Policzmy się dla Polski! Rozpoczyna się Narodowy Spis Powszechny 2021
Policzmy się dla Polski! Rozpoczyna się Narodowy Spis Powszechny 2021
(Informacja prasowa)
„RADOMSKA WIOSNA W OBIEKTYWIE”
Międzyszkolny konkurs fotograficzny pt.: „RADOMSKA WIOSNA W OBIEKTYWIE” organizowany przez Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ul. Św. Brata Alberta 1.
Konkurs odbędzie się online i trwać będzie do końca kwietnia 2021.
Konkurs jest przeznaczony dla wszystkich uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych.
Każdy uczestnik przesyła jedno zdjęcie na adres internetowy biblioteki: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. opisane według szablonu – tytuł pracy, miejsce gdzie wykonano fotografię, imię i nazwisko autora, klasa, szkoła, miejscowość.
Technika wykonania fotografii jest dowolna.
Format fotografii min 15x21 cm.
Na fotografii konkursowej nie może znajdować się wizerunek jakiejkolwiek osoby.
Organizator zapewnia ciekawe nagrody rzeczowe oraz dyplomy.
ŚWIĘTA WIELKANOCNE W LITERATURZE
Wielkanoc to najważniejsze i najstarsze święto chrześcijańskie, obchodzone w Polsce już od X wieku. To wyjątkowy czas, w którym obrzędy religijne splatają się z tradycją ludową. Przez wieki powstało wiele obrzędów i zwyczajów związanych z tymi Świętami, z których wiele przetrwało do dnia dzisiejszego. To one stanowią część naszej bogatej kultury i należy je kultywować i przekazywać kolejnym pokoleniom. W tradycje wielkanocne wpisuje się Palmowa Niedziela. Ważnym elementem dla katolików jest Koszyk Wielkanocny. Najważniejszym posiłkiem podczas Wielkanocy (Niedziela Wielkanocna) jest naturalnie śniadanie. Lany Poniedziałek to najbardziej wyczekiwany przez najmłodszych moment wielkanocnej tradycji.
Wielkanoc niejednokrotnie stawała się wątkiem, z którego czerpała literatura.
Dlatego chcemy polecić coś dla ducha i dla ciała. Przypomnijmy sobie opisy świąt wielkanocnych w literaturze.
W „Chłopach” W. Reymont zawarł bardzo obszerny, szczegółowy i piękny opis zwyczajów wielkanocnych. W powieści pokazane jest jak świętowali chłopi i jakie obrzędy i przesądy towarzyszyły temu świętowaniu. Reymont opisuje malowanie pisanek, uroczystość poświęcenia ognia i wody, lany poniedziałek oraz chodzenie z kogucikiem.
W „Lalce” Bolesław Prus pokazuje wydarzenie społeczne zwane Kwestą Wielkotygodniową. Damy z towarzystwa, zasiadały w kościołach w pobliżu grobu i zbierały datki na wybrane cele charytatywne. Oczywiście kwesta była bardziej wydarzeniem towarzyskim niż religijnym.
W polskiej poezji utwory wielkanocne mają od dawna swoje miejsce. Poeci podejmowali tematykę Męki Pańskiej, Wielkiego Tygodnia, Zmartwychwstania, Zbawienia i wielkanocnych obrzędów. Do tych poetów należy zaliczyć: między innymi ks. Jana Twardowskiego, Krzysztofa Kamila Baczyńskiego, Jana Lechonia, Juliana Tuwima, Leopolda Staffa, Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego, Cypriana Kamila Norwida i innych, Ernesta Bryla.
A dla ciała polecamy przepisy na wspaniałe potrawy wielkanocne. Książki: „Nasza Wielkanoc”, „Wielkanocne potrawy kuchni domowej”, „Mazurki, baby i inne pyszności”, „Ciasta na Wielkanoc i inne okazje”. Zachęcamy do odwiedzenia biblioteki.
Chętnie udostępnimy książki na okres świąteczny i nie tylko.
Przypominamy, że jesteśmy codziennie w godzinach 9.00 -13.00.
Życzymy wesołych świąt spędzonych w gronie najbliższych i dużo zdrowia.
A.Durlak, M.Stępniewska
WYNIKI "XII FESTIWAL ZUPY”
Mamy wielką przyjemność przekazać społeczności szkolnej oraz wszystkim sympatykom, którzy głosowali (3633 osoby) na "Tradycyjne zupy domowe” w "XII FESTIWALU ZUPY” iż:
I miejsce "Zupa zbójnicka"
(liczbą głosów 801) - zajęła Małgorzata Górecka 3Ga
II miejsce "Żurek wielkanocny”
(liczbą głosów 744) - zajęła Karolina Zarychta 3Ga
III miejsce "Barszcz biały na zakwasie”
(liczbą głosów 369) - zajęła Klaudia Wojciechowska 3Ga
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy.
Nagrody rzeczowe dla laureatów i dyplomy dla każdego uczestnika będą wręczone na najbliższej uroczystości szkolnej po zniesieniu obostrzeń sanitarnych.
Dziękujemy doceniając chęci i zaangażowanie uczniów w tym trudnym okresie.
Organizatorzy Monika Wasik i Halina Kutkowska
XII Festiwal Zupy w języku angielskim
Uczniowie klas 2OTp, 2OT oraz 2Z włączyli się w obchody szkolnego święta Dnia Zupy, wyrażając swoje uwielbienie dla tej potrawy również w języku angielskim.
Oto przykłady ich twórczości:
UWAGA KONKURS NA NAJLEPSZĄ ZUPĘ XII FESTIWALU
W tym roku uczestnicy konkursu nadesłali receptury oraz zdjęcia "tradycyjnych zup domowych", które prezentujemy poniżej. W dniach 22 – 28 marca 2021 roku będzie można internetowo oddawać głosy na wybraną zupę. Każdy może oddać TYLKO JEDEN GŁOS. Ogłoszenie wyników nastąpi w dniu 31 marca 2021 roku za pośrednictwem strony internetowej szkoły. Zwycięscy odbiorą dyplomy i nagrody z rąk Dyrektora szkoły na oficjalnej uroczystości szkolnej po zniesieniu obostrzeń sanitarnych. Serdecznie zapraszamy do udziału w tej formie XII Festiwalu Zupy. Dziękujemy i życzymy dobrej zabawy.26 marca Międzynarodowy Dzień Szpinaku
Każdy zając szpinak jada to na skoki dobra rada
Hopsa sa ram pam pam od szpinaku siłę mam
W jakim celu został ustanowiony?
Głównym zamierzeniem jest oczywiście wzbudzanie zainteresowania szpinakiem wśród społeczeństwa ze względu na jego wspaniałe właściwości. Jego liście są niezwykle zdrowe za sprawą znajdujących się w nich witamin np. C oraz przeciwutleniaczy i luteiny. Zawiera one także takie witaminy jak A, E, B6, żelazo, potas oraz kwas foliowy. Szpinak warzywny jest również bogatym źródłem białka, karotenoidów oraz błonnika. Szpinak często kojarzy się z dzieciństwem. Wiele osób było zmuszanych do spożywania go, dlatego nierzadko wzbudza w nas obrzydzenie. Dobrze doprawiony szpinak potrafi jednak być rarytasem.
Dlaczego powinniśmy jeść szpinak?
Głównym powodem jest fakt, iż chroni on nasz organizm przed miażdżycą oraz posiada właściwości antynowotworowe. Ma on ogromny wpływ na nasz układ nerwowy. Dzięki dużej zawartości magnezu jesteśmy mniej zestresowani. Jest szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem, ponieważ zawarty w nim potas obniża je. Zawiera także duże ilości żelaza, które ma wpływ na produkcję czerwonych krwinek. Szpinak jest źródłem kwasu foliowego, dlatego polecany jest kobietom w ciąży. Zawarte w nim witaminy z grupy B obniżają cholesterol, natomiast witamina E opóźnia starzenie organizmu. Wskazany jest również dla osób będących na diecie, ponieważ zawiera błonnik przyśpieszający przemianę materii oraz jest mało kaloryczny. Należy pamiętać również o tym, iż szpinak zawiera w sobie kwas szczawiowy. Nie powinien być spożywany przez osoby chorujące na dnę moczanową, choroby nerek, kamicę, refluks. Zapalenie stawów, reumatyzm. Nie zaleca się spożywać go również przez osoby, które mają problemy z tarczycą, gdyż zawarte w nim goitrogeny mają wpływ na przyswajanie jodu. Szpinak jest bogatym źródłem witamin, dlatego osoby, które nie cierpią na żadną z wyżej wymienionych chorób powinny go od czasu do czasu spożywać.