Swoje święto obchodzą… warzywa i owoce.
Dlaczego warto je spożywać?
Często zapominamy, że codzienna dieta powinna obfitować w te produkty i należy po nie sięgać jak najczęściej, nie tylko od święta.
Światowy Tydzień Owoców i Warzyw jest doskonałą okazją do tego, aby przypomnieć o roli warzyw i owoców w naszej diecie.
TOP 8 powodów, dla których warto jeść warzywa i owoce.
- Warzywa i owoce wzmacniają odporność Warzywa i owoce to prawdziwe bomby witaminowo–mineralne, zawierające łatwo przyswajalne przez organizm związki. To właśnie witaminy oraz składniki mineralne chronią nas przed infekcjami, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Szczególną rolę we wzmacnianiu odporności pełni witamina C, w którą obfitują zarówno warzywa (brokuł, brukselka, kalafior, cebula, szpinak, ziemniak), jak i owoce (czarna oraz czerwona porzeczka, truskawka, malina, jeżyna).
- Warzywa i owoce mają mnóstwo witamin Są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, m.in. potasu, sodu, wapnia, magnezu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, prowitaminy A i wspomnianej witaminy C.
- Warzywa i owoce dostarczają energii Dodają mięśniom nie tylko energetycznego białka, ale również innych cennych związków: witamin z grupy B (brokuł, zielony groszek), wapnia (fasola, brokuł, jarmuż, czarna porzeczka, jeżyna) czy magnezu (szpinak, groch, fasola, natka pietruszki). Wspierają nasz organizm w pozyskaniu i utrzymaniu energii.
- Warzywa i owoce wspomagają pracę układu trawiennego Są dobrym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Jest on idealnym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami, gdyż na długo daje uczucie sytości. Najwięcej błonnika zawierają warzywa strączkowe, a także porzeczka czarna i czerwona, malina i śliwka.
- Warzywa i owoce mają niską wartość kaloryczną Większość warzyw i owoców ma dużą zawartość wody (80-90 proc.), czemu zawdzięczają swoją niską wartość kaloryczną (26-60 kcal/100g). Praktycznie w ogóle nie zawierają tłuszczów (z wyjątkiem orzechów). W ten sposób pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
- Warzywa i owoce mają dobroczynny wpływ na nasz nastrój! Wiele z nich zawiera związki dobroczynnie wpływające na dobry nastrój. Należą do nich warzywa liściaste i te bogate w witaminy z grupy B, np. papryka, szpinak, brokuł, groszek zielony, a z owoców - morela, truskawka, malina, jabłka, a także orzechy.
- Warzywa i owoce budują niewidzialną tarczę przed chorobami Spożywane w odpowiedniej ilości, mają działanie ochronne, przeciwdziałają rozwojowi różnych chorób, wspomagają leczenie np. nadwagi i otyłości, spowalniają procesy starzenia się, korzystnie wpływają na nasz wygląd, a także na dobre samopoczucie.
- Warzywa i owoce pomagają w nauce i koncentracji Poprawiają sprawność umysłową, wspomagają koncentrację i pobudzają do pracy szare komórki. Pod tym względem niezwykle korzystne dla zdrowia są szpinak, fasola, brukselka, a także brokuł i pomidor, a z owoców - gruszka, czarna porzeczka czy borówka.
Termin „wegetarianizm” pochodzi od słów:
vegetabilis (łac) - roślinny,
vegetare (łac) - rosnąć, kwitnąć, rozwijać się
WEGETARIANIZM -JARSTWO - sposób żywienia polegający na ograniczaniu się wyłącznie do spożywania pokarmów pochodzenia roślinnego (rośliny zbożowe, strączkowe, warzywa, owoce, orzechy, grzyby, rośliny oleiste)
WEGETARIANIZM - sposób żywienia, polegający na ograniczaniu lub wykluczaniu spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego.
Zalety:
- mała kaloryczność potraw
- wysoka wartość odżywcza
- ograniczona zawartość tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych
- zmniejszona ryzyko zachorowania na otyłość, nadciśnienie tętnicze, schorzenia mięśnia sercowego i miażdżycy.
Mity:
- wegetarianizm prowadzi do niedoborów białka,
- witaminy D, oraz witaminy B 12
- wegetarianizm prowadzi do anemii
- dieta wegetariańska nie jest różnorodna.
Jabłko pojawiało się już w Biblii, w greckich mitach a w kulturze rzymskiej istniała nawet bogini, patronka sadów i owoców o imieniu Pomona.
Wraz z koroną i berłem jest też jednym z insygniów władzy królewskiej.
Owoc ten przyczynił się do rozkwitu nauki - podobno Isaac Newton odkrył prawo powszechnego ciążenia dzięki temu, że jabłko spadło mu na głowę.
Nie mniejsze zasługi ma jabłko w literaturze dziecięcej - co prawda zatrute, ale miało ważną rolę w opowieści o królewnie Śnieżce i siedmiu krasnoludkach, którą zna każdy z nas.
Jabłko to symbol zdrowia i najbardziej znany polski owoc. W prosty sposób możemy wytłumaczyć dzieciom, że jabłka trzeba jeść, żeby ładnie wyglądać, żeby nasz brzuszek dobrze pracował, żeby mieć energię do zabawy, żeby być zdrowym.
Jabłko jest jednym z pierwszych wprowadzanych produktów do diety małych dzieci, a dokładniej jego przecier.
Należy
do owoców, które bardzo rzadko powodują objawy niepożądane.
Powinniśmy jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie. Dlaczego?
Dorośli powinni wiedzieć że:
- jabłka walczą z cholesterolem
- są eliksirem młodości
- uwielbia je nasze serce,
- pomagają schudnąć usprawniając proces trawienia.
- wspierają układ odpornościowy.
- poprawiają urodę dzięki zawartości wielu minerałów ,w tym potasu, żelaza, cynku, krzemu oraz witamin A,C,E i z grupy B.
- nie wywołują alergii,
- odżywiają mózg,
- dbają o nasze zęby,
- jabłka wybornie smakują.
Obchody Dnia Jabłka w szkole rozpoczęliśmy od rozmów na temat jego wyglądu, kolorów, wielkości, kształtu, smaku, różnych odmian, dlaczego warto je jeść.
Uczniowie dowiedzieli się, że bardzo ważne jest to, żeby jabłka jeść ze skórką (największe zagęszczenie witamin to miąższ tuż pod skórką). W skórce występuje też wzmożona koncentracja witaminy A i K. Należy tylko pamiętać aby przed spożyciem dokładnie je umyć.
Kolorowy DZIEŃ JABŁKOWY zaliczamy do bardzo udanych i zachęcamy wszystkich do jedzenia jabłek, bo to źródło zdrowia i witamin. Pamiętajmy: „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”.
10 marca 2016 r. w godz. 16.00 - 19.00 odbędzie się III konferencja z cyklu "Ruszmy po zdrowie" - "Zdrowe odżywianie i właściwe nawyki żywieniowe uczniów" pod patronatem honorowym Prezydenta Miasta Radomia, zorganizowana przez Wydział Edukacji Urzędu Miejskiego w Radomiu, Wydział Zdrowia i Opieki Społecznej Urzędu Miejskiego w Radomiu, Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli oraz Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Zapraszamy rodziców, nauczycieli i uczniów.
Rejestracja odbywa się drogą elektroniczną www.rodon.radom.pl/konferencje do 4 marca 2016 r. do godziny 14.00.
Miejsce konferencji: OKiSz "Resursa Obywatelska", ul. Jacka Malczewskiego 16, 26-600 Radom.
Program konferencji:
15.30 - 16.00 Rejestracja uczestników (ankiety ewaluacyjne, materiały szkoleniowe)
16.00 - 16.15 Rozpoczęcie konferencji
16.15 - 16.45 Niewłaściwe odżywianie - wpływ na zdrowie i schorzenia - lekarz med. Piotr Kowalski, dyrektor radomskiej Stacji Pogotowia Ratunkowego
16.45 - 17.15 Bulimia, anoreksja, uzależnienia i natręctwa - lekarz med. Katarzyna Wolska specjalista psychiatrii dziecięcej
17.15 - 17.35 Przerwa kawowa oraz prezentacja i degustacja przygotowanych przez uczniów ZSSiH różnych form drugiego śniadania
17.35 - 18.05 Dobre nawyki żywieniowe, diety właściwe dla wieku i wysiłku - Sylwia Jaroszewska, dietetyk
18.05 - 18.20 Substancje niedozwolone i niebezpieczne dla młodych ludzi - używki. Zakupy a odżywianie - mgr Agnieszka Bębenek, RODoN
18.20 - 18.40 Dobre praktyki promocji zdrowego odżywiania (różne sposoby spędzania czasu wolnego) - ZSSiH
18.40 - 19.00 Dyskusja i zakończenie konferencji
Temat: Jak jeść zdrowo i ze smakiem. KASZE - mnóstwo zdrowia na talerzu.