4 porcje
- 3 łyżki masła
- 2 cebule szalotki
- 500 g ziemniaków
- 600 g kiszonej kapusty
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 300 ml śmietanki 30% lub 36%
- sól, pieprz, sos sojowy, płatki migdałowe, kminek mielony, majeranek, przyprawa do potraw z kapusty, pieprz Cayenne
Przygotuj warzywa na bulion (warzywa jak na rosół) + ziele, pieprz i listki laurowe. Szalotki obierz i poszatkuj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, odciśnij kiszoną kapustę pozbywając się nadmiaru płynu (zachowaj go), posiekaj ją.
Na dnie dużego garnka rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia. Wrzuć ziemniaki i smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj kapustę i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Wrzuć kminek mielony. Czas smażenia można wydłużyć. Dodaj bulion i 3/4 warzyw (ziele, pieprz, listki trzeba wyłowić ) oraz śmietankę, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok1,5-2 h do czasu, aż ziemniaki i kapusta będą się rozpadać.
Zupę zmiksuj na krem, dopraw 1-3 łyżeczek sosu sojowego, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, dodaj odciśnięty sok z kapusty.
Podawaj z prażonymi płatkami migdałów, udekoruj listkiem natki i rozkoszuj się smakiem.
Wojskowy deputat, pierwiastkoidalny dream master szefów, I love Ameryka, mazurski szkwał zemsta karczmarza, orkiestra dęta, deja va poniedziałku to zupy których możecie spróbować w czasie tegorocznego JUBILEUSZOWEGO X FESTIWALU ZUPY.
UWAGA, w tym roku zupy gotują nauczyciele.
Zapraszamy do zwiedzania szkoły i udziału w konkursie na NAJLEPSZĄ ZUPĘ. Głosować można elektronicznie – za pomocą poniższego formularza w piątek, 13 kwietnia w godzinach 11.00-15.00. Każdy może oddać TYLKO JEDEN GŁOS.
Dziękujemy i życzymy dobrej zabawy.
DYREKCJA, NAUCZYCIELE I UCZNIOWIE ZESPOŁU SZKÓŁ SPOŻYWCZYCH I HOTELARSKICH W RADOMIU ZAPRASZAJĄ NA JUBILEUSZOWY X FESTIWAL ZUPY, KTÓRY ODBĘDZIE SIĘ W PIĄTEK 13 KWIETNIA 2018 ROKU W GODZINACH 10.30-16.00 W SIEDZIBIE NASZEJ SZKOŁY PRZY UL. ŚWIĘTEGO BRATA ALBERTA 1 /dawniej ARMII LUDOWEJ 1 /OS. PRĘDOCINEK/ W RADOMIU.
Ze względu na szczególny charakter imprezy przewidziane zostały liczne atrakcje:
- zupy gotowane i serwowane przez nauczycieli,
- tematyczne, wystawiane przez uczniów przedstawienia,
- prezentacje kształconych w szkole zawodów.
Gwarantujemy miłą, serdeczną atmosferę i dobra zabawę.
Patronat Medialny: Radio Plus Radom
Zapraszamy również na Dni Otwarte Szkoły:
- 13 kwietnia 2018 r. /piątek/ godz. 10.30-16.00 w czasie FESTIWALU ZUPY
- 14 kwietnia 2018 r. /sobota/ godz. 9.00-13.00
ZUPY REGIONALNE
Zupa Brzadowa z suszonych owoców i grzybów z kluseczkami I miejsce dla Agaty, Eryka, Kamila, Mateusza z klasy 3 ka i P. Moniki Adamczyk (opiekuna grupy) - nagroda ufundowana przez Radę Rodziców i firmę AASPEN -wyposażenie gastronomii; warsztaty dla całej klasy w restauracji STYLOWA (Europejski Boutique Hotel ****)
Barszcz z podlesia z lubczykiem
Zupa z pomuchlem, szczeką i banią po kaszubsku z dodatkiem szorów II miejsce - nagroda ufundowana przez Radę Rodziców i firmę AASPEN -wyposażenie gastronomii
Zupa z bobu z lubelszczyzny
Śląski złoty rosół
Zupa fasolowa Jasi Fasolowej z Tropi nad Dunajcem nagroda publiczności dla Katarzyny, Jakuba, Kamila, Rafała z klasy 3GA i P. Urszuli Tusiek (opiekuna grupy) - warsztaty w restauracji TEATRALNA
Zalewajka z pieczarkami - wyróżnienie dla uczennic z klasy II GA i P. Katarzyny Kubickiej (opiekuna grupy) - nagroda ufundowana przez firmę AASPEN -wyposażenie gastronomii i restaurację TEATRALNA
Polewka gdańska z suszonymi grzybami
Zupa rybna Szafranowe szaleństwo
Zupa grzybowa z sójką mazowiecką III miejsce dla Dagmary, Katarzyny, Sylwii, Kacpra z klasy 3 ka i P. Jolanty Tkaczyk (opiekuna grupy) - nagroda ufundowana przez Radę Rodziców i firmę AASPEN-wyposażenie gastronomii
Przepisy na zupy opublikoane zostały w specjalnym wydaniu gazetki GARFFITI
Media o festiwalu:
Smaki regionalne ukryte w zupie radioplus.com.pl
Kaszubska zupa brzadowa najlepsza www.dami24.pl
DYREKCJA, GRONO PEDAGOGICZNE I UCZNIOWIE ZESPOŁU SZKÓŁ SPOŻYWCZYCH I HOTELARSKICH W RADOMIU ZAPRASZAJĄ NA IX FESTIWAL ZUPY, KTÓRY ODBĘDZIE SIĘ 31 MARCA 2017 ROKU /PIĄTEK/ W GODZINACH 10.30-15.00 W SIEDZIBIE NASZEJ SZKOŁY PRZY UL. ARMII LUDOWEJ 1 /OS. PRĘDOCINEK/ W RADOMIU.
W czasie festiwalu odbędzie się konkurs na najlepszą zupę. Uczniowie zaprezentują również ofertę edukacyjną placówki.
Zapraszamy również na Dni Otwarte Szkoły:
- 31 marca 2017 r. (piątek) godz. 10.30-15.00
- 01 kwietnia 2017 r. (sobota) godz. 9.00-13.00
ZIEMNIACZANA W RÓŻNYCH ODSŁONACH
- Słodki Amerykanin nagroda publiczności od restauracji "DWOREK SASKI"
- Zupa ziemniaczana z topinamburem
- Ziemniaczana eksplozja III miejsce
- Zielona ziemniaczanka
- Taka laka z ziemniaka
- Kremowe pyry z niespodzianką i chipsami z batata I miejsce
- Ziemniaczany Raj
- Szmaragdowy sekret nagroda specjalna od restauracji TEATRALNA
- Kapitan ziemniak z nutą rozmarynu
- Chrust na pierzynce nagroda specjalna od Gospodarstwa Sadowniczego TB - Tomasz Bankiewicz - KOMORÓW
- Zupa ziemniaczana z chorizo, bekonem w towarzystwie kulek serowo-ziemniaczanych II miejsce i nagroda specjalna od restauracji FUEGO
- Ziemniaczana fantazja z nutą mięty
fot. Klaudia Machowska kl. 1 HK
Strona 3 z 6