20 grudnia DZIEŃ RYBY
Dlaczego warto jeść ryby?
- Są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka.
- Są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie w kwasy omega-3. Należą do nich kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Dobowe zapotrzebowanie na oba te składniki wynosi 250 mg na dobę. Kwasy omega-3 są kluczowe do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W okresie płodowym oraz wczesnym okresie poporodowym są niezbędne do wzrostu mózgu dziecka.
- Spożycie ryb 2-4 razy tygodniowo obniża ryzyko wystąpienia udaru.
- Dużo witaminy D znajdziemy w rybach tłustych. Najwięcej tej witaminy zawiera śledź.
- Najwięcej witamina A zawierają ryby tłuste. Należą do nich śledź, łosoś, pstrąg i makrela. Witamina A wpływa pozytywnie na proces widzenia. Poprawia odporność i wykazuje efekt terapeutyczny w wielu infekcjach.
- Witaminy z grupy B znajdziemy przede wszystkim w rybach chudych takich jak szczupak czy okoń.
Potrawy z ryb wykonane na zajęciach z pracowni gastronomicznej z klasą 3ka i opiekunem Moniką Adamczyk:
Potrawy z ryb przygotowane na zajęciach z pracowni:
Obchody Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka
Wszyscy ludzie rodzą się wolni i równi pod względem swej godności i swych praw.
Każdy człowiek ma prawo do życia, wolności i bezpieczeństwa swej osoby.
W bibliotece szkolnej 9 grudnia odbyły się obchody Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka.
Młodzież z klas 1GB, 1C, 1K, 1 KA, 1GA, 2CKB, 4OT, 4GB, 4ZP oglądała film dotyczący prekursorów walczących o prawa człowieka oraz brała udział w quizie. Pytania do quizu zostały przygotowane przez p. A. Skałbanię, p. M. Stępniewską i p. A. Durlak. Klasy uczestniczące w quizach przybyły do biblioteki pod opieką p. A. Skałbani , p. B. Kotwy, p. A. Zięby, p. E. Różańskiej i p. M. Borodziuka. Uczestnikom dziękujemy za udział w obchodach.
Zapraszamy do udziału w kolejnych akcjach organizowanych w bibliotece szkolnej.
Organizatorzy A. Skałbania i nauczyciele bibliotekarze.
ZMARŁA PANI BARBARA NOWAK
Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierci emerytowanej nauczycielki naszej szkoły Pani Barbary Nowak.
Uroczystości pogrzebowe rozpoczną się w poniedziałek 12 grudnia 2022 o godzinie 13.00 w Kościele pw. Św. Łukasza w Radomiu na Michałowie (ul. Piastowska), a następnie na cmentarzu komunalnym przy ulicy Witosa-Firlej w Radomiu.
Mikołajkowy Turniej w Piłkę Nożną o Puchar Przechodni Dyrektora Szkoły
Dn. 8 grudnia odbył się Mikołajkowy Turniej w Piłkę Nożną o Puchar Przechodni Dyrektora Szkoły.
W turnieju udział wzięło pięć klas pierwszych.
1 miejsce klasa 1K
2 miejsce klasa 1GA
3 miejsce klasa 1GB
4 miejsce klasa 1H
5 miejsce klasa 1OT
Najlepszym strzelcem turnieju został Bairoian Ramaz z klasy 1H.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za sportową rywalizację i życzymy wesołych świąt oraz dużo prezentów pod choinką.
8 grudnia DZIEŃ GRUSZKI
Gruszki posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Te owoce, często niedoceniane powinny się znaleźć w naszej diecie. Są doskonałym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Posiadają wiele korzystnych i przeróżnych właściwości prozdrowotnych.
Ciekawostki o gruszkach:
- Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy.
- Są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu.
- Gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia.
- Bor zapobiega również utracie wapnia z kości w związku z tym gruszki, ale te dojrzałe, powinny jeść osoby narażone na osteoporozę.
- Podobnie jak jabłka, gruszki są szczególnie bogate we fruktozę i sorbitol.
- Choć charakteryzują się słodkim smakiem, 100 g owoców dostarcza zaledwie 63 kcal.
- Stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy i fenoli. Antyoksydanty, takie jak witamina A czy C obecne w gruszkach, hamują procesy starzenia, niszczą wolne rodniki, zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów.
- Występujące w gruszkach komórki kamienne (sklereidy) zapobiegają zaparciom. Są to komórki tkanki wzmacniającej.
- Zawierają fruktozę oraz błonnik, które ułatwiają wypróżnianie się.
- Gruszka jako składnik zdrowej diety może przeciwdziałać zapaleniu dróg moczowych, ponieważ posiada właściwości przeciwzapalne. Odpowiada za to obecna w niej arbutyna, która wykazuje działanie bakteriobójcze.
- Ekstrakt z gruszek stosowany jest do szamponów. Wygładza włosy i zapobiega rozdwajaniu końcówek.
- Napar ze świeżych skórek gruszy wykorzystywany jest jako okłady na trudno gojące się rany i owrzodzenia.
W przeddzień ŚWIĘTA GRUSZKI w naszej szkole odbył się QUIZ O GRUSZKACH zorganizowany przez Szkolną Poradnię Dietetyczną. Było wesoło, kolorowo i zdrowo.
Koordynatorzy: Ewa Guść, Martyna Domagała-Karpeta.
Potrawy z gruszek wykonane na zajęciach pracowni z P. Marzeną Wnęt.
Razem w Mikołajki
Konkursy z nagrodami, karaoke, quizy, gry i zabawy.
Święta w Stanach Zjednoczonych
Warsztaty mikołajkowe
Olimpiada Barmańska Monin Cup 2022
Dnia 01.12.2022 r. brałem udział w Olimpiadzie Barmańskiej Monin Cup 2022, która dobywała się szkole gastronomicznej w Warszawie.
Konkurs składał się z dwóch etapów:
w pierwszym był blint test, w którym trzeba było spróbować i rozpoznać 10 smaków syropów z oferty firmy Monin,
w drugim w ciągu 7 minut należało sporządzić 4 porcje własnego koktajlu.
Do konkursu przez miesiąc przygotowywałem się z Panem Nowocieniem. Był to długi okres chwil wesołych ale i trudnych (nie jest to takie łatwe jak się wydaje).
Na olimpiadzie panowała bardzo miła atmosfera, wszyscy wzajemnie wspieraliśmy się.
Polecam każdemu udział w konkursach szkolnych i pozaszkolnych, jest to bardzo fajne przeżycie i doświadczenie, którego możemy już nigdy więcej nie powtórzyć :)
Patryk Rojek