Wycieczka i ognisko integracyjne klasy 1 K i 1 H
W programie wizyta na strzelnicy - instruktaż stanowiskowy bezpiecznego posługiwania się bronią, próbne strzelanie i strzelanie na ocenę. A potem ognisko z pieczeniem kiełbasek.
Deszcz nam niestraszny, pięknie się moknie w dobrym towarzystwie.
III miejsce w turnieju finałowym w piłce nożnej dziewcząt
Miło nam poinformować, że drużyna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich zajęła III miejsce w turnieju finałowym Radomskiej Olimpiady Młodzieży szkół średnich w piłce nożnej dziewcząt.
W turnieju wzięły udział:
1. Bujanowicz Nikola kl.1C
2. Cudzich Wiktoria kl.4KZ
3. Jaśkiewicz Nadia kl.4GB
4. Jaworska Patrycja kl.4KZ
5. Kowalczuk Angelika kl.1H
6. Pawelec Zuzanna kl.2OTK
7. Rylska Karolina kl.4KZ
8. Słowińska Maria kl.1GB
9. Więcaszek Zofia kl.1GB
10. Zbiciak Wiktoria kl.2GA
Opiekun: P. Kamila Marecka
Serdecznie gratulujemy.
Odznaczenia państwowe, medale i wyróżnienia z okazji Dnia Edukacji Narodowej
Wśród odznaczonych znaleźli się nauczyciele naszej szkoły.
16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba
Skąd, na stole, smaczny chlebek?
Rolnik sieje ziarno w glebę.
(Gleba to jest ziemia czarna, w której rośnie zboże z ziarna).
Kiedy zboże jest dojrzałe, rolnik kosi je z zapałem, potem młóci,
w swych maszynach i wywozi plon do młyna.
Młynarz, w młynie, ziarno miele, białej mąki robi wiele.
Z mąką trafia do piekarza, który ciasto, z niej wytwarza.
Z ciasta robi: chleb, rogale...W piecu piecze je wytrwale.
Jest pieczywo! ślinka leci. Więc, smacznego wszystkim życzy.
W dniu 17 października uczniowie z klasy 2 GbZ na zajęciach z pracowni przygotowali pyszny tradycyjny chlebek oraz chałkę z kruszonką. Do produkcji prawdziwego pieczywa potrzebne tylko trzech podstawowych składników – wody, mąki z których przygotowuje się zakwas oraz soli.
Chałka z kruszonką to delikatne, maślane słodkie pieczywo zaplecione w piękny warkocz. Wygląda wspaniale, smakuje jeszcze lepiej. Idealna na śniadanie.
Dzień Edukacji Narodowej 2022
Za to, że jednak i że pomimo, za to, że z sercem, za to że z nami, za dni zdobione szczęścia chwilami, za tę cierpliwość z duszą rozdartą i za tę wiarę, że jednak warto. DZIĘKUJEMY. (autor nieznany)
fot. J. Świątek, Igor, red.
"AS SAVOIR -VIVRU”
Popularyzowanie wśród uczniów zasad savoir-vivre i propagowanie postaw szacunku do drugiego człowieka i kultury osobistej było celem szkolnego konkursu "AS SAVOIR -VIVRU”. W dniu 4 października ponad 30 osób rozwiązywało test pisemny składający się z 40 pytań dotyczących dobrych manier, bon-tonu, konwenansu towarzyskiego, znajomości obowiązujących zwyczajów, form towarzyskich i reguł grzecznościowych funkcjonujących w grupie.
Wyniki konkursu:
I miejsce - Wiktoria Ziółko klasa 3gb
II miejsce - Alicja Kapusta klasa 4ga
III miejsce - Sandra Domagała klasa 4otp
Serdecznie gratulujemy
Organizatorzy Ewa Guść, Martyna Domagała-Karpeta, Barbara Kotwa.
DZIEŃ GIER PLANSZOWYCH
10 października obchodziliśmy w czytelni Dzień Gier Planszowych.
Do zabawy włączyli się uczniowie z klas 1Z, 4GAp i 4GBp z P. Grażyną Sitek, P. Krystianem Kucem i nauczycielami bibliotekarzami.
Gry planszowe to idealny sposób na spędzanie wolnego czasu w miłym towarzystwie i wzmacnianie więzi między ludźmi. Dużą zaletą jest to, że takie tradycyjne gry wyciągają młodzież ze świata cyfrowego, uczą pracy zespołowej i cierpliwości, rozwijają kreatywność.
Sami zobaczcie jak świetnie się bawiliśmy.