Eliminacje okręgowe XXXIX Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
17 kwietnia w Warszawie w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyły się eliminacje okręgowe XXXIX Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach działający w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwem Środowiska. Uczestniczyliśmy w tej olimpiadzie po raz pierwszy. Nasz uczeń – Mikołaj Mortka z klasy 4 zc startował w 1 z 9 bloków – żywienie człowieka i gospodarstwo domowe. Etap okręgowy składa się z testu pisemnego (60 pytań) i z trzech zadań praktycznych.
Mikołaj zdobył II miejsce i weźmie udział w finale w dniach 29-30 maja w Olsztynie. Na tym poziomie Olimpiady Mikołaj ma już zapewnione zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego a w Olsztynie będzie walczył o Tytuł Laureata i o indeks na studia.
Gratulujemy i trzymamy kciuki za finał!!!
Finał II Olimpiady Wiedzy o Turystyce - mamy indeks na Uniwersytet Łódzki
W dniach 08-11 kwietnia 2015 r. w Spale odbył się etap centralny II Olimpiady Wiedzy o Turystyce, w którym wzięła udział Wiktoria Zażnicka z klasy trzeciej o profilu technik obsługi turystycznej.
Organizatorem zawodów był Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego. Patronat honorowy nad przedsięwzięciem sprawowało Ministerstwo Sporu i Turystyki oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej.
Tegoroczna Olimpiada odbywała się pod hasłem "Małe też może być piękne - potencjał turystyczny miejsc i obszarów". Miała na celu zwrócenie uwagi na atrakcje, produkty turystyczne realizowane w skali mikro. Ideą organizatorów było zainteresowanie uczestników najbliższym otoczeniem miejsca zamieszkania czy nauki.
W eliminacjach szkolnych wzięło udział ok. 3500 uczniów, w okręgowych ok. 380, a w etapie centralnym 35.
Wiktoria w części pierwszej rozwiązywała 40 zadań testowych wielokrotnego wyboru, z zakresu różnych treści i umiejętności w zawodzie technik obsługi turystycznej, a w części drugiej przedstawiła wcześniej przygotowaną prezentację multimedialną, na temat dziedzictwa przemysłowego naszego miasta.
Wiktoria zdobyła tytuł finalisty, który zwalnia ją z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje jej możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie wyższe związane z turystyką.
Finał obfitował w liczne atrakcje, m.in.: odbyła się gra terenowa po Spale, miała miejsce wycieczka krajoznawcza po okolicy Tomaszowa Mazowieckiego, wizyta w Centralnym Ośrodku Sportu i Ośrodku Przygotowań Olimpijskich itp.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Etap centralny XVII Olimpiady Wiedzy o Żywności
W dniach 12-13 marca 2015 r. odbywał się etap centralny XVII Olimpiady Wiedzy o Żywności. Uczestniczyła w nim uczennica klasy III w zawodzie technik technologii żywności Aleksandra. Organizatorami olimpiady byli: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Do etapu centralnego zakwalifikowano 49 uczniów z 31 szkół. Zmagania uczestników polegały na rozwiązaniu testu z bloku przetwórstwa i analizy żywności, maszyn i urządzeń oraz ekonomii. Do części ustnej zakwalifikowano 11 uczestników którzy najlepiej rozwiązali test, w grupie tej znalazła się Ola. Część ustna olimpiady odbywała się w budynku Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego, a w skład komisji oceniającej weszli między innymi: prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Jan Michniewicz , prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki, prof. dr hab. Maria Małecka. Ostatecznie nasza reprezentantka zajęła VII miejsce i uzyskała tytuł laureata III stopnia. Ten dobry wynik wiąże się ze zwolnieniem z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz możliwość podjęcia studiów wyższych na wydziałach i kierunkach związanych z technologią żywności, towaroznawstwem, biotechnologią, żywieniem człowieka na renomowanych uczelniach. Gratulujemy!
Mixer - pyszne danie wielkanocne
Próbowaliście kiedyś wielkanocnej białej kiełbasy, zapiekanej z jabłkami i żurawiną? Po prostu pycha! W najnowszym "Mixerze" uczniowie Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu pokazują, jak przygotować to danie i jak ugotować prawdziwy żur. Smacznego!
https://www.facebook.com/zebrra.tv/posts/371787933022193
/w programie występują uczniowie z klasy 3 kb - Karolina Kucharska i Grzegorz Fronk przygotowywani przez nauczycieli praktycznej nauki zawodu Monikę Wasik i Ewę Guść/
ZEBRRA.TV
ETAP SZKOLNY XIX OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU WIEDZY BIBLIJNEJ
24 marca b.r. pod kierunkiem księży i katechetów naszej szkoły został przeprowadzony pierwszy etap-szkolny, XIX Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Biblijnej organizowany przez Katolickie Stowarzyszenie "Civitas Christiana".
Tegoroczny zakres Konkursu obejmował Księgę Jonasza,Ewangelię wg św.Jana oraz Dzieje Apostolskie.Składał się z 45 pytań, z których większość stanowiła pytania wyboru.
Do pierwszego etapu przystąpiło osiemnastu uczniów z różnych klas. Największą liczbę punktów zdobyli uczniowie: Patryk G.-60p.,Piotr W.-53p. oraz Katarzyna W.-52p..To właśnie Ci uczniowie będą reprezentować naszą szkołę podczas drugiego etapu-diecezjalnego, Konkursu,który odbędzie się w kwietniu.
Życzmy Im powodzenia i zakwalifikowania się do etapu ogólnopolskiego.
Ostatnie zajęcia Technikum Uzupełniającym
W niedzielę 22 marca 2015 r. odbyły się ostatnie zajęcia w Technikum Uzupełniającym.
Od 1 września 2012 r.Ministerstwo Edukacji Narodowej wprowadziło nową formę kształcenia zawodowego dla dorosłych – kwalifikacyjne kursy zawodowe, które umożliwiają uzyskanie lub uzupełnienie kwalifikacji zawodowych w danym zawodzie.
Kursy kwalifikacyjne są bezpłatne.