p2a_BANER_4
p2c
p2a_BANER_3
Previous Next Play Pause

Rządowy program na lata 2014-2016 przyjęty na mocy uchwały Rady Ministrów z dnia 28 lipca 2014 r. „BEZPIECZNA I PRZYJAZNA SZKOŁA” w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu w roku szkolnym 2016/2017

Od września tego roku nasza Szkoła realizuje rządowy program przyjęty uchwałą Rady Ministrów w 2014 r. „BEZPIECZNA I PRZYJAZNA SZKOŁA”. Celem projektu jest zapobieganie otyłości wśród dzieci i młodzieży, a tym samym zwiększenie szans na ich prawidłowy rozwój, zdrowie i sukcesy w nauce. W ramach programu realizowane były działania dotyczące wdrażania zasad prawidłowego żywienia wśród uczniów i wychowanków. Głównym założeniem tych działań jest współpraca z regionalnymi szkołami podstawowymi i gimnazjalnymi. W realizacji programu w ZSSiH współpracowały radomskie szkoły:

  • Publiczna Szkoła Podstawowa nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi im. św. Kazimierza Jagiellończyka w Radomiu
  • Publiczna Szkoła Podstawowa nr 9 im. Henryka Sienkiewicza w Radomiu
  • Publiczna Szkoła Podstawowa nr 24 im. Kornela Makuszyńskiego w Radomiu
  • Publiczne Gimnazjum nr 2 im. Adama Jerzego Czartoryskiego w Radomiu
  • Publiczne Gimnazjum nr 10 im. Lotników Polskich
  • Publiczne Gimnazjum nr 13 z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Polskich Noblistów w Radomiu

Uczniowie tych szkół odbyli u nas warsztaty żywieniowe, na których poznali zasady zdrowego odżywiania, nauczyli się dokonywać zdrowych wyborów spośród produktów spożywczych i dowiedzieli się jakie ryzyko nosi spożywanie wysoko przetworzonej żywności z dodatkiem barwników i konserwantów. Warsztaty przeprowadzili nasi uczniowie z klas III Technikum żywienia i usług gastronomicznych. Byli oni instruktorami dla młodych kolegów w przygotowywaniu przez nich zdrowego, wartościowego II śniadania do szkoły.

DSC00109
z6pg10wx
DSC00110
z12pg10wo
z21pg10wd
DSC00095
DSC00116
DSC00184
DSC00156
z16pg10wk
DSC00112
DSC00056
DSC00169
z9pg10wt
DSC00134
DSC00148
DSC00119
z10pg10wr
DSC00183
20161027_104347
DSC00120
DSC00117
DSC00155
DSC00137
20161027_104308
1
z15pg10wl
DSC00076
4
DSC00122
DSC00176
DSC00131
DSC00105
DSC00102
DSC00053
3
20161027_104357
DSC00067
20161027_104329
DSC00167
DSC00101
z4pg10wy
20161027_104407
z11pg10wp
DSC00093
DSC00071
DSC00139
z23pg10wb
z13pg10wn
z2pg10

W każdej ze szkół, które współpracują z nami w ramach programu „Bezpieczna i przyjazna szkoła”, odbyły się również prelekcje dla rodziców na temat zdrowego odżywiania oraz jego wpływu na rozwój i zdrowie dzieci i młodzieży oraz ich sukcesy w nauce.

DSC00038
DSC00201
DSC00198
DSC00211
DSC00220
DSC00214
DSC00222
DSC00041

Przeszkolony został także personel stołówek i sklepików szkolnych w świetle nowego Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
INFORMATOR DLA STOŁÓWEK

Back to top