W drugim tygodniu naszej przygody w Rimini, pochłonęliśmy się w świecie kulinariów. Poznaliśmy tajniki przyrządzania włoskiej kuchni, gotując z pasją i precyzją.
Każdy posiłek to nie tylko smakowita podróż, ale także sztuka tworzona z sercem. To był czas pełen aromatów, przygód kulinarnych i niezapomnianych doświadczeń.
Klimat który panuje na kuchni w lokalnej restauracji jest jak rodzinne gotowanie.
Podczas drugiego tygodnia pracy w cukierni Bianchi Riccione nauczyliśmy się jak przyrządzać różne włoskie wyroby cukiernicze takich jak tiramisu, ferri di cavallo, bomboloni oraz saint’honore.
Tydzień był intensywny.
Podczas naszego drugiego tygodnia praktyk, doszkoliłyśmy swoje nowo nabyte umiejętności w zawodzie. Wszyscy pracownicy hotelu, w którym pracujemy, z chęcią współpracują z nami i dzielą się swoimi doświadczeniami. Codzienne dbałyśmy o komfort gości, dbając o czystość pokoi. To był czas poświęcony doskonaleniu umiejętności pracy w zespole i poznawaniu tajemnic funkcjonowania hotelu.
CITY BREAK Florencja
Florencja, stolica Toskanii i perła renesansu. Na miejsce dotarliśmy pociągiem na stację Santa Maria Novella.
Pierwsze kroki z przewodnikiem skierowaliśmy do historycznego centrum tuż przy Bazylice Santa Maria Novella.
Absolutnie podstawowe miejsca do zwiedzania są zaliczone: Piazza del Duomo z najsłynniejszą katedrą Santa Maria del Fiore. Kopuła tej katedry jest okrzyknięta cudem inżynierii renesansowej.
DRZWI RAJU - wykonane z brązu przedstawiające sceny ze Starego Testamentu – wykonane jako ukłon w stronę nie umiejącej czytać i pisać ludności.
PIAZZA DELLA SIGNIORA
Swoiste muzeum sztuki na świeżym powietrzu i kolebka Florencji. Jest tu Palazzo Vecchio-siedziba władz miejskich, Loggia dei Lanzi oraz zabytkowa fontanna Neptuna.
Florencja JEST pięknym miastem. Podziwialiśmy imponujące zabytki i spacerowaliśmy po urokliwych uliczkach pełnych historii.
Odkryliśmy także urocze kawiarenki, gdzie serwowano pyszne włoskie przysmaki.
To był magiczny dzień pełen niezapomnianych widoków i smaków!