Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Previous Next Play Pause

Kiedy wszystko inne zawiedzie, dajcie za wygraną i idźcie do biblioteki
Stephen King

27-ego lutego w Zespole Szkół Budowlanych odbył się XV Regionalny Konkurs Czytelniczy organizowany przez Stowarzyszenie Nauczycieli Polonistów i Stowarzyszenie Nauczyciele Bibliotekarzy Polskich. Naszą szkołę reprezentowały uczennice: Chrzanowska Zuzanna i Błaszczyk Martyna-podopieczne Pani Moniki Gralec oraz Matysiak Karolina podopieczna Pani Tomczyk-Spólnej.
Uczennice zmierzyły się z czterdziestoma pytaniami z wybranych przez siebie lektur.
Do finału, który odbędzie się w Bibliotece Miejskiej 2 kwietnia zakwalifikowała się Martyna Błaszczyk. Gratulujemy!

Siódma edycja Olimpiady realizowana jest pod hasłem „Turystyka literacka i filmowa”. Ta forma turystyki kulturowej jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się od początku XXI w. Jej celem są miejsca i obiekty związane z życiem oraz działalnością twórców, a także uwiecznione w ich opracowaniach plenery. Polega ona na poznawaniu miejsc związanych z dziełami literackimi i filmowymi, podążaniu śladami ich fikcyjnych lub rzeczywistych bohaterów.
Podczas etapu centralnego VII Olimpiady Wiedzy o Turystyce zadaniem uczestników będzie zaprezentowanie potencjału turystyki literackiej i filmowej, a także wskazanie na możliwości wykorzystania różnorodnych zasobów do rozwoju tej formy turystyki.
Gratulujemy i życzymy powodzenia.

21 stycznia 2020 roku w ZSGH na ulicy Majdańskiej w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXV edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. W konkursie wzięli udział uczniowie reprezentujący szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego tj. z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie, z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich z Radomia oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie.
Uczestnicy konkursu przystąpili do etapu pisemnego oraz praktycznego. Do wykonania był tort z dekoracją, dwa rodzaje bankietówek po 5 szt, oraz 2 figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim Turmieju - „Cuda świata”. Ocenie podlegały następujące elementy: organizacja pracy, kreatywność, smak i prezentacja.
Pierwsze miejsce zajęła uczennica naszej szkoły –Andżelika Nurek z klasy 3 C.
Gratulujemy i życzymy powodzenia w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu.

  • IMG_20200121_143747
  • IMG_20200121_153742(1)

 

Osoby zakwalifikowane do III Wojewódzkiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz:

  1. Gabriela Bielawska - Lublin
  2. Małgorzata Grabowska - Lublin
  3. Oliwia Gonder - Lublin
  4. Oliwia Paluch - Radom
  5. Marcin Gaćkowski - Radom
  6. Jakub Obara - Kielce
  7. Dawid Stąpór - Kielce

Regulamin III Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz etap wojewódzki (okręgowy)

W dniu 08.01.2020 r. uczennice Patrycja Morawska i Magdalena Pora z klasy 4 OT wzięły udział na etapie okręgowym w VII Olimpiady Wiedzy o Turystyce, która odbyła się w Zespole Szkół nr. 10 im. Stanisława Staszica w Warszawie .
Organizatorem olimpiady od siedmiu lat jest Instytut Geografii Miast i Turyzmu Wydziału Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego. Hasło przewodnie Olimpiady to "Turystyka literacka i filmowa". Etap wojewódzki olimpiady składał się z dwóch części: testowej - 40 pytań, i praktycznej, która polegała na opracowaniu programu i kalkulacji imprezy turystycznej zgodnie z zamówieniem klienta.
Z części pierwszej uczestnik może uzyskać maksymalnie 40 punków, a z drugiej maksymalnie 60 punków.
Gratulujemy i trzymamy kciuki. Czekamy na wyniki, które będą w marcu.
Opiekun Ewa Guść

3 stycznia 2020 roku w Warszawie odbył się etap okręgowy XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Naszą szkołę reprezentowała Weronika Bator z klasy 3 gc oraz Natalia Grzelecka z klasy 3 ga. Tematem wiodącym tegorocznej olimpiady jest " Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości".
Eliminacje okręgowe polegają na rozwiązaniu testu, na który składają się zadania z tematyki wiodącej i zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia. Zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia obejmują podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę dotyczącą biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, zawartą we wskazanej literaturze dla danej edycji olimpiady, a także podstawowe umiejętności z zakresu gastronomii, w tym sporządzania potraw i napojów, organizacji żywienia i usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta.
Nasze uczennice systematycznie przygotowywały z w/w zagadnień.
Dziękujemy za duże zaangażowanie i chęć wzięcia udziału w tym niełatwym przedsięwzięciu.
Z niecierpliwością czekamy na ogłoszenie wyników. Trzymamy kciuki!!!

5
9
10
2
6
7
Previous Next Play Pause

I miejsce NIKOLA ROZIŃSKA - kl. 1 Cp

II miejsce WIKTORIA PRZYDATEK - kl. 1 Cp

III miejsce ZOFIA MARCHEL - kl. 1 Gbp T5

IV miejsce NIKOLA KALITA - kl. 1 Cp

Back to top