W czwartek 6 lutego odbył się kolejne warsztaty w ramach cyklu "Warsztaty z Mistrzem".
Tym razem gościliśmy Pana Patryka Jędrasika - szefa kuchni restauracji "Karo". Tematem spotkania była współczesna kuchnia restauracyjna. W ramach warsztatów 15-stu uczniów naszej szkoły przeszło szkolenie z doboru noży kuchennych oraz zasad krojenia. Pod okiem szefa młodzież przygotowała:
- zupę krem z pieczonych buraków czerwonych z jajkiem poszetowym i kremem ze zredukowanego octu balsamicznego,
- medaliony z polędwiczki wieprzowej z karmelizowanymi warzywami korzeniowymi , puree ziemniaczanym z estragonem oraz olejem pomidorowym.
Uczniowie byli bardzo zadowoleni, uzyskali wiele cennych wiadomości i wskazówek z zakresu przygotowywania potraw oraz informacji dotyczących specyfiki pracy kucharza w restauracji.
fot. Marysia z 3k
JABŁKO Z DRZEWA NIE Z FABRYKI ...
to główne hasło ruszającej właśnie kampanii edukacyjno-profilaktycznej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji.
Więcej na:
https://www.gov.pl/web/mswia/mswia-przestrzega-mlodych-ludzi-przed-narkotykami-i-dopalaczami
W dniu 20 marca 2019 roku odbyła się 16 edycja Ogólnopolskiego Dnia Przedsiębiorczości.
Uczestniczyły w nim uczennice klasy drugiej technikum obsługi turystycznej. W ramach tego programu odbyły się jednodniowe praktyki w barach, restauracjach, hotelach, salonach fryzjerskich, firmach budowlano-remontowych, sklepach, klubach fitness, firmach transportowych.
W czasie praktyk uczennice mogły zweryfikować swoje wyobrażenia o pracy na konkretnym stanowisku, co ma wpływ na właściwy wybór przez dalszej ścieżki edukacyjnej i kariery zawodowej. Nawiązały nowe kontakty i poznały potencjalnych pracodawców.
Dziękujemy wszystkim pracodawcom za przyjęcie uczniów i przekazanie im niezbędnej wiedzy.
Ogólnopolski projekt edukacyjny organizowany jest przez Fundację Banku Ochrony Środowiska z myślą o zachowaniu różnorodności biologicznej Polski i zdrowiu społeczeństwa. Projekt polega na poznaniu sadowniczego dziedzictwa polskich ziem i restytucji starych odmian drzew w formie szkolnego mini sadu składającego się z co najmniej 5 drzew sadzonych swobodnie na ogólnodostępnym terenie.
Drzewa planujemy posadzić przy szkole, a sad prowadzony będzie w sposób naturalny tj. z doborem odpornych odmian dostosowanych do polskich warunków oraz zastosowaniem ekologicznego sposobu ochrony roślin, który nie szkodzi środowisku.
W projekcie uczestniczą uczniowie klas pierwszych: Hubert, Jakub z klasy 1 TGA, Ewelina, Julia, Milena, Aleksandra, Natalia, Adrian, Łukasz, Michał z klasy 1 TGB, Miłosz z klasy 1 TH pod opieką Pani Katarzyny Kubickiej.
Przylecieliśmy 13 października i zostajemy do 2 listopada! 😊
Ilona, Milena, Ola, Maciek, Kamil, Kuba oraz opiekun grupy - Paulina Łoboda
Wraz ze wspaniałym profesorem Bartoszem Stachnio jesteśmy w mieście granatem słynącym, a zwie się Granada. Mamy za sobą pierwszy dzień stażu.
Trzymajcie za nas kciuki!