OPŁATA ZA EGZAMIN MATURALNY W 2025 ROKU
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Warszawie informuje, że zgodnie z art. 44zzq ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (j.t. Dz.U. z 2024 r. poz. 750 z późn. zm.) i § 56 rozporządzenia MEN z dnia 1 sierpnia 2022 r. w sprawie egzaminu maturalnego (Dz.U. z 2024 r. poz. 302 z późn. zm.) egzamin maturalny z każdego przedmiotu obowiązkowego i przedmiotu dodatkowego, zarówno
w części ustnej, jak i w części pisemnej jest odpłatny dla:
- absolwentów, którzy po raz trzeci i kolejny przystępują do egzaminu z tego samego przedmiotu obowiązkowego lub tego samego przedmiotu dodatkowego,
- absolwentów, którzy przystępują do egzaminu z tego samego przedmiotu dodatkowego, który w poprzednim roku lub poprzednich latach zgłaszali w deklaracji, ale do niego nie przystąpili.
Opłata za każdy egzamin, ustny lub pisemny, wynosi 50,00 zł i należy ją wnieść w terminie od dnia 1 stycznia do dnia 7 marca 2025 r. na podany poniżej numer rachunku bankowego:
80 1010 1010 0109 0822 3100 0000
W polu „Tytuł wpłaty” proszę wpisać : Opłata za maturę, imię i nazwisko zdającego, numer PESEL, przedmiot i poziom.
Przykład: Opłata za maturę, Jan Kowalski, 90101010101, język angielski – matematyka, poziom rozszerzony
Po wniesieniu opłaty absolwent przekazuje potwierdzenie wpłaty osobiście do OKE w Warszawie lub drogą elektroniczną (na adres mailowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.) albo drogą pocztową na adres korespondencyjny Komisji: Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Warszawie, ul. Józefa Bema 87, 01-233 Warszawa Kopię potwierdzenia wniesienia opłaty absolwent składa do dyrektora szkoły, w której przystępuje do egzaminu maturalnego, w terminie od dnia 1 stycznia do dnia 7 marca 2025 roku.
Absolwent, który ukończył szkołę macierzystą poza województwem mazowieckim, tj. na terenie działania innej OKE, powinien wnieść opłatę do właściwej OKE. UWAGA! Niewniesienie opłaty w terminie od 1 stycznia do 7 marca 2025 r. będzie skutkować brakiem możliwości przystąpienia do egzaminu w roku szkolnym 2024/2025.
Pozdrawiamy z lodowiska
Nauka i doskonalenie jazdy na łyżwach jest okupiona upadkami i siniakami, ale na szczęście niegroźnymi. Dla wszystkich jest to świetna zabawa i aktywność fizyczna, która jest wszystkim bardzo potrzebna, zwłaszcza w czasach wielogodzinnego przesiadywania przed komputerem, tabletem i telefonem.
Praktyki Amelii i Gabrysi w hotelu w Rimini
Buongiorno! Odbywając staż w hotelu (Amelia i Gabrysia) pracę zaczynamy sprzątając pokoje oraz przygotowując je dla kolejnych gości. Ścielamy łóżka, sprzątamy łazienki, wymieniamy pościel, ręczniki i uzupełniamy kosmetyki.
Poznałyśmy nowy sposób ścielenia łóżek dla gości hotelowych. Poszerzamy umiejętności zawodowe, kompetencje językowe oraz zdobywamy doświadczenie ważne w naszym przyszłym zawodzie. Arrivederci!
Florencja
Po tygodniu pełnym emocji i nowych doświadczeń w pracy, wybraliśmy się na wycieczkę do Florencji. Oprowadziła nas Polka mieszkająca długo we Włoszech.
Zwiedzaliśmy Bazylikę, rynek, oraz galerię posągów. Podziwialiśmy również prześliczną Katedrę Santa Maria del Fiore. Zachwyciłyśmy się niesamowitą Bramą Raju.
Pani przewodniczka opowiedziała nam o życiu Michała Anioła i o historii tego pięknego miasta. W drodze powrotnej przeszliśmy Mostem Złotników, podziwialiśmy śliczne widoki gór i lasów.
Zachwyciłyśmy się tym pięknym i starym włoskim miastem. Polecamy każdemu choć raz pojechać do Florencji.
Jedyna odwaga, jakiej wszyscy potrzebujemy, to odwaga podążania za własnymi marzeniami!
Spotkania z ciekawymi ludźmi – absolwentami naszej szkoły.
Damian w ubiegłym roku szkolnym ukończył klasę o profilu technik organizacji turystyki. Od zawsze był pasjonatem lotnictwa. Samoloty składał, fotografował, a teraz lata na ich pokładzie.
Damian spotkał się z uczniami z klasy pierwszej (innowacja: Flight attendant (stewardessa/steward) – praca personelu pokładowego) opowiedział o swojej pracy, którą rozpoczął i o której marzył od dzieciństwa. Jest członkiem załogi pokładowej. Opowiedział nam jak wyglądał trwający kilka godzin proces rekrutacji przeprowadzony w całości w języku obcym, o szkoleniach, które odbył, o sytuacjach, które mogą zaskoczyć pracownika linii lotniczych, a także o współpracownikach i pracy zespołowej na pokładzie samolotu.
Bardzo dziękujemy Damianowi za spotkanie, mamy nadzieję na kolejne i ciekawe opowieści na temat lotnictwa i pracy na pokładzie samolotu.
Fotorelacja ze stażu
Ciao! Z tej strony Magdalena i Michalina,
pracujemy w czterogwiazdkowym hotelu Sovrana.
Jest to hotel, który jest przyjazny zwierzętom oraz jego główną maskotką jest pies. Zajmujemy się głównie przygotowaniem i utrzymywaniem czystości w pokojach dla gości. Nasza praca jest przyjemna, nasi współpracownicy są bardzo mili i chętnie pokazują nam wiele nowych rzeczy. Zdobywamy nowe doświadczenia i umiejętności.
Pozdrawiamy Michalina i Magdalena
Ciao ! Tu Karolina i Patrycja.
Odbywamy praktykę w restauracji Lido, we Włoszech.
Dzień rozpoczynamy od obróbki wstępnej warzyw, owoców i owoców morza. Następnie przygotowujemy salę dla gości. Codziennie uczymy się czegoś nowego pod okiem szefa kuchni. Przyrządzamy pyszne potrawy. Naszym ulubionym jest pizza z frytkami, przygotowujemy też masę różnych makaronów. Zachęcamy każdego do przyjechania tu i spróbowania tych potraw. Cieszymy się kiedy na kuchnię wracają puste talerze.
Kolejna grupa w Rimini
Ciao, odbywamy praktykę we Włoszech w Rimini, Amelia i Gabriela - hotelarze, Karolina i Aleksandra - cukiernicy oraz Karolina i Patrycja - kucharze.
Wylądowaliśmy na lotnisku w Bolonii, skąd przewieziono nas busem pod Hotel New Jolie. Po przyjeździe zostaliśmy przywitani śniadaniem na słodko, po czym zakwaterowano nas w pokojach 3 osobowych. W międzyczasie udaliśmy się nad morze podziwiać cudowne widoki plaży Rimini. Po tym emocjonującym dniu wieczorem wybraliśmy się zwiedzić rynek. Zostaliśmy zaskoczeniu przyrodą oraz infrastrukturą tego miasta.
Kolejnego dnia Viki, nasza opiekunka z Rimini, pomogła nam dotrzeć do miejsc pracy i przedstawiła nam naszych pracodawców. Zostaliśmy zapoznani z przepisami BHP i zaczęliśmy pracę.
Najczęściej na lunch i kolację dostajemy pizzę, różnego rodzaju makarony oraz lasagne. Naszym ulubionym daniem jest pizza z frytkami!
Twój projekt w jednym ujęciu - Mgła niepewności
W roku szkolnym 2024/25 ZSSiH realizuje projekt „Rozwój umiejętności zawodowych podczas zagranicznych staży”, który został dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027.
W celu podzielenia się doświadczeniami z realizowanego stażu oraz pokazania korzyści płynących z uczestnictwa w projektach, szkoła wzięła udział w krajowym konkursie Selfie +. Uczniowie w ramach mobilności mieli za zadanie wykonanie zdjęcia polegającego na uchwyceniu projektu w jednym ujęciu. Zabawy było co nie miara, a najbardziej wyróżniające się zdjęcie, którego autorką jest Natalia Rusin z klasy 4GbZ, zostało opisane przez panią Małgorzatę Drabik, która złożyła zgłoszenie i zarejestrowała je w konkursie.
Ku naszemu miłemu zaskoczeniu, zdjęcie zajęło III miejsce w kategorii: Twój projekt w jednym ujęciu. Według organizatorów „emanuje pozytywną energią i stanowi doskonały przykład inspirującej pracy”. Są pełni uznania zaangażowania uczniów i szkoły oraz talentu, które przyczyniają się do rozwoju dziedziny edukacyjnej.
Autorom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Mgła niepewności
Pobyt we Włoszech to niezapomniane doświadczenie pełne różnorodnych wrażeń.
Powoli żegnamy się z piękną Italią. Na zakończenie naszej przygody, udaliśmy się do malowniczego San Marino. Oto jak nas przywitało. Pomimo mgły niepewności, która towarzyszyła nam w naszej podróży, bogaci o nowe doświadczenia zdobyte podczas stażu i pozytywnie nastawieni do życia, jesteśmy gotowi przekroczyć bramę nowych możliwości i podjąć kolejne wyzwania zawodowe. Jest to idealny moment, aby otworzyć przed sobą drzwi do międzynarodowej kariery i zaserwować sobie sukces bez granic!
„Prawdziwe doświadczenia a fikcyjne światy – parki rozrywki jako atrakcje turystyczne”
to hasło XII edycji Olimpiady Wiedzy o Turystyce.
Parki rozrywki – obiekty niezwykłe, oferujące różnorodne atrakcje, które mają na celu zapewnienie zabawy i rozrywki, w których każdy niezależnie od wieku może doświadczyć fantastycznej przygody. Są to specjalnie zaplanowane i kompleksowo zagospodarowane przestrzenie, dysponujące świetnymi warunkami do rekreacji, bezpiecznego wypoczynku i urozmaiconych aktywności na świeżym powietrzu. Tworzą magiczne strefy zabawy (dla dzieci, młodzieży i dorosłych), są pełne spektakularnych atrakcji oraz innych niesamowitych form rozrywki, przez co zapewniają niezapomniane przeżycia. Atmosferę miejsca dopełniają ciekawe dekoracje i stylizacje, fantastyczne postacie, wyjątkowe pokazy i widowiska, ekscytujące atrakcje i niespodzianki. Kluczem do sukcesu, poza świetną i przemyślaną organizacją, jest również profesjonalna kadra zapewniająca wysoką jakość obsługi i świadczonych usług. Dobrze przygotowana oferta nawet dla najbardziej wymagających klientów sprawia, że mogą w pełni cieszyć się i korzystać z uroków zabawy.
W tym roku w etapie centralnym naszą szkołę reprezentowały Julia i Oliwia. Dziewczyny rozwiązywały test i zadanie o tematyce związanej m.in. z parkami rozrywki.
Zadaniem finalistów będzie zaprezentowanie własnego pomysłu na nową atrakcję turystyczną w formie parku rozrywki/parku tematycznego wraz z określeniem jego zagospodarowania turystycznego. Uczestnicy będą musieli wykazać, że wykreowany przez nich pomysł dostarczy turystom wielu doświadczeń, niezapomnianych wrażeń oraz stanie się atrakcyjnym elementem imprezy turystycznej oraz regionu.
Życzymy powodzenia:)
Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia
Niech te piękne dni mienią się chwilami ciepła, radości i dobrej woli,
w otoczeniu miłości rodziny i przyjaciół.
Składamy Wam życzenia pokoju, życzliwości i spełnienia na Nowy Rok 2025.