„Backen mit Spaβ” - rozstrzygnięcie konkursu kulinarno-językowego
Lista zwycięzców:
SZKOŁY PODSTAWOWE
1 miejsce Zuzanna Mąkosa PSP w Pionkach (opiekun P. Anna Dąbrowska)
2 miejsce Roksana Kędzior PSP ZS w Goździe (opiekun P. Bernadeta Krupa)
3 miejsce Urszula Karaś ZSP w Jastrzębi (opiekun P. Milena Machnio)
WYRÓŻNIENIA:
Amelia Czarkowska PSP w Goździe (opiekun P. Bernadeta Krupa)
Marcel Tumidajewicz PSP nr 5 w Pionkach
Szymon Kwiatkowski PSP nr 20 (za dekorację) (opiekun P. Witczak)
Olga Synowiecka i Dominika Chudoń STO w Radomiu (opiekun P. Martyna Pogonowska)
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZYCH I HOTELARSKICH W RADOMIU
1 miejsce Zuzanna Bolek klasa 3 Gap
2 miejsce Kinga Adamczyk klasa 3 Zp
3 miejsce Gabriela Wilk klasa 4 Ga
Byliśmy na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie
W czasie Dni Otwartych uczestniczyliśmy w warsztatach:
Kolorowy świat makaronów
Herbata herbacie nierówna - ocena aktywności antyoksydacyjnej
Radio od kuchni - Dobroczynne właściwości marchwi
Marchewka to przyjazne warzywo, które możemy przyrządzić na setki sposobów. Główny bohater odcinka: ciasto marchewkowe.
W weekendowym programie Wolna Sobota, w ramach cyklu Radio od kuchni, Mariusz Turczyk i Marcin Getler gościli Panią Monikę Wasik. Nauczycielkę z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, która opowiedziała o tym warzywie, o jego walorach kulinarnych jak i zdrowotnych. Okazało się, że oprócz oczywistych zastosowań w codziennej kuchni, marchewka może być wykorzystywana w potrawach niezbyt pasujących do tego warzywa. Poniżej znajdziecie przepis na ciasto marchewkowe, które Pani Monika własnoręcznie upiekła i osobiście przyniosła do studia.
Zastosowanie jaj w dietetyce i żywieniu człowieka
Jajko jest od wieków symbolem życia nie tylko dlatego, że jest zalążkiem nowego życia, ale także dlatego, że jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych – swoistą „bombą odżywczą”. Pewnie dlatego jaja jako jeden z pierwszych produktów pochodzenia zwierzęcego zagościły na stałe w diecie człowieka.
Poza swoimi walorami dietetycznymi i pokarmowymi były bardzo łatwe do pozyskania w środowisku naturalnym. Około 4 000 lat p.n.e. w Indiach zapoczątkowano udomowienie dziko żyjącego przodka obecnej kury – kura bankiwę i od tego czasu jedzenie jaj było już planowane. Dzisiaj najczęściej na stołach pojawiają się jaja kurze, przepiórcze i strusie, ale jedzone są też perlicze, indycze, gęsie i kacze. W zasadzie każde ptasie jajo nadaje się do spożycia przez człowieka.
Jaja - ze względu na swoje wartości odżywcze - powinny być stałym składnikiem codziennych posiłków. Są produktem szczególnie pożądanym zwłaszcza w sytuacjach, gdy zalecane jest zwiększenie spożycia białka lub ograniczanie spożycia mięsa i przetworów w codziennej diecie. Jaj nie powinno więc zabraknąć w diecie wegetarian, dzieci, kobiet w ciąży, sportowców i rekonwalescentów.
Paczka dla Ukrainy
Caritas Polska prócz zbiórki finansowej jako pomoc dla mieszkańcom Ukrainy, podejmuje szereg akcji charytatywnych na rzecz uchodźców dostarczając dary do konkretnych miejsc i rodzin na Ukrainie.
Nasze Szkolne Koło Caritas również przystąpiło do akcji pod hasłem - Paczka dla Ukrainy.
Gotowe paczki o wadze do 18 kg przygotowały następujące klasy: 1OTK T5, 2OTK T5, 2c BSIp, 3Hp, 3kap BSIp. Paczki zostały dostarczone do Caritas Polska, a następnie pojadą już na Ukrainę.
Bardzo dziękujemy uczniom wymienionych klas oraz ich Wychowawcom za przystąpienie do takiej formy pomocy, ponieważ przygotowanie takiej paczki pozwoli na zapewnienie podstawowego zaopatrzenia dla kilkuosobowej rodziny na tydzień.
Pola Nadziei
W dniach 9 i 10 kwietnia b.r. wolontariusze Szkolnego Koła Caritas oraz inni chętni uczniowie naszej szkoły wraz z opiekunami G.Sitek i K. Kucem, wzięli udział w kweście międzynarodowej akcji Pola Nadziei.
Akcja ma na celu pomoc ludziom chorym onkologicznie oraz ich rodzinom. Zebrane pieniądze zostaną przeznaczone dla osób objętych opieką hospicyjną oraz na zakup sprzętu do wypożyczalni Caritas.
Uczniowie w sobotę od godzin porannych kwestowali w Galerii Słonecznej natomiast w niedzielę, także od samego rana, w Kościele pw. Chrystusa Dobrego Pasterza w Radomiu, ofiarując za każdy dar pieniężny wrzucony do puszki, żonkile oraz żółte balony.
Młodzież udzieliła także wywiadu dla TVP3 o propagowaniu idei wolontariatu oraz głębokim sensie bezinteresownej pomocy dla osób potrzebujących.
Kurier Mazowiecki: 10.04.2022 (tvp.pl)
25 MARCA - MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ GOFRA
25 marca na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofra. Chrupiący przysmak kojarzy się wielu z wakacjami w nadmorskich kurortach czy smakami dzieciństwa. Gofry brukselskie i belgijskie, a także modne ostatnio gofry bąbelkowe to przysmaki uwielbiane przez większość łasuchów.
Pulchne lub chrupkie wafle przygotowywane w gofrownicy, która nadaje im charakterystyczny kształt - prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej serduszka ułożone w kwiatek - podaje się najczęściej z bitą śmietaną i owocami, a także z dżemem lub z lodami. Ciasto na gofry przygotowuje się przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, spopularyzowane w 2 połowie XX w.
Gofry sporządziła klasa 3 Gap na zajęciach z pracowni gastronomicznej.