Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Previous Next Play Pause

Już po raz szósty w naszej szkole odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Pasja smaków – ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe” pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Radomia.
Do konkursu zakwalifikowało się 10 drużyn jednoosobowych z Warszawy, Pionek, Zwolenia, Przysuchy i Radomia. Zadaniem uczniów było wyfiletowanie dwóch pstrągów oraz wykonanie zakąski z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był filet z pstrąga oraz deseru z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był ser biały twarogowy i szpinak.
Wykonanie potraw oceniało jury w składzie: Anna Wachowicz – nauczyciel przedmiotów zawodowych, Artur Malik – dyrektor Firmy Aaspen, Patryk Jędrusik szef kuchni Restauracji Karo, Mateusz Śmiechowski - szef kuchni Restauracji Teatralna.
Nagrody dla najlepszych uczestników konkursu ufundowali: Karczma-Makowiec, Smaczek z Doliny Radomki, E. Leclerc Radom, Aaspen, restauracja Teatralna. Sponsorem głównego surowca był Zajazd Rybacki Złoty Karpik.

W konkursie zwyciężyła Weronika Łomża, uczennica klasy trzeciej o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Weronika przygotowała pstrąga na dwa sposoby w sieci z pudru buraczanego i ciasta francuskiego z sosem maltańskim oraz sernik ze szpinakiem na owsianej kruszonce z sałatką owocową i świeżym szpinakiem. Drugie miejsce zajął Mateusz Sowiński z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie (przygotował królewskiego pstrąga i szaloną zieleń), a trzecie Victoria Porczyńska z Zespołu Szkół nr 2 w Przysusze (przygotowała pstrąga faszerowanego i ciastko z kremem szpinakowo serowym).

Konkurs z każdym rokiem cieszy się coraz większym zainteresowaniem uczniów, nauczycieli, przedstawicieli firm gastronomicznych. Jest to doskonała promocja zdrowego, urozmaiconego i niepowtarzalnego przygotowywania potraw.

img_9190
img_9422
img_9385
img_9442
img_9337
img_9250
img_9414
img_9299
img_9313
img_9252
img_9429
4
img_9283
img_9411
img_9269
90
img_9181
img_9204
5
img_9199
img_9322
img_9420
img_9439
img_9415
66
img_9454
img_9409
img_9278
img_9449
img_9284
img_9203
img_9265
img_9286
img_9399
Previous Next Play Pause

Pasja Smaków w obiektywie Jacka Świątka

IMG_9444
IMG_9363
IMG_9268
IMG_9293
IMG_9233
IMG_9228
IMG_9190
IMG_9180
IMG_9403
IMG_9270
IMG_9173
IMG_9336
IMG_9401
IMG_9198
IMG_9240
IMG_9171
IMG_9393
IMG_9391
IMG_9374
IMG_9436
IMG_9429
IMG_9234
IMG_9386
IMG_9379
IMG_9295
IMG_9226
IMG_9439
IMG_9312
IMG_9292
IMG_9381
IMG_9216
IMG_9422
IMG_9255
IMG_9269
IMG_9278
IMG_9411
IMG_9335
IMG_9329
IMG_9197
IMG_9225
IMG_9392
IMG_9420
IMG_9326
IMG_9239
IMG_9261
IMG_9247
IMG_9380
IMG_9206
IMG_9373
IMG_9455

 

86
90
3
79
82
97
20
38
70
39
2
69
101
89
71
29
59
14
9
41
50
28
68
55
7
6
85
24
104
16
45
83
102
44
23
30
21
P1010094
94
40
25
11
8
81
63
12
36
18
73
47

Pasja Smaków w obiektywie Marysi z 3k

IMG_8550
IMG_8452
IMG_8419
IMG_8524
IMG_8561
IMG_8446
IMG_8458
IMG_8625
IMG_8583
IMG_8417
IMG_8516
IMG_8587
IMG_8606
IMG_8569
IMG_8361
IMG_8511
IMG_8567
IMG_8549
IMG_8526
IMG_8642
IMG_8555
IMG_8563
IMG_8570
IMG_8382
IMG_8470
IMG_8598
IMG_8610
IMG_8482
IMG_8554
IMG_8624
IMG_8613
IMG_8493
IMG_8349
IMG_8589
IMG_8628
IMG_8449
IMG_8443
IMG_8450
IMG_8518
IMG_8384
IMG_8475
IMG_8392
IMG_8551
IMG_8454
IMG_8456
IMG_8620
IMG_8448
IMG_8495
IMG_8427
IMG_8397
Previous Next Play Pause

IMG_8718
IMG_8620
IMG_8713
IMG_8644
IMG_8708
IMG_8649
IMG_8656
IMG_8650
IMG_8669
IMG_8672
IMG_8725
IMG_8734
IMG_8616
IMG_8645
IMG_8646
IMG_8723
IMG_8657
IMG_8676
IMG_8651
IMG_8687
IMG_8664
IMG_8730
IMG_8653
IMG_8634
IMG_8625
IMG_8641
IMG_8637
IMG_8628
IMG_8733
IMG_8707
IMG_8624
IMG_8618
IMG_8696
IMG_8740
IMG_8729
IMG_8702
IMG_8647
IMG_8721
IMG_8665
IMG_8726
IMG_8737
IMG_8642
IMG_8720
Previous Next Play Pause

Konkurs odbędzie się 28.11.2019.
Zbiórka zespołów o godzinie 8.15.
Rozpoczęcie konkursu o godzinie 9.00 w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. ul. Św. Brata Alberta 1 (dawniej ul. Armii Ludowej 1)

  1. Centrum Szkolenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach Wiktoria Koniarczyk
  2. Zespół Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Warszawie Małgorzata Zielińska
  3. Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych w Warszawie Aleksandra Pawłowska
  4. Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych w Warszawie Maja Krawczyńska
  5. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Weronika Łomża
  6. Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie Wiktor Domurad
  7. Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie Mateusz Sowiński
  8. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Wiktor Orzechowski
  9. Zespół Szkół Rolniczo Technicznych w Zwoleniu Aleksandra Żydek
  10. Zespół Szkół nr 2 w Przysusze Victoria Porczyńska

Serdecznie gratulujemy i zapraszamy. Organizatorzy konkursu

Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe".
W tegorocznej edycji do dnia 24.10.2019 r. należy dostarczyć osobiście recepturę z gramaturą i szczegółowym wykonaniem zakąski i deseru wraz ze zdjęciem ( recepturę należy przedstawić na załączniku nr 3 podanym na stronie szkoły). Eliminacje szkolne będą przeprowadzane na podstawie dostarczonych formularzy i zdjęć. Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska mgr inż. Jolanta Tkaczyk mgr inż. Agnieszka Kulikowska]

Regulamin V edycji konkursu 

Załącznik1

Załącznik2

Załącznik3

W piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego Pasja Smaków wzięło udział sześć drużyn ze szkół gastronomicznych w Białobrzegach, Pionkach, Radomiu i Warszawie. Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydenta Miasta Radomia, a medialny Radomska Grupa Mediowa.
W tym roku temat konkursu nawiązywał do obchodów setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Zadaniem każdego zespołu było wykonanie czterech porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim była pierś z gęsi, korzeń skorzonery lub pietruszki oraz innych surowców pochodzenia krajowego.
Potrawy oceniane były przez: Pana Artura Malika z firmy Aaspen, Pana Michała Fabiszewskiego szefa kuchni Sodexo, Patryka Jędrusika szefa kuchni Karo, Panią Anetę Zasadę właścicielkę Cooking 4 You, Pana Pawła Bukowskiego szefa kuchni Nihil Novi, Panią Monikę Szydło właścicielkę restauracji i winiarni Garnizon Wina. Jury przewodniczyła Pani Bożena Puton wicedyrektor ZSSiH.
Jak co roku oceniane były: smakowitość , stopień trudności, pomysłowość, kreatywność, zgodność z tematyką, wygląd i aranżacja potrawy.

Pierwsze miejsce w jubileuszowej piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – Świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny" zajęli Luiza Borkowska i Jan Trybulec z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie (przygotowali pierś z gęsi na puree dyniowym w sosie żurawinowym z fondantem z ziemniaków i pietruszką marynowaną), drugie miejsce Joanna Nowak i Bohdana Petrunyk z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu (pierś z gęsiny w towarzystwie maślanej skorzonery zanurzonej w puree z czerwonej kapusty oraz z pasztetem z gęsich wątróbek otulonych pudrem orzechowym), a trzecie Weronika Bator i Jakub Kowalczyk z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu  (przysmak legionisty).
W trakcie konkursu uczestnicy i zaproszeni goście mogli degustować potrawy kuchni przedwojennej z menu specjalnie przygotowanego na tę okazję min.: vol-au-ventów z szampjonami, tymbalików drobiowych, pierogów cynamonowo-jabłkowych, racuchów z rodzynkami, kartofli nadziewanych grzybami, kremu z buraka z grzankami i ciast takich jak makowiec, sernik, szarlotka, piernik, przegotowanych przez uczniów szkoły.
Sponsorami tegorocznej edycji Pasji Smaków byli: Rada Rodziców ZSSiH, firma AASPEN, Cooking 4 You, Sodexo, Karczma Makowiec, Dworek Saski, Hotel Nihil Novi, Restauracja Karo, Restauracja i winiarnia Garnizon Wina, Gospodarstwo sadownicze Monika i Tomasz Bankiewiczowie, Agencja Turystyczna SIGMA.
Z podziękowaniami organizatorzy: Małgorzata Miedzińska, Jolanta Tkaczyk i Agnieszka Kulikowska.

fot. Jacek Świątek

 

55
54
6
73
53
52
110
24a
46
71
121
62
70
75
63
103
119
123
26
7
3
9 (1)
42
108
22
6
20
112
120
116
29
15
19
64
11
5
27
51
117
44b
1
8
49
124
115
104
128
122
35
60

Back to top