Drodzy rodzice! Informujemy, że w naszej szkole działa system do przeciwdziałania i monitorowania przemocy rówieśniczej RESQL, który realizuje Standardy Ochrony Małoletnich.
Chcemy, aby każdy w naszej szkole czuł się bezpiecznie, dlatego postanowiliśmy wdrożyć narzędzie, które zapewni uczniom i uczennicom możliwość anonimowego zgłaszania niepokojących ich sytuacji. Dodatkowo w szkole zostali wyznaczeni i przeszkoleni nauczyciele — interwenci, którzy będą komunikować się z uczennicami, za pomocą aplikacji, a następnie podejmować odpowiednie kroki mające na celu pomoc w rozwiązaniu zgłoszonego problemu. W przypadku bullyingu* — przemocy rówieśniczej kluczową rolę odgrywa profilaktyka i dobra współpraca społeczności szkolnej. W ramach projektu wychowawcy otrzymali zestaw lekcji profilaktycznych na temat dynamiki klasy i przemocy rówieśniczej, które będą prowadzone w ramach zajęć wychowawczych.
Bullying to realny problem wielu uczniów i uczennic w szkołach na całym świecie. Chcemy uczyć dzieci i młodzież wzajemnej troski i reagowania w bezpieczny sposób na przemoc, ponieważ jej konsekwencje są poważne dla wszystkich: uczniów doświadczających przemocy, uczniów stosujących przemoc, a także świadków.
*bullying - rodzaj przemocy rówieśniczej o poważnych konsekwencjach dla osób doznających przemocy, będących osobami stosującymi przemoc oraz będących świadkami przemocy, w której silniejszy (fizycznie i/lub psychicznie) uczeń wyrządza celowo i wielokrotnie krzywdę innemu uczniowi w obecności innych uczniów.
Zasady pracy interwentów programu RESQL
- Wiadomości od uczniów są odczytywane przez interwentów do umówionej godziny.
- Czas oczekiwania przez ucznia na odpowiedź nie powinien przekraczać 4 dni.
- W przypadku wiadomości wysłanych w piątek, uczeń otrzyma odpowiedź w kolejnym tygodniu.
- Autor zgłoszenia widzi w aplikacji, kto z zespołu interwenckiego odpisał na jego wiadomość. W sytuacji gdy uczeń wolałby porozmawiać z innym interwentem, może poprosić o przekierowanie swojej sprawy do innej osoby z zespołu interwenckiego.
- Uczeń nie dostaje powiadomienia, że interwent udzielił odpowiedzi. Wiadomość będzie widoczna dopiero po uruchomieniu aplikacji.
Interwentami w naszej szkole są:
Krystian Kuc, Emilia Zwęglińska, Monika Adamczyk, Mariusz Szymański, Anna Durlak, Katarzyna Stadryniak i Agata Kiełbiowska
31 października Dzień Dyni
Dynie są ważne w różnych kulturach i tradycjach, zwłaszcza jesienią.
Dynia nie tylko świetnie nadaje się do jesiennych dekoracji, ale jest też doskonałym uzupełnieniem wielu smacznych przepisów. Dynia zawiera wiele mikro- i makroelementów oraz witamin, przede wszystkim dużo witaminy C i witamin z grupy B, a także magnez, fosfor, potas, sporo błonnika i węglowodanów. W dyni znajdziemy także witaminę E, K, wapń, żelazo i niewielkie ilości cynku (wartości składników odżywczych mogą się różnić w zależności od odmiany). Dynia zawiera także znaczne ilości karotenoidów takich jak beta-karoten (w organizmie przekształca się w witaminę A), beta-kryptoksantyna, alfa-karoten, luteina i zeaksantyna, będących silnymi antyoksydantami.
W 100 gramach surowej dyni jest 26–35 kalorii.
Pestki dyni są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i argininę.
Dlaczego warto jeść dynię?
Zawarty w dyni błonnik usprawnia pracę jelit i zapewnia uczucie sytości. Jedzenie dyni reguluje więc częstotliwość wypróżnień i przeciwdziała zaparciom. Przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten czy witamina E, wpływają pozytywnie na stan włosów, skóry i paznokci. Składniki te wykazują też właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Spożywanie dużych ilości dyni może więc pomóc w walce z łojotokiem, opóźnić procesy starzenia, utrzymać wzrok w dobrej kondycji (m.in. uchronić plamkę żółtą przed zwyrodnieniami). Pestki mają właściwości przeciwpasożytnicze, wyciągi z pestek dyni (np. olej) wspomagają prawidłową pracę układu moczowego, prostaty.
W ramach obchodów Święta Dyni uczniowie na zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowali potrawy z dynią w obecności jabłka.
Martyna pracuje w restauracji Dallo Zio, Adam w La Marrianna
Hejka z tej strony Martyna - kucharz.
Jestem praktykantką w restauracji Dallo Zio w mieście Rimini. Restauracja, w której odbywam staż wykorzystuje surowce wyłącznie z okolic Rimini, zarówno lądowych jak i morskich. Zdobywam nowe doświadczenia związane z kuchnią włoską. Moim zadaniem jest pomoc w kuchni - zajmuję się przygotowaniem posiłków i dodatków warzywnych (jednym z nich jest trawa cytrynowa obsmażana na oliwie, oprócz aromatycznego smaku wyróżnia się ona bogactwem witamin i minerałów, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm). Wykonuję również obróbką owoców morza oraz przygotowuję desery.
Stażystka Martyna. Ciao
Cześć, tu Adam
Pracuję w restauracji La Marrianna, która funkcjonuje od 1908 roku.
Restauracja głównie serwuje dania z owocami morza. Przygotowywane są także tradycyjne dania regionalne oraz desery.
Do moich zadań w restauracji należy: obróbka wstępna owoców morza oraz warzyw, wypiekanie Piadin - to klasyczny płaski chleb bez zakwasu, który jest wypiekany w Romanii od średniowiecza i można go uważać za symboliczne jedzenie tego regionu. Piadina, jedzenie uliczne wyprzedzające swoje czasy, może być nadziewana niemal każdym składnikiem – warzywami, mięsem, serem lub rybą. Pomagam również na stanowisku wykończeniowym oraz dbam o utrzymanie czystości na kuchni.
Stażysta Adam
Żadnego narzekania, siesta, dobra kawa i pyszne lody
W czasie pobytu we Włoszech miałyśmy okazję obserwować życie ludzi, którzy tu mieszkają
Co zwróciło naszą uwagę?
Na powitanie Włosi mówią Ciao! lub Buon giorno!, ale tylko rano, po godz. 15-tej Buona sera. Często pada też pytanie Come stai? Czyli jak się masz, na który odpowiadamy bene, co znaczy dobrze i nic więcej. Żadnego narzekania.
Włosi robią dobrą kawę, piją ją najczęściej stojąc przy barze. Ich wizyta w kawiarni to głównie szybkie espresso (intensywna kawa podawana w małej filiżance, charakteryzuje ją mocny smak i pianka unosząca się na powierzchni).
Jeżeli chcesz napić się kawy latte, nie proś o latte, bo dostaniesz szklankę mleka. Po włosku latte oznacza mleko. Aby ją zamówić trzeba poprosić o caffe latte.
Do kawy, najczęściej podaje się cornetto, czyli słodkiego rogalika przypominającego francuskiego croissanta, ale zawierającego nadzienie.
Siesta we Włoszech (znana jako riposo lub pennichella) to przerwa w ciągu dnia, podczas której wiele sklepów, biur i restauracji zamyka się na kilka godzin, zazwyczaj między 13:00 a 16.00. To czas na odpoczynek, posiłek i ochronę przed najgorętszym słońcem. Włosi bardzo nie lubią i raczej nie pracują w tych godzinach.
La passeggiata, czyli wieczorny spacer, to ważna część włoskiej kultury. Włosi uwielbiają wychodzić na ulice w godzinach popołudniowych i wieczornych, aby spotkać się z przyjaciółmi, zjeść lody, czy po prostu podziwiać miasto.
Rozmawiają głośno i za pomocą dużej liczby gestów.
Wracając z pracy, spacerując po mieście czy promenadzie bardzo często spotykałyśmy młodych ludzi z wiankiem laurowym na głowie.
Tradycja dekorowania głowy wiankiem laurowym podczas obrony pracy magisterskiej jest symbolicznym aktem, który odnosi się do wartości i aspiracji studentów. Symbolizuje triumf i osiągnięcia, które student zdobył podczas nauki. Stanowi wyraz uznania dla ciężkiej pracy, poświęcenia i determinacji, jaką poświęcił.
Studenci noszą wieniec po uroczystościach ukończenia szkoły przez resztę dnia.
Czas spędzony w Rimini będziemy długo wspominać, ale wszędzie dobrze, najlepiej w domu. Trochę stęskniliśmy się za naszymi bliskimi, szkołą, polskim rosołem i jajecznicą.
Wracamy do Radomia. Dziękujemy:)
Stażystki: Julia, Natalia, Nikola, Monika, Wiktoria, Zuzanna, opiekun Agnieszka Bilska
Pasja smaków - black box
W dniu 24.10.2024 r odbył się szkolny etap konkursu Pasja smaków - black box.
W szranki zawodowe stanęli uczniowie klas 3 Gb i 3 Ga, którzy mieli do wykorzystania tzw. pudełka z nieznaną zawartością. Czas wykonania zadania to 120 minut. Uczestnicy poradzili sobie rewelacyjnie.
Gratulujemy.
Pracę uczniów oceniało jury w składzie: P. Katarzyna Kusio, P. Małgorzata Miedzinska, P. Jolanta Tkaczyk.
„Od marzeń o lataniu, (…) aż do lotu w kosmos”
23 października klasy 3ot, 2otk i 3gb w ramach innowacji Praca personelu pokładowego /stewardessa/steward uczestniczyły w wyjątkowej, interaktywnej wystawie zlokalizowanej w strefie ogólnodostępnej terminala Lotniska Warszawa-Radom. Niemal 60 interaktywnych, multimedialnych eksponatów zabrało uczniów i opiekunów (M. Maj i B. Górka) w wyjątkową podróż – od marzeń o lataniu, poprzez każdy aspekt lotu w przyrodzie, fizyce i historii, aż do lotu w kosmos. A wszystko to podane w wyjątkowo atrakcyjnej formie interaktywnej oraz wizualnej, gwarantującej naukę i rozrywkę. Jak dobrze się bawiliśmy widać na zdjęciach.
21 października Światowy Dzień Owoców i Warzyw
Niemal każdy słyszał, że warzywa i owoce są korzystne dla zdrowia, ale wciąż zbyt rzadko po nie sięgamy. Każda okazja jest dobra, by przypomnieć do czego są nam potrzebne oraz jakie składniki w sobie kryją.
Owoce i warzywa, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów np.: soków.
Spożywanie warzyw i owoców w zalecanych ilościach, czyli min. 400 g dziennie w podziale na 5 porcji, to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia, ładnego wyglądu i prawidłowej masy ciała.
Ciao!
Ferretti Beach Hotel**** to nasze miejsce pracy.
Zajmujemy się głównie utrzymaniem czystości w pokojach hotelowych (ścielimy łóżka na modłę amerykańską - kołdry są lekkie i cienkie lub zastępuje się je miękkimi kocami, uzupełniamy gadżety i kosmetyki hotelowe). Sprzątamy również pomieszczenia ogólnodostępne. Podczas pracy podziwiamy piękne widoki Adriatyku.
Dużo się nauczyliśmy, chcemy więcej. Wiele jeszcze przed nami …
Stażyści Julia i Cezary
Cześć tu Kasia i Michał, cukiernicy
Pracując w cukierni "SORIANI" w Rimini zdobywamy co dzień nowe doświadczenia.
Uczymy się formowania prawdziwych croissantów z pysznymi nadzieniami, robienia tradycyjnego włoskiego ciasta - "Piade dei Morti". Pracujemy z masą cukrową tworząc z niej różne kształty, wykorzystywane potem jako ozdoby do tortów, które również składamy.
Mamy bardzo przyjazną dla nas atmosferę i cudownych pracowników wokół, którzy gdy trzeba pomagają nam.
Stażyści.
Czasem słońce 🌞 czasem deszcz 🌧️ ale humory dopisują
Dwa miejsca które warto odwiedzić we Włoszech to Florencja i San Marino.
Florencja kolebka i perła renesansu, miasto Michała Anioła i Leonarda da Vinci przywitała nas przepiękną pogodą☀️ i zapierającymi dech w piersiach widokami. Podziwialiśmy między innymi plac Duomo z niesamowitą katedrą i słynną kopułą Brunelleschiego, plac Signoria, gdzie znajduje się Palazzo Vecchio i wspaniałe posągi Loggia dei Lanzi.
Tydzień później pogoda spłatała nam figla i San Marino, jedno z najmniejszych państw świata, słynące z malowniczych widoków i zabytkowych twierdz podziwialiśmy spacerując we mgle 😶🌫️