Szamańska choroba
27.11.2020r. odbyło się spotkanie online z Jackiem Hugo-Baderem pt. "Szamańska choroba".
Jacek Hugo-Bader uwielbia Rosję i byłe kraje Sojuza, w których w sumie spędził prawie cztery lata. Na rowerze pokonał całą Azję Środkową, pustynię Gobi, Chiny, Tybet, góry Pamir, a jezioro Bajkał przepłynął kajakiem. W zimie 2007 roku samotnie odbył wielomiesięczną podróż samochodową z Moskwy do Władywostoku, którą opisał w „Białej Gorączce”.
W 2011 roku ukazały się jego Dzienniki kołymskie, owoc – także samotnej – tym razem autostopowej podróży na Kołymę. Jest również autorem książek „Długi film o miłości. Powrót na Broad Peak” oraz „W rajskiej dolinie wśród zielska”, nominowanej do Nagrody Literackiej Nike, a także współautorem filmów dokumentalnych Jacek Hugo-Bader. Korespondent z Polszy oraz Ślad po mezuzie. Dwukrotnie uhonorowany nagrodą Grand Press i głównymi nagrodami Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Jego przedostatnia książka „Skucha” była nominowana do Nagrody „Newsweeka” im. Teresy Torańskiej i Nagrody Literackiej Nike, a także uznana przez „Magazyn Literacki Książki” za najlepszą książkę reportażową 2016 roku. Jego najnowsza książka to "Szamańska choroba".
Od trzynastu lat marzył o szamańskim temacie – ale się go bał. Przeczytajcie, a dowiecie się czego było się bać. To najbardziej niezwykła podróż w jego życiu. A żeby niezwykła była do samego końca, książkę tę wydał zupełnie sam. Nie licząc błogosławieństwa szamanki Ałtany, szamanów Ondara, Kułana i Andrieja Pawłowa.
Polecam Milena Kaniowska
Poleć dalej z Czytaj PL – edycja specjalna na czas kwarantanny
Poleć dalej z Czytaj PL!
Na czas kwarantanny portal przygotował edycję specjalną akcji! 30 darmowych książek w formie ebooków i audiobooków.
Lista dostępnych książek:
- Krzysztof Bochus, Lista Lucyfera (Skarpa Warszawska)
- Stasia Budzisz, Pokazucha (Poznańskie)
- M.M. Cabicar, Dziecko w wieku przedszkolnym (Stara Szkoła)
- Max Czornyj, Ślepiec (Filia)
- Olga Drenda, Wyroby (Karakter)
- Katarzyna Gacek, Supercepcja (Znak Emotikon)
- Grzegorz Gajek, Strażnicy starego lasu (Jaguar)
- Nino Haratischwili, Kotka i generał (Otwarte)
- Wojciech Jagielski, Na wschód od zachodu (Znak)
- Joanna Jax, Milczenie aniołów. Prawda zapisana w popiołach. Tom 1 (Videograf)
- Paweł Kapusta, Agonia (Wielka Litera)
- Barbara Klicka, same same (we współpracy z Wolnymi Lekturami)
- Rafał Kosik, Amelia i Kuba. Godzina duchów (Powergraph)
- Tomasz Larczyński, Pocztówki z Iranu (Krytyka Polityczna)
- Roma Ligocka, Jeden dobry dzień (Wydawnictwo Literackie)
- Wiesław Łukaszewski, Wielkie i te nieco mniejsze pytania psychologii (Smak Słowa)
- Monika Michalik, Bądź moim marzeniem (Znak)
- Ota Pavel, Bajka o Rašce (Dowody na istnienie)
- Edgar Allan Poe, Zagłada domu Usherów (we współpracy z Wolnymi Lekturami)
- Piotr Rogoża, Niszcz, powiedziała (Marginesy)
- Barbara Sadurska, Mapa (Nisza)
- Annie M.G. Schmidt, Jaś i Janeczka. Tom 1 (Dwie Siostry)
- Samantha Shannon, Czas żniw (SQN)
- Natalia Sońska, Jagodowa miłość. Tom 1 (Czwarta Strona)
- Natalka Suszczyńska, Dropie (Ha!art)
- Robert J. Szmidt, Łatwo być Bogiem (Rebis)
- Mark Twain, Przygody Tomka Sawyera (we współpracy z Wolnymi Lekturami)
- Juliusz Verne, Piętnastoletni kapitan (Aleksandria)
- Emilia Wituszyńska, Niebezpieczna gra (Wydawnictwo Kobiece)
- Adam Zagajewski, Prawdziwe życie (a5)
Jak dołączyć do akcji?
- Pobierz aplikację Woblink ze Sklepu Google lub App Store.
- Zaloguj się na swoje konto lub zarejestruj nowe.
- Kliknij w urodzinowy banner i korzystaj z darmowych ebooków i audiobooków całkowicie za darmo!
Cukrzyca
Grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem glukozy we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki. Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych. Ze względu na przyczynę i przebieg choroby, można wyróżnić: cukrzycę typu 1, typu 2, cukrzycę ciężarnych i inne, rzadziej występujące typy.
Najczęstszą postacią cukrzycy jest cukrzyca typu 2, w której pierwotnie dochodzi do zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę (insulinooporność). Stan ten wymaga produkcji nadmiernej ilości insuliny, co w dalszym przebiegu choroby przekracza zdolności wydzielnicze trzustki. W cukrzycy typu 2, dochodzi do uszkodzenia komórek β w wyspach trzustki i upośledzenia, a później zaprzestania wydzielania insuliny.
W cukrzycy typu 1 proces autoimmunologiczny niszczy komórki wysp trzustkowych produkujące insulinę, co wywołuje pierwotny, brak insuliny we krwi, przy zachowaniu normalnej wrażliwości tkanek na ten hormon. Cukrzyca ciężarnych jest wynikiem zmian hormonalnych związanych z ciążą.
Typy 1 i 2 są wielogenowe, tzn. są rezultatem mutacji w wielu genach, w odróżnieniu od monogenowych, np. typu MODY. Zasadą współczesnej terapii cukrzycy jest leczenie wszystkich zaburzeń towarzyszących chorobie, a nie tylko kontrola gospodarki węglowodanowej. Dążenie do normalizacji masy ciała, zwiększenie aktywności fizycznej, właściwa dieta, leczenie częstych w cukrzycy zaburzeń lipidowych, nadciśnienia tętniczego i innych chorób układu krążenia oraz utrzymywanie glikemii w przedziale wartości możliwie najbardziej zbliżonym do niecukrzycowych (normoglikemii) zmniejsza ryzyko rozwoju powikłań choroby. (Wikipedia)
Dynia i gruszka w żywieniu dietetycznym
WARTOŚCI ODŻYWCZE DYNI
Miąższ dyni jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym cynku, wapnia, magnezu, potasu, selenu, witaminy C, A, E, niacyny (witamina B3) i kwasu foliowego (witamina B9). Zawiera też duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów. Nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu jest niskokaloryczny.
Czy wiesz, że istnieje ponad 45 odmian dyni?
Małe, średnie, duże i prawdziwe giganty. Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie wszystkie dynie są pomarańczowe, wiele z nich jest zielona, biała czy brązowa. Bardzo popularną dynią jest dynia hokkaido, której w przeciwieństwie do innych odmian nie trzeba nawet obierać ze skóry.
Dynia i jej właściwości
Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Wzmacnia układ odpornościowy. Dba o piękną skórę.
Warto również pamiętać o pestkach dyni. Pestki dyni to prawdziwy super pokarm i jeden z najlepszych pokarmów dla naszej urody.
Zawierają takie minerały jak cynk, siarkę potas, magnez i wapń. Są niezwykle bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jeśli chcesz zadbać o piękne zdrowe włosy i skórę to pestki dyni z całą pewnością powinny znaleźć się w twojej codziennej diecie.
Niepodległość
Naród, który nie szanuje swej przeszłości
nie zasługuje na szacunek teraźniejszości
i nie ma prawa do przyszłości.
J. Piłsudski
Zanim nadszedł 11 listopada 1918 roku- upragniony dla Polaków dzień niepodległości-kraj nasz znajdował się123 lata pod zaborami: rosyjskim, pruskim i austriackim. Przez tyle lat zaborcy próbowali narzucić Polakom swoją kulturę, język, obyczaje. Ale dzięki patriotycznym sercom naszych pradziadów najcenniejsze wartości zostały uratowane.
- To rodzic, który był przykładem dla swoich dzieci
- To nauczyciel, który uczył polskiego, mimo zakazów zaborców
- To ksiądz, który bronił wiary chrześcijańskiej
- To żołnierz, który musiał służyć w armii carskiej, ale pamiętał, że jest Polakiem
To wszystko było dla nich skarbem narodowym. Polacy wtedy byli biedni, nie mieli wolnego kraju, ale mieli polską tradycję i polską kulturę; to dzięki nim wytrzymywali lata niewoli. Polska wykreślona z mapy Europy istniała.
Gdy obchodzimy rocznicę Polski niepodległej, pamiętajmy o tych, którzy przez cały wiek XIX zachowali wiarę w odrodzenie naszego państwa, za tę wielką sprawę walczyli i ginęli.
W historii Polski 11 listopada 1918 roku zapisał się jako data zakończenia I wojny światowej. Kojarzymy go jako moment odzyskania niepodległości po okresie zaborów. Przez 123 lata znajdowaliśmy się pod panowaniem obcych władców, którzy chcieli zniszczyć polską tradycję i polską mowę.
Daty upamiętniające naszą ojczyznę:
Dzień Flagi Rzeczpospolitej polskiej - 2 maja
Konstytucja 3-go maja
Narodowe Święto Niepodległości - 11 listopada
Święto Wojska Polskiego - 15 sierpnia
Smaki Południowego Mazowsza
Dwoje uczniów z ZSSiH w Radomiu Katarzyna Sadowska i Artur Piasta z klasy II ka pod opieką Haliny Kutkowskiej brało udział w Konkursie Kulinarnym „Smaki Południowego Mazowsza”.
Zadanie polegało na przygotowaniu potrawy regionalnej, wykonaniu fotografii i wykazaniu związków z tradycją naszego regionu.
Fundacja Nova Perspektywa jako organizator konkursu zakwalifikowała nasze potrawy do grupy finalistów. Uczniowie otrzymali dyplomy i nagrody książkowe.
Załączamy przepisy i zdjęcia naszych potraw aby można było je wykonać w domu i delektować się ich tradycyjnym smakiem.
PIEROGI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM "SZLACHCICE” - receptura na 4 porcje – potrawa Katarzyny Sadowskiej
To smakowite i łatwe w wykonaniu danie o niepowtarzalnym smaku przyrządzane ze starych ziemniaków.
Ciasto: mąka pszenna – 0,5 kg żółtka – 2 szt ciepła woda – 200 ml szczypta soli Zagnieść elastyczne ciasto, zawinąć w folię i odstawić aby odpoczęło.
Farsz: ziemniaki – 1 kg Cebula – 0,1 kg Słonina lub boczek wędzony – 0,1 kg Sól, pieprz, czosnek (2 ząbki) i rozmaryn do smaku Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Masę wylać na gęste sito aby odciekł nadmiar soku. Nie odciskać. Na patelni zrumienić pokrojony w drobną kostkę boczek dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę i także zrumienić. Do zrumienionych na patelni składników dodać ziemniaki, przyprawy i smażyć mieszając aż masa zmieni kolor i zrobi się szklista. Odstawić do przestudzenia. Nastawić w garnku wodę do gotowania pierogów z solą i odrobiną oleju. Wałkować cienkie ciasto, wycinać szklanką kółka i sklejać pierożki, które gotujemy na wolnym ogniu.
Okrasa: słonina – 0,1 kg cebula – 0,1 kg Pokroić w kostkę i zrumienić. Gorące pierogi układać na talerze i polewać okrasą.
"SÓJKI” Z FARSZAMI SŁODKIMI I WYTRAWNYM - receptura na 30 – 40 sztuk – to potrawa Artura Piasty Znana i ceniona od dawna potrawa kuchni regionalnej podawana przez cały rok zarówno na co dzień jak i od święta.
Ciasto: mąka pszenna – 0,5 kg + 0,2 na podsypkę Drożdże świeże – 30 g Mleko – 200 ml Jajka – 2 szt. + 1 do posmarowania Cukier – 50 g Sól – 2 g Olej – 120 ml Do podgrzanego mleka daj drożdże, połowę cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Jajka ubij na puch z pozostałym cukrem. Do przesianej mąki daj ubite jajka, wyrośnięte drożdże i sól rozpuszczoną w odrobinie wody. Wyrabiaj ręką ciasto do połączenia składników. Teraz dodaj olej i znowu wyrabiaj ąż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Farsz wytrawny: kasza jaglana – 0,1 kg Cebula – 0,1 kg Grzyby leśne – 0,3 kg Smalec lub słonina – 0,1 kg Sól, pieprz do smaku Czosnek – 2 ząbki Kaszę opłucz i gotuj od wrzącej, osolonej wody ok. 10 minut. Odcedź. Cebulę drobniutko pokrojoną zrumień na smalcu lub słonince. Dodaj drobno pokrojone grzyby, sól, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Smaż do odparowania wody mieszając. Połącz kaszę z grzybami i dopraw do smaku. Farsz z buraków: buraki – 0,5 kg Ocet jabłkowy – 2- 3 łyżki Cukier – 1 szklanka Woda – 1 szklanka Zagotuj wodę z cukrem. Umyte buraki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wrzuć na wrzący syrop, zagotuj i odcedź na sicie. Przełóż do miski i zakwaś octem. Ilość zależna od gatunku buraka. Farsz z marchewki: marchew – 0,5 kg Cukier – 1 – 2 łyżki Masło – 0,1 kg Marchew umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia kryształków. Polej rozpuszczonym masłem i znowu wymieszaj. Wyrośnięte ciasto przerób, podsypując mąką. Rozwałkuj cienki na 3 mm placek i szklanką wycinaj kółka. Formuj pierożki według wzoru na zdjęciu. Jak sójki muszą mieć ładny "grzebyk" na wierzchu. Układaj na blasze i przykryj ściereczką do wyrośnięcia. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz na złoty kolor w temperaturze 1800 C. Znakomicie smakują na ciepło ale też na zimno. Zachowują świeżość 2-3 dni.
Poszukując związków potraw z kuchnią południowego Mazowsza zajrzeliśmy do Muzeum Wsi Radomskiej. Tradycyjne przepisy zebrała Pani Justyna Górska. Tu znaleźliśmy przepis na znane na całym Mazowszu sójki, czyli pierogi z ciasta drożdżowego nadziewane kapustą, grzybami, kaszą jaglaną, słoniną i boczkiem. Istnieją dwa rodzaje ciasta, z którego wypieka się sójki. Do szybkiego przyrządzania stosuje się ciasto pierogowe (wymieszana mąka żytnia z wodą i jednym jajkiem). Drugi rodzaj ciasta to ciasto chlebowe. Z zasady, ze względu na pracochłonność jego wykonania przyrządzano je tylko wtedy, gdy pozostawało z uprzednio upieczonego chleba. Najprostsze ciasto chlebowe przyrządza się na zakwasie (odrobina mąki żytniej wymieszana z wodą i drożdżami, która musi stać pół dnia). Do zakwasu dokłada się mąki i dolewa wodę, tworząc w ten sposób rozczyn, który pozostawia się w cieple przez całą noc. Do tak przygotowanego ciasta dodaje się zsiadłe mleko i ugotowany, przetarty ziemniak. Nadzienie. Sójki można nadziewać na kilka sposobów: ugotowanymi burakami cukrowymi wymieszanymi z ugotowaną kaszą jaglaną, gotowaną, kiszoną kapustą wymieszaną ze smażoną na oleju cebulą lub kapustą wymieszaną pół na pół z grzybami. W okolicach Solca takie pierogi nadziewano kaszą gryczaną z cebulą i słoniną. Ciasto rozdzielamy na porcje, nadziewamy i kleimy pierogi wielkości dłoni. A w okolicach Iłży nadzieniem były buraki cukrowe lub czerwone-ćwikłowe oraz marchew. Całość pieczemy. Najliczniejszą grupą reprezentującą przepisy regionalne, są pierogi. W każdej części kraju są w różnych konfiguracjach smakowych. Farsz często jest uwarunkowany tym, co w danym regionie rośnie, czego jest najwięcej i decyduje również cena. Przez kilkaset lat były podstawą wyżywienia biedoty i magnaterii. Ratowały od głodu, dawały siłę do pracy na roli, od święta i na co dzień. Pierogi „szlachcice” mają farsz z surowych, tartych ziemniaków z dodatkiem duszonej cebuli, majeranku, soli i pieprzu. Szlacheckość wynika z okrasy. Ma być mocno tłusta, na bogato. To duszona cebula, która jest smażona na wytopionym wieprzowym tłuszczu. Znane w wielu regionach Polski - jednak na Listę Produktów Tradycyjnych trafiły jako potrawa mazowiecka. Nie ma sensu się sprzeczać skąd pochodzą. Są idealne w smaku. Przygotowanie ich nie jest szybkie, ale warto poświęcić trochę czasu ze względu na wyjątkowy smak.
Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Pasja smaków - Jesień w potrawach"
W rolach głównych: aronia, gruszka, dynia.
Międzynarodowy Miesiąc Bibliotek Szkolnych
Zakończyły się w naszej szkole obchody Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych.
Przez cały październik biblioteka szkolna pozyskiwała dary w postaci woluminów od swoich czytelników.
Otrzymałyśmy 39 książek, są to lektury, beletrystyka i literatura fachowa.
Wszystkim darczyńcom serdecznie dziękujemy.
Nauczyciele - bibliotekarze.
III Edycja Wewnątrzszkolnego Konkursu 11 listopada Święta Niepodległości
„Naród, który traci pamięć
przestaje być Narodem
- staje się jedynie zbiorem ludzi,
czasowo zajmujących dane terytorium”
Józef Piłsudski
DORADZTWO ZAWODOWE W BIBLIOTECE
W bibliotece szkolnej nasi uczniowie dowiedzą się w jakich godzinach, pod jakimi numerami telefonu i gdzie działa Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Radomiu.
Na stronach internetowych znajdą cenne informacje na temat ścieżki zawodowej oraz możliwości kształcenia:
- Ośrodek Rozwoju Edukacji: htpps://www.koweziu.edu.pl/
- Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego: https://studia.gov.pl/wybierz-studia/pages/search/wizard
- Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej: https://www.gov.pl/web/rodzina
- Komenda Główna Ochotniczych Hufców Pracy: htpps://ohp.pl/
Co to jest PORTFOLIO i dlaczego warto je mieć, na to pytanie odpowiedz znajdą uczniowie w szkolnej bibliotece.
Do swojej dyspozycji mają czasopisma zawodowe z których mogą korzystać.
Przyszli maturzyści mają zawsze do dyspozycji aktualne informatory dotyczące szkół wyższych.