Dbaj o swoje serce !!
- Ruch i jeszcze raz ruch
Aktywność fizyczna o umiarkowanej intensywności to sposób, aby wspomóc działanie serca. Serce to mięsień, a mięśnie do życia potrzebują ruchu. Wystarczy, że będziemy spacerowali przez około 20 - 30 minut dziennie (ale zachowując przy tym regularność), a zmniejszymy ryzyko wystąpienia chorób serca nawet o 30%. - Włączenie ryb do diety
Pozytywnie na serce wpływają ryby obfitujące w kwasy tłuszczowe omega-3, np. śledzie, sardynki, łosoś (najlepiej dziki), pstrąg tęczowy. U osób, które regularnie jadają ryby, obserwuje się mniejszą śmiertelność z powodu choroby wieńcowej o 15%. - Więcej warzyw i owoców
Surowe warzywa i owoce to doskonałe źródło wielu składników odżywczych, które działają ochronnie na serce. Są to: potas (obniża ciśnienie krwi), witamina C (zmniejsza sztywność tętnic), kwas foliowy (korzystnie zmniejsza poziom homocysteiny), czy też błonnik pokarmowy (zapobiega chorobie wieńcowej). Szczególnie cenne są zielone warzywa liściaste (brokuł, jarmuż, kalafior, szpinak), oraz pomidory, buraki i marchew. Wśród owoców cenne dla serca są jagody, borówki, maliny, truskawki i cytrusy. Ze względu na zawartość cukru, w naszej diecie powinny dominować warzywa. Zalecany stosunek ilości spożywanych warzyw do owoców to około 4:1. - Pestki, nasiona, orzechy
Ważnym dla serca składnikiem pokarmowym jest magnez. Łagodzi on ciśnienie tętnicze, a przy okazji zapobiega niewydolności serca, pojawieniu się arytmii. Najlepsze jego źródła to pestki dyni, nasiona słonecznika i sezamu, migdały, orzechy brazylijskie, kasza gryczana, jęczmienna, brązowy ryż i nerkowce. - Mniej cukru
Ograniczenie spożywanych węglowodanów, ale przede wszystkim cukrów prostych, uchroni serce przed patologicznymi zmianami. Szczególnie ważne jest zmniejszenie spożycia słodyczy, napojów słodzonych, lodów, dżemów i żywności na bazie jasnej, mąki pszennej. - Zapobieganie cukrzycy
Towarzyszące cukrzycy wysokie stężenie glukozy w naczyniach krwionośnych powoduje ich uszkodzenie, sprzyja utlenianiu cholesterolu LDL, który powoduje miażdżycę. - Higiena jamy ustnej
Choroby przyzębia i towarzyszące im infekcje bakteryjne powodują przewlekły stan zapalny w organizmie, który dwukrotnie zwiększa ryzyko zawału. - Praca nad emocjami
Naukowcy zauważyli, że osoby cechujące się większą skłonnością do gniewu mają wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Obserwuje się u nich także większą śmiertelność z ich powodu. - Rozładowanie stresu
Nasze życie obfituje w sytuacje stresowe. Badania pokazują, że przewlekły stres istotnie (bo o ok. 27%) zwiększa ryzyko rozwoju choroby wieńcowej. Stąd tak ważne jest, aby znaleźć dla siebie choć trochę czasu i przeznaczyć go na czynności, które zmniejszą nasze napięcie psychiczne.
Klasa 4 Z poznała historię wareckiego browaru i tradycje piwowarskie w regionie
18 listopada uczniowie klasy 4 Zp w zawodzie technik technologii żywności zwiedzali browar w Warce. Były to zajęcia w rzeczywistych warunkach przemysłowych w ramach realizacji programu nauczania pracowni organizacji produkcji wyrobów spożywczych – przemysł piwowarski. Warka oznacza miarę piwa pochodzącą z jednego warzenia, czyli gotowania brzeczki. To także nazwa piwa produkowanego od lat w mieście o tej samej nazwie. Wiadomo, że dawne, rzemieślnicze browary różnią się od dzisiejszego nowoczesnego zakładu, jakim jest browar w Warce. Jednak podstawowe surowce, które są wykorzystywane do produkcji piwa – jak woda, słód, chmiel i drożdże piwowarskie – są takie same. To właśnie z tych składników, w zależności od ich proporcji – można wytworzyć kilkadziesiąt rodzajów piwa. Uczniowie poznali szczegółowo etapy warzenia, dojrzewania i rozlewu piwa, system HACCP, metody kontroli mikrobiologicznej.
IX Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Pasja smaków – przysmaki lasu" za nami
I miejsce zajął Mateusz Wójcik z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,
II miejsce Zlata Dubovik z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Kielcach,
III miejsce Wiktoria Janus z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
GRATULUJEMY :)
Sukces Adama!!!
Brawo!!! Adam Kwiatkowski z klasy 4OTp dostał się do finału Konkursu Wiedzy o Piłce Nożnej - Poznaj Polskę na Sportowo, rekomendowanego przez Ministerstwo Edukacji i Nauki. Drugi etap odbył się w Warszawie.
Adam będzie reprezentował województwo mazowieckie w trzecim, ostatnim etapie 17 listopada 2022 r. (czwartek) o godzinie 20.15 w TVP 1.
Zapraszamy do oglądania i kibicowania.
Warsztaty o tradycjach kulinarnych w dawnym Radomiu
Uczniowie klas II, III i IV technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z III ka i III TH wzięli udział w warsztatach o tradycjach kulinarnych w dawnym Radomiu. Warsztaty odbyły się w Resursie w ramach podziękowania za pomoc w przygotowaniu Uliczki Tradycji. Po warsztatach uczniowie obejrzeli wystawę zdjęć znanego radomskiego fotografika Zygmunta Sobienia.
KRAKÓW - MIASTO KRÓLÓW I MIEJSCE NA MILE SPĘDZONY CZAS
W dniach 7-9 listopada klasa 4H postanowiła odwiedzić przepiękne miasto Kraków oraz spędzić razem cudowny czas.
Pierwszego dnia byliśmy na Wzgórzu Wawelskim, które należy do najbardziej rozpoznawalnych i najczęściej odwiedzanych zabytków Krakowa. Obejrzeliśmy wystawę „Wawel zaginiony”, która ukazuje architekturę oraz historię średniowiecznego Wzgórza Wawelskiego. Oprócz szczątków dawnych budowli można spotkać tu liczne zabytki odnalezione podczas prac wykopaliskowych.
Przespacerowaliśmy się również po dziedzińcu Wawelskim ścieżkami królewskimi i oczywiście zrobiliśmy prześliczne pamiątkowe zdjęcia.
Po Wawelu przeszliśmy na Rynek i z Panią Elą, naszym przewodnikiem poznaliśmy historię Krakowa zwiedzając wystawę „Rynek podziemny”. Wędrowaliśmy pod ziemią wokół Sukiennic szklanymi pochylniami i kładkami, zawieszonymi ponad zachowanymi średniowiecznymi traktami, z których najstarsze datuje się na XI wiek.
Drugiego dnia zwiedzanie rozpoczęliśmy od Placu Matejki, którego centralnym elementem jest pomnik Grunwaldzki, potem Barbakan i Brama Floriańska. Ulicą Floriańską doszliśmy do Domu Jana Matejki, gdzie urodził się, mieszkał i pracował najsłynniejszy polski malarz historyczny XIX wieku. Potem już spacerkiem na Rynek i tam Kościół Mariacki i Sukiennice.
Ale, żeby nie było tylko przyjemnie troszkę „popracowaliśmy”. Poznaliśmy strukturę i zasadę funkcjonowania dwóch krakowskich hoteli, GoldenTulip- 4-gwiazdkowy hotel położony w samym sercu krakowskiego Kazimierza oraz Hotel Pod Różą – pięciogwiazdkowy, najstarszy hotel w Krakowie, mieszczący się w dawnym, renesansowym pałacu Prospera Provany, dworzanina królowej Bony.
Ostatniego, trzeciego dnia udaliśmy się na Plac Nowy, popularnie zwany Żydowskim – plac na krakowskim Kazimierzu. Na środku placu znajduje się tzw. okrąglak zwany przez okolicznych mieszkańców rondlem, gdzie posmakowaliśmy najlepsze w Krakowie zapiekanki.
Niestety wszystko co dobre szybko się kończy i nasza wycieczka również dobiegła końca. Jestem pewna, że wszyscy będziemy ją wspominać jako cudownie spędzony wspólnie czas. Niektórzy to nawet zawarli nowe znajomości :)