Wielkanocny konkurs językowo-kulinarny dla uczniów szkół podstawowych
Serdecznie zapraszamy uczniów szkół podstawowych z klas 7 i 8 do udziału w konkursie językowo-kulinarnym.
Czekają atrakcyjne nagrody!
Wszystkie informacje dotyczące konkursu dostępne w załącznikach.
Koordynatorzy konkursu: Karolina Męzik-Sieczkowska, Iwona Sobania
Obchody NARODOWEGO DNIA PAMIĘCI ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH
3 marca w bibliotece szkolnej odbyły się obchody NARODOWEGO DNIA PAMIĘCI ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH. Uczniowie obejrzeli film pt. „Przystanek Historia - Żołnierze Wyklęci", a następnie uczestniczyli w konkursie.
Adrianna Lao, Olga Pirosz, Alicja Rdzanek uczennice klasy 4Z, Aleksandra Górka, Nina Szczęsna, Emilia Korcz, Jakub Kozakiewicz uczniowie klasy 4HK odpowiedzieli bezbłędnie na wszystkie pytania i zostali wyróżnieni nagrodami.
Zwycięzcom składamy gratulacje, a pozostałym uczestnikom dziękujemy za udział w obchodach NARODOWEGO DNIA PAMIĘCI ŻOŁNIERZYWYKLĘTYCH. Panu Michałowi Borodziukowi, bardzo dziękujemy za ciekawy wstęp i rys historyczny.
Zapraszamy do udziału w kolejnych akcjach organizowanych w bibliotece szkolnej.
Organizatorzy nauczyciele bibliotekarze i p. Anna Skałbania
#PomagamyUkrainie
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu od środy, 2 marca, w godz. 12.00 – 15.00 będzie nieodpłatnie wydawał obiady obywatelom Ukrainy w swojej stołówce przy ul. Sienkiewicza 7. Posiłki będą przygotowywać uczniowie i nauczyciele.
Kuchnia śląska w Radomiu
V Edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz etap okręgowy odbył się 28 lutego 2022 roku w Radomiu w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich.
Temat tegorocznej edycji konkursu były „Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”.
Turniej składał się z dwóch etapów - etap pierwszy, część pisemna - test teoretyczny, etap drugi, część praktyczna, w której każdy uczestnik sporządzał dwie porcje dania zasadniczego związanego z tematem przewodnim konkursu. Jury oceniało organizację i higienę pracy, sporządzanie i ekspedycję potraw.
1 miejsce zajęła Natalia Bekier z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
2 miejsce Natalia Kowalczyk z Branżowej Szkoły Rzemieślniczej I stopnia w Lublinie
3 miejsce Aleksandra Traczyk z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach
4 miejsce Krystian Kamiński z Branżowej Szkoły Rzemieślnicze I stopnia w Lublinie
Nagrody w tegorocznym Turnieju zostały ufundowane przez Restaurację Paragraf, Restaurację Teatralna, Restaurację Beef Stekhouse, Restaurację Łyżka i Widelec.
Wszystkim uczestnikom jeszcze raz serdecznie gratulujemy, a restauratorom dziękujemy za pomoc w organizacji wojewódzkiego etapu Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Organizatorzy M. Miedzińska, J. Tkaczyk, M. Domagała,
Dzień Otwarty
Ze względu na przedłużenie nauki zdalnej oraz okres feryjny termin spotkań z rodzicami w ramach Dnia Otwartego zostaje przesunięty na 23 marca b.r. na godz.17.00-18.00
Szkolenia w ramach innowacji pedagogicznych
Od 22.02.2022 do 27.02.2022 r. w naszej szkole odbyły się szkolenia w ramach innowacji pedagogicznych realizowanych przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza ("Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego" realizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza S.A.)
Szkoleniem objęci zostali uczniowie klas drugich z branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz i z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz nauczyciele uczący w pionie gastronomicznym.
Tematem szkoleń były:
- „Gotowanie w próżni oraz zastosowanie innych obróbek cieplnych z uwzględnieniem nietypowych zastosowań urządzeń gastronomicznych”
- „Różne techniki obróbek termicznych produktów spożywczych z użyciem próżni i TYNKTUR”
- „Obróbki termiczne produktów spożywczych z użyciem podciśnienia z porównaniem tradycyjnych metod przetwarzania w wysokich i niskich temperaturach”
- „Idea kuchni NOTE BY NOTE z użyciem tynktur w metodzie próżniowej z tradycyjnym przygotowaniem i aromatyzowaniem produktów. Zmiany cząsteczkowe w produktach spożywczych podczas zamrażania tradycyjnego i pod wpływem ciekłego azotu”.
Uczniowie i nauczyciele zapoznali się z nowoczesnymi trendami przygotowania i aranżacji potraw. Przygotowali między innymi dania z użyciem cyrkulatora, pakowarki próżniowej, palnika szefa kuchni, ciekłego azotu, syfonów. Aromatyzowali potrawy pod kopułkami wędzarniczymi przy użyciu wędzarni pistoletowej i dymem smakowym zgodnie z ideą kuchni „Note by note”.
Prezentowali przygotowane potrawy w nowych aranżacjach duochromatycznych.
Szkoła oprócz podniesienia kwalifikacji zawodowych zyskała nową pracownię gastronomiczną.
Radio od kuchni – Wypieki karnawałowe
W Wolnej Sobocie faworki, pączki i inne przysmaki
Jak co tydzień w programie kulinarnym Radio od kuchni – nauczyciel przedmiotów zawodowych Małgorzata Miedzińska oraz uczennice Natalia Różańska i Nikola Kalita z Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu wprowadziły nas w ostatkowe kulinaria. Rozmawiali Mariusz Turczyk i Marcin Getler.