Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Previous Next Play Pause

To był wyjątkowy dzień, pełen wrażeń!

Tegoroczna edycja Festiwalu Zupy zaprezentowała młodym ludziom zarówno tym z ostatniej klasy gimnazjum jak i ze szkoły podstawowej bogatą ofertę edukacyjną na nowy rok szkolny 2019/2020.  Nasi uczniowie oprowadzali po pracowniach i odpowiadali na pytania związane z rekrutacją i nauką w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich. Opowiadali o zdrowym żywieniu, prezentowali kierunki kształcenia, stoiska z książkami kulinarnymi, sztukę dekorowania warzyw, zdobienia ciast i ciasteczek, czy wyplatania warkoczy z ciasta.
Odwiedziło nas bardzo dużo gości, którzy oprócz oferty edukacyjnej mogli obejrzeć pokazy towarzyszące min. pokaz Zumby i fitness w wykonaniu Sylwii Sochy - utytułowanej zawodniczki w kulturystyce, bikini fitness, absolwentki naszej szkoły, a także pokazy ratownictwa w wykonaniu Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego w Radomiu.
Były także stoiska zaprzyjaźnionych ze szkołą pracodawców, u których znajdują zatrudnienie absolwenci szkoły.

Tradycyjnie odwiedzający szkołę mogli spróbować zup przygotowanych przez zespoły składające się z dwóch uczniów i nauczyciela. O wygranej decydowały głosy publiczności. 

W głosowaniu internetowym zwyciężyła zupa "PIĘĆ MINUT W MEKSYKU" przygotowana przez Zuzannę Mleczkowską, Kamila Kaszewskiego z klasy 2 GB oraz Pana Michała Borodziuka. Drugie miejsce zajęła "ZALEWAJKA - RADOMIANKA" przygotowana przez Roberta Urbańskiego i Kacpra Wojtysiaka z klasy 3GC oraz Panią Halinę Kutkowską, a trzecie "RAJSKA KAROTKA", którą przygotowali Kamil Sałbut, Jakub Tomtas z klasy 3 Ka i Pani Monika Gralec. Zwycięzcy otrzymali karty podarunkowe do restauracji Łyżka & Widelec, mieszczącej się w Radomiu przy ulicy Żeromskiego 52. Nagrodę ufundowała również firma AASPEN-wyposażenie gastronomii. Właściciel wyróżnił zupę "NATKA I WKŁADKA", którą przygotowali Kędzierski Cezary, Jakub Senator z klasy 3 GB z wychowawcą Panią Moniką Wasik.
Wszystkim zespołom dziękujemy i gratulujemy, wszystkie zupy były wyśmienite. 

Patronem radiowym XI Festiwalu Zupy było Radio Plus Radom.

 

48
221
51
211
44
511
140
31
228
230
512
343
135
507
222
41
24
315
53
110
236
27
142
213
225
344
205
50
300
143
55448387_793318181067304_7611105085610786816_n
227
112
316
325
22
202
29
56
17
58
127
43
18
117
322
215
321
502
129
Previous Next Play Pause

XI Festiwal Zupy w obiektywie Jacka Świątka:

  • IMG_1582
  • IMG_1465
  • IMG_1144
  • IMG_1557
  • IMG_1265
  • IMG_1242
  • IMG_1168
  • IMG_1680
  • IMG_1386
  • IMG_1371
  • IMG_1658
  • IMG_1470
  • IMG_1359
  • IMG_1566
  • IMG_1202
  • IMG_1522
  • IMG_1467
  • IMG_1394
  • IMG_1480
  • IMG_1292
  • IMG_1175
  • IMG_1240
  • IMG_1532
  • IMG_1260
  • IMG_1648
  • IMG_1622
  • IMG_1632
  • IMG_1102
  • IMG_1345
  • IMG_1192

IMG_1696
IMG_1302
IMG_1559
IMG_1684
IMG_1315
IMG_1455
IMG_1674
IMG_1422
IMG_1491
IMG_1608
IMG_1741
IMG_1357
IMG_1560
IMG_1376
IMG_1529
IMG_1434
IMG_1313
IMG_1735
IMG_1112
IMG_1389
IMG_1591
IMG_1736
IMG_1236
IMG_1545
IMG_1157
IMG_1232
IMG_1494
IMG_1299
IMG_1677
IMG_1542
IMG_1714
IMG_1154
IMG_1254
IMG_1534
IMG_1381
IMG_1657
IMG_1721
IMG_1216
IMG_1275
IMG_1550
IMG_1258
IMG_1729
IMG_1554
IMG_1104
IMG_1468
IMG_1600
IMG_1285
IMG_1303
IMG_1269
IMG_1563

 

W tym roku zupy gotują zespoły mieszane - uczniowie i nauczyciel.

Zapraszamy do zwiedzania szkoły i udziału w konkursie na NAJLEPSZĄ ZUPĘ. Głosować będzie można elektronicznie
– za pomocą poniższego formularza w piątek, 22 marca w godzinach 11.00-15.00.
Każdy może oddać TYLKO JEDEN GŁOS.
Dziękujemy i życzymy dobrej zabawy.

4 porcje

  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule szalotki 
  • 500 g ziemniaków
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • sól, pieprz, sos sojowy, płatki migdałowe, kminek mielony, majeranek, przyprawa do potraw z kapusty, pieprz Cayenne

Przygotuj warzywa na bulion (warzywa jak na rosół) + ziele, pieprz i listki laurowe. Szalotki obierz i poszatkuj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, odciśnij kiszoną kapustę pozbywając się nadmiaru płynu (zachowaj go), posiekaj ją.
Na dnie dużego garnka rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia. Wrzuć ziemniaki i smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj kapustę i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Wrzuć kminek mielony. Czas smażenia można wydłużyć. Dodaj bulion i 3/4 warzyw (ziele, pieprz, listki trzeba wyłowić ) oraz śmietankę, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok1,5-2 h do czasu, aż ziemniaki i kapusta będą się rozpadać.
Zupę zmiksuj na krem, dopraw 1-3 łyżeczek sosu sojowego, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, dodaj odciśnięty sok z kapusty.
Podawaj z prażonymi płatkami migdałów, udekoruj listkiem natki i rozkoszuj się smakiem.

Wojskowy deputat, pierwiastkoidalny dream master szefów, I love Ameryka, mazurski szkwał zemsta karczmarza, orkiestra dęta, deja va poniedziałku to zupy których możecie spróbować w czasie tegorocznego JUBILEUSZOWEGO X FESTIWALU ZUPY.
UWAGA, w tym roku zupy gotują nauczyciele.

Zapraszamy do zwiedzania szkoły i udziału w konkursie na NAJLEPSZĄ ZUPĘ. Głosować można elektronicznie – za pomocą poniższego formularza w piątek, 13 kwietnia w godzinach 11.00-15.00. Każdy może oddać TYLKO JEDEN GŁOS.
Dziękujemy i życzymy dobrej zabawy.

Back to top