Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – przysmaki lasu".
W tegorocznej edycji do dnia 14.10.2022 r. należy dostarczyć osobiście recepturę z gramaturą i szczegółowym wykonaniem zakąski ciepłej i deseru wraz ze zdjęciami (receptury należy przedstawić na załączniku nr 3 podanym na stronie szkoły).
Eliminacje szkolne będą przeprowadzane 20.10.2022 roku w salach technologicznych w godzinach popołudniowych. Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy: mgr inż. Małgorzata Miedzińska, mgr inż. Jolanta Tkaczyk, mgr inż. Agnieszka Kulikowska  

Regulamin Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków - przysmaki lasu”

Załącznik 1

Załącznik 2

Załącznik 3

POPRZEDNIE EDYCJE KONKURSU KULINARNEGO PASJA SMAKÓW

Natalia Rozińska uczennica klasy 3cp reprezentowała województwo mazowieckie i zdobyła I miejsce oraz tytuł laureata na XXVII Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu.
Turniej odbył się on w dniach 25-27 kwietnia 2022 r. Tematem tegorocznej edycji była Potęga natury. Konkurs składał się z części teoretycznej (test) oraz części praktycznej ( tort, 6 monoporcji, 6 figurek z masy plastycznej oraz eksponat z czekolady lub karmelu). Natalia została przygotowana do Turnieju przez panią Beatę Świąder. Organizatorzy i Jury doceniło kunszt pracy naszej uczennicy, która została zwyciężczynią tej edycji Turnieju, otrzymała dyplomy, puchary, bon podarunkowy i będzie zwolniona z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
Serdecznie gratulujemy Natalii i życzymy jej dalszych sukcesów zawodowych.

4
3
2
Previous Next Play Pause

Małgorzata Górecka z klasy 4 Ga została finalistką XXVI OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Dzięki swojej wytężonej pracy ma zagwarantowane miejsce na wybranej przez siebie uczelni żywieniowej.
Małgosi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!

V Edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz etap okręgowy odbył się 28 lutego 2022 roku w Radomiu w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich. 
Temat tegorocznej edycji konkursu były „Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”.
Turniej składał się z dwóch etapów - etap pierwszy, część pisemna - test teoretyczny, etap drugi, część praktyczna, w której każdy uczestnik sporządzał dwie porcje dania zasadniczego związanego z tematem przewodnim konkursu. Jury oceniało organizację i higienę pracy, sporządzanie i ekspedycję potraw. 
1 miejsce zajęła Natalia Bekier z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
2 miejsce Natalia Kowalczyk z Branżowej Szkoły Rzemieślniczej I stopnia w Lublinie
3 miejsce Aleksandra Traczyk z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach
4 miejsce Krystian Kamiński z Branżowej Szkoły Rzemieślnicze I stopnia w Lublinie
Nagrody w tegorocznym Turnieju zostały ufundowane przez Restaurację Paragraf, Restaurację Teatralna, Restaurację Beef Stekhouse, Restaurację Łyżka i Widelec.
Wszystkim uczestnikom jeszcze raz serdecznie gratulujemy, a restauratorom dziękujemy za pomoc w organizacji wojewódzkiego etapu Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Organizatorzy M. Miedzińska, J. Tkaczyk, M. Domagała,

20
1
12
24
25
2
13
21
25
26
22
31
24
14
30
5
3
14
Previous Next Play Pause

47
44
IMG_20220228_121127_resized_20220228_042822957
IMG_20220228_121443_resized_20220228_042819695
29
43
50
52
5
42
57
2
9
41
37
19
IMG_20220228_121449_resized_20220228_042818518
48
40
49
27
55
32
IMG_20220228_121201_resized_20220228_042820815
33
1
39
36
35
IMG_20220228_121151_resized_20220228_042821854
45
18
1111
28
Previous Next Play Pause

17
8
IMG_20220228_095356_resized_20220228_043137712
16
22
IMG_20220228_112237_resized_20220228_045040914
15
15
IMG_20220228_095339_resized_20220228_043136501
IMG_20220228_112415_resized_20220228_044940451
19
IMG_20220228_102454_resized_20220228_043130360
31
IMG_20220228_104600_resized_20220228_043038369
IMG_20220228_094934_resized_20220228_043251803
IMG_20220228_095415_resized_20220228_043135296
IMG_20220228_104741_resized_20220228_045045396
3
IMG_20220228_095026_resized_20220228_043246166
IMG_20220228_112402_resized_20220228_044942666
2
17
16
9
IMG_20220228_112423_resized_20220228_044939312
IMG_20220228_112025_resized_20220228_045043199
13
IMG_20220228_095439_resized_20220228_043132877
IMG_20220228_094914_resized_20220228_043253137
IMG_20220228_102445_resized_20220228_043131627
6
5
IMG_20220228_104548_resized_20220228_043039526
IMG_20220228_095427_resized_20220228_043134048
IMG_20220228_112221_resized_20220228_045042048
11
IMG_20220228_112428_resized_20220228_044938118
IMG_20220228_094951_resized_20220228_043249016
IMG_20220228_104615_resized_20220228_043037194
10
IMG_20220228_104707_resized_20220228_043036016
8
IMG_20220228_112409_resized_20220228_044941566
IMG_20220228_112006_resized_20220228_045044289
IMG_20220228_095002_resized_20220228_043247646
IMG_20220228_094939_resized_20220228_043250442
7
7
1
18

Szanowni Państwo dyrektorzy, nauczyciele i uczniowie

Serdecznie zapraszamy do udziału uczniów klas III (zawód kucharz) w V Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.

Eliminacje wojewódzkie odbędą się 28.02.2022 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

Pytania dotyczące organizacji II etapu turnieju można kierować do Pani Małgorzaty Miedzińskiej tel. 607 916 678.
Tematem tegorocznego Turnieju są „ Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”

Regulamin turnieju

Szanowni Państwo dyrektorzy, nauczyciele i uczniowie.
Serdecznie zapraszamy do udziału w V Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Eliminacje wojewódzkie odbędą się 28.02.2022 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Pytania dotyczące organizacji turnieju można kierować do Pani Małgorzaty Miedzińskiej tel. 607 916 678.
Temat tegorocznej edycji „Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”.

Osoby zakwalifikowane do V Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz – etap wojewódzki/ okręgowy:

  1. Natalia Bekier Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich Radom
  2. Patrycja Soja Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich Chełm
  3. Joanna Karczewska Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich Chełm
  4. Sylwia Mariasik Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego Kielce
  5. Aleksandra Traczyk Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Pionki
  6. Krystian Kamiński Branżowa Szkoła Rzemieślnicza I stopnia Lublin
  7. Natalia Kowalczyk Branżowa Szkoła Rzemieślnicza I stopnia Lublin

Regulamin V Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz etap wojewódzki (okręgowy)

26 stycznia 2022 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXVII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. W konkursie uczestniczyło ośmiu uczniów z trzech szkół: z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia, Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego z Warszawy oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy 3 cp – Nikola Kalita i Natalia Rozińska.
Tegoroczna edycja nosiła tytuł „Potęga natury”, składała się z części teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy najpierw napisali test a następnie wykonali tort z dekoracją, 2 rodzaje babeczek bankietowych po 5 szt i 2 figurki z dowolnego surowca. Profesjonalne jury w składzie: p. Bożena Sikoń, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, pod przewodnictwem wizytatora z Kuratorium Oświaty pana Andrzeja Jabłońskiego, wyłoniło zwycięzców konkursu.
Pierwsze miejsce zajęła uczennica naszej szkoły – Natalia Rozińska, drugie miejsce zajęła uczennica ZSG z Warszawy – Amelia Lecińska, trzecie miejsce zajęła uczennica naszej szkoły – Nikola Kalita. Do konkursu uczennice zostały przygotowane przez p. Małgorzatę Miedzińską i p. Beatę Świąder.
Uczennice naszej szkoły zostały zgłoszone do finału ogólnopolskiego Turnieju który odbędzie się w kwietniu we Wrocławiu.
Gratulujemy i życzymy powodzenia !!!

Po raz 24. miesięcznik "Perspektywy" przygotował ranking szkół średnich.
Miło nam poinformować, że nasza szkoła zajęła zajęła 2 miejsce w Radomiu, 58 miejsce w województwie mazowieckim i 493 miejsce w Polsce.
W tegorocznym rankingu rywalizowało 1165 techników z całej Polski, a zestawieniach zostały zaprezentowane jedynie szkoły, które uzyskały najlepszą pozycję rankingową.

Otrzymaliśmy tytułu honorowy „Brązowej” Szkoły 2022. Oznacza to, że Technikum w Zespole Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu jest wśród najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2022.
Kapituła rankingu brała pod uwagę sukcesy szkół w olimpiadach przedmiotowych, wyniki matury z przedmiotów obowiązkowych i wyniki matury z przedmiotów dodatkowych oraz wyniki egzaminu zawodowego.

dyplom_1
dyplom
Previous Next Play Pause

Miło nam poinformować, że uczennice naszej szkoły zwyciężyły w Ogólnopolskim Konkursie z Języka Niemieckiego "Koch mir was 2" zorganizowanym przez Instytut Goethe w Warszawie. Jest to już druga edycja tego konkursu w ramach projektu DEUTSCH PLUS, którego celem jest popularyzacja i innowacyjne nauczanie języka niemieckiego. 

Zadanie konkursowe polegało na zaprojektowaniu strony książki kucharskiej z przepisem w języku niemieckim, na danie, które najchętniej uczestnicy konkursu zobaczyliby na świątecznym stole. Trzyosobowa drużyna w składzie: Wiktoria Pietras, Paulina Rdzanek oraz Daria Waniak z klasy 3 Gap przedstawiła przepis na tort piernikowo-pomarańczowy.
W nagrodę, uczennice wezmą udział w warsztatach kulinarnych online.
Opiekun projektu: Karolina Sieczkowska Męzik

262475561_1119471365522691_6691715113609325576_n
261852152_3122874124503643_6646572065901393765_n
264178777_1102081293875754_1415218271929257959_n
263190243_212341637729826_3569154891667097413_n
263169361_198506962484440_3806439124002812011_n
264193429_858852414781348_8003035359200833182_n
262475561_1119471365522691_6691715113609325576_n
dyplom_dz
266271113_327390479209019_826121669039860434_n
Previous Next Play Pause

Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole
prof. Jan Gawęcki 

W dniu 3 grudnia 2021 r nasi uczniowie: Małgorzata Górecka z kl. 4 Ga i Adrian Słowiński z kl. 4 Gb dzielnie walczyli na etapie okręgowym w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Gratulujemy Małgosi, która zakwalifikowała się do etapu centralnego, gdzie zawalczy o index!
Trzymajcie kciuki:)

IMG_20211203_104818_1
IMG_20211203_122440
IMG_20211203_122859
IMG_20211203_120319
IMG_20211203_122859
IMG_20211203_120315
Previous Next Play Pause

Temat wiodący w tej edycji 2021/2022 "Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole".

Turniej odbędzie się 26 stycznia 2022 roku w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ulica Świętego Brata Alberta 1 (dawniej ul. Armii Ludowej 1).

Uczestnikiem etapu wojewódzkiego (okręgowego) są zwycięscy szkolnych etapów Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.

Regulamin turnieju

Załącznik 1

Załącznik 2

26 listopada 2021 odbył się etap okręgowy XXIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.Ze względu na sytuacje epidemiczną etap miał formę testu on-line w aplikacji Testportal.
Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Komitet Główny ma siedzibę w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności organizowana jest dla młodzieży zainteresowanej poszerzaniem i sprawdzeniem swojej wiedzy dotyczącej przebiegu i kontroli jakości procesów technologicznych, wytwarzania różnorodnych produktów spożywczych, a także magazynowania surowców, półproduktów i gotowych wyrobów.

W etapie okręgowym uczestniczyło troje uczniów z klasy 3TZ, o profilu technik technologii żywności: Katarzyna Włosik, Daria Wosztyl, Jan Nogaj.
Dwoje z nich zakwalifikowało się do etapu centralnego olimpiady.

22
19
7
7
26
18
4
1
17
25
13
9
16
23
3
napis_konkurs
monika_2
15
15
21
6
9
32
12
31
2
10
29
11
33
10
5
30
36
16
1
34
11
5
35
14
2
12
37
13
6
4
8
20
monika_1
Previous Next Play Pause

16
1
34
11
17
2
33
19
napis_konkurs
32
6
9
26
7
8
21
10
5
18
24
9
12
23
14
12
30
13
37
25
15
28
16
7
11
36
monika_1
20
4
22
1
2
3
31
5
6
13
14
29
35
monika_2

Już po raz ósmy w naszej szkole odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Pasja smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu” pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Radomia.
Do konkursu zakwalifikowało się 5 drużyn jednoosobowych z Góry Kalwarii, Pionek i Radomia. Zadaniem uczniów było w konkurencji technicznej wykonać ciasto pierogowe w przeciągu 5minut oraz wykonanie w ciągu 150 minut trzech rodzajów pierogów z wykorzystaniem w farszach wątróbki, kaszy jaglanej i soczewicy.
Wykonanie potraw oceniało jury w składzie: Katarzyna Kusio – w-ce dyrektor szkoły/ nauczyciel przedmiotów zawodowych, Waldemar Dolecki – dyrektor MOK Amfiteatr, Maciej Montelatic szef kuchni Restauracji Pasja, Bogusława Musiał - menager Restauracji La Spezia. Gościem honorowym była II Zastępca Prezydenta Miasta Radomia Katarzyna Kalinowska.
Nagrody dla najlepszych uczestników konkursu ufundowali: Restauracja Pasja, Restauracja La Spezia, Restauracja Bolek i Lolek, Karczma-Makowiec, Aaspen, Restauracja Teatralna, Restauracja Łyżka i widelec, Restauracja Beef Stek House, Zajazd Złoty Karpik, Restauracja Mela Rossa.

I miejsce
Roksana Dygas - Zespól Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Pierogi z wątróbką po rosyjsku, z kaszą jaglaną, szpinakiem i słonecznikiem z miętową nutą oraz z soczewicą z kuminem

II miejsce
Mateusz Wójcik - Zespól Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Sekretne pierogi w trzech odsłonach

III miejsce
Wiktoria Wołyńska - Centrum Kształcenia Ustawicznego i Zawodowego w Pionkach
Pierogowe trio

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie.
Gratulujemy organizatorzy: M. Miedzińska, J. Tkaczyk, A. Kulikowska

 

Back to top