3
2
4

W dniach 7-9 kwietnia 2025 r. w Zabrzu odbył się VIII Ogólnopolski Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Naszą szkołę reprezentował Jakub Getler z klasy 3ka.
Pierwszego dnia uczestnicy zmierzyli się z częścią teoretyczną, sprawdzającą ich wiedzę z zakresu gastronomii. W drugim dniu przygotowywali dania: zakąskę i danie zasadnicze związane z tematem przewodnim turnieju "Inspiracje kulinarne klasycznej kuchni włoskiej". Po kuchennych zmaganiach uczestnicy udali się na wycieczkę do kopalni Guido.

Jakub Getler został finalistą, zajął czwarte miejsce. Jest zwolniony z części pisemnej egzaminu zawodowego. Do turnieju przygotowywały go P. M. Adamczyk i P. Marzena Wnęt.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

4fa12a68-5f1a-4c14-8292-6ababfc90c41
30e5b690-1b5b-46bc-84e0-b4f5ccd506a2
7154fb0d-79ce-4c63-80f4-e564801b2717
24c6df06-08a4-4a4e-93ca-e6c3c9cfcdf0
4bb26652-1950-421c-b3be-6f8002e9e621
b3c97962-0889-4e6b-80f7-2aaa689b39b8
6a69e315-a8bb-47f2-9246-d3860661940b
459c479e-4567-4596-adf6-c9adee28f03f
c3a64b73-00ad-49f6-9053-94b5365c9097
489152389_1245265810934552_6573045562234560865_n
d2004780-9e62-4d5f-9268-cb2028435392
e5e1b196-705f-45f6-adef-fbf131a9a188
875c2115-24c8-4db7-9e39-6a97b97e0996
Previous Next Play Pause

b3c97962-0889-4e6b-80f7-2aaa689b39b8
e5e1b196-705f-45f6-adef-fbf131a9a188
d2004780-9e62-4d5f-9268-cb2028435392
875c2115-24c8-4db7-9e39-6a97b97e0996
30e5b690-1b5b-46bc-84e0-b4f5ccd506a2
6a69e315-a8bb-47f2-9246-d3860661940b
489152389_1245265810934552_6573045562234560865_n
4bb26652-1950-421c-b3be-6f8002e9e621
c3a64b73-00ad-49f6-9053-94b5365c9097
459c479e-4567-4596-adf6-c9adee28f03f
7154fb0d-79ce-4c63-80f4-e564801b2717
4fa12a68-5f1a-4c14-8292-6ababfc90c41
24c6df06-08a4-4a4e-93ca-e6c3c9cfcdf0

 

8 kwietnia w Kielcach odbyły się III Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych, podczas których młodzi kucharze stanęli do rywalizacji o tytuł najlepszych w kraju.
Do finału mistrzostw zakwalifikowali się Piotr Tonowicz i Vasyl Baraniuk z klasy 3ka.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu dziewięciu porcji dania głównego z łososiem, śmietaną 31% i pieprzem cytrynowym jako obowiązkowymi składnikami. Na wykonanie potraw uczestnicy mieli 150 minut. Piotr i Vasyl przygotowali roladę łososiową z ryżem, warzywami i sosem śmietanowo–pomarańczowym.

Oceniane były walory smakowe, zdrowotne i wizualne, organizacja pracy, właściwe wykorzystanie technik kulinarnych, poziom przygotowania receptury, poziom przygotowania zespołu, a także odpowiednie gospodarowanie odpadkami i czas. Ogromnym wyróżnieniem dla uczestników była obecność legend polskiej sceny kulinarnej – Karola Okrasy i Kurta Schellera, którzy zasiedli w jury.

Za przygotowanie dania konkursowego zespół reprezentujący naszą szkołę zajął czwarte miejsce. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

praca_1
Rolada_łososiowa_z_ryżem_warzywami_i_sosem _śmietanowo_pomarańczowym
Previous Next Play Pause

Przygotowania do konkursu:

491274858_703789935402657_1296860936495114249_n
490983958_1001859625393514_2529186281058711559_n
491046740_1276819810458220_3632685073926451213_n
490986428_705446868492212_1916764110321186494_n
490986518_1364790288091051_2250633407037682589_n
490983485_666741749588478_4651696008666397899_n
483891488_1329645801594175_3292959778488972249_n

Uczennica klasy 5KZ Weronika Błaszczyk uzyskała tytuł laureatki Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
20 i 21 marca 2025 roku odbył się finał XXVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności z siedzibą Komitetu Głównego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
W eliminacjach szkolnych brało udział 1183 uczniów z 68 szkół. W etapie okręgowym uczestniczyło 251 uczniów z 56 szkół. Do finału zakwalifikowano 50 uczniów z 19 szkół, w tym uczennicę ZSSiH, Weronikę.
W pierwszym dniu olimpiady uczniowie rozwiązywali test. Z tego etapu wyłoniono siedmioro laureatów, którzy zdobyli największą ilość punktów. Grupa uczestników przystąpiła do etapu ustnego, który składał się z 2 części. W pierwszej części finaliści odpowiadali na pytania indywidualne z bloku technologii żywności i wspólne z bloków: przetwórstwa spożywczego, analitycznego i ekonomicznego.
Gratulacje dla Weroniki na którą czekają indeksy wielu uczelni na kierunkach dotyczących produkcji żywności, oceny jej jakości, dietetyki.

aIMG_5640
Obraz 24.03.2025, godz. 21.10
aIMG_5593
aIMG_5610
aObraz 24.03.2025, godz. 21.11 (1)
aIMG_5588
Previous Next Play Pause

aObraz 24.03.2025, godz. 21.11 (1)
aIMG_5593
Obraz 24.03.2025, godz. 21.10
aIMG_5610
aIMG_5640
aIMG_5588
IMG_5599
Obraz 24.03.2025, godz. 21.11

Wspaniałe wieści z Gdyni, gdzie w dniach 20-22 marca odbywał się Finał XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Nasza uczennica Daria Kowalska z klasy 5G uzyskała TYTUŁ FINALISTY!!!
W tegorocznej olimpiadzie w etapie szkolnym wzięło udział 6 tys. uczestników, w etapie okręgowym 684, a ścisłym finale 59. Tematyką wiodącą tegorocznej olimpiady była „Żywność wspierająca odporność”.
Jak wyglądały zmagania?
Etap centralny składa się z części pisemnej i części praktycznej. Część pisemna obejmuje rozwiązanie testu, na który składają się zadania tematyki wiodącej, z zakresu obsługi konsumenta i gastronomii oraz nauki o żywności i żywieniu. Część praktyczna obejmuje wykonanie zadania polegającego na: sporządzaniu i ekspedycji dań (zup, potraw zimnych, gorących, deserów i napojów), serwowaniu dań i napojów, organizowaniu i wykonywaniu usług gastronomicznych.
Uzyskany tytuł uprawnia do zwolnienia z części pisemnej egzaminu zawodowego oraz zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wyższe uczelnie.
Gratulacje dla Darii!!!

2
4
3
1
IMG_20250322_130753 (1)
IMG_20250326_101840
IMG_20250326_101835

I miejsce - Branżowa Szkoła Rzemieślnicza I stopnia w Lublinie

II miejsce - branżowa szkoła I stopnia w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

III miejsce - ex aequo - Branżowa Szkoła Rzemieślnicza I stopnia w Lublinie i branżowa szkoła I stopnia w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

IMG_20250130_123937_edit_10371017915605_resized_20250130_071507409
IMG_20250130_095459_edit_11349580564414_resized_20250130_071851892
IMG_20250130_123840_edit_10438163734865_resized_20250130_071508059
IMG_20250130_112622_resized_20250130_071704657
IMG_20250130_090141_resized_20250130_071931876
IMG_20250130_123705_edit_10540812930683
IMG_20250130_112024_resized_20250130_071742185
IMG_20250130_112248_resized_20250130_071740436
IMG_20250130_104026_resized_20250130_071817912
IMG_20250130_123747_edit_10472930807776_resized_20250130_071507759
IMG_20250130_095516_resized_20250130_071850630
IMG_20250130_104143_resized_20250130_071814031
IMG_20250130_112809_resized_20250130_071702099
IMG_20250130_095418_edit_11291920983172_resized_20250130_071928107
IMG_20250130_112934_edit_11118472192574_resized_20250130_071700672
Previous Next Play Pause

IMG_20250130_123332_edit_11001051985821_resized_20250130_071620601
IMG_20250130_123535_resized_20250130_071547814
IMG_20250130_095436_resized_20250130_071852983
IMG_20250130_095430_edit_11307647177441_resized_20250130_071928866
IMG_20250130_095354_resized_20250130_071929661
IMG_20250130_104015_edit_11264982363906_resized_20250130_071850131
IMG_20250130_095459_edit_11349580564414_resized_20250130_071851892
IMG_20250130_123840_edit_10438163734865_resized_20250130_071508059
IMG_20250130_123402_edit_10931882276456_resized_20250130_071622027
IMG_20250130_123747_edit_10472930807776_resized_20250130_071507759
IMG_20250130_104143_resized_20250130_071814031
IMG_20250130_123306_resized_20250130_071623897
IMG_20250130_112024_resized_20250130_071742185
IMG_20250130_095354_resized_20250130_071929661
IMG_20250130_123937_edit_10371017915605_resized_20250130_071507409
IMG_20250130_123557_edit_10693871656701_resized_20250130_071547014
IMG_20250130_104128_resized_20250130_071815357
IMG_20250130_123510_edit_10876596086882_resized_20250130_071547477
IMG_20250130_090141_resized_20250130_071931876
IMG_20250130_123609_edit_10650339195770_resized_20250130_071546640
IMG_20250130_112815_resized_20250130_071703384
IMG_20250130_123137_resized_20250130_071622884
IMG_20250130_112622_resized_20250130_071704657
IMG_20250130_123400_edit_10947803467600_resized_20250130_071621321
IMG_20250130_112248_resized_20250130_071740436
IMG_20250130_104039_resized_20250130_071812682
IMG_20250130_090141_resized_20250130_071931876
IMG_20250130_095418_edit_11291920983172_resized_20250130_071928107
IMG_20250130_095418_edit_11291920983172_resized_20250130_071928107
IMG_20250130_112934_edit_11118472192574_resized_20250130_071700672
IMG_20250130_095409_edit_11374553470660_resized_20250130_071930909
IMG_20250130_104026_resized_20250130_071817912
IMG_20250130_095454_edit_11329106952437_resized_20250130_071852364
IMG_20250130_095409_edit_11374553470660_resized_20250130_071930909
IMG_20250130_095516_resized_20250130_071850630
IMG_20250130_123105_edit_11072870698831_resized_20250130_071701624
IMG_20250130_112809_resized_20250130_071702099
IMG_20250130_104108_resized_20250130_071816674
IMG_20250130_110518_resized_20250130_071743550
IMG_20250130_095430_edit_11307647177441_resized_20250130_071928866
IMG_20250130_124141_edit_10348630474462_resized_20250130_071506854
IMG_20250130_123705_edit_10540812930683
IMG_20250130_123659_edit_10576394992657
IMG_20250130_111933_resized_20250130_071744823
IMG_20250130_104313_edit_11199758275895_resized_20250130_071746071

Z wielką dumą i radością informujemy, że Julia Michałowska (uczennica klasy IVOTK) w roku szkolnym 2023/2024 uzyskała najwyższą średnią ocen w naszej szkole i dnia 4 grudnia 2024 roku, po raz drugi została uhonorowana Stypendium Prezesa Rady Ministrów.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów! Otrzymanie tak prestiżowego stypendium niech stanowi zachętę do dalszego rozwoju.

1000017720
1000017651
Previous Next Play Pause

Szanowni Państwo dyrektorzy, nauczyciele i uczniowie
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu serdecznie zaprasza do udziału uczniów klas III Kucharz w VII Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz (etap wojewódzki).
Zgłoszenie należy (do II etapu konkursu) przesłać do dnia 17.01.2025 r. pod adres: Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich ul. Św. Brata Alberta 1 26-600 Radom lub drogą elektroniczną wysłać (Załącznik 1) po zeskanowaniu pod adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Eliminacje wojewódzkie odbędą się 30.01.2025 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. W razie pytań co do II etapu można się kontaktować z Panią Małgorzatą Miedzińską tel. 607 916 678. Tematem tegorocznego Turnieju to „INSPIRACJE KULINARNE KLASYCZNEJ KUCHNI WŁOSKIEJ"

REGULAMIN

Załącznik 1

Załącznik 1a

W dniu 24.10.2024 r odbył się szkolny etap konkursu Pasja smaków - black box.
W szranki zawodowe stanęli uczniowie klas 3 Gb i 3 Ga, którzy mieli do wykorzystania tzw. pudełka z nieznaną zawartością. Czas wykonania zadania to 120 minut. Uczestnicy poradzili sobie rewelacyjnie.
Gratulujemy.
Pracę uczniów oceniało jury w składzie: P. Katarzyna Kusio, P. Małgorzata Miedzinska, P. Jolanta Tkaczyk.

464188394_1097351379060726_5360078773271091097_n
464504965_1097351262394071_6043776245500018654_n
464335812_1097351335727397_5834646204334437528_n
464197422_1097350625727468_6861035719108957487_n
464418150_1097350662394131_5362638959422576749_n
464199881_1097350402394157_3164748817739189208_n
464269397_1097351232394074_5650756584663641156_n
464511547_1097350732394124_4916319287722981006_n
464299122_1097351169060747_4165644162006939845_n
464408705_1097351292394068_202308668414237827_n
Previous Next Play Pause

Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – black box". W tegorocznej edycji do dnia 18.10.2024 r. należy zgłosić swoją chęć udziału w konkursie bez opracowywania receptur. Każdy uczestnik otrzymuje swój bleck box z zawartością (surowce), które musi wykorzystać w całości przy sporządzeniu potrawy.
Eliminacje szkolne będą przeprowadzane 24.10.2024 roku w salach technologicznych w godzinach popołudniowych.
Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Zapraszamy do udziału.

Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska, mgr inż. Jolanta Tkaczyk, mgr inż. Agnieszka Kulikowska

Regulamin

Załącznik 1

Załącznik 2

W VII-ej edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, nasi uczniowie zajęli I i II miejsce:
I miejsce – Jakub Kochański – z klasy III K a,
II miejsce – Szymon Bartosiak – z klasy III K a
Tematem wiodącym konkursu w roku szkolnym 2023/2024 były: „POTRAWY W NOWOCZESNEJ ODSŁONIE Z REGIONU POCHODZENIA UCZESTNIKÓW TURNIEJU”
Jakub Kochański przygotował: pieczarkę nadziewaną  (zakąska)  i sójki mazowieckie (danie zasadnicze).
Szymon Bartosiak Przygotował: schab z kiszoną kapustą (zakąska) i wątróbkę z pieczonym jabłkiem (danie zasadnicze).

GRATULUJEMY i życzymy dalszych sukcesów:)

Screenshot_2024-04-18-21-14-43-18
IMG_08
IMG_13
IMG20240418105542
IMG_10
IMG_06
IMG_12
IMG_09
IMG_11
IMG_05
Previous Next Play Pause

IMG_03
IMG_08
IMG_15
IMG_01
IMG_17
IMG_04
IMG_05
IMG_02
IMG_13
IMG20240418105542
IMG_14
IMG_07
IMG_16
IMG_11
Screenshot_2024-04-18-21-14-43-18
IMG_10
IMG_09
IMG_12
IMG_18
IMG_06

W dniach 18 – 20 marca 2024 roku we Wrocławiu odbył się Ogólnopolski etap XXIX edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Temat przewodni tegorocznego Turnieju brzmiał - „Polscy olimpijczycy”.
Do rywalizacji przystąpiło 20 uczestników z całej Polski, w części teoretycznej napisali oni test, a w części praktycznej mieli oni do wykonania tort, monoporcje , 4 figurki oraz eksponat cukierniczy. Ostatniego dnia, w środę – 20 marca 2024 roku, we wrocławskim ratuszu odbyła się gala, inaugurująca XXIX edycję Turnieju, podczas której wręczano nagrody, dyplomy i puchary zwycięzcom i uczestnikom. Uczennica naszej szkoły z klasy 3ckb - Amelia Drela zdobyła trzecie miejsce oraz uzyskała tytuł laureata, otrzymała również puchar, dyplom i nagrody. Jako laureatka będzie zwolniona z części teoretycznej egzaminu zawodowego. Amelce serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

wrocc5
3
4
wr 22
wroc 3
Previous Next Play Pause

W czwartek 29 lutego uczennice z klasy 3 H uczestniczyły w drugim etapie wojewódzkiego Konkursu BHP w Wyższej Szkole Bezpieczeństwa i Organizacji Pracy w Radomiu. Drużyna naszych "hotelarek" zajęła IV miejsce.

420642901_1809018649616605_8585388658785588486_n
423735607_411982921412229_2026073587641919773_n
431492425_1103977120951281_5406026389495568598_n
431524823_3653149645000834_6379437545779193633_n
428939278_707174788282917_485421669179784878_n
423568620_1459738971305937_826032010972064123_n
Previous Next Play Pause

31 stycznia 2024 r. w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIX edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy 3ckb - Amelia Drela.
Konkurs składał się z etapu pisemnego oraz praktycznego. W części praktycznej do wykonania był tort z dekoracją, bankietówki oraz figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być nawiązywać do tematu przewodniego - "Polscy olimpijczycy”.
Prace konkursowe oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem przedstawiciela Mazowieckiego Kuratora Oświaty.
Amelia zdobyła I miejsce i będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu w dniach 18-20 marca 2024 r., gratulujemy i życzymy powodzenia.

VII edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz - etap okręgowy

Temat wiodący w tej edycji 2023/2024 "Potrawy w nowoczesnej odsłonie z regionu pochodzenia uczestników turnieju".
Turniej odbędzie się 8 lutego 2024 roku w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ulica Świętego Brata Alberta 1.
Uczestnikiem etapu wojewódzkiego (okręgowego) są zwycięscy szkolnych etapów Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.

Regulamin

Załącznik 1a

Załącznik 1

Zobacz poprzednie edycje turnieju

 W roku szkolnym 2023/2024 uczniowie szkół średnich biorą udział w XI Olimpiadzie Wiedzy o Turystyce, której tematem przewodnim jest niematerialne dziedzictwo kulturowe w turystyce. Pretekstem do podjęcia takiego tematu są obchodzone w 2023 r. dwa jubileusze: 20-lecia przyjęcia Konwencji UNESCO w sprawie ochrony niematerialnego dziedzictwa kulturowego i 10-lecia Krajowej listy niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Wydarzeniom tym towarzyszy wędrująca po Polsce plenerowa wystawa czasowa Tradycje od pokoleń. Niematerialne dziedzictwo kulturowe w Polsce, podczas której organizowane są liczne wydarzenia dodatkowe.
Celem organizatorów XI Olimpiady Wiedzy o Turystyce, która zostanie zorganizowana pod hasłem „W poszukiwaniu tradycji – dziedzictwo niematerialne w turystyce”, jest zainteresowanie uczestników poznaniem dziedzictwa, zwłaszcza własnego regionu, jak również zaangażowanie ich w przekaz międzypokoleniowy poprzez bezpośredni kontakt ze wspólnotami depozytariuszy tradycji oraz dbałość o pamięć i zachowanie lokalnych zwyczajów. Uczestnicy XI Olimpiady będą mieli możliwość podzielenia się swoją wiedzą oraz doświadczeniem z zakresu niematerialnego dziedzictwa kulturowego, w tym z tradycjami, zwyczajami, obrzędami czy też umiejętnościami. W etapie okręgowym, który odbył się w Warszawie w dniu 04.01.2024 roku naszą szkołę reprezentowały Maja z klasy 2OT i Julia z klasy 3OT.
Opiekun mgr Ewa Guść

404522886_1348037722540933_2203747352461747330_n
404600243_334026832932788_8853478265860898120_n
Previous Next Play Pause

Back to top