3
4
2

27 marca 2009 r. po raz pierwszy, w ramach dnia otwartego szkoły, odbył się Festiwal Zupy. Wszyscy, którzy tego dnia odwiedzili Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich mogli zwiedzić placówkę, porozmawiać z dyrekcją i gronem pedagogicznym.
Młodzież z wybranych klas zaprezentowała ofertę edukacyjną naszej szkoły. Szczególnym zainteresowaniem cieszył się nowy kierunek - technik obsługi turystycznej, który będzie utworzony w przyszłym roku szkolnym.
W programie imprezy znalazły się prezentacje multimedialne dotyczące:

  • historii zupy,
  • kierunków kształcenia w ZSSiH,
  • historii szkoły.

Jednym z punktów programu był konkurs na najlepszą zupę. Wzięło w nim udział dziewięć 4-osobowych zespołów uczniowskich.
Zmagania uczniów obserwowała i oceniała komisja w składzie: Monika Ziemińska (Hotel Aviator), Marcin Iskra i Dariusz Wicik (Restauracja Teatralna), Mariola Grabowska (inspektor Wydziału Edukacji UM), Krzysztof Bąk (Hotel Aviator), Bożena Puton (wicedyrektor ZSSiH).
I miejsce zdobyli uczniowie kl. III tża: Emilia, Karol, Paweł, Bartosz za zupę fasolową.
II miejsce przyznano uczniom kl. II kb: Norbert, Grzegorz, Karol, Piotr za zupę meksykańską.
III miejsce uzyskali uczniowie kl. II tg: Piotr, Rafał, Krzysztof, Adrian za zupę jarzynową z jabłkiem.
Nagrodę publiczności otrzymali uczniowie kl. II ka: Katarzyna, Sebastian, Karol, Jacek za zupę kartoflaną-ekwadorską.
Wyróżnienie za innowacyjność potrawy przyznano uczniom kl. III tg: Izabela, Monika, Kamila, Jagoda za zupę orzechową.
Wszyscy biorący udział w konkursie przygotowywali się pod fachową opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych.
Gratulujemy! Dziękujemy sponsorom. Do zobaczenia za rok!

 

Back to top