Ciao, odbywamy praktykę we Włoszech w Rimini, Amelia i Gabriela - hotelarze, Karolina i Aleksandra - cukiernicy oraz Karolina i Patrycja - kucharze.
Wylądowaliśmy na lotnisku w Bolonii, skąd przewieziono nas busem pod Hotel New Jolie. Po przyjeździe zostaliśmy przywitani śniadaniem na słodko, po czym zakwaterowano nas w pokojach 3 osobowych. W międzyczasie udaliśmy się nad morze podziwiać cudowne widoki plaży Rimini. Po tym emocjonującym dniu wieczorem wybraliśmy się zwiedzić rynek. Zostaliśmy zaskoczeniu przyrodą oraz infrastrukturą tego miasta.
Kolejnego dnia Viki, nasza opiekunka z Rimini, pomogła nam dotrzeć do miejsc pracy i przedstawiła nam naszych pracodawców. Zostaliśmy zapoznani z przepisami BHP i zaczęliśmy pracę.
Najczęściej na lunch i kolację dostajemy pizzę, różnego rodzaju makarony oraz lasagne. Naszym ulubionym daniem jest pizza z frytkami!
W roku szkolnym 2024/25 ZSSiH realizuje projekt „Rozwój umiejętności zawodowych podczas zagranicznych staży”, który został dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027.
W celu podzielenia się doświadczeniami z realizowanego stażu oraz pokazania korzyści płynących z uczestnictwa w projektach, szkoła wzięła udział w krajowym konkursie Selfie +. Uczniowie w ramach mobilności mieli za zadanie wykonanie zdjęcia polegającego na uchwyceniu projektu w jednym ujęciu. Zabawy było co nie miara, a najbardziej wyróżniające się zdjęcie, którego autorką jest Natalia Rusin z klasy 4GbZ, zostało opisane przez panią Małgorzatę Drabik, która złożyła zgłoszenie i zarejestrowała je w konkursie.
Ku naszemu miłemu zaskoczeniu, zdjęcie zajęło III miejsce w kategorii: Twój projekt w jednym ujęciu. Według organizatorów „emanuje pozytywną energią i stanowi doskonały przykład inspirującej pracy”. Są pełni uznania zaangażowania uczniów i szkoły oraz talentu, które przyczyniają się do rozwoju dziedziny edukacyjnej.
Autorom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Mgła niepewności
Pobyt we Włoszech to niezapomniane doświadczenie pełne różnorodnych wrażeń.
Powoli żegnamy się z piękną Italią. Na zakończenie naszej przygody, udaliśmy się do malowniczego San Marino. Oto jak nas przywitało. Pomimo mgły niepewności, która towarzyszyła nam w naszej podróży, bogaci o nowe doświadczenia zdobyte podczas stażu i pozytywnie nastawieni do życia, jesteśmy gotowi przekroczyć bramę nowych możliwości i podjąć kolejne wyzwania zawodowe. Jest to idealny moment, aby otworzyć przed sobą drzwi do międzynarodowej kariery i zaserwować sobie sukces bez granic!
TYM RAZEM W ROLI GŁÓWNEJ MIĘSO DZIKICH PTAKÓW
i degustacja potraw z dziczyzny.
Prelekcję prowadzili przedstawiciele Polskiego Związku Łowieckiego Okręg Radom:
Pan Damian Gawlik
Pani Marzanna Adamczyk
Pani Jolanta Ścibor-Perendyk
W naszej szkole rozpoczęły się dwa tygodnie Wariacji Kulinarnych z DZICZYZNĄ w roli głównej.
Uczniowie sporządzają potrawy z wykorzystaniem dziczyzny i dobierają nich dodatki.
WYKORZYSTUJĄ MIĘSO Z DZIKA, SARNY I DANIELA.
Szkolenie prowadzą P. Zbigniew Nowociń i P. Jarosław Wojciechowski, a receptury przygotowała P. Marzena Wnęt.
Od 26.11.2024 do 6.12.2024 na terenie naszej szkoły będą odbywały się szkolenia kulinarne, prezentacje, konkursy oraz degustacje potraw z dziczyzny.
W programie m.in.:
Szkolenie z wykorzystaniem mięs dziczyzny typu: dzik, sarna, jeleń.
Prezentacje potraw z dziczyzny i prelekcja przedstawiciela Polskiego Związku Łowieckiego Okręg Radom.
Konkurs kulinarny z wykorzystaniem mięsa dziczyzny.