Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Projekty i programy unijne
Projekty i programy unijne
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
Previous Next Play Pause

4 porcje

  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule szalotki 
  • 500 g ziemniaków
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • sól, pieprz, sos sojowy, płatki migdałowe, kminek mielony, majeranek, przyprawa do potraw z kapusty, pieprz Cayenne

Przygotuj warzywa na bulion (warzywa jak na rosół) + ziele, pieprz i listki laurowe. Szalotki obierz i poszatkuj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, odciśnij kiszoną kapustę pozbywając się nadmiaru płynu (zachowaj go), posiekaj ją.
Na dnie dużego garnka rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia. Wrzuć ziemniaki i smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj kapustę i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Wrzuć kminek mielony. Czas smażenia można wydłużyć. Dodaj bulion i 3/4 warzyw (ziele, pieprz, listki trzeba wyłowić ) oraz śmietankę, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok1,5-2 h do czasu, aż ziemniaki i kapusta będą się rozpadać.
Zupę zmiksuj na krem, dopraw 1-3 łyżeczek sosu sojowego, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, dodaj odciśnięty sok z kapusty.
Podawaj z prażonymi płatkami migdałów, udekoruj listkiem natki i rozkoszuj się smakiem.

Wojskowy deputat, pierwiastkoidalny dream master szefów, I love Ameryka, mazurski szkwał zemsta karczmarza, orkiestra dęta, deja va poniedziałku to zupy których możecie spróbować w czasie tegorocznego JUBILEUSZOWEGO X FESTIWALU ZUPY.
UWAGA, w tym roku zupy gotują nauczyciele.

Zapraszamy do zwiedzania szkoły i udziału w konkursie na NAJLEPSZĄ ZUPĘ. Głosować można elektronicznie – za pomocą poniższego formularza w piątek, 13 kwietnia w godzinach 11.00-15.00. Każdy może oddać TYLKO JEDEN GŁOS.
Dziękujemy i życzymy dobrej zabawy.

DYREKCJA, NAUCZYCIELE I UCZNIOWIE ZESPOŁU SZKÓŁ SPOŻYWCZYCH I HOTELARSKICH W RADOMIU ZAPRASZAJĄ NA JUBILEUSZOWY X FESTIWAL ZUPY, KTÓRY ODBĘDZIE SIĘ W PIĄTEK 13 KWIETNIA 2018 ROKU W GODZINACH 10.30-16.00 W SIEDZIBIE NASZEJ SZKOŁY PRZY UL. ŚWIĘTEGO BRATA ALBERTA 1 /dawniej ARMII LUDOWEJ 1 /OS. PRĘDOCINEK/ W RADOMIU.

Ze względu na szczególny charakter imprezy przewidziane zostały liczne atrakcje:

  • zupy gotowane i serwowane przez nauczycieli,
  • tematyczne, wystawiane przez uczniów przedstawienia,
  • prezentacje kształconych w szkole zawodów.

Gwarantujemy miłą, serdeczną atmosferę i dobra zabawę.

Patronat Medialny: Radio Plus Radom

Zapraszamy również na Dni Otwarte Szkoły:

  • 13 kwietnia 2018 r. /piątek/ godz. 10.30-16.00 w czasie FESTIWALU ZUPY
  • 14 kwietnia 2018 r. /sobota/ godz. 9.00-13.00

POPRZEDNIE FESTIWALE W OBIEKTYWIE 

6
4
1117
8
9
26
21
12
8881
27
20
5
2
15
1112
17
7
88810
13
88811
23
28
11112
19
16
25
24
14
3
18
22

fot. wuefista Jacek

Back to top