Lasy i drzewa zapewniają nam tlen, oczyszczają powietrze, wpływają korzystnie na klimat i na samopoczucie nas wszystkich. Są domem dla wielu gatunków roślin, grzybów i zwierząt. Dostarczają najbardziej ekologiczny surowiec, drewno, tworzący domy również dla nas. Drzewa są potrzebne wszędzie tam, gdzie żyjemy, nie tylko w lesie.
W tym roku przyłączyliśmy się do ogólnopolskiej akcji #sadziMY - akcji zainicjowanej przez Prezydenta RP Andrzeja Dudę i Pierwszą Damę Agatę Kornhauser-Dudę.
Na terenie szkoły posadziliśmy własne drzewka, którymi będziemy się opiekować.
Sadzonki otrzymaliśmy od leśników z Nadleśnictwa Radom.
27 stycznia 2020 uczniowie z klas o profilu technik organizacji turystyki i technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Pani Katarzyny Kusio i Pani Agnieszki Bilskiej wybrali się na wycieczkę do jednego z najcenniejszych zabytków polskiego baroku, dawnej rezydencji króla - Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
W drodze do pałacu uczestnicy wysłuchali ciekawostek na temat króla i królowej Marysieńki, ich letniej posiadłości, kultury i obyczajów panujących na dworze pod koniec XVII wieku.
Do ulubionych rozrywek Sobieskich należały tańce, które urządzano przy każdej możliwej okazji, a królowa Maria Kazimiera była doskonałą tancerką dlatego pierwszym punktem programu były warsztaty tańca dawnego „Roztańczony dwór”. Uczniowie dowiedzieli się m.in. jaka była funkcja tańca na dworach, jak tańczono w XVII wieku, jak do tańca proszono, jakie były sposoby partnerowania. Przy dźwiękach muzyki barokowej w zabytkowym wnętrzu pałacu poznali podstawowe kroki i ukłony dworskie, spróbowali własnych sił w tańcu dawnym, ćwiczyli elementy dworskiej etykiety. Poznali stroje i rekwizyty stanowiące rekonstrukcje przedmiotów z epoki. (niektórzy mogli je przymierzyć).
Idealnym dopełnieniem przygody z kulturą i obyczajami z czasów króla Jana III było zapoznanie młodzieży z pełną zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych kuchnią staropolską. W Willi Intrata z pomocą profesjonalnych kucharzy - edukatorów kulinarnych uczniowie przyrządzili dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich - kapustę po miejsku z sosem robertowym (Kucharz doskonały, 1783) oraz ulipki z pianą (Compedium Ferculorum z 1682 r.). Poznali również przyprawy i dodatki, które królowały w XVII w. m. in. kwiat gałki muszkatołowej, imbir, cynamon, goździki, ocet winny, migdały. Na koniec zasiedli do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Po zmroku wszyscy przenieśli się w bajkową scenerię Królewskiego Ogrodu Światła - świetlistej wystawy pełnej historycznych odniesień do bogatej symboliki pałacu. Centralną częścią jest ogród wschodni z herbami Jana III Sobieskiego i misternie zdobionymi pawilonami, do których można wejść by podziwiać ich konstrukcję. Tuż obok nich można zrobić sobie zdjęcie w świetlistej ramie z pałacem w tle. Pośrodku tej części znajdują się świetlne drzewka pomarańczowe, podobne do tych, które rosły w królewskiej oranżerii kilka wieków temu. Stąd jest też najlepszy widok na Muzyczny Ogród Marzeń, który znajduje się na tarasie dolnym i łączy światło z muzyką klasyczną tworząc niezapomniane widowisko. Najnowszą częścią ekspozycji jest Ogród Różany wypełniony 6 000 zmieniającymi kolory świetlnymi kwiatami.
W drodze powrotnej podsumowanie i konkurs. Voucher do modnej radomskiej restauracji na „królewskie danie dla współczesnych smakoszy” wygrała Gabrysia z 2 Ga. Gratulujemy i życzymy smacznego.
Sport, zabawa i przygoda życia? Tak! Pierwszy krok do kariery w turystyce!
2 dni intensywnego treningu i zabaw w grupie otwartych, uśmiechniętych i pełnych energii uczestników.
Andrzejki to dzień jedyny w swoim rodzaju. Wtedy to - zgodnie z tradycją - św. Andrzej uchyla rąbka tajemnicy i za sprawą znaków i wróżb podpowiada nam, co nas będzie czekać w przyszłości.
Samorząd Uczniowski wspólnie z klasami turystycznymi pod opieką Pani Ewy Guść, Pani Iwony Jeżak i Pani Moniki Gralec przygotował wróżby andrzejkowe dla wszystkich uczniów szkoły.
W piątek, 18 października klasy o profilu technik organizacji turystyki uczestniczyły w IV edycji targów World Travel Show, które odbyły się w największym w tej części Europy Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie.
Uczniowie zapoznali się ofertą ciekawych destynacji turystycznych w kraju i na świecie, atrakcji kulinarnych i degustacji potraw, pokazów strojów narodowych, sztuk walki, tradycyjnych tańców. Uczestniczyli w festiwalu podróżników, prelekcjach i spotkaniach z podróżnikami, a w czasie konferencji „Połącz pracę z pasją podróżowania” Paulina i Dawid z Kadr Turystyki opowiedzieli o swoich doświadczeniach w pracy pilota wycieczek, przewodnika i rezydenta turystycznego - pracy niebanalnej, która daje ogromne możliwości poznawania świata, która sprawia że życie staje się jedną wielką podróżą. (fot. Julia, Igor, Piotr)
Święto turystyki obchodzone corocznie 27 września.
Tegoroczna trzydziesta edycja odbywała się pod hasłem "Świętując różnorodność".
Tak obchodziliśmy Światowy Dzień Turystyki w naszej szkole. (fot. Jacek Świątek)
Moc wrażeń i ekstremalnych atrakcji w Rodzinnym Parku Rozrywki w Zatorze.