Tydzień Języków Obcych
Corocznie w dniu 26 września obchodzony jest Europejski Dzień Języków. W naszej szkole święto języków celebrowaliśmy przez cały tydzień. Promowaliśmy szczególnie naukę angielskiego, niemieckiego i francuskiego na wiele sposobów.
Każdego dnia pomiędzy 26 a 30 września odbywały się prezentacje, pokazy, konkursy i quizy promujące języki i kulturę krajów europejskich. Uczniowie śpiewali karaoke, czytali łamańce językowe, przebierali się za charakterystyczne postacie kojarzone z danym krajem.
Uczniowie klas pierwszych przygotowali stoiska z prezentacjami wylosowanych wcześniej państw: Chorwacja - 1ka, Dania - 1c, Finlandia - 1ckp, Estonia - 1Gb, Portugalia - 1Z, Litwa -1K, Węgry - 1GcH, Rumunia - 1OT, Belgia - 1Ga, Grecja 1H, Ukraina - 1GcH.
Na bogato przyozdobionych stoiskach ich opiekunowie nie tylko zachęcali do nauki danego języka, ucząc podstawowych zwrotów z życia codziennego, ale również przybliżali elementy kultury wybranego kraju. Społeczność szkolna miała okazję usłyszeć m.in. podstawowe zwroty grzecznościowe po węgiersku, litewsku, łotewsku czy rumuńsku. Elementem każdej prezentacji były przysmaki kuchni poszczególnych krajów, które cieszyły się dużym powodzeniem wśród uczniów.
Każdego dnia w czasie przerw towarzyszyła nam różnorodna muzyka w różnych językach, a zwolennicy tańca mogli przyłączyć się do wspólnej zabawy tańcząc „Belgijkę”.
VII EDYCJA KONKURSU NA NAJLEPSZEGO CZYTELNIKA w roku szkolnym 2022/2023
Biblioteka szkolna ogłasza VII EDYCJĘ KONKURSU NA NAJLEPSZEGO CZYTELNIKA w roku szkolnym 2022/2023.
Cele konkursu:
- promocja czytelnictwa,
- rozbudzanie zainteresowań czytelniczych,
- podnoszenie kultury czytelniczej uczniów,
- zmotywowanie uczniów do korzystania z biblioteki szkolnej.
Konkurs przeznaczony jest dla wszystkich czytelników naszej szkoły. Czas trwania konkursu od 1 października 2022 r. do 31 maja 2023r. Kryteria przyznania tytułu:
- liczba wypożyczonych książek (bibliotekarz zastrzega sobie prawo do przeprowadzenia rozmowy na temat przeczytanej książki),
- systematyczność wypożyczeń,
- dbałość o wypożyczone książki,
- kultura zachowania czytelnika na terenie biblioteki.
Zwycięzcę konkursu wyłania jury, w skład którego wchodzą nauczyciele bibliotekarze. Zwycięzca konkursu otrzyma nagrodę oraz dyplom. Rozdanie nagród odbędzie się podczas apelu, w dniu zakończenia roku szkolnego.
Szóstą edycję konkursu wśród nauczycieli i pracowników szkoły zwyciężyła pani Monika Słabosz, a wśród uczniów Natalia Winiarska z obecnej klasy II H
Gratulujemy!
Zachęcamy do pójścia w ślady naszych najlepszych czytelników.
Skąd wzięła się tradycja i kiedy ustanowiono światowy dzień kawy?
Kawa jest starsza, niż może się nam wydawać. Od wielu lat towarzyszy ludziom, zachwycając swoimi właściwościami i smakiem. Nic więc dziwnego, że doczekała się własnego święta – jej picie jest kultywowane na całym świecie.
Gdzie należy szukać korzeni tej tradycji? Prawdopodobnie w Jemenie, gdzie około XIII w. została opracowana metoda na prażenie ziaren przywiezionych przez arabskich kupców. Wynalazek ten rozpowszechnił się szybko na Bliskim Wschodzie – do tego stopnia, że zaczął wzbudzać niepokój. W Mekce oraz Kairze spożywanie kawy zostało zakazane na początku XVI wieku. Na całe szczęście, ograniczenie zostało zniesione. Było to spowodowane popularnością napoju. W późniejszym czasie niezwykłe właściwości kawy poznano także w Europie dzięki importowaniu jej przez Brytyjczyków i Holendrów. Zyskała ona na popularności w Anglii, gdzie otwierano wiele kawiarni. Obecnie trudno wyobrazić sobie nawet mniejsze miasto bez przynajmniej jednego lokalu serwującego kawę. Jest ona stałym elementem każdego menu. Ze względu na popularność, niepowtarzalny smak i właściwości, kawa doczekała się swojego święta. International Coffee Organization, czyli Międzynarodowa Organizacja Kawy, jest odpowiedzialna za powstanie dnia kawy. Organizacja na co dzień zajmuje się monitorowaniem rynku napoju, ustalaniem kierunków rozwoju plantacji czy choćby promowaniem produkcji bez dodatków chemicznych. W 2014 r. w Mediolanie podjęto decyzję o powstaniu Światowego dnia kawy. Po raz pierwszy było ono obchodzone rok później w trakcie wystawy Expo. Choć niedawno uchwalone, ma wielu zwolenników i coraz częściej możemy obserwować świętowanie go na dużą skalę.
Kiedy i kto obchodzi światowy dzień kawy? Kiedy wypada światowy dzień kawy?
To pytanie może sprawiać niemało kłopotu. Istnieją dwie daty, które są przyjmowane za poprawne. 29 września święto kawy jest obchodzone w Polsce i kilku innych krajach, na przykład Stanach Zjednoczonych, Norwegii czy Austrii. Często jednak pojawia się też data 1 października – wtedy obchodzony jest międzynarodowy dzień kawy. Celebrowany jest na terenie Japonii, Zjednoczonego Królestwa czy Irlandii. Pomiędzy tymi dwoma wydarzeniami nie ma zbyt wielu różnic, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby celebrować smak napoju przez dwa dni zamiast jednego. To powinno wręcz zadowolić wszystkich kawoszy. Kiedy jeszcze na świecie obchodzi się dzień kawy?
14 kwietnia - Portugalia
24 maja - Brazylia
6 czerwca - Finlandia
28 września - Szwajcaria
29 września - Austria, Belgia, Indonezja, Norwegia, Kanada, Stany Zjednoczone, Szwecja, Polska
1 października - Australia, Niemcy, Słowacja, Irlandia, Nowa Zelandia, Zjednoczone Królestwo
"AS SAVOIR – VIVRE'U"
4 października br. (wtorek) w godz. 9.00 -10.00 w sali 32C odbędzie się szkolny Konkurs "AS SAVOIR – VIVRE'U". Zapraszamy do udziału.
Spotkanie autorskie
23 września w Miejskiej Bibliotece Publicznej odbyło się bardzo ciekawe spotkanie z pisarzem Markiem Krajewskim, który jest autorem kryminałów, przetłumaczonych na 19 języków: angielski, chorwacki, czeski, duński, estoński, francuski, grecki, hebrajski, hiszpański, holenderski, litewski, niemiecki, norweski, rosyjski, szwedzki, słowacki, ukraiński, węgierski i włoski.
Krytycy literatury uważają, że styl jego pracy pisarskiej łączy w sobie elementy czarnego kryminału i horroru oraz nawiązuje do tradycji gatunku. Kryminały Krajewskiego rozgrywają się w dokładnie zarysowanych realiach topograficznych i historycznych przed- i powojennego Wrocławia, Warszawy, Trójmiasta, Darłowa i Lwowa.
Nagrody i wyróżnienia: zdobył Paszport „Polityki” , Nagrodę Księgarzy „Witryna” za najlepszą książkę 2005 oraz Nagrodę Wielkiego Kalibru dla najlepszej powieści kryminalnej 2003. Wkład Krajewskiego w promocję miasta w jego twórczości został uhonorowany w czerwcu 2008, gdy pisarz został wybrany Ambasadorem Wrocławia. 21 października 2015 roku został odznaczony Srebrnym Medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”. Zdobył niemiecką Nagrodę im. Georga Dehio (Georg-Dehio-Buchpreis) za twórczość literacką (2016). W 2019 odznaczony przez prezydenta Andrzeja Dudę Medalem Stulecia Odzyskanej Niepodległości.
Zachęcamy do zapoznania się z twórczością tego pisarza. Książki można wypożyczyć w szkolnej bibliotece.
Światowy Dzień Jabłka
Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Współcześnie postrzegamy je głównie pod kątem walorów smakowych i zdrowotnych. W dniu 26.09.2022r obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Jabłka. Szkolna poradnia dietetyczna w ramach współpracy z szkolnym samorządem uczniowskim przygotowała poczęstunek dla nauczycieli. Uczniowie z klasy 3gb, 1gb, 2gz na zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowali potrawy oraz desery z wykorzystaniem jabłka. Wykazali się dużą kreatywnością i innowacyjnością dekoracyjną. Nie zabrakło pamiątkowych zdjęć.
Szkolny Konkurs Kulinarny "Pasja Smaków – przysmaki lasu"
Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – przysmaki lasu".
W tegorocznej edycji do dnia 14.10.2022 r. należy dostarczyć osobiście recepturę z gramaturą i szczegółowym wykonaniem zakąski ciepłej i deseru wraz ze zdjęciami (receptury należy przedstawić na załączniku nr 3 podanym na stronie szkoły).
Eliminacje szkolne będą przeprowadzane 20.10.2022 roku w salach technologicznych w godzinach popołudniowych. Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy: mgr inż. Małgorzata Miedzińska, mgr inż. Jolanta Tkaczyk, mgr inż. Agnieszka Kulikowska
Regulamin Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków - przysmaki lasu”
Co warto przygotować na drugie śniadanie do szkoły?
Rok szkolny to czas, w którym młodzież część posiłków spożywają poza domem. Zwłaszcza drugie śniadanie, które jest bardzo ważne, ponieważ dostarcza energii i składników, pomagających się skupić w czasie kolejnych godzin lekcyjnych. Aby młodzież chętnie zjadała przygotowane potrawy, warto zadbać o to, by były zdrowe i smaczne. Dzięki regularnemu dostarczaniu substancji odżywczych (co jest szczególnie ważne na przykład podczas pracy lub nauki) można uniknąć napadów głodu, bólu żołądka lub głowy w ciągu dnia.
Obecność drugiego śniadania w codziennym jadłospisie zwiększa produktywność oraz znacząco poprawia koncentrację. Drugie śniadanie, zaraz po pierwszym, można uznać za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Korzystnie wpływa ono na metabolizm, dzięki czemu dostarczane w ciągu doby inne pokarmy są sprawnie trawione, a tłuszcz z nich pochodzący nie jest gromadzony przez organizm „na czarną godzinę”. Aby śniadanie spełniało swoją funkcję, powinien dostarczać trzech głównych składników: węglowodanów, białek oraz tłuszczy. Choć może wydawać się to mało oczywiste, to pożywne drugie śniadanie wpływa pozytywnie także na samopoczucie podczas dnia. Dzieje się tak, ponieważ zbyt długa przerwa między pierwszym posiłkiem a obiadem może doprowadzić do kurczenia się oraz rozkurczania naczyń krwionośnych, co z kolei przyczynia się do bólu głowy. To oraz uczucie zmęczenia stanowią prostą drogę do złego nastroju na cały dzień.
Co najlepiej zjeść na drugie śniadanie?
Zdrowe śniadanie składa się na przykład z owoców, warzyw, pełnoziarnistych produktów, a także nabiału. Dobrym wyborem jest mieszanie różnych składników (chociażby w formie sałatek). Jogurt, koktajl lub pełnoziarnista kanapka to również prawidłowe decyzje żywieniowe. Owsianka, jaglanka oraz pasty warzywne (takie jak hummus) są świetnymi propozycjami na zdrowe drugie śniadanie – dostarczają one cennych dla mózgu substancji, odżywiając go i zwalczając zmęczenie. Z tego samego powodu można śmiało spożyć garść orzechów, gorzką czekoladę lub sok ze świeżych owoców.
Jakie posiłki warto przygotować na drugie śniadanie?
Zaleca się, by posiłek składał się z takich potraw jak m.in.: batony musli; sałatka grecka zawierająca pomidory, cebulę, ogórki, pieprz, oregano itd.; owsianka z jogurtem naturalnym (można dodać do niej owoce, by zwiększyć zawartość witamin oraz uzyskać dobry smak posiłku); kanapki składające się z pełnoziarnistego pieczywa oraz warzyw, zamiast masła, zawierającego dużą ilość tłuszczu, warto wykorzystać np. pastę rybną lub jajeczną.
Fit drugie śniadanie – co można wypić?
Zamiast produktów wysoko przetworzonych (gazowanych), lepiej sięgnąć po wodę mineralną lub herbatę ze słodzikiem zamiast cukru. Warto zdecydować się także na sok z marchwi lub pomidorów. Dobrym rozwiązaniem są koktajle owocowe i smoothie, które nie tylko gaszą pragnienie, ale dostarczają też do organizmu cenne witaminy (np. B oraz C), przygotowanie koktajlu z użyciem blendera nie powinno zająć więcej niż kwadrans.