Zmarła Pani Anna Stawarz
Z żalem informujemy, że dnia 04 listopada 2021 roku zmarła Pani Anna Stawarz, wieloletnia nauczycielka matematyki, oddana młodzieży wychowawczyni. Pozostanie w naszej pamięci.
Uroczystości pogrzebowe rozpoczną się 09 listopada 2021 roku o godzinie 10.00 Mszą Świętą w kościele p.w. Matki Boskiej Częstochowskiej przy ulicy Wernera w Radomiu, a następnie na cmentarzu komunalnym przy ulicy Witosa-Firlej w Radomiu.
Międzynarodowy Miesiąc Bibliotek Szkolnych
W październiku biblioteka szkolna zorganizowała obchody Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych. Z tej okazji odbyły się następujące wydarzenia:
5.10 – Dzień głośnego czytania
18.10 – 29.10 – Wirtualne Targi Książki Empik – webinaria z udziałem pisarzy
Radio od kuchni – kulinarny potencjał podrobów
Gośćmi programu Wolna Sobota w ramach cyklu „Radio od kuchni” byli Zbigniew Nowocień – nauczyciel przedmiotów zawodowych oraz Małgorzata Górecka i Julia Brożyna – uczennice Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy – Mariusz Turczyk i Marcin Getler.
Sama Słodycz - zajęcia w Manufakturze Słodyczy
W czwartek 28 października klasa 3 Zp wraz z opiekunami M.Wasik i A.Krawczyk wybrała się na wycieczkę do Manufaktury Słodyczy - Sama Słodycz.
Uczniowie poznali technologię produkcji cukierków i lizaków wytwarzanych ręcznie, bez użycia maszyn.
Młodzież samodzielnie wykonywała słodycze z dodatkiem naturalnych barwników i bez konserwantów.
Tego dnia towarzyszyła wszystkim miła atmosfera😀
Rusza V edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz – etap szkolny
Uczestnikami turnieju mogą być wszyscy chętni uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz z klas programowo najwyższych branżowej szkoły I stopnia. Temat wiodący w tej edycji 2021/2022 "Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole". Zgłoszenie uczestników należy do dnia 13.11.2021 r. do udziału w turnieju.
Eliminacje szkolne będą przeprowadzone 24.11.2021 r. w salach technologicznych w godzinach popołudniowych.. Po ogłoszeniu listy uczestników należy dostarczyć do gabinetu kier. M. Miedzińska receptury zgodnej z tematem. Zapraszamy do udziału
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska mgr inż. Jolanta Tkaczyk mgr inż. Monika Kwiatkowska.
Pyra, ziemniak, brambor, grula. Kartofel niejedno ma imię
Dawno, dawno temu król Jan III Sobieski przywiózł sadzonki ziemniaka dla najdroższej sercu Marysieńki jako roślinę ozdobną do jej ogrodu. Kazał posadzić ją w przypałacowym ogrodzie i niecierpliwie czekał, co z tego wyrośnie. Pewnego jesiennego dnia, gdy kwiaty przekwitły rozgniewany król kazał roślinę wyrwać z korzeniami i spalić. Dworzanin natychmiast zaczął wykonywać wydany rozkaz. Gdy ognisko się dopalało, rozgarnął popiół i wtem poczuł smakowity zapach. Spostrzegł, że to bulwy ziemniaka tak ładnie pachną. Spróbował jedną i okazało się, że jest bardzo smaczna. Od tamtej pory pewien ogrodnik zaczął je uprawiać w ogrodzie na Nowolipkach w Warszawie. Dostarczał je na dwór królewski i na dwory magnaterii polskiej już w czasach panowania Augusta II. Powoli przyzwyczajano się do ich konsumpcji. Na większą skalę zaczęto jednak uprawiać je w Polsce dopiero za panowania króla Augusta III Sasa.
we Wrocławiu z 3OTp
Wrocław |
Krasnale |
|
ZOO + Afrykarium |
Hala Stulecia perła modernizmu, zabytek UNESCO, wraz z pozostałymi elementami kompleksu – Wrocławskim Centrum Kongresowym, Ogrodem Japońskim, Pergolą i Fontanną Multimedialną oraz Placem pod Iglicą tworzy wdzięczną przestrzeń rekreacyjną, bardzo lubianą przez wrocławian |
|
Kolorowe Podwórka nietypowa atrakcja Wrocławia przy ul. Roosevelta na Nadodrzu, street art, który uwikłany jest w codzienność mieszkańców; Pan Zenon Dębowski (autor wielu rzeźb i nbsppłaskorzeźb, kustosz podwórza), opowiedział nam o projekcie i dziełach, zaprosił na warsztaty; dużą zaletą tego miejsca jest to, że można je zwiedzić zupełnie za darmo, a wycieczka nie zajmuje zbyt wiele czasu |
Wycieczka podobała nam się atmosfera, wystrój, oraz ludzie, którzy przebywali w hostelu, lokalizacja również znakomita, #wyczółkowski, #parostatek, |
|
fot. 3 Otp
Klawiaturowe Wyzwanie - IX edycja
Trenuj SZYBKIE i BEZWZROKOWE pisanie na klawiaturze.
Radio od kuchni – o znaczeniu czosnku w menu
Gośćmi programu Wolna Sobota w ramach cyklu „Radio od kuchni” były Agnieszka Kulikowska i Natalia Plokita z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Jakie znaczenie ma czosnek w diecie?
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy – Mariusz Turczyk i Marcin Getler.
Radio od kuchni – o zbożach i chlebie
Gościnią programu Wolna Sobota w ramach cyklu „Radio od kuchni” była pani Anna Wachowicz z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Tym razem rozmawialiśmy o pieczywie i zbożach.
Zapraszam do wysłuchania rozmowy – Marcin Getler.