25 marca na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofra. Chrupiący przysmak kojarzy się wielu z wakacjami w nadmorskich kurortach czy smakami dzieciństwa. Gofry brukselskie i belgijskie, a także modne ostatnio gofry bąbelkowe to przysmaki uwielbiane przez większość łasuchów.
Pulchne lub chrupkie wafle przygotowywane w gofrownicy, która nadaje im charakterystyczny kształt - prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej serduszka ułożone w kwiatek - podaje się najczęściej z bitą śmietaną i owocami, a także z dżemem lub z lodami. Ciasto na gofry przygotowuje się przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, spopularyzowane w 2 połowie XX w. 
Gofry sporządziła klasa 3 Gap na zajęciach z pracowni gastronomicznej.

277374689_287900970169385_8525095469937814735_n
277406312_396049011909386_2884681229660335930_n
277243464_671004250812168_2924824990440774616_n
277471294_960406081502292_3039515782332964507_n
277256352_287827490176911_6786501220239507286_n
275560426_315157153869180_8414194638217434723_n
277232763_576068266685609_5728072160049120993_n
277293059_486053859672841_7525019263338435133_n
277315800_1692967424391019_8503656925666847025_n
Previous Next Play Pause

Back to top