SANTA CLAUS, RUDOLPH, kakao z piankami, brownie, pierniczki …

5
10
26
16
18
8
14
6
25
24
21
23
9
2
20
4
13

W sobotę wystawy w Muzeum Historii Radomia i Muzeum im. Jacka Malczewskiego zwiedzać można bezpłatnie.

20231207_112429
20231207_112649
20231207_112630
20231207_111837
20231207_114342
20231207_112155
20231207_114750
20231207_114725
20231207_113906
20231207_113123
20231207_114755
20231207_113758_001
20231207_110726
20231207_110350
20231207_111829
1
20231207_114659
20231207_114645
20231207_114432
20231207_110402
20231207_112904
20231207_111957
20231207_114112
20231207_111635
20231207_114335
Previous Next Play Pause

5 grudnia to Międzynarodowy Dzień Wolontariusza, czyli obchodzone corocznie święto wolontariuszy i organizacji, które zajmują się wolontariatem na całym świecie. Zostało ustanowione 17 grudnia 1985 roku przez Zgromadzenie Ogólne ONZ.
Celem święta i towarzyszących mu wydarzeń jest między innym uznanie i docenienie wysiłków osób zaangażowanych w działania dla innych oraz pokazanie społeczeństwu, jak duży jest ich wkład w rozwój społeczny na poziomie lokalnym, krajowym i międzynarodowym. Jest to również okazja do promowania wolontariatu oraz dzielenia się wiedzą i doświadczeniami.
A może święta będą okazją by zostać WOLONTARIUSZEM?

Uczniowie klasy 5 OTp spotkali się z  wolontariuszkami Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt, które opowiedziały o swojej pracy i o tym jakie warunki trzeba spełnić aby zostać wolontariuszem.

 Pani Kasia Gromska, która "jest głosem tych co nie poproszą same o pomoc" opowiedziała o procesie adopcyjnym zwierząt.

 

uuuu
chchch
ss
jjj
chch
a
h
b
ww
uu
gg
zzz
kkk
sss
ch
f
e
g
kkkk
mmm
kkkkk
Previous Next Play Pause

Shortbread, czyli szkockie ciasteczka maślane, stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną czy znajomymi.

Składniki dla 10 porcji: mąka pszenna typ 500 - 300 g, cukier - 100 g, masło 200 g - 1 kostka, szczypta soli

Przepis na shortbread:
Mąkę i szczyptę soli wymieszaj w misce i odstaw.
Masło utrzyj z dodatkiem cukru przy pomocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy.
Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę. Składniki mieszaj do ich połączenia.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Z ciasta uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na blaszce prostokąt o wymiarach 13 × 25 cm. Ciasto przedziel na pół wzdłuż dłuższej krawędzi, a następnie podziel na prostokąty o szerokości około 1,5 cm.
Patyczkiem do szaszłyków zrób w każdym ciastku po kilka dziurek.
Ciasteczka piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
Po upieczeniu ciasteczka wyciągnij, pozostaw na 5 minut i podziel ponownie na ciasteczka (podczas pieczenia skleją się).
Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. metalowej puszcze).

SMACZNEGO :)

20231205_104000
20231205_103522
20231205_103530
20231205_103525
20231205_104039
20231205_103847
Previous Next Play Pause

Bartosz Sałaj, ukończył technikum w nasze szkole 13 lat temu (wychowawca Pan Michał Borodziuk), studiował na Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II w Krakowie. Uczy historii w szkole podstawowej w Warszawie, a w wolnym czasie jest przewodnikiem miejskim, oprowadza turystów po stolicy.

 

371497544_844706617357553_5510429076443339554_n
396661538_674944351404608_5476317892162800817_n
Previous Next Play Pause


Wszyscy mamy marzenia, ale tylko część z nas je realizuje. Niektórzy zatrzymują się na etapie „chcę”. Inni zaczynają dążyć do osiągnięcia celu, ale szybko to zarzucają. Co zatem pozwala osiągnąć sukces? Wytrwałość – pasja i niezłomność w osiąganiu celów.

Agnieszka Kapusta absolwentka technikum w naszej szkole (2016), Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (2021), prezeska Klubu Uczelnianego AZS Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, laureatka nagrody im. Eugeniusza Pietrasika, a prywatnie siostra naszej koleżanki opowiedziała nam o swojej sportowej pasji, o tym w jaki sposób wyznacza sobie cele i konsekwentnie je realizuje.
Agnieszka z wykształcenia  jest technologiem żywności, ale pracuje w biurze Zarządu Głównego Akademickiego Związku Sportowego.

  • Agnieszka_1
  • Agnieszka_2

Agnieszka Kapusta: Czuję się działaczką Zaangażowana liderka i uśmiechnięta motywatorka – tak w kilku słowach określają koledzy i koleżanki z Lublina Agnieszkę Kapustę. To właśnie w jej ręce w tym roku trafiła Nagroda im. Eugeniusza Pietrasika. Wyróżnienie wręczane jest młodym osobom działającym na rzecz rozwoju środowiska akademickiego.

Agnieszka Kapusta: Czuję się działaczką - Pasja AZS Cafe AZS #51 – początek drogi
pasja.azs.pl


(5Otp z wychowawcą)

378323447_6610429239049960_1298169514078383016_n
378288119_119024134634921_1391703754728881882_n
Previous Next Play Pause

Wiktoria studiuje międzynarodowy biznes z językiem hiszpańskim na Nottingham Trent University.
Miasto Nottingham usytuowane jest w środkowej Anglii. Dużą popularność zyskało dzięki Robin Hoodowi, który według legendy mieszkał właśnie w tym miejscu. Obecnie jest to jedno z najbardziej studenckich i pełnych życia miast na wyspie.

Wiktoria opowiedziała nam o tym jakie wymagania trzeba spełnić na Nottingham Trento oraz w jaki sposób przejść przez dosyć trudny proces rekrutacji. 
Dowiedzieliśmy się ile kosztują studia w Wielkiej Brytanii.
Uniwersytet w Nottingham słynie z praktycznego podejścia do nauki. Zajęcia prowadzone są w aktywny sposób, opierając się na projektach i dyskusjach, co przygotowuje do pracy po studiach. Uczelnia zapewnia liczne praktyki i staże, aby jeszcze w czasie nauki, uczniowie mieli okazję zbierać doświadczenie zawodowe.
Wiktoria odbyła staż w ramach programu Erasmus w Walencji, mieście sztuki i nauki, które jest wiodącym ośrodkiem gospodarczym w Hiszpanii. Oprócz szerokich, piaszczystych plaż słynie również z Las Fallas największego i spektakularnego festiwalu fajerwerków na świecie.

Anna Socha 7 lat temu ukończyła technikum hotelarskie w naszej szkole, zaczynała od pracy na recepcji, dziś z pasją wykonuje pracę menagera hotelu Nihil Novi.

 

Klaudia Matysiak przez ponad cztery lata mieszkała w Kuwejcie, gdzie pracowała jako stewardessa w narodowych liniach lotniczych, potem wróciła do Radomia i otworzyła szkołę językową, pisze książkę.
Zobacz również: Polka o życiu w Kuwejcie. "To wciąż kraj bardzo konserwatywny"

Ernest Mączyński zdał maturę, skończył studia, z pasją wykonuje zawód fizjoterapeuty, jest nauczycielem.

Z Pawłem Majewskim planujemy się spotkać. Odwiedziliśmy hostel w Krakowie, w którym Paweł pracuje.

Podróże Małe i Duże - firma symulacyjna
przy Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

krakow_1
ulotka_7
ulotka_9
warszawa_3
warszawa_4
ulotka_5
ulotka_8
warszawa_2
wideń_gotowy_o
ulotka_6
Previous Next Play Pause

fot. 1 Otp, 2 Otp, 3 Otp, 3Ot

fot. E. Miedziocha, O. Krzyczkowska, A. Słabosz, A. Górnik

350381827_154368547499836_158565256022534677_n
350205879_958443378824177_2943783269967553968_n
349384147_635384234810815_6587620693329747057_n
349413013_982521076089473_466027564101783780_n
350362149_793877372099248_6968175474427780234_n
350344900_671254018148148_9127445169942940284_n
343726619_4218485141710248_6599096620098806223_n
350090894_3456392817961118_3226194784877068326_n
343600904_994036988707765_3608595005443414986_n
344783135_793337028990655_6093429188195204300_n
346166712_152456967692142_8011160325541374085_n
349224355_224572593657884_388779159006556548_n
343778730_1281406939128486_5376004654184507863_n
343646655_945729163215662_3328895992179980171_n
a
349226326_955696232139141_7068359423451845823_n
349611047_6213073312140390_2326798076726684848_n
349543945_176433755383298_5281063247438326879_n
350357454_176581045065758_8131043254820527856_n
346132775_918218529264879_4704437446532844433_n
344799540_719710876573676_9010905470724650283_n
349285013_790826665962310_7989138801274426020_n
343756347_919294192513177_7798026900820004785_n
350371965_278195814653812_2450383517173473904_n
344955309_6252524144861067_615863050738117365_n
346174939_649473796514378_6484735301438317347_n
346135493_988185469018929_7194391129656622716_n
343778719_728288969047476_1465480054978093553_n
349560737_913191656426550_5301176111367016417_n (1)
343725036_259429336569420_6218304676063318067_n
350361373_658122346139109_8843795616839738226_n
349265344_256851650252963_9089903772186108530_n
349282154_145619728509265_6100703338528188632_n
350281885_134656819622079_7388966285470875727_n
349212129_643840800452547_7312921011336752268_n
350312466_1429265294501204_7633962225245317095_n
349215119_183016531381643_658942099453114055_n
349248945_795410535131074_508919071595819895_n
350023317_1223461908309952_8236492698410556813_n
350088368_637857558209684_3949042409784908511_n
350356419_980940746264738_3218528752187359025_n
350382869_242179101764535_1794769413277233638_n
349298104_282441554130943_3349057929594187008_n
343778407_627259315990887_5106278986714126436_n
346169774_1370575656849369_7917116041010253355_n
346131250_6400719859951505_2331896010320184110_n
346134836_634950041485056_3713300113202443176_n
349212129_1626972474490696_165831688757532901_n
350365407_204068479186025_2569632610366552195_n
344771379_625307002822557_7788776666444298029_n

i spotkanie z ciekawymi ludźmi - Panem Dyrektorem lotniska Warszawa-Radom i Robertem - pracownikiem lotniska, absolwentem naszej szkoły.

20230428_075232
20230428_080748
20230428_075146
20230428_083635
20230428_083638
20230428_082652
20230428_075739
20230428_082704
20230428_082346
20230428_075405
20230428_080906(0)

Back to top