Etap wojewódzki XVII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
5 stycznia 2013 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, odbył się Etap wojewódzki XVII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 3 C: Karolina i Damian.
Tematem przewodnim tej edycji była: „Moja mała ojczyzna”. Uczniowie najpierw napisali test sprawdzający z wiedzy w zawodzie cukiernik, a następnie wykonali tort, babeczki bankietowe oraz figurki z dowolnego surowca.
Konkursowe prace oceniało profesjonalne jury. Uczeń naszej szkoły Damian zajął III miejsce. Gratulujemy!!!
V Dzień Języków Obcych
13 grudnia 2012 roku w naszej szkole już po raz piaty odbył się Dzień Języków Obcych. Organizatorkami były panie Iwona Sobania, Anna Paplińska, Miłosława Juszkieiwcz, Emilia Zwęglińska.
Obejrzeliśmy bardzo udane przedstawienie baśni „Czerwony Kapturek” po niemiecku w reżyserii pani Iwony Sobani. Rozbrzmiewała „Cicha noc” we wszystkich nauczanych w ZSSiH językach. Pani Anna Paplińska przedstawiła ciekawostki na temat języków obcych, a także przeprowadziła kwizy dotyczące przysłów i zapożyczeń językowych. Barwnym konkursem było zgadywanie, za jaką postać przebrali się uczniowie. Najbardziej podobał się Napoleon (Mikołaj z kl. 2 TŻC) oraz Joanna d’Arc (Marta z kl. 2 TK). Jak co roku odbył się konkurs kulinarny. Wzięło w nim udział 9 zespołów. Wygrały Anna i Paulina z klasy 3 TG za tort pinacolada. Drugie miejsce zajęły Oliwia i Katarzyna z klasy 2 TK za tartę z gruszkami. Laureaci otrzymali bilety do kina i upominki ufundowane przez organizatorów. Podczas święta języków jak zwykle wszyscy dobrze się bawili, a przy okazji sporo nauczyli.
Prezentacja zawodu technik technologii żywności
Kształcenie w zawodzie technik technologii żywności dla absolwentów gimnazjum trwa cztery lata.
Program nauczania obejmuje zarówno przedmioty ogólnokształcące jak i przedmioty zawodowe traktujące w szerokim pojęciu o produkcji i utrwalaniu żywności. Absolwent uzyska dobre przygotowanie ogólnokształcące, znajomość dwóch języków obcych oraz gruntowne przygotowanie zawodowe. Ponadto podczas odbywania nauki odbędzie 7 tygodni praktyk.
Absolwent zdobędzie wiedzę w zakresie: metod produkcji żywności w różnych branżach przemysłu spożywczego, metod utrwalania, transportu i przechowywania żywności, oceny jakości żywności, opakowań żywności w przemyśle spożywczym, maszyn i urządzeń do przetwórstwa żywności, organizowania i nadzorowania procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym, zarządzania firmą, marketingu i podstaw przedsiębiorczości języka obcego zawodowego.
Aby uzyskać tytuł zawodowy – technik technologii żywności uczeń musi potwierdzić umiejętności z zakresu dwóch kwalifikacji i uzyskać średnie wykształcenie.
Jako technik technologii żywności absolwent znajdzie zatrudnienie: w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego różnych branż np. mięsnej, cukierniczej, piekarskiej, mleczarskiej w instytucjach zajmujących się badaniem i oceną żywności i laboratoriach analizy żywności, w placówkach handlowych prowadzących sprzedaż artykułów spożywczych, w firmach zajmujących się przechowaniem i dystrybucją żywności, w zakładach żywienia zbiorowego, w ośrodkach turystyczno-wypoczynkowych może prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej. Dobre przygotowanie zawodowe oraz uzyskanie świadectwa maturalnego pozwoli absolwentom na zdobycie konkretnego i atrakcyjnego zawodu i na kontynuowanie nauki na studiach wyższych np.na Wydziale Technologii Żywności lub Biotechnologii.
„Giełda Talentów”
1 czerwca uczniowie naszej szkoły świętowali Dzień Dziecka uczestnicząc w rozgrywkach sportowych (turniej piłki nożnej o puchar Dyrektora Szkoły) oraz oglądając finał szkolnego konkursu „Giełda Talentów” Po burzliwych obradach jury (złożonego z 6 uczniów, 3 nauczycieli wybranych spośród publiczności, dyrekcji oraz Przewodniczącej Rady Rodziców).
I miejsce i nagrodę w postaci laptopa przyznano Maciejowi Grzegorzewskiemu z kl. 4 TK za prezentację niezwykłych umiejętności żonglerskich.
II miejsce i nagrodę w postaci notebooków otrzymały Karolina Brzyska i Ilona Jaroszek (podopieczne p. prof. M. Raczyńskiej) z klasy 3 TK za prezentację umiejętności gimnastycznych.
III miejsce zajął wokalista z klasy 4 TK Ernest Wojtyniak, miejsce IV wyśpiewała Magdalena Gutkowska z klasy 1 TŻA, a piąte uczeń klasy 1 THA Jakub. Uczniowie otrzymali nagrody pocieszenia w postaci pendrive.
W trakcie obrad jury publiczność bawiły „animatorki czasu wolnego” z klasy 3 TOT.
Finał konkursu przygotowały p. M. Gralec i I. Tomczyk z uczniami klas 3 TOT i 1 THA.
Spotkanie podsumowujące jedenastą edycję Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej
23 maja 2012r. odbyło się spotkanie z wiceprezydentem p. Ryszardem Fałkiem i dyrekcją Radomskiego Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli, podsumowujące jedenastą edycję Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej. Naszą szkołę reprezentowała pomysłodawczyni i koordynator konkursu p. Izabela Tomczyk-Spólna.
Etap centralny XV Ogólnopolskiego Turnieju im. Anny Butki
W dniach 26-27 kwietnia 2012 odbywał się w Poznaniu etap centralny XV Ogólnopolskiego Turnieju im. Anny Butki. Wśród 19 uczestników z całej Polski znalazło się dwóch uczniów naszej szkoły: Daniel z kl.3pc i Damian z kl. 2pc. Uczestnicy musieli się wykazać wysokimi umiejętnościami w zakresie produkcji pieczywa oraz wiedzą teoretyczną. W ostatecznej klasyfikacji Daniel znalazł się w gronie laureatów zajmując 4 miejsce, Damian został finalistą turnieju.Obydwaj uczniowie oprócz dyplomów, medali i nagród uzyskali zaświadczenia zwalniające ich z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
Jedną z atrakcji pobytu w Poznaniu była wycieczka zorganizowana przez Komitet Główny Turnieju do poznańskiego browaru Lech.
Prezentacja zawodu technik hotelarstwa
Technik hotelarstwa jest zawodem o charakterze usługowym. Hotelarz oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie, współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi tego typu.
Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika hotelarstwa należą wszystkie czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego (recepcja, służba pięter, gastronomia, usługi komplementarne). Typowymi miejscami pracy są obiekty bazy noclegowej, takie jak: hotele, motele, ośrodki wypoczynkowe, uzdrowiska, pensjonaty, zajazdy, schroniska itp. Ponadto absolwenci szkoły hotelarskiej mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług noclegowych.
Efektywność kształcenia w tym zawodzie jest zwiększana poprzez współpracę szkoły z zakładami hotelarskimi, w których uczniowie odbywają staże zawodowe oraz organizacjami branżowymi.
Giełda Talentów
23 kwietnia odbył się szkolny konkurs "Giełda Talentów", którego celem było promowanie młodzieży uzdolnionej nie tylko w zakresie objętym nauką w szkole. Wśród licznie prezentujących się uczniów wystąpili tancerze, piosenkarze, gimnastyczki, kuglarz, iluzjonista i żongler.
Występy oceniało jury składające się z dyrekcji, uczniów i rodziców oraz zgromadzona publiczność. W czasie obrad jury młodzież zgromadzoną na sali gimnastycznej zabawiały animatorki kultury z kl. 3 tot, które porwały wszystkich do wspólnego, spontanicznego tańca. "Giełda" była świetną okazją do zaprezentowania niezwykłych umiejętności uczniów, którzy oprócz pieczenia i gotowania potrafią wykonywać skomplikowane akrobacje gimnastyczne czy "obsługiwać" diablo i pojki. Uczestnicy konkursu rywalizowali o nie byle jakie nagrody, zwycięzca otrzyma bowiem wysokiej klasy laptopa.
Do finału konkursu, który odbędzie się 1 czerwca zakwalifikowały się: Karolina Brzyska i Ilona Jaroszek (kategoria gimnastyka), Magdalena Gutkowska (kategoria śpiew), Krzysztof Rdzanek (kategoria kuglarstwo), Ernest Wojtyniak (kategoria śpiew), Maciej Grzegorzewski (kategoria żonglerka), Jakub i Tomasz z klasy I THA (kategoria zespół).
Organizacją konkursu zajmowały się nauczycielki j. polskiego panie: Monika Gralec i Izabela Tomczyk-Spólna przy współpracy klas: 3tot, 3tk, 3tża i1tha.
XVII edycja ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik
Uczniowie naszej szkoły brali udział w XVII edycji ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik, który odbył się w dniach 16 - 18 kwietnia 2012 roku we Wrocławiu.
Piekarzy reprezentował Łukasz (II miejsce), a cukierników Anna (VII miejsce tytuł laureata). Tym samym zgodnie z rozporządzeniem MEN zostali zwolnieni z etapu teoretycznego egzaminu zawodowego. Turniej składał się z części teoretycznej w postaci testu i części praktycznej, której tematem przewodnim było Euro 2012. Wśród prac królowały piłki i boiska oraz postaci piłkarzy, bramkarzy i kibiców.