Magiczny świat sztuki i historii
15 marca klasa 3gbz przeniosła się w magiczny świat sztuki i historii.
Najpierw młodzież uczestniczyła w spotkaniu z kuratorem wystawy nigeryjskiego malarza walczącego z uprzedzeniami rasowymi IDOWU OLUWASENA. 13 ogromnych obrazów w "Elektrowni" uczy tolerancji i szacunku dla inności, zwłaszcza w kolorze skóry. Warto pójść i zachwycić się nie tylko treścią, ale i techniką artysty.
Drugim etapem wyprawy było Muzeum Historii Radomia. Jeśli ktoś jeszcze nie był niech nadrobi! Google vr, mulimedia i słuchawki z audioprzewodnikiem! Nowoczesny sposób prezentacji historii miasta robi wrażenie!
Ostatnim punktem wyprawy była wystawa dotycząca życia w PRL- u umieszczona w pięknej kamienicy Deskurów.
Kilka godzin wrażeń udowodniło, że Radom ma się czym pochwalić!
Izabela Tomczyk-Spólna
EGZAMIN ZAWODOWY – SESJA ZIMA 2024
Termin ogłoszenia wyników – 27 marca 2024 r. – na indywidualnym koncie zdającego.
Termin przekazania certyfikatów – po 8 kwietnia 2024 r. - informacja kiedy dokładnie i jak odbierać będzie podana przez Librusa.
4 kwietnia 2024 r. - termin składania deklaracji na sesję LATO 2024, w przypadku ponownego przystąpienia do egzaminu przez zdających, którzy nie zdali tego egzaminu w sesji ZIMA 2024 W sprawie egzaminu zawodowego oraz składania deklaracji należy zgłosić się do wicedyrektor Katarzyny Kusio – p. 25b.
Wycieczka zawodowa przyszłych technologów żywności
Przyszli technolodzy żywności z klas 3Z i 4Z obserwowali proces produkcji piwa w Browarze Warka. Poznali również proces technologiczny wytwarzania soków NFC i koncentratów soków w firmie Gomar sp. z o.o. w Warce.
Była to ciekawa, intensywna lekcja w rzeczywistych warunkach produkcji, konfrontacja teorii z praktyczną obserwacją wytwarzania, kontrolowania i badania żywności.
Ważne GDZIE, ważne z KIM
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie z 3Ga, 5Gb i 4KZ:)
Warsztaty: Smoothies, czyli zdrowa przyszłość. (prowadzący Pan mgr inż. Patryk Siczek)
Warsztaty: Hamowanie aktywności enzymów odpowiedzialnych za brązowienie enzymatyczne.
Warsztaty: Mleko w czystej postaci, czyli badania zafałszowań w produkcie.
LETS COOK! GOTOWANIE NA EKRANIE PO ANGIELSKU
Zachęcamy wszystkich uczniów naszej szkoły do wzięcia udziału w konkursie, pt. LETS COOK!-GOTOWANIE NA EKRANIE PO ANGIELSKU.
Uczestnik/uczestnicy ma/ją za zadanie NAKRĘCIĆ FILMIK (ok 5 min) przedstawiający przygotowanie dowolnej potrawy z komentarzami w języku angielskim.
Film powinien przedstawiać wykorzystane produkty spożywcze, sposób przyrządzania i serwowania potrawy.
Wymagania techniczne: format: .mp4, dobra jakość, orientacja pozioma, czas: ok. 5 minut.
Prace będą prezentowane na trenie szkoły, stronie internetowej oraz mediach społecznościowych szkoły.
Gotowy filmik należy przekazać nauczycielom języka angielskiego (M. Kleczaj, E. Zwęglińskiej), (sala C1) na pen-drive lub bezpośrednio z telefonu do dnia 20.03.2024. Zachęcamy do udziału, liczymy na Waszą pomysłowość.
Na zwycięzców czekają nagrody.
Organizatorzy: Marta Kleczaj, Emilia Zwęglińska
Gościliśmy uczniów ze szkoły podstawowej
29 lutego naszą szkołę odwiedzili uczniowie szkoły podstawowej. Podczas zwiedzania zobaczyli pracownie gastronomiczne, cukierniczą, obsługi konsumenta, turystyczną, kuchnię i hotel. Zapoznali się z kierunkami kształcenia w naszej szkole.
Podczas wizyty spróbowali sorbetów w trzech różnych smakach i flambirowanych jabłek.
Mamy nadzieję, że niektórzy z nich wybiorą naszą szkołę i będą kształcić się w jednym z zaprezentowanych zawodów.
fot. Karolina Ostatek 2GcH
IV miejsce w wojewódzkim Konkursie BHP
W czwartek 29 lutego uczennice z klasy 3 H uczestniczyły w drugim etapie wojewódzkiego Konkursu BHP w Wyższej Szkole Bezpieczeństwa i Organizacji Pracy w Radomiu. Drużyna naszych "hotelarek" zajęła IV miejsce.
Amelia Drela zdobyła I miejsce i będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
31 stycznia 2024 r. w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIX edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy 3ckb - Amelia Drela.
Konkurs składał się z etapu pisemnego oraz praktycznego. W części praktycznej do wykonania był tort z dekoracją, bankietówki oraz figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być nawiązywać do tematu przewodniego - "Polscy olimpijczycy”.
Prace konkursowe oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem przedstawiciela Mazowieckiego Kuratora Oświaty.
Amelia zdobyła I miejsce i będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu w dniach 18-20 marca 2024 r., gratulujemy i życzymy powodzenia.