Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Projekty i programy unijne
Projekty i programy unijne
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
Previous Next Play Pause

Cukiernik zajmuje się produkowaniem wyrobów cukierniczych (wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych), ich dekorowaniem, magazynowaniem i przygotowaniem do dystrybucji. Obsługuje i reguluje urządzenia do wytwarzania wyrobów cukierniczych. Ocenia przydatność surowców i wyrobów cukierniczych. Miesza surowce zgodnie z recepturami. Przygotowuje nadzienia. Prowadzi dokumentację produkcyjną i rozliczenia surowców.

   


Celem edukacji w zasadniczej szkole zawodowej jest przygotowanie się do uzyskania kwalifikacji zawodowych - Produkcja wyrobów cukierniczych. Program nauczania obejmuje przedmioty ogólnokształcące oraz zawodowe teoretyczne i praktyczne:

  • język obcy zawodowy,
  • technika w produkcji cukierniczej,
  • technologie produkcji cukierniczej,
  • podstawy działalności przedsiębiorstwa spożywczego,
  • zajęcia praktyczne (w kl.1 – 5h/tydz., w kl. 2 - 10 h/tydz., w kl.3 – 15 h/tydz.).

Zajęcia praktyczne uczniowie mogą odbywać w dobrze wyposażonych pracowniach cukierniczych w szkole oraz w najbardziej znanych i cenionych cukierniach w Radomiu. Uczniowie mogą również sami znaleźć miejsce odbywania zajęć praktycznych /należy zgłosić to przed rozpoczęciem roku szkolnego/. Na zajęciach obowiązuje ubiór roboczy (fartuch ochronny lub zapaska; czepek, chustka lub furażerka przykrywająca włosy; buty na płaskim obcasie zakryte).
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech lub w Hiszpanii.

Kształcenie w zawodzie cukiernik od 1 września 2017 r. odbywać się będzie w 3-letniej branżowej szkole I stopnia dla absolwentów gimnazjów i umożliwi zdobycie zawodu cukiernika po potwierdzeniu kwalifikacji przed OKE oraz wykształcenia zasadniczego branżowego. 
Absolwent 3-letniej branżowej szkoły I stopnia będzie mógł kontynuować naukę w szkole II stopnia i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie nauczanym na poziomie technika, a także przystąpić do matury i otrzymać świadectwo dojrzałości.
Absolwent branżowej szkoły II stopnia po uzyskaniu świadectwa dojrzałości będzie mógł kontynuować naukę na studiach wyższych.

Możliwości zatrudnienia:

Możesz pracować zarówno w kraju i za granicą /zawód cukiernika poszukiwany jest na całym świecie, obecnie największe zapotrzebowanie obserwuje się wśród cukierników z umiejętnościami tradycyjnego wypieku i nowoczesnych tendencji) w cukierniach, ciastkarniach, kawiarniach, na halach produkcyjnych, magazynów wyrobów gotowych, w branży hotelarskiej, restauracjach, pensjonatach, domach weselnych.
Masz możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, np. otwierając indywidualną działalność gospodarczą jako osoba fizyczna, spółkę cywilną, lub spółkę prawa handlowego, prowadząc działalność usługową, handlową, chałupniczą, np. związaną z produkcją i sprzedażą wyrobów cukierniczych (cukiernia i sklep), przygotowaniem wypieków na zlecenie – na przyjęcia lub na indywidualne zamówienia okolicznościowe, a także półproduktów cukierniczych lub dekoracji do wyrobów cukierniczych na zlecenie innych firm.

Back to top