W czwartek 6 lutego odbył się kolejne warsztaty w ramach cyklu "Warsztaty z Mistrzem".
Tym razem gościliśmy Pana Patryka Jędrasika - szefa kuchni restauracji "Karo". Tematem spotkania była współczesna kuchnia restauracyjna. W ramach warsztatów 15-stu uczniów naszej szkoły przeszło szkolenie z doboru noży kuchennych oraz zasad krojenia. Pod okiem szefa młodzież przygotowała:

  • zupę krem z pieczonych buraków czerwonych z jajkiem poszetowym i kremem ze zredukowanego octu balsamicznego,
  • medaliony z polędwiczki wieprzowej z karmelizowanymi warzywami korzeniowymi , puree ziemniaczanym z estragonem oraz olejem pomidorowym.

Uczniowie byli bardzo zadowoleni, uzyskali wiele cennych wiadomości i wskazówek z zakresu przygotowywania potraw oraz informacji dotyczących specyfiki pracy kucharza w restauracji.

9
28
13
25
20
22
3
21
8
1
2
11
6
7
26
4
5
27
10
23
29
12
24

fot. Marysia z 3k

fot. Agnieszka Bilska, Kacper Wojtysiak

s22
s34
s24
s28
s10
s73
s52
s83
s64
s18
s69
s85
s8
s56
s19
s75
s62
s53
s89
s78
s26
s67
s70
s74
s38
s68
s20
s55
s57
s92
s17
s29
s80
s21
s84
s88
s90
s9
s36
s37
s65
s54
s58
s66
s82
s94
s7
s14
s25
s3

Uczniowie klasy 3 Ka z Szefem Kuchni w Restauracji Stylowa (w Europejskim Boutique Hotelu w Radomiu) przygotowali ratatouille, ravioli z serem feta, gazpacho, doradę ze szpinakiem i sosem cytrynowym.
To nagroda, którą dla klasy zdobyli Agata, Eryk, Kamil i Mateusz zajmując pierwsze miejsce w konkursie na najlepszą zupę w czasie IX Festiwalu Zupy.

 

26
20
18
10
28
6
16
13
27
4
3
w444
5
w55
15
2
8
23
9
30
17
7
31
25
1
12
22
21
19
11
29
14
24

W sobotę 17.12.2016 r. odbyła się lekcja z Mistrzem Kelnerskim panem Jerzym Morawskim, wieloletnim pracownikiem restauracji w Hotelu Marriott w Warszawie. W zajęciach uczestniczyło 10 uczniów klas II Ke, III Ke.
Po zajęciach uczniów przeszkoleni zostali nauczyciele z profesjonalnej obsługi konsumenta.

 

18 listopada 2016 grupa uczniów z klas II w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w „Lekcji z Mistrzem”, której tematem była kuchnia azjatycka. Mistrzem był Jakub Korczak z Akademii Fumenti - ekspert kulinarny, promotor wybitnych produktów i prawdziwego jedzenia, juror, ambasador oraz wykładowca akademii kulinarnych w całym kraju, twórca pierwszego stołecznego festiwalu dobrego smaku GOOD FOOD FEST.
Uczniowie poznali pochodzenie, zastosowanie, właściwości lecznicze połączone z degustacją, wielu przypraw i produktów kuchni azjatyckiej: imbiru, galangali, trawy cytrynowowej, korzenia kurkumy, perilli, bazylii tajskiej, pieprzu syczuańskiego, pasty miso,sosu ostrygowego, grzybów mun,shitake i enoki. Mieli również możliwość gotowania pod okiem Mistrza - przygotowali tataki z marynowanej gęsiny, puree z pietruszki i marynowanego różowego imbiru, pappardelle z ogórka z kolendrą. Po zakończeniu bardzo ciekawej Lekcji z Mistrzem, rozpoczęło się szkolenie dla nauczycieli podczas którego wykonano fantastyczne dania azjatyckie: spring rollsy z pieczonymi warzywami korzeniowymi, krewetki w czerwonej paście curry, zupa pho z gęsi, tapiokę w mleku kokosowym z karmelem limonkowym i kwiatami storczyka. Bardzo dziękujemy Mistrzowi Kubie Korczakowi za fantastyczne smaki i atmosferę podczas szkoleń.

   

W czasie spotkania Krzysztof Urbańczyk - przedstawiciel firmy Hortex - opowiedział o zaletach mrożonych owoców i warzyw.
Uczniowie przygotowywali dania wg receptur i z produktów Hortex.

13
35
11
74
8
20
34
49
96
33
45
10
81
7
43
5
67
29
77
82
16
76
55
23
78
333
58
30
56
71
53
66
18
25
1
69
4
24
92
94
19
38
47
40
48
61
44
72
73
6

Wyróżniający się uczniowie klas o profilu kelner, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych spotkali się z mistrzem, tym razem - baristą.
Uczestniczyli w warsztatach sensoryczno-baristycznych, poznawali alternatywne metody zaparzania kawy.
Podczas warsztatów uczniowie rozróżniali aromaty, identyfikowali smaki, poszerzyli wiadomości z zakresu towaroznawstwa kawy. Przeprowadzili analizę sensoryczną najbardziej popularnych gatunków kawy: ARABIKI i ROBUSTY. Wybraną metodą alternatywną zaparzali kawę.
Wszyscy uczestnicy otrzymali materiały szkoleniowe, co pozwoli im wykorzystać je w pracy własnej.

z1
z2
z3
z4
z5
z6
z7
z8
z9
z10
z11
z12
z13
z14
z15
z16
z17
z18
z19
z20
z21
z22
z23
z24
z25
z26
z28
z29
z31
z32
z33

Back to top