W dniu 28 lutego 2024 roku uczniowie klas 3GbZ, 3ckb, 2ckp uczestniczyli w Targach Expo Sweet w Warszawie. Uczniowie naszej szkoły podziwiali piękne rzeźby i eksponaty wykonane przez mistrzów cukiernictwa. Na targach prezentowane były nowoczesne wyroby piekarskie i cukiernicze oraz surowce, półprodukty, sprzęt, maszyny i urządzenia. Można było również degustować lody, pieczywo i desery.
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Cukiernik zajmuje się produkowaniem wyrobów cukierniczych (wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych), ich dekorowaniem, magazynowaniem i przygotowaniem do dystrybucji. Obsługuje i reguluje urządzenia do wytwarzania wyrobów cukierniczych. Ocenia przydatność surowców i wyrobów cukierniczych. Miesza surowce zgodnie z recepturami. Przygotowuje nadzienia. Prowadzi dokumentację produkcyjną i rozliczenia surowców.
NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA
- uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowej:
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
- uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminu zawodowego w zakresie w.w. kwalifikacji i ukończeniu szkoły
- kontynuowanie nauki w branżowej szkole II stopnia
- nabywanie umiejętności zawodowych w rzeczywistych warunkach pracy (szczególny nacisk kładziemy na zajęcia praktyczne)
W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
- magazynowania surowców i wyrobów cukierniczych
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych
NAUCZANE JĘZYKI OBCE
język niemiecki (pierwszy, początkujący, 2h/2h/1h)
język zawodowy niemiecki
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Cukiernik powinien charakteryzować się:
- dokładnością
- kreatywnością – wyobraźnią, zdolnościami manualnymi
- cierpliwością
- sumiennością
- zainteresowaniem cukiernictwem, żywieniem i gastronomią,
- predyspozycjami do sprawnej oceny surowców i produktów finalnych oraz oceny organoleptycznej produktów i półproduktów cukierniczych, z wyczuciem czasu i miejsca
- umiejętnością dostosowania do potrzeb klienta
- umiejętnością pracy w zespole
- umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
Zajęcia praktyczne uczniowie mogą odbywać w dobrze wyposażonych pracowniach cukierniczych w szkole oraz w najbardziej znanych i cenionych cukierniach w Radomiu. Uczniowie mogą również sami znaleźć miejsce odbywania zajęć praktycznych /należy zgłosić to przed rozpoczęciem roku szkolnego/.
Na zajęciach obowiązuje ubiór roboczy (fartuch ochronny lub zapaska; czepek, chustka lub furażerka przykrywająca włosy; buty na płaskim obcasie zakryte).
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Możesz pracować zarówno w kraju i za granicą (zawód cukiernika poszukiwany jest na całym świecie, obecnie największe zapotrzebowanie obserwuje się wśród cukierników z umiejętnościami tradycyjnego wypieku i nowoczesnych tendencji) w cukierniach, ciastkarniach, kawiarniach, na halach produkcyjnych, magazynów wyrobów gotowych, w branży hotelarskiej, restauracjach, pensjonatach, domach weselnych. Masz możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, np. otwierając indywidualną działalność gospodarczą jako osoba fizyczna, spółkę cywilną, lub spółkę prawa handlowego, prowadząc działalność usługową, handlową, chałupniczą, np. związaną z produkcją i sprzedażą wyrobów cukierniczych (cukiernia i sklep), przygotowaniem wypieków na zlecenie – na przyjęcia lub na indywidualne zamówienia okolicznościowe, a także półproduktów cukierniczych lub dekoracji do wyrobów cukierniczych na zlecenie innych firm.
MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA
Po ukończeniu nauki w branżowej szkole I stopnia absolwenci mogą kontynuować naukę w dwuletniej szkole branżowej II stopnia w celu uzyskania dyplomu technika technologii żywności, mogą również w toku dalszej nauki przystąpić do matury, bądź kształcić się zdobywając kolejne kwalifikacje dzięki kwalifikacyjnym kursom zawodowym.
W dniu 20 grudnia 2023 roku w naszej szkole rozstrzygnięto wyniki konkursu na chatkę piernikową:
I miejsce- Amelia Drela - kl. 3ckb
II miejsce- Julia Walczak - kl.2ckp
III miejsce Nina Łoboda - kl.3ckb
wyróżnienie dla Hanny Majewskiej - kl.2ckp
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy przekazane przez Pana Dyrektora oraz słodkie upominki. Nagrody i puchary zostały ufundowane przez Radę Rodziców, a nagroda za wyróżnienie została przygotowana przez panią kierownik praktycznej nauki zawodu M. Miedzińską.
Organizatorzy konkursu p. M. Morawska i p. B. Świąder dziękują wszystkim uczestnikom konkursu za przygotowanie pięknych chatek i gratulują zwycięzcom.
WYOBRAŹNIA, UMIEJĘTNOŚCI, PROFESJONALIZM prezentacja naszej szkoły i umiejętności uczniów wśród radomskich placówek i szkół artystycznych
fot. K. Kusio, M. Miedzińska, B. Świąder, A. Kulikowska
W dniach 24-26 kwietnia 2023 roku odbył się finał XXVIII edycji turnieju, którego tematem przewodnim była "Współczesna Architektura". Do rywalizacji w trzecim etapie o miano najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik zakwalifikowało się 17 uczniów. Zuzanna Gil z kl. 3C została laureatką tego konkursu.
W pierwszej części uczniowie mogli wykazać się wiedzą teoretyczną i poczuć smak rywalizacji, w której mogli zdobyć 30 pkt. Największe emocje towarzyszyły uczestnikom drugiego dnia. Pod bacznym okiem jurorów finaliści wykonywali zadania praktyczne, a stawka była wysoka – 70 pkt. Spod wprawnych dłoni młodych adeptów rzemiosła wyłaniały się wspaniałe formy wykonywane min. z ciasta półcukierniczego, czekolady, karmelu czy masy marcepanowej.
Dzisiaj możemy już tylko podziwiać te piękne, choć nietrwałe dzieła na zdjęciach.
fot. i opieka M. Morawska
W dniu 1 marca 2023 roku odbyła się wycieczka zawodowa na Targi Expo Sweet w Warszawie. Uczestnikami wycieczki byli uczniowie z klas: 3KZ, 3 C, 2 CKB, 1 CKP pod opieką p. M . Morawskiej i p. B. Świąder.
Uczniowie zapoznali się z nowoczesnymi trendami sztuki cukierniczej oraz degustowali prezentowane wyroby lodziarskie i cukiernicze.
Natalia Rozińska uczennica klasy 3cp reprezentowała województwo mazowieckie i zdobyła I miejsce oraz tytuł laureata na XXVII Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu.
Turniej odbył się on w dniach 25-27 kwietnia 2022 r. Tematem tegorocznej edycji była Potęga natury. Konkurs składał się z części teoretycznej (test) oraz części praktycznej ( tort, 6 monoporcji, 6 figurek z masy plastycznej oraz eksponat z czekolady lub karmelu). Natalia została przygotowana do Turnieju przez panią Beatę Świąder. Organizatorzy i Jury doceniło kunszt pracy naszej uczennicy, która została zwyciężczynią tej edycji Turnieju, otrzymała dyplomy, puchary, bon podarunkowy i będzie zwolniona z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
Serdecznie gratulujemy Natalii i życzymy jej dalszych sukcesów zawodowych.
Strona 1 z 2
- start
- Poprzedni artykuł
- 1
- 2
- Następny artykuł
- koniec