Zmarł Profesor Maciej Pilarczyk
Z żalem informujemy, że 20 maja 2021 roku zmarł Profesor Maciej Pilarczyk, długoletni nauczyciel matematyki, wspaniały pedagog, oddany młodzieży wychowawca.
Pozostanie w naszej pamięci.
”RADOMSKA WIOSNA W OBIEKTYWIE"
W kwietniu 2021 r. został zorganizowany międzyszkolny konkurs fotograficzny pt. ”Radomska wiosna w obiektywie”. w konkursie wzięła udział młodzież i dzieci z radomskich szkół Podstawowych i Średnich. przedsięwzięcie okazało się wielkim sukcesem. nadesłano 67 prac. nagrodzone zdjęcia oraz wyróżnione prace będzie można obejrzeć na stronie internetowej i facebooku szkoły.
DZIĘKUJEMY WSZYSTKIM ZA NADESŁANE ZDJĘCIA.
Organizatorzy: Barbara Kotwa Monika Stępniewska Anna Durlak Milena Kaniowska
Moje sportowe selfie
Drodzy uczniowie Zapraszamy Was do wzięcia udziału w konkursie o tematyce sportowej i wychowania fizycznego.
Tytuł konkursu: Moje sportowe selfie
Celem konkursu jest propagowanie zdrowego i sportowego stylu życia. Uczeń przesyła własne zdjęcie, na którym musi być widoczna twarz autora oraz akcent sportowy.
Zdjęcie może być wykonane w dowolnym miejscu i dowolną techniką.
Prosimy zachować zasady BHP wychowania fizycznego w trakcie wykonywania zadania. Konkurs organizowany jest dla uczniów naszej szkoły, klasy I-IV.
Zdjęcia należy przesyłać na platformie teams (link do kanału): https://liblink.pl/MDwyUz9vnQ
Zdjęcia należy przesyłać do dnia 30.04.2021 r. do godziny 12.00 W konkursie przewidziane są nagrody niespodzianki za miejsca I-V. Pozostali uczestnicy zostaną docenieni przez nauczycieli wychowania fizycznego. Zdjęcia umieszczone zostaną na fanpage szkoły i gablocie przy sali gimnastycznej.
Organizatorzy: Grzegorz Rochowski i Bartosz Stachnio
Serdecznie pozdrawiamy i życzymy sukcesów w sportowej rywalizacji.
19 kwietnia - DZIEŃ CZOSNKU – zdrowy, smaczny, może też być ozdobą
Dziesiątki lat temu regularne spożywanie go chroniło przed dżumą i cholerą. Działa bakteriobójczo, więc zaleca się go stosować przy przeziębieniu. Obniża nadciśnienie, zapobiega miażdżycy, usprawnia pracę jelit oraz spowalnia procesy starzenia się. Mowa o czosnku, tak często niedocenianym ze względu na specyficzny nieprzyjemny zapach. A właśnie powąchanie – tylko ostrożne – zmiażdżonego ząbka czosnku – od razu pomaga oddychać przy zakatarzonym nosie. Jest zalecany na bóle reumatyczne oraz stawów. Ponadto można stosować okłady z sokiem z czosnku na trudno gojące się rany.
Natalia z klasy 3 KZ finalistką Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności
.
GRATULUJEMY Agacie i Natalii.
Natalia została zwolniona z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.
12 kwietnia - Światowy Dzień Czekolady
Czekolada to przysmak szanowany na całym świecie, przez najmłodszych i tych nieco starszych. Uwielbiana, doceniania za swoje walory smakowe i właściwości czekolada obchodzi także swoje święto.
12 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady. Jej jedzenie raz na jakiś czas jest wskazane nawet osobom na diecie - ma dużo magnezu, a do tego działa pobudzająco.
Czekolada ma długą historię. Na początku nie była jednak słodką przekąską i dodatkiem do dań i deserów, ale gorzko-pikantnym napojem, pitym przez Majów i Azteków. Oni jako pierwsi opracowali sposób obróbki kakaowca. Rozcierali owoce tego drzewa, fermentowali, mielili i następnie prażyli. Później dodawali wodę, chilli, pieprz, kukurydzę, miód i suszone płatki kwiatów. Dzisiejsza postać czekolady pojawiła się w Europie w XVI wieku, a jej popularność na dworach wzrosła dopiero sto lat później. Wtedy też produkowano czekoladę na skalę przemysłową, wykorzystując cukier i formując słodki kruszec w fantazyjne kształty. To zasługa nadwornego mistrza kuchni Ludwika XIII o nazwisku Pralin. Na jego cześć słodkie, rozpływające się w ustach czekoladowe cukierki nazwano pralinami.