Warto wiedzieć, że...
dzięki kilku kliknięciom możesz ograniczyć swoją widoczność w sieci
Zadbaj o prywatność w serwisach społecznościowych.
Kobieta w literaturze
Z okazji 8 marca w bibliotece została zorganizowana wystawa książek – przygotowano zbiory woluminów poświęcone kobietom. Kobieta w tytule, kobieta- główna bohaterka. Podsumowaniem wystawy są aforyzmy na temat kobiet.
Zapraszamy do biblioteki.
Anna Durlak , Monika Stępniewska
3 MARCA MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ PISARZY
Z OKAZJI MIĘDZYNARODOWEGO DNIA PISARZY ZAPRASZAMY DO BIBLIOTEKI SZKOLNEJ, CELEM POSZEŻENIA SWJEJ WIEDZY NA TEMAT ŻYCIA I TWÓRCZOŚCI STEFANA ŻEROMSKIEGO, ABY UPAMIĘTNIĆ ZAŁOŻYCIELA POLSKIEGO ODDZIAŁU PEN CLUBU.
XII Festiwal Zupy pod hasłem "Tradycyjne zupy domowe"
Zapraszamy wszystkich chętnych uczniów ZSSiH w Radomiu do udziału w tegorocznym Festiwalu zupy.
Do 10 marca 2021 roku należy przesłać recepturę na 5 porcji, sposób wykonania i piękne zdjęcie serwowanej zupy na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub jako wiadomość Librusa do P. Moniki Wasik (zgłoszenia jednoosobowe).
W dniu 22 marca 2021 roku wszystkie zgłoszone do konkursu zupy ukażą się na stronie internetowej szkoły.
W dniach 22 – 28 marca 2021 roku będzie można internetowo oddawać głosy na wybraną zupę (każdy ma 1 głos).
Ogłoszenie wyników nastąpi w dniu 31 marca 2021 roku za pośrednictwem strony internetowej szkoły.
Zwycięscy odbiorą dyplomy i nagrody z rąk Dyrektora szkoły na oficjalnej uroczystości szkolnej po zniesieniu obostrzeń sanitarnych.
Serdecznie zapraszamy do udziału w tej formie XII Festiwalu zupy.
Organizatorzy: Halina Kutkowska Monika Wasik
Etap okręgowy VIII Olimpiady Wiedzy o Turystyce w formie hybrydowej
"Turystyka i zdrowie" to temat przewodni VIII edycji olimpiady.
W czasie, gdy staramy się zachować zdrowie, a wokół trwa walka z koronawirusem zmieniająca cały świat, podjęcie tematyki związków zdrowia z wypoczynkiem i gospodarką wydaje się bardzo aktualne.
Ze względu na panującą w kraju sytuację pandemiczną zawody etapu okręgowego były przeprowadzone hybrydowo w szkołach macierzystych uczestników. Przebiegały one równocześnie we wszystkich okręgach w całej Polsce.
Mikołaj i Igor z klasy 2 Otp w rozwiązywali test tematyczny składający się z 40 pytań oraz wykonywali zadanie praktyczne (program imprezy turystycznej i kalkulacja kosztów).
Uczestnikom życzymy dalszych sukcesów.
Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz - etap okręgowy
Dnia 24 lutego 2021roku w Tomaszowie Mazowieckim odbył się "Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz”- etap okręgowy.
Zadaniem uczniów było:
1) Napisane testu teoretycznego z zakresu wiedzy zawodowej
2)Wykonanie potrawki z królika z kluskami śląskimi i sałatką z buraka.
Wszyscy uczestnicy mieli jednakowe zadania.
Uczeń naszej szkoły Jan Czarnecki z kl.3ka przygotowywany przez p. Marzenę Wnęt i p. Monikę Adamczyk zajął II miejsce. Do miejsca I zabrakło jedynie 1punktu. Gratulujemy Janku!
Zapraszamy do naszego bufetu :)
Od 25 stycznia 2021 r. zajęcia praktyczne odbywają się stacjonarnie.
Zapraszamy na zakupy :)
PLEBISCYT
Witryna lubimyczytac.pl i portal allegro ogłosiły plebiscyt na najlepszą książkę 2020 roku.
Jak głosować?
Każdy czytelnik ma do dyspozycji 13 głosów, po jednym w danej kategorii.
Aby oddać głos należy zalogować się w serwisie i pod wybraną książką / fundacją / stowarzyszeniem w danej kategorii kliknąć przycisk „Głosuję”.
Pamiętaj, w każdej kategorii możesz zagłosować tylko raz. Po zagłosowaniu nie możesz cofnąć swoich głosów.
Zachęcam do głosowania i udziału w wyzwaniach czytelniczych na rok 2021 przygotowanych przez portal lubimyctac.pl
Milena Kaniowska
Rozstrzygnięcie konkursu online
Informujemy, że została zamknięta III edycja wewnątrzszkolnego konkursu walentynkowego pt. „Miłość w literaturze”.
Brała w nim udział młodzież z całej naszej szkoły. Jury w składzie: p. Monika Stępniewska, p. Anna Durlak i p. Barbara Kotwa po sprawdzeniu nadesłanych prac wyłoniło zwycięzców:
I miejsce - Igor Tomaszewski z klasy 2OTP
II miejsce - Zuzanna Dąbrowska uczennica klasy 1GB
III miejsce – Karolina Rylska uczennica klasy 2Z
Wszystkim bardzo serdecznie dziękujemy.
Jesteśmy pod wrażeniem, że konkurs cieszył się tak dużym zainteresowaniem.
Zachęcamy do dalszej współpracy. Organizatorzy.
Święto nasion strączkowych - nasiona roślin strączkowych w żywieniu dietetycznym
Nasiona roślin strączkowych były obowiązkowym elementem tradycyjnej polskiej kuchni naszych przodków. W Polsce najpopularniejszymi roślinami strączkowymi są fasola, groch, bób, soczewica, ciecierzyca, soja. Poza możliwością urozmaicenia diety i zamianą dla produktów mięsnych, spożywanie nasion roślin strączkowych niesie także wiele korzyści dla zdrowia.
Nasiona roślin strączkowych dostarczają duże ilości błonnika pokarmowego, który pełni szereg ważnych funkcji w organizmie: reguluje perystaltykę jelit, zwiększa objętość stolca i ułatwia wypróżnianie, zwiększa wydzielanie z kałem kwasów żółciowych oraz cholesterolu, przez co ma zdolność do obniżania jego poziomu. Błonnik pokarmowy pomaga w walce z nadmierną masą ciała poprzez zdolność do wiązania wody, w wyniku czego daje uczucie sytości na dłużej. Ma wpływ na poprawę metabolizmu u chorych na cukrzycę przez opóźnienie wchłaniania glukozy.
Strączki są źródłem witamin z grupy B niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, jod i potas. Nasiona roślin strączkowych charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, są zatem polecane pacjentom z cukrzycą oraz insulinoopornością. Ponadto, mają one wysoki Indeks Sytości, dzięki czemu po ich spożyciu uczucie najedzenia utrzymuje się dłużej.
Strączki, w tym soja, są bogate w lecytynę, która wpływa korzystnie na pracę mózgu, poprawia koncentrację oraz pamięć. Istnieją badania naukowe potwierdzające zmniejszone ryzyko zachorowania na choroby serca, miażdżycę, a także niektóre nowotwory wśród osób regularnie spożywających nasiona roślin strączkowych.
Rośliny strączkowe są bardzo dobrym źródłem białka – zawierają bowiem najwięcej białka spośród wszystkich roślin uprawnych. Odpowiednie połączenie roślin strączkowych z innymi produktami spożywczymi w jadłospisie pozwala na uzyskanie białka pełnowartościowego. Mitem jest, że osoby będące na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej są pozbawione możliwości spożywania wysokiej jakości białka.
Połączenie w jednym posiłku roślin strączkowych z produktami zbożowymi, uzupełniamy skład aminokwasowego białka. Spaghetti z gotowaną soczewicą, pieczywo z pastą z ciecierzycy czy gulasz z fasoli i warzyw podany z chlebem stanowią źródła białka tak samo pełnowartościowego pod względem kompletu aminokwasów, jak białko zwierzęce. W piramidzie zdrowego żywienia rośliny strączkowe są umieszczone na tym samym piętrze co mięso, ryby i jaja. Czyli, powinny stanowić zamiennik dla mięsa i regularnie pojawiać się w jadłospisie. Mają szerokie zastosowanie kulinarne i na pewno trafią w gusta smakowe większości konsumentów, pozwalając jednocześnie na poprawę jakości diety i niosąc korzyści dla zdrowia.