Grupa Pileckiego
15.06.2023 klasy 1Gb i 1GcH pod opieką P. G.Sitek i P. M.Borodziuka uczestniczyły w projekcji filmu: Grupa Pileckiego i spotkaniu edukacyjnym z autorem red. Tadeuszem Płużańskim, które odbyło się w Budynku Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych.
Młodzież miała okazję zobaczyć bardzo pouczającą lekcję historii. Z bardzo dużym zainteresowaniem słuchała informacji o wielkim patriotyzmie głównych bohaterów filmu.
Po projekcji i spotkaniu, wszyscy udali się na spacer po Radomiu zakończony degustacją pizzy.
„Budujemy Przystań”
13 czerwca 2023 roku uczniowie z klasy 2 ka: Eryk Zygmunt, Wiktor Wójcik oraz Klaudia Brodowska zaangażowali się w pomoc dzieciom niepełnosprawnym ze stowarzyszenia „Budujemy Przystań” w Radomiu.
Uczniowie wykazali się wzorową postawą pomagając niepełnosprawnym dzieciom przy codziennych czynnościach, które okazały się ogromnym wyzwaniem.
Serdecznie dziękujemy naszym uczniom za wspaniałą postawę godną naśladowania.
Futomaki, urimaki, hosomaki i nigiri na Dzień Dziecka
Uczniowie klasy II ckb gr. kucharz podczas zajęć pracowni gastronomicznej z okazji Dnia Dziecka wykonywali sushi. Było mnóstwo zabawy podczas tworzenia przepysznych futomaków, urimaków, hosomaków i nigiri.
30 Maja Światowy Dzień Soku – pijmy na zdrowie
Cały świat obchodzi Dzień Soku 30 maja.
Tego dnia zadbajmy o nasze zdrowie i włączmy do naszego menu porcję warzyw i owoców w postaci soku.
Niestety wciąż jemy ich za mało.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by spożywać dziennie 5 ich porcji (najlepiej by stanowiły połowę każdego posiłku).
Jedną z nich może być właśnie szklanka soku! Do koloru, do wyboru Soki owocowe, owocowo-warzywne i warzywne. Czerwone, fioletowe, żółte. Kolorystyka jest tak bogata, jak bogata jest zawartość soków.
29 maja to Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego
Każdego roku 29 maja obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego.
Inicjatorem tego święta jest Światowa Organizacja Gastroenterologii (WGO). Inicjatywa ta ma na celu zwrócenie uwagi na problem różnego typu schorzeń układu pokarmowego i ich wpływu na nasze samopoczucie. Uważamy, że układ pokarmowy służy jedynie trawieniu pożywienia. Wielu z nas nie zdaje sobie jednak sprawy z niesłychanie pozytywnego wpływu układu pokarmowego na nasze samopoczucie, rozumiane w wymiarze zarówno fizycznym, jak i psychicznym. Nasz układ pokarmowy to skarbiec pełen korzyści dla naszego zdrowia, w tym układu odpornościowego. Tylko od nas zależy, czy będziemy umieli to wykorzystać. Układ pokarmowy pracuje dzień i noc, dbając o nasze zdrowie. Zachodzi wzajemny związek pomiędzy zdrowiem fizycznym i psychicznym, który z kolei wynika z kondycji naszego żołądka, jelit i wątroby. Związek ten ma ogromny wpływ na nasze emocje.
Rodzina Ulmów - historia
25 maja 2023 w bibliotece szkolnej odbyła się projekcja filmu pt: „Dokument- Rodzina Ulmów. Świadectwo sprawiedliwych”.
Dzięki temu młodzież mogła poszerzyć swoją wiedzę o Polakach, którzy z narażeniem życia ratowali osoby narodowości żydowskiej podczas II wojny światowej.
Dobrym tego przykładem jest rodzina Józefa i Wiktorii Ulmów oraz ich dzieci zamordowanych 24 marca 1944 r. przez Niemców za ratowanie Żydów.
Film obejrzeli uczniowie z klas: 1OT, 1Ga, 1GB 1H, 1Gch, 1Z, 1K, 2H, 2Otk,3Ga, 3ot, 3ka, 4Kp pod opieką: p. A. Skalbani , p. A. Bilskiej, p. M. Borodziuka, p. B. Kotwy, p. K. Pawlak, p. T. Piątek, p. A. Skwarczyńskiej, p. J. Rudzińskiej.
Przed projekcją filmu słowo wstępne na temat Józefa i Wiktorii Ulmów powiedzieli: p. A. Skałbania i p. M. Borodziuk.
Zostały również przygotowane gabloty ze zdjęciami z życia codziennego rodziny.
Organizatorzy: p. A. Skałbania, p. M. Borodziuk
oraz nauczyciele bibliotekarze
Dzień otwarty w SGGW
W dniu 25.05.2023 odbyła się wycieczka klas czwartych o profilu technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych do Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie pod opieką Pani Anny Wachowicz i Pani Katarzyny Kubickiej.
Na uczelni Dni Otwarte zorganizowały wydziały technologii żywności. Wzięliśmy udział w prezentacji kierunków:
- Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
- Bezpieczeństwo Żywności
- Towaroznawstwo i marketing żywności
- Food Science: Technology and nutrition
Uczestniczyliśmy w warsztatach tematycznych prowadzonych przez nauczycieli akademickich w laboratoriach:
- Zastosowanie technologii druku 3D w produkcji żywności
- Wielki świat mikroorganizmów
- Wykonywanie preparatów drożdży, omówienie znaczenia mikroorganizmów w produkcji żywności
- Cukier ukryty w żywności. Jak go oznaczyć?
- Wykonywanie analiz sensorycznych
- Omówienie jakości i składu czekolady wraz z zapoznaniem z półproduktami i surowcami potrzebnymi do produkcji czekolady, metodami oceny czekolady
- Posmakuj co wytłoczymy z ziarenka (produkcja olejów)
Dowiedzieliśmy się też jak wygląda życie studenta. Jednym słowem wiedzieć i widzieć jest warto polecamy wszystkim.
fot. K. Kubicka, A. Wachowicz
XXVIII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
W dniach 24-26 kwietnia 2023 roku odbył się finał XXVIII edycji turnieju, którego tematem przewodnim była "Współczesna Architektura". Do rywalizacji w trzecim etapie o miano najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik zakwalifikowało się 17 uczniów. Zuzanna Gil z kl. 3C została laureatką tego konkursu.
W pierwszej części uczniowie mogli wykazać się wiedzą teoretyczną i poczuć smak rywalizacji, w której mogli zdobyć 30 pkt. Największe emocje towarzyszyły uczestnikom drugiego dnia. Pod bacznym okiem jurorów finaliści wykonywali zadania praktyczne, a stawka była wysoka – 70 pkt. Spod wprawnych dłoni młodych adeptów rzemiosła wyłaniały się wspaniałe formy wykonywane min. z ciasta półcukierniczego, czekolady, karmelu czy masy marcepanowej.
Dzisiaj możemy już tylko podziwiać te piękne, choć nietrwałe dzieła na zdjęciach.
fot. i opieka M. Morawska