Sprawność fizyczna, a zdrowy styl życia
Dnia 8.04.2016 w ramach VIII Festiwalu Zupy nauczyciele Grzegorz Rochowski i Emil Markiewicz zorganizowali na Sali gimnastycznej konkurs strzałów do bramki po pokonaniu ustawionego toru przeszkód. Nagrodą za udział w zabawie dla każdego uczestnika była szklanka świeżo wyciśniętego soku.
Konkurs ten cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów, przybyłych w tym dniu do naszej szkoły. Świadczyć mogą o tym duże ilości soku, które zostały wypite przez naszych gości (ok. 20 l).
Mistrzostwa Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w piłce siatkowej chłopców
Do zawodów zgłosiło się 8 drużyn dwuosobowych. Zwycięzcą turnieju została drużyna w składzie: Jakub ( 2Gb) oraz Kacper Majkusiak ( 2Ka), którzy w finale pokonali zespół utworzony przez Macieja (2 OT) oraz Kacpra (1OT).
Zawody przebiegały w atmosferze Fair Play. Nie brakowało również efektownych zagrań, które mogli obserwować uczniowie naszej szkoły. Nagrodę Fair Play otrzymała drużyna w składzie: Jakub ( 2Ot), Arkadiusz (2Z). Organizatorami zawodów byli nauczyciele Wychowania Fizycznego: Kalbarczyk Wojciech, Markiewicz Emil, Stachnio Bartosz, Śledź Robert.
Międzynarodowy Festiwal Tortów, Ciast i Ciasteczek
W dniach 18-19 marca 2016 r. w zabytkowych wnętrzach Zamku Piastów Śląskich w Brzegu, odbył się Międzynarodowy Festiwal Tortów, Ciast i Ciasteczek organizowany pod patronatem Marszałka Województwa Opolskiego.
ZSSiH w Radomiu reprezentowała Monika z klasy II TZ. Forma i dekoracja przygotowanego przez nią tortu przedstawiała neogotycki Pałac w Jędrzejowie.
Oprócz prezentacji tortów równolegle odbywał się konkurs dekorowania ciasteczek. Monika była jedyną uczennicą, która zakwalifikowała się do konkursu, a konkurencje jej stanowili profesjonalni cukiernicy z Polski oraz Czech, którzy swym tortom poświęcili wiele godzin bardzo ciężkiej pracy. Jury konkursu wyłoniło zwycięzców, a Nasza reprezentantka otrzymała wyróżnienie w kategorii: tort duży 3D oraz wspaniałe nagrody (m.in. Vouchery pobytowe dla 2 osób w gospodarstwach agroturystycznych i pensjonatów woj. opolskiego).
Gratulujemy Monice i Dziękujemy za cenne rady p.B.Świąder i M.Miedzińskiej ;-). Opiekunem Moniki była O. Wróblewska.
Pierwszy dzień wiosny na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie
Dnia 21 marca uczniowie z klasy 3 ga i 3 gb uczestniczyli w Dniu Otwartym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Podczas wizyty na uczelni zostaliśmy zapoznani z ofertą dydaktyczną UR mogliśmy wysłuchać wykładu popularno-naukowego "Jak owady inspirują naukowców" oraz "Czy zabrzęczy wiosna w sadzie?"
Ciekawie zachęcała do studiowania na UR pani kierowniczka DS, dzięki której mogliśmy zobaczyć jak mieszkają studenci. Jako uczniowie (jeszcze) zostaliśmy wpuszczeni do klubu akademickiego "Arka" :)
Kolejny punkt naszej wizyty na uczelni to zwiedzanie Wydziału Technologii Żywności - byliśmy w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności, Katedrze Technologii Węglowodanów, Katedrze Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów oraz uczestniczyliśmy w warsztatach na temat "Ujawnianie „niewidek”, czyli kilka słów o podstawowych technikach mikrobiologii” . Prowadząca zajęcia uświadomiła nas, że drobnoustroje są wszechobecne - niewidziane, towarzyszą nam w życiu od dnia naszych narodzin do śmierci, kiedy i gdzie możemy je dostrzec - tego nauczyła nas wizyta w Katedrze Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych.
Wszyscy pracownicy uczelni bardzo serdecznie nas przyjęli i zapraszali do studiowania na Uniwersytecie Rolniczym, być może skorzystamy :)
Spotkanie ze sztuką w MCSW "Elektrownia"
W piątek 29 stycznia uczniowie klasy pierwszej o profilu technik obsługi turystycznej odwiedzili Mazowieckie Centrum Sztuki Współczesnej "Elektrownia".
Zapoznali się z działalnością instytucji kultury województwa mazowieckiego.
Uczestniczyli również w bardzo ciekawych zajęciach przeprowadzonych przez pana Michała Grabowskiego (w oparciu o metody Laboratorium Edukacji Twórczej prowadzonego przez Janusza Byszewskiego oraz Maję Parczewską przy CSW w Warszawie).
Uczniowie bardzo aktywnie uczestniczyli w zajęciach. Jeszcze lepiej poznali siebie. Zostali przygotowani do interaktywnego odbioru i przekazu sztuki. Nie będą pytać o to "co artysta chciał powiedzieć" lub "oglądam i nie rozumiem, nie wiem czy ma mi się podobać, czy też nie" .
Otrzymali również zaproszenia do Kina Studyjnego.
Czy naprawdę jesteśmy inni?
W ramach programu: Czy naprawdę jesteśmy inni? w dniach 26.10 oraz 15, 16. 12. 2015 na terenie szkoły odbyły się spotkania z Arturem Wachowiczem.
Artur jest młodym, 26 letnim chłopakiem, który w 2010 r. uległ wypadkowi na rowerze, doznał uszkodzenia kręgosłupa i rdzenia kręgowego w odcinku szyjnym, przez co jest sparaliżowany od szyi w dół.
Jest to bardzo pogodny i sympatyczny młody człowiek , który dzieli się swoimi doświadczeniami i przeżyciami, pokazuje innym młodym ludziom jak jedno zdarzenie potrafi zmienić resztę życia. Ale też przekonuje, że mino tego można pracować, realizować swoje plany i marzenia.
W spotkaniu uczestniczyło 20 klas.
Eliminacje wojewódzkie do XXI edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
20 stycznia 2016 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXI edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. W konkursie uczestniczyli uczniowie z trzech szkół: z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia, Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego z Warszawy oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy 3 C – Sylwia Sobieraj i Justyna Żak.
Tegoroczna edycja nosiła tytuł „Głębia oceanu” i składała się z części teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy najpierw napisali test, a następnie wykonywali tort z dekoracją, 2 rodzaje babeczek bankietowych i 2 figurki z dowolnego surowca.
Profesjonalne jury w składzie: p. Bożena Sikoń, p. Izabela Birek, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, pod przewodnictwem pani wizytator Heleny Chełstowskiej z Kuratorium Oświaty, wyłoniło zwycięzców konkursu.
Pierwsze miejsce zajęła uczennica ZSSiH z Radomia - Sylwia, drugie miejsce zajęła również uczennica ZSSiH z Radomia - Justyna, trzecie miejsce zajął Robert uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy.
Do części praktycznej konkursu uczennice zostały przygotowane przez p. Grażynę Jamkę i p. Małgorzatę Miedzińską, a do części teoretycznej przez p. Beatę Świąder.
Uczennice naszej szkoły zostały zgłoszone do finału Turnieju który odbędzie się we Wrocławiu. Gratulujemy i życzymy powodzenia.