Dnia 31.03 odbyło się w naszej szkole wręczenie nagród w konkursie językowo-kulinarnym "Spab mit Backen – Mein Ostergebäck”.
Konkurs adresowany był do wszystkich uczniów klas 7 i 8 szkół podstawowych w Radomiu i powiecie radomskim. Celem konkursu była promocja naszej szkoły poprzez zachęcenie uczniów do rozbudzenia indywidualnych zdolności kulinarnych oraz motywacja do nauki języka niemieckiego poprzez kształtowanie i rozwijanie umiejętności językowych.
Z przyjemnością oglądaliśmy kreatywne pomysły młodych, zdolnych uczniów. Każdemu uczestnikowi należą się gratulacje za włożony trud i zaangażowanie. Po długich naradach, komisja konkursowa, składająca się z nauczycieli języka niemieckiego oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych wyłoniła następujących zwycięzców:
1 MIEJSCE: Szymon Kwiatkowski PSP nr 20
2 MIEJSCE: Oliwia Kalinowska PSP w Makowcu
3 MIEJSCE: Hubert Kopeć PSP nr 9 oraz Wiktoria Mucha PSP w Makowcu
WYRÓŻNIENIA:
Lena Wójcicka PSP 17
Ada Gadaszewska oraz Norbert Pyrka PSP 17
Maja Korny PSP 20
Kinga Siara PSP w Mniszku
Amelia Czarkowska PSP w Goździe
Julia Głogowska PSP w Wierzchowinach
Serdecznie gratulujemy i zachęcamy do udziału w kolejnych edycjach!
Organizatorzy: Iwona Sobania, Karolina Sieczkowska-Męzik
W pracowni chemicznej (fot. Maja Kwiecień)
W pracowni języka polskiego
W bibliotece
W pracowni hotelarskiej
W pracowni turystycznej (fot. Marysia)
W pracowniach gastronomicznych, cukierniczej i obsługi konsumenta
Mamy wielką przyjemność przekazać społeczności szkolnej oraz wszystkim sympatykom, którzy głosowali (3633 osoby) na "Tradycyjne zupy domowe” w "XII FESTIWALU ZUPY” iż:
I miejsce "Zupa zbójnicka"
(liczbą głosów 801) - zajęła Małgorzata Górecka 3Ga
II miejsce "Żurek wielkanocny”
(liczbą głosów 744) - zajęła Karolina Zarychta 3Ga
III miejsce "Barszcz biały na zakwasie”
(liczbą głosów 369) - zajęła Klaudia Wojciechowska 3Ga
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy.
Nagrody rzeczowe dla laureatów i dyplomy dla każdego uczestnika będą wręczone na najbliższej uroczystości szkolnej po zniesieniu obostrzeń sanitarnych.
Dziękujemy doceniając chęci i zaangażowanie uczniów w tym trudnym okresie.
Organizatorzy Monika Wasik i Halina Kutkowska
Uczniowie klas 2OTp, 2OT oraz 2Z włączyli się w obchody szkolnego święta Dnia Zupy, wyrażając swoje uwielbienie dla tej potrawy również w języku angielskim.
Oto przykłady ich twórczości:
Zapraszamy wszystkich chętnych uczniów ZSSiH w Radomiu do udziału w tegorocznym Festiwalu zupy.
Do 10 marca 2021 roku należy przesłać recepturę na 5 porcji, sposób wykonania i piękne zdjęcie serwowanej zupy na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub jako wiadomość Librusa do P. Moniki Wasik (zgłoszenia jednoosobowe).
W dniu 22 marca 2021 roku wszystkie zgłoszone do konkursu zupy ukażą się na stronie internetowej szkoły.
W dniach 22 – 28 marca 2021 roku będzie można internetowo oddawać głosy na wybraną zupę (każdy ma 1 głos).
Ogłoszenie wyników nastąpi w dniu 31 marca 2021 roku za pośrednictwem strony internetowej szkoły.
Zwycięscy odbiorą dyplomy i nagrody z rąk Dyrektora szkoły na oficjalnej uroczystości szkolnej po zniesieniu obostrzeń sanitarnych.
Serdecznie zapraszamy do udziału w tej formie XII Festiwalu zupy.
Organizatorzy: Halina Kutkowska Monika Wasik
To był wyjątkowy dzień, pełen wrażeń!
Tegoroczna edycja Festiwalu Zupy zaprezentowała młodym ludziom zarówno tym z ostatniej klasy gimnazjum jak i ze szkoły podstawowej bogatą ofertę edukacyjną na nowy rok szkolny 2019/2020. Nasi uczniowie oprowadzali po pracowniach i odpowiadali na pytania związane z rekrutacją i nauką w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich. Opowiadali o zdrowym żywieniu, prezentowali kierunki kształcenia, stoiska z książkami kulinarnymi, sztukę dekorowania warzyw, zdobienia ciast i ciasteczek, czy wyplatania warkoczy z ciasta.
Odwiedziło nas bardzo dużo gości, którzy oprócz oferty edukacyjnej mogli obejrzeć pokazy towarzyszące min. pokaz Zumby i fitness w wykonaniu Sylwii Sochy - utytułowanej zawodniczki w kulturystyce, bikini fitness, absolwentki naszej szkoły, a także pokazy ratownictwa w wykonaniu Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego w Radomiu.
Były także stoiska zaprzyjaźnionych ze szkołą pracodawców, u których znajdują zatrudnienie absolwenci szkoły.
Tradycyjnie odwiedzający szkołę mogli spróbować zup przygotowanych przez zespoły składające się z dwóch uczniów i nauczyciela. O wygranej decydowały głosy publiczności.
W głosowaniu internetowym zwyciężyła zupa "PIĘĆ MINUT W MEKSYKU" przygotowana przez Zuzannę Mleczkowską, Kamila Kaszewskiego z klasy 2 GB oraz Pana Michała Borodziuka. Drugie miejsce zajęła "ZALEWAJKA - RADOMIANKA" przygotowana przez Roberta Urbańskiego i Kacpra Wojtysiaka z klasy 3GC oraz Panią Halinę Kutkowską, a trzecie "RAJSKA KAROTKA", którą przygotowali Kamil Sałbut, Jakub Tomtas z klasy 3 Ka i Pani Monika Gralec. Zwycięzcy otrzymali karty podarunkowe do restauracji Łyżka & Widelec, mieszczącej się w Radomiu przy ulicy Żeromskiego 52. Nagrodę ufundowała również firma AASPEN-wyposażenie gastronomii. Właściciel wyróżnił zupę "NATKA I WKŁADKA", którą przygotowali Kędzierski Cezary, Jakub Senator z klasy 3 GB z wychowawcą Panią Moniką Wasik.
Wszystkim zespołom dziękujemy i gratulujemy, wszystkie zupy były wyśmienite.
Patronem radiowym XI Festiwalu Zupy było Radio Plus Radom.
XI Festiwal Zupy w obiektywie Jacka Świątka: