VIII OLIMPIADA WIEDZY HOTELARSKIEJ
13 stycznia 2016 r. w Warszawie odbyły się eliminacje okręgowe Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Polegały one na pisemnym rozwiązaniu 80 zadań testowych zamkniętych sprawdzających wiadomości i umiejętności w zawodzie technik hotelarstwa w zakresie planowania i realizacji usług w recepcji oraz obsługi gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie oraz z tematyki wiodącej. Tytułem tegorocznej edycji olimpiady jest „historia hotelarstwa”.
Naszą szkołę reprezentowały Ania i Nikola z klasy 4HA, które dzielnie zmierzyły się z wyzwaniem jaki postawili uczestnikom organizatorzy. Do etapu centralnego zakwalifikowało się 30 osób z najlepszymi wynikami ze wszystkich okręgów. Niestety dziewczynom nie udało się przejść dalej ale dały z siebie bardzo dużo, a Ani brakło tylko 3 punkty, żeby mieć szansę na wyjazd do Kołobrzegu na etap centralny.
Dziękujemy Ani i Nikoli za zaangażowanie i ogrom pracy włożony w przygotowanie się do Olimpiady i życzymy dalszych sukcesów w realizacji planów na przyszłość.
Renata Danasiewicz i Urszula Tusiek
Turnieje piekarskie 2016
W dniu 19 stycznia 2016 odbyły się etapy okręgowe Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz oraz Turnieju Piekarskiego im. A. Butki.
Ich organizatorem była nasza szkoła oraz Akademia Piekarska Ireks Prokopowicz, w siedzibie której odbyły się turnieje.
W rywalizacji uczestniczyli uczniowie z Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku oraz uczniowie naszej szkoły z klas 2pc i 3 PC.
Ocenie podlegała wiedza i umiejętności teoretyczne (test) oraz praktyczne. Startujący wykonywali szeroki asortyment pieczywa pszennego (bułki, plecionki, rogale, chałki) oraz wyroby dowolne w formie chlebów ozdobnych lub eksponatów artystycznych.
Zwycięzcą Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz został Michał z kl.3 pc.
Wyniki Turnieju Piekarskiego im. A. Butki:
1 miejsce Bartosz kl. 2pc ZSSiH,
2 miejsce Kamil kl. 2pc ZSSiH,
3 miejsce Sebastian ze szkoły w Płocku.
Uczniowie ci mają szansę zakwalifikować się do etapów centralnych turniejów które odbędą się w kwietniu.
Niewidzialna Wystawa i wykład „Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym, a ich zdrowie” na SGGW
Dnia 21.10.2015 r. uczniowie z klasy 3GC pod opieką nauczycieli E. Zwęglińskiej i A. Krawczyk byli na wycieczce w Warszawie. Zwiedzając Niewidzialną Wystawę uczniowie mogli wczuć się w rolę niewidomych. Uczniowie zdobyli doświadczenie jednego świata- osób widzących i niewidomych, a poprzez pozytywne przeżycia nauczyli się, jak niewidomym pomóc oraz ich zrozumieć. Pod opieką niewidomych przewodników odwiedzili wyposażone i całkiem wyciemnione pomieszczenia, w których doświadczyli niesamowitych wrażeń wywołanych dotykiem i słuchem.
W czasie wycieczki uczniowie zwiedzili również Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego. Tego dnia uczestniczyli w wykładzie zorganizowanym w Wszechnicy Żywieniowej na temat: „Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym a ich zdrowie”. Uczestnicząc w wykładzie, poznali zagadnienia dotyczące żywienia dzieci i młodzieży w stołówkach szkolnych. Dowiedzieli się również, jaki asortyment powinien znajdować się w sklepikach szkolnych a także poznali możliwości poprawy sposobu żywienia i stanu zdrowia dzieci i młodzieży.
Jasełka i "Boski Gospel"
Uczniowie naszej szkoły z klas: 1 HK, 1 H, 3 GA , pod kierunkiem p. G. Sitek, p. M. Szymańskiego oraz p. K. Kuca wystawili Jasełka Bożonarodzeniowe, dzięki którym po raz kolejny mogliśmy przeżyć historię Marii i Józefa.
Na scenie pojawili się aniołowie i pasterze oraz mędrcy ze wschodu. Przedstawienie przeplatane było przepięknymi kolędami i pastorałkami w wykonaniu szkolnego zespołu Boski Gospel z klas 1 HK, 1 H, 2 H, 2 OT, 2 Z, 3H, 3 Z, 3 OT, 4 GB, 4 HB.
Ogromne zaangażowanie młodzieży zaowocowało wspaniałym spektaklem.
Finał Ogólnopolskiego Turnieju Szkól Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”
4 grudnia 2015 r w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbyła się VII edycja Finału Ogólnopolskiego Turnieju Szkól Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”.
Konkurs ten organizował ZSG w Warszawie przy ul. Poznańskiej. Patronat obejmowało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Spośród ponad 50 zgłoszeń z całej Polski zakwalifikowło się 14 szkół w tym ZSSiH w Radomiu.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu 4 porcji: zakąski - suma na kruszonce piernikowej ze szpinakiem pod bezą migdałową z cytrusowym sosem holenderskim dania zasadniczego - królika w marchewce z brukselką z kaszą jaglana z dodatkiem maku oraz sosem miodowo-musztardowym i sosem marchewkowo-cytrusowym
Podczas Turnieju odbył się również:
- konkurs techniczny -przygotowanie podstawowego sosu holenderskiego
- eliminacje do finału „Olimpiady Kawy”
Naszą szkołę reprezentowali:
Zespół kucharski: Jakub z kl. IV GB i Dorota z kl. III GA przygotowanych przez p. Marzenę Wnęt
Barista - Marlena z kl. III GC przygotowana przez p. Katarzynę Pawlak
Podczas tego Turnieju nasza szkoła zdobyła:
Puchar - III miejsce w Olimpiadzie Kawy
Puchar – „Osobowość Kulinarna”
Nasza szkoła dała się poznać na forum Ogólnopolskim. Należeliśmy do nielicznych szkól, które były nagrodzone. Zdobyliśmy 2 puchary.
Oprócz nas:
Szkoła gastronomiczna Poznańska z W-wy – 3 puchary
Szkoła gastronomiczna Komorska z W-wy – 1 puchar
Szkoła gastronomiczna Majdańska z W-wy – 1 puchar
Szkoła z Radzynia Podlaskiego – 1 puchar
Dla młodzieży oprócz sprawdzenia swoich umiejętności, było to wspaniałe doświadczenie. Spotkanie ze znanymi szefami kuchni między innymi Karolem Okrasą, Kurtem Schellerem. Zachęcamy do udziału w konkursach.
MISTRZ DEKORACJI ŚWIĄTECZNYCH PIERNIKÓW
11 grudnia wśród uczniów klasy III Z zagościł duch rywalizacji …
uczestnicy konkursu wewnątrzklasowego walczyli o tytuł: „MISTRZ DEKORACJI ŚWIĄTECZNYCH PIERNIKÓW ”.
Nie brakowało emocji, cudownej Bożonarodzeniowej atmosfery i humoru.
Jury konkursu przyznało, że poziom uczestników był bardzo wysoki. Oceniano takie kryteria jak innowacyjność, oryginalność, estetykę i ogólny wyraz artystyczny.
Kreatywność, zaangażowanie uczniów były imponujące.
Zaszczytny Tytuł i nagrodę główną zdobyła Monika.
Zwyciężczyni i wszystkim uczestnikom Konkursu serdecznie GRATULUJEMY.
Organizatorkami Konkursu były Panie Katarzyna Adamus i Olga Wróblewska.
‘Threats of today’s Europe’
W poniedziałek 30 listopada 2015 r. w II Liceum Ogólnokształcącym im. Marii Konopnickiej w Radomiu odbyło się ogłoszenie wyników konkursu pt. ‘Threats of today’s Europe’.
Uczestnicy mieli za zadanie napisać artykuł w języku angielskim na temat zagrożeń we współczesnej Europie. Nagrodzone prace zostaną wydrukowane w radomskim wydaniu Echa Dnia, a finaliści otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe.
Etap szkolny konkursu przeprowadziła p. Marta Kleczaj. Dwie uczennice – Roksana z klasy 3 GC oraz Marlena z klasy 1 GA zakwalifikowały się do drugiego etapu – międzyszkolnego.
Po zmaganiach finałowych – Roksana otrzymała dyplom z wyróżnieniem, a obydwie uczennice – nagrody książkowe.