14 luty DZIEŃ ZAKOCHANYCH
Miłość, miłość, miłość. Czym jest miłość?
Rodzaje miłości:
- bezwarunkowa miłość
- kochająca miłość
- miłość własna
- miłość rodzicielska
- trwała miłość
- zabawna miłość
- miłość bezwarunkowa
- miłość obsesyjna.
Biblioteka zaprasza do świata „pełnego miłości”. Znajdziesz tu książki, w których zakochasz się bez pamięci.
Zapraszamy również do udziału w III wewnątrzszkolnym konkursie walentynkowym pt. „Miłość w literaturze”. Regulamin znajduje się na stronie szkoły i zostanie również przesłany na librusa.
III Wewnątrzszkolny konkurs walentynkowy online pt. „Miłość w literaturze”
Regulamin
1.Cele i założenia konkursu: -
- propagowanie literatury,
- integracja ze środowiskiem szkolnym,
- uczenie rywalizacji w przyjaznej atmosferze,
- promocja czytelnictwa.
2. Czas i miejsce konkursu:
Konkurs rozpoczynamy 12.02.2021r. (piątek) godzina 12.00
Na odpowiedzi czekamy do 15.02.2021r. (poniedziałek) godzina 9.00 na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
3. Charakterystyka konkursu:
- konkurs przeznaczony jest dla wszystkich uczniów szkoły,
- każdy z uczestników konkursu odpowiada na pytania i przesyła pod wskazany wyżej adres email (wzór: pyt 1 – odp. b, pyt 2 – odp. c)
4. Zasady pracy jury:
Uczestników konkursu będzie oceniać jury konkursowe
Kryteria oceny: pod uwagę będzie brana największa liczba prawidłowych odpowiedzi i kolejność nadesłania prac.
5. Nagrody:
Organizatorzy gwarantują następujące formy nagród:
- nagrody niespodzianki,
- dyplomy i wyróżnienia dla uczestników konkursu.
6. Organizatorzy konkursu:
- organizatorami szkolnego konkursu są: Anna Durlak, Barbara Kotwa i Monika Stępniewska
- organizatorzy zastrzegają sobie prawo do publikacji materiałów zarejestrowanych podczas przebiegu konkursu na stronie internetowej szkoły,
- przystępując do konkursu, uczestnicy wyrażają zgodę na publikację ich danych osobowych [zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) oraz zgodnie z Ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2018 poz. 1000)] oraz wizerunku [zgodnie z art. 81 ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 2017 poz. 880)] na stronie internetowej szkoły,
- przystąpienie do konkursu jest równoznaczne z akceptacją regulaminu konkursu przez uczestnika.
Zachęcamy do udziału w konkursie.
3 lutego - Dzień Ciasta Marchewkowego
Ciasto marchewkowe jest znane od średniowiecza, a popularność zyskało w XX wieku na całym świecie, zwłaszcza w Anglii i USA. Popularne jest również w Polsce.
Ciasto marchewkowe to słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.
Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego, posypane kruszonymi orzechami. Ozdabia się je płatkami z cukru przypominającymi marchewkę.
Marchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu. Cukier był wówczas to-warem drogim i trudno dostępnym, dlatego używano marchewki, w której zawartość cukru jest wysoka.
Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Niskobudżetowy produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji.
W kuchni polskiej również używa się marchewki jako składnika ciast. W jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew - jest to tzw. piernik marchwiowy. Na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem.
28 stycznia - Dzień Ochrony Danych Osobowych
Dlaczego obchodzimy Dzień Ochrony Danych Osobowych?
Na 28 stycznia przypada rocznica sporządzenia Konwencji 108 Rady Europy z dnia 28 stycznia 1981 r. w sprawie ochrony osób w zakresie zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych. Konwencja ta, jest najstarszym aktem prawnym o zasięgu międzynarodowym, który reguluje zagadnienia związane z ochroną danych osobowych. Dlatego Dzień Ochrony Danych Osobowych został ustalony przez Komitet Ministrów Rady Europy na 28 stycznia. Więcej informacji: https://uodo.gov.pl/pl/p/ustanowienie-dnia-ochrony-danych-rady-europy
Jak obchodzimy Dzień Ochrony Danych Osobowych w Naszej Szkole?
Nasze hasło to: "NIE UGOTUJ SWOICH DANYCH"
Uczniowie ZSSiH mieli różnorodne pomysły, które, mamy nadzieję, zachęcą Was do ochrony swoich danych: plakaty, wiersze, filmik a nawet makieta. Zachęcamy do zapoznania się z projektami uczniów ZSSiH.
Wkrótce opublikujemy wyniki plebiscytu na hasło promujące ochronę danych osobowych.
Patroni roku 2021
Biblioteka szkolna upamiętniła gazetką i wystawą książek: Stanisława Lema, Cypriana Kamila Norwida, Krzysztofa Kamila Baczyńskiego oraz Tadeusza Różewicza.
Zapraszamy wszystkich do zapoznania się z ich życiem i twórczością.
7 listopada Sejm ustanowił ich patronami 2021 r.
Kalendarz adwentowy w języku niemieckim
Igor, Zuzia Ch., Natalia Ż. Natalia K. i Marysia - uczniowie z klasy II OTp zajęli pierwsze miejsce w międzyszkolnym konkursie na najciekawszy kalendarz adwentowy online w j. niemieckim (opiekunem była P Karolina Sieczkowska-Męzik).
Gratulujemy.
Życzenia świąteczne
|
Nadchodzące Święta Bożego Narodzenia to nie tylko okres radości, ale również zadumy nad tym, co minęło i nad tym, co nas czeka. Życzymy, aby niosły one wiarę w spokojne i wspólne jutro. Niech to będą dni przepełnione optymizmem i ciepłą atmosferą, niech dadzą nam wszystkim nadzieję na lepszy Nowy Rok. |
Wspominamy i tęsknimy
"Smaki Południowego Mazowsza z elementami fotografii kulinarnej"
Trzech uczniów (Weronika Łomża, Jan Czarnecki, Kacper Kosowski) oraz 2 nauczycieli naszej szkoły uczestniczyło w konkursie "Smaki Południowego Mazowsza z elementami fotografii kulinarnej", który zorganizowany został przez Fundację Nowa Perspektywa.
Wysłaliśmy cztery potrawy związane z naszym regionem. Wszystkie potrawy zakwalifikowały się do finału, a ich autorzy otrzymali wyróżnienie.