ZMARŁA PANI BARBARA NOWAK
Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierci emerytowanej nauczycielki naszej szkoły Pani Barbary Nowak.
Uroczystości pogrzebowe rozpoczną się w poniedziałek 12 grudnia 2022 o godzinie 13.00 w Kościele pw. Św. Łukasza w Radomiu na Michałowie (ul. Piastowska), a następnie na cmentarzu komunalnym przy ulicy Witosa-Firlej w Radomiu.
Mikołajkowy Turniej w Piłkę Nożną o Puchar Przechodni Dyrektora Szkoły
Dn. 8 grudnia odbył się Mikołajkowy Turniej w Piłkę Nożną o Puchar Przechodni Dyrektora Szkoły.
W turnieju udział wzięło pięć klas pierwszych.
1 miejsce klasa 1K
2 miejsce klasa 1GA
3 miejsce klasa 1GB
4 miejsce klasa 1H
5 miejsce klasa 1OT
Najlepszym strzelcem turnieju został Bairoian Ramaz z klasy 1H.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za sportową rywalizację i życzymy wesołych świąt oraz dużo prezentów pod choinką.
8 grudnia DZIEŃ GRUSZKI
Gruszki posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Te owoce, często niedoceniane powinny się znaleźć w naszej diecie. Są doskonałym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Posiadają wiele korzystnych i przeróżnych właściwości prozdrowotnych.
Ciekawostki o gruszkach:
- Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy.
- Są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu.
- Gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia.
- Bor zapobiega również utracie wapnia z kości w związku z tym gruszki, ale te dojrzałe, powinny jeść osoby narażone na osteoporozę.
- Podobnie jak jabłka, gruszki są szczególnie bogate we fruktozę i sorbitol.
- Choć charakteryzują się słodkim smakiem, 100 g owoców dostarcza zaledwie 63 kcal.
- Stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy i fenoli. Antyoksydanty, takie jak witamina A czy C obecne w gruszkach, hamują procesy starzenia, niszczą wolne rodniki, zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów.
- Występujące w gruszkach komórki kamienne (sklereidy) zapobiegają zaparciom. Są to komórki tkanki wzmacniającej.
- Zawierają fruktozę oraz błonnik, które ułatwiają wypróżnianie się.
- Gruszka jako składnik zdrowej diety może przeciwdziałać zapaleniu dróg moczowych, ponieważ posiada właściwości przeciwzapalne. Odpowiada za to obecna w niej arbutyna, która wykazuje działanie bakteriobójcze.
- Ekstrakt z gruszek stosowany jest do szamponów. Wygładza włosy i zapobiega rozdwajaniu końcówek.
- Napar ze świeżych skórek gruszy wykorzystywany jest jako okłady na trudno gojące się rany i owrzodzenia.
W przeddzień ŚWIĘTA GRUSZKI w naszej szkole odbył się QUIZ O GRUSZKACH zorganizowany przez Szkolną Poradnię Dietetyczną. Było wesoło, kolorowo i zdrowo.
Koordynatorzy: Ewa Guść, Martyna Domagała-Karpeta.
Potrawy z gruszek wykonane na zajęciach pracowni z P. Marzeną Wnęt.
Razem w Mikołajki
Konkursy z nagrodami, karaoke, quizy, gry i zabawy.
Święta w Stanach Zjednoczonych
Olimpiada Barmańska Monin Cup 2022
Dnia 01.12.2022 r. brałem udział w Olimpiadzie Barmańskiej Monin Cup 2022, która dobywała się szkole gastronomicznej w Warszawie.
Konkurs składał się z dwóch etapów:
w pierwszym był blint test, w którym trzeba było spróbować i rozpoznać 10 smaków syropów z oferty firmy Monin,
w drugim w ciągu 7 minut należało sporządzić 4 porcje własnego koktajlu.
Do konkursu przez miesiąc przygotowywałem się z Panem Nowocieniem. Był to długi okres chwil wesołych ale i trudnych (nie jest to takie łatwe jak się wydaje).
Na olimpiadzie panowała bardzo miła atmosfera, wszyscy wzajemnie wspieraliśmy się.
Polecam każdemu udział w konkursach szkolnych i pozaszkolnych, jest to bardzo fajne przeżycie i doświadczenie, którego możemy już nigdy więcej nie powtórzyć :)
Patryk Rojek
24 listopada DZIEŃ BURAKA
„Mój buraku, mój czerwony…”
Burak często kojarzy nam się z nielubianymi osobami, dlatego warto docenić to warzywo przynajmniej w Dzień Buraka. Ma one bardzo pozytywny wpływ na cały organizm, m. in. na układ krwionośny nerwowy, pokarmowy, odpornościowy czy hormonalny.
Prozdrowotna moc buraka:
- Nie bez przyczyny osobom ciężko chorym, np. na nowotwór, zaleca się picie soku z buraka. Buraki polepszają wydolność organizmu, a zawarta w nich betanina (naturalny barwnik) ma działanie przeciwutleniające, wspomaga walkę z niektórymi nowotworami oraz przywraca siły po chemioterapii.
- Sok z buraka można pić również profilaktycznie, a nawet jest to wskazane, podobnie jak picie innych soków i regularne jedzenie owoców i warzyw.
- Buraki powinny być na stałe obecne w diecie osób z nadciśnieniem i cierpiących na choroby układu krążenia. Zawarta w nich betanina obniża poziom homocysteiny, zwiększającej ryzyko miażdżycy, a jednocześnie przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych i pomaga unormować poziom cholesterolu.
- Jedzenie buraków wpływa pozytywnie na produkcję krwi, a dzięki dużej ilości folianów także na wzrost tkanek matczynych w czasie ciąży. Foliany odgrywają również ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego.
- Za burakiem w diecie przemawia także niska kaloryczność (tylko 42 kcal w 100 g) oraz niezliczone właściwości kulinarne
Roladki z buraka z farszem z suszonymi pomidorami i ziołami, sałatka z buraków z rukolą i serem gorgonzola, pianka zapiekana z buraka wykonane przez klasę 3 ką i P. Monikę Adamczyk