p2a_BANER_4
p2c
p2a_BANER_3
Previous Next Play Pause


CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Technik żywienia i usług gastronomicznych planuje produkcję i ustala asortyment potraw, dokonuje oceny jakości surowców i półproduktów, potraw i napojów, w tym nadzoruje proces produkcji, przebieg procesów technologicznych zgodnie z normami, obowiązującymi recepturami i wymogami sanitarno-higienicznymi. Prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej, obsługuje nowoczesne maszyny i urządzenia gastronomiczne, organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów, pracę magazynu oraz organizuje i nadzoruje proces produkcyjny. Zdobyta wiedza i umiejętności stanowią podstawę prowadzenia z sukcesem własnego zakładu gastronomicznego.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowej:
    • HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań
    • HGT.12.Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
  • uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminu zawodowego w zakresie w.w. kwalifikacji i ukończeniu szkoły
  • przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
  • planowania i oceny żywienia
  • organizowania produkcji gastronomicznej
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik żywienia i usług gastronomicznych powinien charakteryzować się:

  • miłą aparycją, wysoką kulturą osobistą
  • otwartością i gościnnością
  • uprzejmością i cierpliwością
  • wrażliwością estetyczną i smakową
  • sprawnością manualną, kreatywnością
  • komunikatywnością
  • umiejętnością współdziałania w zespole
  • myśleniem analitycznym
  • podzielnością uwagi
  • umiejętnością podejmowania szybkich decyzji
  • odpornością na stres
  • umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
  • stosowaniem programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
  • dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych

Kształcenie praktyczne odbywa się w dobrze wyposażonych pracowniach technologicznych i warsztatach szkolnych oraz u pracodawców branży gastronomicznej. Na zajęciach obowiązuje ubiór "roboczy" i "służbowy" /określony przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i statut szkoły/.
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, na statkach, firmach cateringowych, firmach produkujących dania mrożone, punktach fast food, slow food w kraju i za granicą; zakładach zbiorowego żywienia; własnej firmie gastronomicznej; gospodarstwach agroturystycznych, prowadzić kursy gastronomiczne czy blog kulinarny.

Mowa oczywiście o Walentynkach, zwanych także Dniem Świętego Walentego!
Popularne Walentynki obchodzone 14 lutego, to święto miłości.

Kim był św. Walenty?
Święty Walenty był rzymskim kapłanem. Udzielał on ślubów zakochanym parom. Miał moc uzdrawiania chorych i pocieszania nieszczęśliwych. Dzień Świętego Walentego obchodzimy od kilku lat, ale z roku na rok rośnie ilość sympatyków tego święta.
To świetna okazja do wyznania miłosnych i ciepłych gestów.

My oczywiście jesteśmy za, bo nigdy dość okazji, aby powiedzieć "Lubię Cię", "Kocham", "Uwielbiam". Cóż w tym złego. Tego dnia każdy powinien czuć się kochany. Dzień Św. Walentego obchodzony jest na całym świecie, ale największą popularnością cieszy się w USA. Tego dnia dosłownie wszyscy obsypują się karteczkami, maskotkami, prezentami, kwiatami i słodyczami oraz przyrządzonymi potrawami.

Uczniowie z klas technik żywienia i usług gastronomicznych i kucharz na zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowali ciekawe potrawy walentynkowe. Wykazali się dużą kreatywnością i pomysłowością.

Dania wykonane przez uczniów klasy 1 ka pod opieką P. Marzeny Wnęt

327590712_907431930450868_3296911992874768762_n
grzanki z jajkiem sadzonym
327479955_868913084362818_5743034550959498298_n
camembert smażony z żurawiną
327960889_3465990330334024_4349917799321726603_n
desery walentynkowe
329019846_2262905830549602_8989686600397424399_n
suflet z sera
328161180_867886287612576_650683948769179242_n
desery walentynkowe
328334248_496421815902409_3627088697662289052_n
sałatka w koszyczku serowym
327818380_1335960750562070_1127653597649588157_n
sałatka z tostami w kształcie serca
327998901_500421832269470_1197220083455049644_n
desery walentynkowe
Previous Next Play Pause

Dania wykonane przez uczniów klasy 1 tgb (1 grupa) pod opieką P. Urszuli Tusiek

329716940_715560963377361_484588224216038597_n
329558675_5809924482432537_4254095470094198860_n
329474984_578498930822493_5513533058823908851_n
329424163_3382762018655104_8155034111878411324_n
329350023_878751416694727_1175766731989457783_n
328321491_561138292626428_7634416428872111386_n
Previous Next Play Pause

Dania wykonane przez uczniów klasy 1 tgb (2 grupa) pod opieką P. Agnieszki Krawczyk

329589055_915055423175019_2177914985377175102_n
329651340_587096249508554_1182366513782615220_n
329367678_1638700413253212_2219654078542228243_n
329110757_715336723503007_4818253373906244779_n
329324203_860371325020872_6428188158274817213_n
329469863_1984493145242282_6932937909818002415_n
329598133_558983122957076_1665009230975665726_n
329400368_1353618635461308_3806657556235103925_n
328715619_518102373771905_1134011732059770183_n
329454173_2112103958982338_2906278642559193420_n
329401675_1703500226732765_1302215056666958034_n
329562807_909313273541385_2124361654318060361_n
328231014_767072214301818_6247264769399023218_n
329019178_907441100439424_6485875135880057797_n (1)
329562815_1565230007322693_8640450373234499528_n
Previous Next Play Pause

Szkolna poradnia dietetyczna składa najserdeczniejsze życzenia walentynkowe:
W dniu świętego Walentego, nic nie może dziać się złego, nikt nie może się dziś złościć, bo dziś nadszedł dzień miłości.

Dnia 19.01.2023 roku klasy czwarte (technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik usług kelnerskich) pod opieką Pana Zbigniewa Nowocienia wzięły udział w szkoleniu barmańskim  w Warszawie. Ambasador marki Monin Pan Paweł Jaworski zaprezentował nam ofertę  firmy i z jego pomocą przygotowywaliśmy drinki, lemoniady, kawy oraz herbaty.
Na zakończenie pokazów każdy spróbował swoich sił w byciu barmanem.
Na zakończenie szkolenia odbył się konkurs, w którym mogliśmy wygrać produkty marki Monin. Po krótkim egzaminie każdy otrzymał certyfikat.

1674475882315
1674475932405
1674475882356
1674475882409
1674476011595
1674475986080
1674475882337
1674475882379
Previous Next Play Pause

Gruszki posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Te owoce, często niedoceniane powinny się znaleźć w naszej diecie. Są doskonałym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Posiadają wiele korzystnych i przeróżnych właściwości prozdrowotnych.

Ciekawostki o gruszkach:

  • Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy.
  • Są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu.
  • Gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia.
  • Bor zapobiega również utracie wapnia z kości w związku z tym gruszki, ale te dojrzałe, powinny jeść osoby narażone na osteoporozę.
  • Podobnie jak jabłka, gruszki są szczególnie bogate we fruktozę i sorbitol.
  • Choć charakteryzują się słodkim smakiem, 100 g owoców dostarcza zaledwie 63 kcal.
  • Stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy i fenoli. Antyoksydanty, takie jak witamina A czy C obecne w gruszkach, hamują procesy starzenia, niszczą wolne rodniki, zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów.
  • Występujące w gruszkach komórki kamienne (sklereidy) zapobiegają zaparciom. Są to komórki tkanki wzmacniającej.
  • Zawierają fruktozę oraz błonnik, które ułatwiają wypróżnianie się.
  • Gruszka jako składnik zdrowej diety może przeciwdziałać zapaleniu dróg moczowych, ponieważ posiada właściwości przeciwzapalne. Odpowiada za to obecna w niej arbutyna, która wykazuje działanie bakteriobójcze.
  • Ekstrakt z gruszek stosowany jest do szamponów. Wygładza włosy i zapobiega rozdwajaniu końcówek.
  • Napar ze świeżych skórek gruszy wykorzystywany jest jako okłady na trudno gojące się rany i owrzodzenia.

W przeddzień ŚWIĘTA GRUSZKI w naszej szkole odbył się QUIZ O GRUSZKACH zorganizowany przez Szkolną Poradnię Dietetyczną. Było wesoło, kolorowo i zdrowo.
Koordynatorzy: Ewa Guść, Martyna Domagała-Karpeta.

5
24
16
4
1
23
13
25
14
15
7
12
10
22
19
30
20
21
9
3
11
Previous Next Play Pause

Potrawy z gruszek wykonane na zajęciach pracowni z P. Marzeną Wnęt.

317961885_516529330512011_6994542333436207580_n
312882509_818593002684612_2297350779224255928_n
312920549_817754762783432_9054780733407436120_n
318195136_1680800462314004_6292074289951098071_n
318892121_702373574511654_215188922852431481_n
311942056_1210369412851985_8344916875386622519_n
Previous Next Play Pause

22
25
15
16
5
7
19
30
14
9
21
1
11
24
12
13
3
23
10
20
4

I miejsce zajął Mateusz Wójcik z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,

II miejsce Zlata Dubovik z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Kielcach,

III miejsce Wiktoria Janus z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

GRATULUJEMY :)

39
65
28
50
59
I miejsce
62
II miejsce
33
2_m_4
38
34
64
29
40
66
1_m2
2_m_3
63
I m_1
30
III miejsce
27
4
67
III_m_1
48
III_m_2
25
37
53
49
5
Previous Next Play Pause

37
2_m_4
11
7
67
20
1
11
34
35
10
IMG_0474
46
34
33
13
59
68
34
17
3
6
48
69
14
5
58
I m_1
39
51
60
32
4
44
16
38
22
31
50
13
6
25
52
36
14
23
5
40
48
37

Uczniowie klas II, III i IV technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z III ka i III TH wzięli udział w warsztatach o tradycjach kulinarnych w dawnym Radomiu. Warsztaty odbyły się w Resursie w ramach podziękowania za pomoc w przygotowaniu Uliczki Tradycji. Po warsztatach uczniowie obejrzeli wystawę zdjęć znanego radomskiego fotografika Zygmunta Sobienia.

IMG20221115100938
IMG20221115101554
IMG20221115101930
IMG20221115101535
IMG20221115101009
IMG20221115101328
IMG20221115101349
IMG20221115101031
Previous Next Play Pause

pozdrawiają z Krakowa :)

314993843_817593906115043_4589833291811119659_n
315350114_683269909783288_666024805487498320_n
314621526_519794350041487_2506059401887854246_n
313912638_1835090866869864_4663948144825225337_n
315290679_1542218479631219_8030766650065327948_n
315111732_3082544245386050_9182232212168515982_n
314913742_5483725648411329_278218040897290676_n
315534068_794089991652960_5365842156845415228_n
315528612_1055249728480090_3665578980487146472_n
315233396_961897101436668_6765716636397436860_n
315422950_1607429186339888_5685669494244385545_n
315244733_863327351505042_6982004753300905690_n
315208709_708236400292412_745382315208216566_n
315273868_519180236775796_6418175737111744690_n
315303341_915174379446879_5702123522246157235_n
314378477_692748165550579_5524716263415851745_n
315093863_537195401139820_1244911368834465461_n
315104429_1256337618266550_4885548664708204590_n
315303341_915174379446879_5702123522246157235_n
315304763_3358272584491523_5751963597272943861_n
315107017_811553950125043_7070105565234593662_n
315521513_1298581520682068_3654087501720410601_n
314379562_1173371716926299_2042750184633204340_n
313377131_499217395596124_3957896466001704008_n
315215786_1359307924607609_28709328393848752_n
315204775_659025505877010_4202299042720937756_n
315196432_821487839087486_9163316204599446532_n
313205817_1192225798366693_6238192721210660118_n
315325487_6032802456740868_8100569913007406659_n
315494524_5386727851438186_4930502568069406741_n
315264536_423912673104676_1336149793026305696_n
315375522_663514788552926_6066757923892436466_n
315113323_700781954714687_4825595009318289329_n
315194597_523490516311163_7392758494629671710_n
315178734_895835951403130_4856654865665435419_n
315183674_1243841026348129_8344163212878389716_n
315105654_441156054849034_3146560400732406227_n
315503735_1809649789369899_3998291507013864582_n
314497538_522901789716344_8021530333136165123_n
315107096_1178343473115976_4955237946233655236_n
312807205_1074243933174198_6005355904072364990_n
315526739_1108520713360530_5536059916665059791_n
Previous Next Play Pause

315178734_895835951403130_4856654865665435419_n
315107017_811553950125043_7070105565234593662_n
315303341_915174379446879_5702123522246157235_n
315494524_5386727851438186_4930502568069406741_n
315264536_423912673104676_1336149793026305696_n
315113323_700781954714687_4825595009318289329_n
315528612_1055249728480090_3665578980487146472_n
315290679_1542218479631219_8030766650065327948_n
315111732_3082544245386050_9182232212168515982_n
315107096_1178343473115976_4955237946233655236_n
315244733_863327351505042_6982004753300905690_n
312807205_1074243933174198_6005355904072364990_n
313912638_1835090866869864_4663948144825225337_n
315375522_663514788552926_6066757923892436466_n
315104429_1256337618266550_4885548664708204590_n
315526739_1108520713360530_5536059916665059791_n
315303341_915174379446879_5702123522246157235_n
315273868_519180236775796_6418175737111744690_n
314913742_5483725648411329_278218040897290676_n
315215786_1359307924607609_28709328393848752_n
314379562_1173371716926299_2042750184633204340_n
315534068_794089991652960_5365842156845415228_n
313377131_499217395596124_3957896466001704008_n
315350114_683269909783288_666024805487498320_n
315105654_441156054849034_3146560400732406227_n
315194597_523490516311163_7392758494629671710_n
314993843_817593906115043_4589833291811119659_n
315304763_3358272584491523_5751963597272943861_n
315208709_708236400292412_745382315208216566_n
314378477_692748165550579_5524716263415851745_n
315093863_537195401139820_1244911368834465461_n
314497538_522901789716344_8021530333136165123_n
315183674_1243841026348129_8344163212878389716_n
315233396_961897101436668_6765716636397436860_n
315422950_1607429186339888_5685669494244385545_n
315503735_1809649789369899_3998291507013864582_n
313205817_1192225798366693_6238192721210660118_n
315325487_6032802456740868_8100569913007406659_n
315204775_659025505877010_4202299042720937756_n
314621526_519794350041487_2506059401887854246_n
315196432_821487839087486_9163316204599446532_n
315521513_1298581520682068_3654087501720410601_n

 

Dynia, podobnie jak ogórek, cukinia, kabaczek, melon i arbuz, należy do rodziny dyniowatych. Powszechnie kojarzona jest jako symbol Halloween, ale jako składnik pożywienia często jest niedoceniana.

Dlaczego warto jeść dynię?

  • Miąższ dyni jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym cynku, wapnia, magnezu, potasu, selenu, witaminy C, A, E, niacyny (witamina B3) i kwasu foliowego (witamina B9), zawiera też duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów, nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu jest niskokaloryczny.
  • Szczególnie cenne są duże ilości cynku, który jest bardzo ważny w diecie mężczyzn – zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.
  • Kilka badań wskazuje, że dynia może brać udział w profilaktyce przeciwnowotworowej.
  • Po zakupie dynia może być długo przechowywana w chłodnym, przewiewnym i suchym miejscu.
  • Wpływając m.in. na obniżenie wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, wykazuje działanie kardioprotekcyjne.
  • Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom stolca, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi.
  • Dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

W dniu 26.10. 2022 w naszej szkole obchodziliśmy ŚWIĘTO DYNI.
Na zajęciach z pracowni gastronomicznej w klasie 2ga pod opieką P. Marzeny Wnęt uczniowie wykonali pierogi z nadzieniem serowo dyniowym, frytki z dyni z surówką z kiszonej kapusty i ciasto dyniowe, a w klasie 3 ka pod opieką P. Moniki Adamczyk tartę z nadzieniem z dyni i wanilii, zupę krem x dyni z prażonymi migdałami, placuszki serowe z pianką z dyni.

311942056_1210369412851985_8344916875386622519_n
Pierogi z nadzieniem serowodyniowym
312995569_667087494972527_619086147160970330_n
Placuszki serowe z pianką z dyni
312848211_1344690139670414_2497325683658540131_n
Tarta z nadzieniem z dyni i wanilii
312920549_817754762783432_9054780733407436120_n
Ciasto z dyniowe
312911632_737011687832647_1592626681017040357_n
Placuszki serowe z pianką z dyni
312882509_818593002684612_2297350779224255928_n
Frytki z dyni z surowką z kiszonej kapusty
313003629_1999132470276713_939042180886571274_n
Tarta z nadzieniem z dyni i wanilii
312800828_361750402803386_564868084615159023_n
Zupa krem x dyni z prażonymi migdałami
313129289_523717469573325_3429691407095262455_n
Tarta z nadzieniem z dyni i wanilii
Previous Next Play Pause

Back to top