Nikola i Zuzia na spotkaniu Holly Black
Autorka "Okrutnego Księcia", "Klątwiarzy" i "Księgi Nocy" gościła dziś w Warszawie.
To doskonała okazja, by porozmawiać o jej najnowszej powieści ze świata elfów i zdobyć autograf!
Nie mogły jej przegapić pasjonatki książek fantasy Nikola i Zuzia z 4OTp.
Lernen durch Lehren
Uczniowie naszej szkoły pod opieką Pani Karoliny Sieczkowskiej-Męzik wzięli udział w projekcie Deutsch Plus "Lernen durch Lehren" zorganizowanym przez Goethe Institut w Warszawie. Jednym z celów tego projektu jest zwiększenie motywacji uczniów do nauki języka niemieckiego oraz uatrakcyjnienie lekcji poprzez gry i zabawy językowe. Uczniowie wcielają się w rolę ekspertów, doradców, mentorów, współpracują w grupach, ćwiczą komunikację, gramatykę poprzez zabawę. Projekt ten pokazuje jak łatwo i przyjemnie możemy uczyć się języka obcego przełamując nasze bariery komunikacyjne.
Dziękujemy Goethe Institut za możliwość wzięcia udziału w tym projekcie i zachęcamy do nauki języka niemieckiego;)
Akcja Żonkile
19 kwietnia 2023 roku minęła 80 rocznica wybuchu powstania w getcie warszawskim.
Aby upamiętnić to wydarzenie w naszej szkole odbyła się projekcja filmu o holokauście oraz został zorganizowany wewnątrzszkolny konkurs online dla wszystkich uczniów. Młodzież poznała podstawowe fakty historyczne związane z przebiegiem powstania w getcie warszawskim.
Udział w konkursie wzięli uczniowie z klas 1OT, 1GCH, 1KA, 1C, 1Z, 4GBP, 4GAP, 4H, 4OT, 4GB pod opieką nauczycieli: p. E. Guść, p. B.Górki, p. B. Kotwy, p. A. Zięby, p. G. Sitek.
Z okazji tego wydarzenia młodzież przygotowała kilka tablic informujących o przebiegu powstania , które zostały zaprezentowane na terenie szkoły oraz wystawę książek o holokauście i żonkile, które są symbolem zbiorowej pamięci poległych.
Organizatorzy: Anna Skałbania, Monika Stępniewska, Anna Durlak
Dzień Otwarty Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
30 marca uczniowie klasy 3 Ga uczestniczyli w Dniu Otwartym UP w Lublinie.
Wzięli udział w warsztatach „Fałszowanie żywności” – sprawdzali zafałszowanie soku jabłkowego. Dzięki uprzejmości pracowników UP mogli zobaczyć specjalistyczne pracownie - dr. inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk zaprezentowała pracownię sensoryczną, a mgr inż. Patryk Siczek (absolwent ZSSiH) pokazał pracownię gastronomiczną i przybliżył kierunki kształcenia na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii.
W Centrum Kongresowym UP zapoznali się z ofertą kształcenia na wszystkich wydziałach uniwersytetu oraz działalnością kół naukowych.
12 kwietnia Światowy Dzień Czekolady
Czekolada to przysmak szanowany na całym świecie, przez najmłodszych i tych nieco starszych. Uwielbiana, doceniania za swoje walory smakowe i właściwości.
12 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady.
Jej jedzenie raz na jakiś czas jest wskazane nawet osobom na diecie - ma dużo magnezu, a do tego działa pobudzająco. Czekolada ma długą historię. Na początku nie była jednak słodką przekąską i dodatkiem do dań i deserów, ale gorzko-pikantnym napojem, pitym przez Majów i Azteków. Oni jako pierwsi opracowali sposób obróbki kakaowca. Rozcierali owoce tego drzewa, fermentowali, mielili i następnie prażyli. Później dodawali wodę, chilli, pieprz, kukurydzę, miód i suszone płatki kwiatów. Dzisiejsza postać czekolady pojawiła się w Europie w XVI wieku, a jej popularność na dworach wzrosła dopiero sto lat później. Wtedy też produkowano czekoladę na skalę przemysłową, wykorzystując cukier i formując słodki kruszec w fantazyjne kształty. To zasługa nadwornego mistrza kuchni Ludwika XIII o nazwisku Pralin. Na jego cześć słodkie, rozpływające się w ustach czekoladowe cukierki nazwano pralinami. W Polsce Dzień Czekolady obchodzimy 12 kwietnia. Wszyscy wielbiciele słodkiego przysmaku mają więc mnóstwo sposobności, by uczcić doskonałe odkrycie, jakim jest czekolada. Ten dzień uznany został za datę przywiezienia ziaren kakaowca do Europy. Ich odkrywcą i osobą odpowiedzialną za rozpowszechnienie był nie kto inny jak Krzysztof Kolumb. Przełomowy moment miał miejsce w XV wieku, jednak na tabliczkę czekolady musieliśmy czekać jeszcze długo.
Życzenia świąteczne
Życzymy zdrowych, pełnych spokoju i nadziei Świąt Wielkanocnych,
wiosennego optymizmu, wielu ciepłych i radosnych chwil z Najbliższymi. (kartki kl. 2OT, wyroby cukiernicze Szkolne Koło Cukiernicze)
Radio od kuchni - Wielkanocne przygotowania
28.00-30.43 - P. Jarosław Wojciechowski (historia żuru wielkanocnego)
43.12-46.08 - P. Jarosław Wojciechowski (czym różni się żur od barszczu białego)
16.58-22.44 - P. Beata Świąder (mazurki wielkanocne)
33.55-37.18 - P. Jarosław Wojciechowski (jak przygotować tradycyjny żur wielkanocny)
50.08-53.02 - P. Małgorzata Miedzińska (dekoracja stołu wielkanocnego)
14.00-17.01 - P. Zbigniew Nowocień (tradycyjne nakrycie stołu wielkanocnego);
28.49-33.50 - P. Małgorzata Miedzińska (jak zrobić smaczny sernik);
52.29-56.14 - P. Zbigniew Nowocień (pasztet świąteczny)
29.49-33.33 - P. Jarosław Wojciechowski (jak przyrządzić smaczną kaczkę)
18.00-21.03 - P. Marzena Wnęt (świąteczne potrawy z mięs - pieczony mostek cielęcy)
Termin składania deklaracji na sesję LATO 2023
do 7 lutego 2023 r.
do 7 kwietnia 2023 r. - w przypadku ponownego przystępowania do egzaminu przez zdających, którzy nie zdali tego egzaminu w sesji ZIMA 2023