3
2
4

"Zupa polska wczoraj i dziś" to hasło tegorocznego Festiwalu Zupy. 
Do rywalizacji przystąpiło 11 czteroosobowych zespołów. W tym roku uczniowie ugotowali:

    1. Zupę cebulową
    2. Chłopski przysmak
    3. Dziecięce marzenie
    4. Swojski kocioł
    5. Kartoflankę z nowym obliczem
    6. Polska na dwa smaki
    7. Pomidorową z fantazją
    8. Aromatyczną zupę z bobem
    9. Kwaśnicę
    10. Zagraj mi muzyko
    11. Zimowa miłość

Zwyciężyła Aromatyczna zupa z bobem przygotowana przez uczniów klasy III TG, drugie miejsce zajęli uczniowie klasy II KA za przygotowanie zupy Dziecięce marzenie, a trzecie i nagrodę publiczności (zaproszenie do restauracji Teatralna) otrzymali uczniowie klasy III TŻC za Chłopski Przysmak.
Jury wyróżniło także cztery drużyny, które zostały zaproszone do radomskich restauracji. Do restauracji Stylowa zaproszeni zostali uczniowie, którzy przygotowali zupę "Zimowa miłość", do Dworku Saskiego zespół, który ugotował „Polską na dwa smaki”, a do restauracji Rozmaryn uczniowie klasy 2 KA, którzy przygotowali zupę „Dziecięce marzenie”. Właściciel restauracji Oliwio wyróżnił "Kartoflankę z nowym obliczem", którą przygotowały uczennice klasy 2 TGB.

114
17
57
2
81
111
109
72
77
68
5
16
62
97
67
aromatycznazbobem
112
71
aromatycznazbobem1(1)
46
92
83
64
102
104
8
70
94
3
103
18
aromatycznazbobem2
20
90
106
61
86
1
95
aromatycznazbobem1
10
aromatycznazbobem3
82
107
84
48
96
99
108
74

22 marca 2013 r. odbył się V Festiwal Zupy. Uczniowie prezentowali swoje osiągnięcia i umiejętności młodszym kolegom.
Technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności, technik obsługi turystycznej, kelner, kucharz, cukiernik, piekarz, wędliniarz to zawody, w których kształcą się uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich.

Tego dnia uczniowie biorą również udział w konkursie na najlepszą zupę festiwalu, które ocenia jury oraz publiczność. W ramach głosowania wybierają oni najsmaczniejsze i najoryginalniejsze dania.
W tym roku prace uczniów oceniało jury w składzie: P. Bożena Puton (wicedyrektor ZSSiH), P. Monika Byzdra (Rada Rodziców ZSSiH), P. Wojciech Skurkiewicz (Senator Rzeczypospolitej Polskiej, absolwent ZSSiH), P. Marcin Iskra, P. Daniel Sochanek, P. Michał Zjawiński (restauracja Teatralna), P. Gerard Parzelski (restauracja Higashi), P. Tomasz Durlik (reatauracja Olivio), P. Aneta Chrzanowska (restauracja Rozmaryn), P. Krzysztof Bąk (restauracja hotelowa Aviator).
Przepisy i nazwy zup były jak co roku bardzo różnorodne i zaskakujące. Goście mogli spróbować kremu miętowo-groszkowego, zupy z masłem orzechowym, jesiennej rozgrzewającej, chlebowej, słoneczne żniwa, zupy Parysa, zupy Kucziłała, kapuśniaku żebrówka, meksykańskiej zupy Seedy Gonzales, hiszpańskiej zupy pomidorowej, dyniowej fantazji, czy też "Pomidori Con Carne Macinata".
Jury zadecydowało, że najlepszym daniem prezentowanym na festiwalu była zupa o nazwie dyniowa fantazja. Drugie miejsce jury przyznało zupie słoneczne żniwa, a trzecie zupie z masłem orzechowym. Laureaci pierwszego miejsca otrzymali tablety, drugiego aparaty fotograficzne, a trzeciego odtwarzacze MP4.
Jury wyróżniło także cztery drużyny, które zostały zaproszone do radomskich restauracji. Przedstawiciele restauracji Teatralna wyróżnili zupę krem miętowo-groszkowy. Do restauracji Olivio zaproszeni zostali uczniowie klasy 2ka, którzy przygotowali zupę "Pomidori Con Carne Macinata", a do restauracji Rozmaryn uczniowie klasy 2tża, którzy przygotowali zupę słoneczne żniwa.Właściciel restauracja Higashi wyróżnił zupę chlebową i ufundował dla zespołu kurs sushi w swojej restauracji.
Nagrodę publiczność otrzymała drużyna, która przygotowała hiszpańską zupę pomidorową, a uczniowie, którzy ją przygotowali otrzymali w nagrodę zaproszenie do restauracji "Dworek Saski". 

 

Festiwal Zupy jak co roku połączony był z Dniem Otwartym Szkoły. Wszyscy, którzy tego dnia odwiedzili Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich, mogli zwiedzić placówkę, porozmawiać z dyrekcją, uczniami i nauczycielami. Uczniowie prezentowali swoje osiągnięcia i umiejętności młodszym koleżankom i kolegom.

Odwiedzający mogli spróbować dwunastu biorących udział w konkursie zup i zagłosować na jedną z nich.

Uczniowie ugotowali żołnierską grochówkę, zupę myśliwską, miłosną, zieloną zupę wiosenną, czekoladową na ostro, afrykańską zupę ziemniaczaną. Podczas imprezy można było skosztować także zup: Podmiejski Masakrator, Rybia Symfonia, Bagno Shreka, Mafiozo z Sycylii, Pikantne Chilli Con Corne, Czarna Mamba.

W tym roku w opinii komisji na największe uznanie zasługiwała Czarna Mamba, przygotowana przez uczniów klasy IV TŻ Aleksandrę, Karolinę, Dominika i Dawida.
II miejsce przyznano uczniom klasy II KB: Agnieszce, Magdalenie, Sylwii i Paulinie za afrykańską zupę ziemniaczaną.
III miejsce uzyskali uczniowie z klasy III TUG Magdalena, Liliana, Ewelina, Barbara za zupę czekoladową na ostro.

Najlepsze drużyny otrzymały nagrody rzeczowe ufundowane przez Radę Rodziców i firmę AASPEN oraz zaproszenia na poczęstunek do restauracji Teatralna i Higashi.

Nagrodę publiczności – poczęstunek w restauracji Teatralna otrzymała drużyna, która przygotowała żołnierską grochówkę: Ewelina, Iwona, Tomasz, Jarosław z klasy II KA.

    

Już po raz trzeci w ramach Dnia Otwartego w naszej szkole zorganizowany został Festiwal Zupy.
Do rywalizacji przystąpiło 12 czteroosobowych zespołów. Każda drużyna przygotowała jedną zupę. W tym roku uczniowie ugotowali zupę młynarza, piwną z żółtym serem, zupę Norrisa, „chicken afriken”, „kociołek szczęścia”, rozgrzewającą z chorizo, serową fantazję, syty garnek, wiosenną z omletem biszkoptowym, bajkową zebrę, bananową na ostro i piramidalną.
Prace uczniów oceniało jury w składzie: P. Bożena Puton (wicedyrektor ZSSiH), P. Monika Byzdra (Rada Rodziców ZSSiH), P. Wojciech Skurkiewicz (Senator Rzeczypospolitej Polskiej, absolwent ZSSiH); P. Stanisław Staniszewski (właściciel hotelu i restauracji Cyganeria), P. Gerard Parzelski (właściciel restauracji Higashi), P. Jacek Druzd (szef kuchni w restauracji Cyganeria) P. Daniel Sochanek (szef kuchni w restauracji Teatralna).
Dla jurorów liczył się nie tylko smak ale także receptura, zapach, sposób podania oraz oryginalność.

W tym roku w opinii komisji na największe uznanie zasługiwała zupa bananowa na ostro, przygotowana przez uczennice klasy II TG Martynę, Karolinę S., Karolinę R. i Agnieszkę. 
II miejsce i wyróżnienie przyznano uczniom kl. III TB: Joannie, Rafałowi, Tomaszowi, Damianowi za rozgrzewającą zupę z chorizo.
III miejsce uzyskali uczniowie z klasy III TA Aleksandra, Martyna, Edyta, Klaudia za zupę serowa fantazja.
Nagrodami w konkursie był sprzęt elektroniczny ufundowany przez Radę Rodziców.

Nagrodę publiczności – poczęstunek w restauracji Teatralna otrzymała zupa „kociołek szczęścia”, którą przygotowały uczennice Anna W., Anna S., Malwina, i Aleksandra z II TŻB.
Przyznane zostały także nagrody specjalne:

  • zaproszenie do Restauracji w Centrum Słonecznym dla uczniów z klasy III TB za przygotowanie rozgrzewającej zupy z chorizo,
  • zaproszenie dla finalistów do restauracji Higashi,
  • zaproszenie dla wszystkich uczestników konkursu do Skaryszewa do hotelu i restauracji Cyganeria.

W trakcie Dnia Otwartego młodzież zaprezentowała także ofertę edukacyjną szkoły.

26 marca 2010 r. w czasie Dnia Otwartego w naszej szkole zorganizowany został Festiwal Zupy.
Wzięło w nim udział 12 czteroosobowych zespołów, które zostały wyłonione we wcześniejszych eliminacjach. Każda drużyna przygotowała jedną zupę.
Prace uczniów oceniało jury w składzie: Bożena Puton (wicedyrektor ZSSiH), Monika Byzdra (Rada Rodziców ZSSiH), Marcin Iskra, Dariusz Wicik (Restauracji Teatralna), Krzysztof Bąk, Monika Ziemińskia (Hotel Aviator), Jakub Drewin (Restauracja Fanaberia), Arkadiusz Tomczyk, Ryszard Skalski (Hotel MANOR HOUSE). Każda zupa została oceniona pod względem smaku, zapachu, konsystencji, wyglądu ogólnego oraz pomysłu na oryginalność.

Zwyciężyła drużyna, która przygotowała zupę pizzę: Karolina, Kamila, Beata i Dawid z kl. III TŻB.
II miejsce przyznano uczniom kl. II TŻB: Wioleta, Aleksandra, Piotr, Kacper za zupę kremową z curry.
III miejsce uzyskali uczniowie kl. II TB: Olga, Ilona, Kamil, Marcin za zupę czachobili z kurczaka
Nagrodę publiczności otrzymali uczniowie z kl. IV TG: Anita, Agnieszka, Rafał, Mateusz za zupę diabelską.
Przedstawiciele Manor House w Chlewiskach wyróżnili zupę "wejście smoka". Uczniowie: Małgorzata, Anna, Iga, Mateusz z kl. II TA, którzy ją przygotowali zostali zaproszeni do hotelu na całodniowy pobyt.

Wszyscy, którzy tego dnia odwiedzili Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich mogli zwiedzić placówkę, porozmawiać z dyrekcją, gronem pedagogicznym. Młodzież zaprezentowała ofertę edukacyjną naszej szkoły.Szczególnym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja zajęć dodatkowych organizowanych w naszej szkole w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowanego przez Unię Europejską.

158
170
180
142
132
135
144
197
190
1aaa
169
136
143
194
3
164
162
212
185
167
153
178
159
141
207
209
149
202
210
188
148
208
1a
176
195
175
199
157
205
171
150
203
152
198
146
133
193
204
147
172
 

Back to top