2
4
3

Termin „wegetarianizm” pochodzi od słów:
vegetabilis (łac) - roślinny,
vegetare (łac) - rosnąć, kwitnąć, rozwijać się

WEGETARIANIZM -JARSTWO - sposób żywienia polegający na ograniczaniu się wyłącznie do spożywania pokarmów pochodzenia roślinnego (rośliny zbożowe, strączkowe, warzywa, owoce, orzechy, grzyby, rośliny oleiste)

WEGETARIANIZM - sposób żywienia, polegający na ograniczaniu lub wykluczaniu spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego.

Zalety:

  • mała kaloryczność potraw
  • wysoka wartość odżywcza
  • ograniczona zawartość tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych
  • zmniejszona ryzyko zachorowania na otyłość, nadciśnienie tętnicze, schorzenia mięśnia sercowego i miażdżycy.

Mity:

  • wegetarianizm prowadzi do niedoborów białka,
  • witaminy D, oraz witaminy B 12
  • wegetarianizm prowadzi do anemii
  • dieta wegetariańska nie jest różnorodna.

Jabłko pojawiało się już w Biblii, w greckich mitach a w kulturze rzymskiej istniała nawet bogini, patronka sadów i owoców o imieniu Pomona.
Wraz z koroną i berłem jest też jednym z insygniów władzy królewskiej.
Owoc ten przyczynił się do rozkwitu nauki - podobno Isaac Newton odkrył prawo powszechnego ciążenia dzięki temu, że jabłko spadło mu na głowę.
Nie mniejsze zasługi ma jabłko w literaturze dziecięcej - co prawda zatrute, ale miało ważną rolę w opowieści o królewnie Śnieżce i siedmiu krasnoludkach, którą zna każdy z nas.

Jabłko to symbol zdrowia i najbardziej znany polski owoc. W prosty sposób możemy wytłumaczyć dzieciom, że jabłka  trzeba jeść, żeby ładnie wyglądać, żeby nasz brzuszek dobrze pracował, żeby mieć energię do zabawy, żeby być zdrowym.
Jabłko jest jednym z pierwszych wprowadzanych produktów do diety małych dzieci, a dokładniej jego przecier.
Należy

do owoców, które bardzo rzadko powodują objawy niepożądane.
Powinniśmy jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie. Dlaczego?
Dorośli powinni wiedzieć że:

  • jabłka walczą z cholesterolem
  • są eliksirem młodości
  • uwielbia je nasze serce,
  • pomagają schudnąć usprawniając proces trawienia.
  • wspierają układ odpornościowy.
  • poprawiają urodę dzięki zawartości wielu minerałów ,w tym potasu, żelaza, cynku, krzemu oraz witamin A,C,E i z grupy B.
  • nie wywołują alergii,
  • odżywiają mózg,
  • dbają o nasze zęby,
  • jabłka wybornie smakują. 

Obchody Dnia Jabłka w szkole rozpoczęliśmy od rozmów na temat jego wyglądu, kolorów, wielkości, kształtu, smaku, różnych odmian, dlaczego warto je jeść.
Uczniowie dowiedzieli się, że bardzo ważne jest to, żeby jabłka jeść ze skórką (największe zagęszczenie witamin to miąższ tuż pod skórką). W skórce występuje też  wzmożona koncentracja witaminy A i K. Należy tylko pamiętać aby przed spożyciem dokładnie je umyć.

Kolorowy DZIEŃ  JABŁKOWY zaliczamy do bardzo udanych i zachęcamy wszystkich do jedzenia jabłek, bo to źródło zdrowia i witamin. Pamiętajmy: „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”.

10 marca 2016 r. w godz. 16.00 - 19.00 odbędzie się III konferencja z cyklu "Ruszmy po zdrowie" - "Zdrowe odżywianie i właściwe nawyki żywieniowe uczniów" pod patronatem honorowym Prezydenta Miasta Radomia, zorganizowana przez Wydział Edukacji Urzędu Miejskiego w Radomiu, Wydział Zdrowia i Opieki Społecznej Urzędu Miejskiego w Radomiu, Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli oraz Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

Zapraszamy rodziców, nauczycieli i uczniów.
Rejestracja odbywa się drogą elektroniczną www.rodon.radom.pl/konferencje do 4 marca 2016 r. do godziny 14.00.
Miejsce konferencji: OKiSz "Resursa Obywatelska", ul. Jacka Malczewskiego 16, 26-600 Radom.
Program konferencji:
15.30 - 16.00 Rejestracja uczestników (ankiety ewaluacyjne, materiały szkoleniowe)
16.00 - 16.15 Rozpoczęcie konferencji
16.15 - 16.45 Niewłaściwe odżywianie - wpływ na zdrowie i schorzenia - lekarz med. Piotr Kowalski, dyrektor radomskiej Stacji Pogotowia Ratunkowego
16.45 - 17.15 Bulimia, anoreksja, uzależnienia i natręctwa - lekarz med. Katarzyna Wolska specjalista psychiatrii dziecięcej
17.15 - 17.35 Przerwa kawowa oraz prezentacja i degustacja przygotowanych przez uczniów ZSSiH różnych form drugiego śniadania
17.35 - 18.05 Dobre nawyki żywieniowe, diety właściwe dla wieku i wysiłku - Sylwia Jaroszewska, dietetyk
18.05 - 18.20 Substancje niedozwolone i niebezpieczne dla młodych ludzi - używki. Zakupy a odżywianie - mgr Agnieszka Bębenek, RODoN
18.20 - 18.40 Dobre praktyki promocji zdrowego odżywiania (różne sposoby spędzania czasu wolnego) - ZSSiH
18.40 - 19.00 Dyskusja i zakończenie konferencji


Temat: Jak jeść zdrowo i ze smakiem. KASZE - mnóstwo zdrowia na talerzu.

09-13.11.15 - Tydzień Zdrowego Śniadania w ZSSiH zakończył się rozstrzygnięciem Konkursu Żywieniowego zorganizowanego przez Szkolną Pracownię Dietetyki i Promocji Zdrowia. Udział w konkursie polegał na zaprezentowaniu Komisji Konkursowej przyniesionego ze sobą do szkoły zdrowego II śniadania. Z każdym dniem uczniowie coraz chętniej chwalili się swoimi lunchboxami, w których były nie tylko pełnowartościowe kanapki, ale także sałatki, koktajle oraz warzywa i owoce. Spośród bardzo wielu zgłoszeń zostały wylosowane i nagrodzone trzy osoby, które otrzymały dyplomy, książki oraz wejściówki na basen.
Nagrodę Specjalną i tytuł Szkolnego Promotora Zdrowego Odżywiania otrzymał Konrad z klasy 3GB – najbardziej aktywny uczestnik konkursu, oraz uczeń, który na co dzień odżywia się bardzo zdrowo.

DZIĘKUJEMY wszystkim uczniom, którzy wzięli udział w konkursie – wszyscy jesteście PROMOTORAMI ZDROWEGO ODŻYWIANIA !!!

z10
z3
z9
z1
z8
z6
z2
z5
z4
z7


Temat: Otyłość dzieci i dorosłych


Temat: Anoreksja i bulimia


Temat: Prawidłowe odżywianie

Back to top