Już po raz trzeci w ramach Dnia Otwartego w naszej szkole zorganizowany został Festiwal Zupy.
Do rywalizacji przystąpiło 12 czteroosobowych zespołów. Każda drużyna przygotowała jedną zupę. W tym roku uczniowie ugotowali zupę młynarza, piwną z żółtym serem, zupę Norrisa, „chicken afriken”, „kociołek szczęścia”, rozgrzewającą z chorizo, serową fantazję, syty garnek, wiosenną z omletem biszkoptowym, bajkową zebrę, bananową na ostro i piramidalną.
Prace uczniów oceniało jury w składzie: P. Bożena Puton (wicedyrektor ZSSiH), P. Monika Byzdra (Rada Rodziców ZSSiH), P. Wojciech Skurkiewicz (Senator Rzeczypospolitej Polskiej, absolwent ZSSiH); P. Stanisław Staniszewski (właściciel hotelu i restauracji Cyganeria), P. Gerard Parzelski (właściciel restauracji Higashi), P. Jacek Druzd (szef kuchni w restauracji Cyganeria) P. Daniel Sochanek (szef kuchni w restauracji Teatralna).
Dla jurorów liczył się nie tylko smak ale także receptura, zapach, sposób podania oraz oryginalność.
W tym roku w opinii komisji na największe uznanie zasługiwała zupa bananowa na ostro, przygotowana przez uczennice klasy II TG Martynę, Karolinę S., Karolinę R. i Agnieszkę.
II miejsce i wyróżnienie przyznano uczniom kl. III TB: Joannie, Rafałowi, Tomaszowi, Damianowi za rozgrzewającą zupę z chorizo.
III miejsce uzyskali uczniowie z klasy III TA Aleksandra, Martyna, Edyta, Klaudia za zupę serowa fantazja.
Nagrodami w konkursie był sprzęt elektroniczny ufundowany przez Radę Rodziców.
Nagrodę publiczności – poczęstunek w restauracji Teatralna otrzymała zupa „kociołek szczęścia”, którą przygotowały uczennice Anna W., Anna S., Malwina, i Aleksandra z II TŻB.
Przyznane zostały także nagrody specjalne:
-
zaproszenie do Restauracji w Centrum Słonecznym dla uczniów z klasy III TB za przygotowanie rozgrzewającej zupy z chorizo,
-
zaproszenie dla finalistów do restauracji Higashi,
-
zaproszenie dla wszystkich uczestników konkursu do Skaryszewa do hotelu i restauracji Cyganeria.
W trakcie Dnia Otwartego młodzież zaprezentowała także ofertę edukacyjną szkoły.