjonatów woj. opolskiego).
Gratulujemy Monice i Dziękujemy za cenne rady p.B.Świąder i M.Miedzińskiej ;-). Opiekunem Moniki była O. Wróblewska.