Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Projekty i programy unijne
Projekty i programy unijne
Previous Next Play Pause

26 marca 2010 r. w czasie Dnia Otwartego w naszej szkole zorganizowany został Festiwal Zupy.
Wzięło w nim udział 12 czteroosobowych zespołów, które zostały wyłonione we wcześniejszych eliminacjach. Każda drużyna przygotowała jedną zupę.
Prace uczniów oceniało jury w składzie: Bożena Puton (wicedyrektor ZSSiH), Monika Byzdra (Rada Rodziców ZSSiH), Marcin Iskra, Dariusz Wicik (Restauracji Teatralna), Krzysztof Bąk, Monika Ziemińskia (Hotel Aviator), Jakub Drewin (Restauracja Fanaberia), Arkadiusz Tomczyk, Ryszard Skalski (Hotel MANOR HOUSE). Każda zupa została oceniona pod względem smaku, zapachu, konsystencji, wyglądu ogólnego oraz pomysłu na oryginalność.

Zwyciężyła drużyna, która przygotowała zupę pizzę: Karolina, Kamila, Beata i Dawid z kl. III TŻB.
II miejsce przyznano uczniom kl. II TŻB: Wioleta, Aleksandra, Piotr, Kacper za zupę kremową z curry.
III miejsce uzyskali uczniowie kl. II TB: Olga, Ilona, Kamil, Marcin za zupę czachobili z kurczaka
Nagrodę publiczności otrzymali uczniowie z kl. IV TG: Anita, Agnieszka, Rafał, Mateusz za zupę diabelską.
Przedstawiciele Manor House w Chlewiskach wyróżnili zupę "wejście smoka". Uczniowie: Małgorzata, Anna, Iga, Mateusz z kl. II TA, którzy ją przygotowali zostali zaproszeni do hotelu na całodniowy pobyt.

Wszyscy, którzy tego dnia odwiedzili Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich mogli zwiedzić placówkę, porozmawiać z dyrekcją, gronem pedagogicznym. Młodzież zaprezentowała ofertę edukacyjną naszej szkoły.Szczególnym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja zajęć dodatkowych organizowanych w naszej szkole w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowanego przez Unię Europejską.

150
1a
172
171
178
170
173
144
212
194
183
136
166
143
147
175
149
193
205
167
181
137
211
158
188
197
164
180
160
207
135
201
163
165
1
48
202
140
133
210
3
191
142
190
179
156
200
177
152
146
 

Festiwal Sztuki Kulinarnej w radomskiej szkole 

Krystyna Piotrowska
GOŚĆ NIEDZIELNY, 19 KWIETNIA 2009

27 marca 2009 r. po raz pierwszy, w ramach dnia otwartego szkoły, odbył się Festiwal Zupy. Wszyscy, którzy tego dnia odwiedzili Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich mogli zwiedzić placówkę, porozmawiać z dyrekcją i gronem pedagogicznym.
Młodzież z wybranych klas zaprezentowała ofertę edukacyjną naszej szkoły. Szczególnym zainteresowaniem cieszył się nowy kierunek - technik obsługi turystycznej, który będzie utworzony w przyszłym roku szkolnym.
W programie imprezy znalazły się prezentacje multimedialne dotyczące:

  • historii zupy,
  • kierunków kształcenia w ZSSiH,
  • historii szkoły.

Jednym z punktów programu był konkurs na najlepszą zupę. Wzięło w nim udział dziewięć 4-osobowych zespołów uczniowskich.
Zmagania uczniów obserwowała i oceniała komisja w składzie: Monika Ziemińska (Hotel Aviator), Marcin Iskra i Dariusz Wicik (Restauracja Teatralna), Mariola Grabowska (inspektor Wydziału Edukacji UM), Krzysztof Bąk (Hotel Aviator), Bożena Puton (wicedyrektor ZSSiH).
I miejsce zdobyli uczniowie kl. III tża: Emilia, Karol, Paweł, Bartosz za zupę fasolową.
II miejsce przyznano uczniom kl. II kb: Norbert, Grzegorz, Karol, Piotr za zupę meksykańską.
III miejsce uzyskali uczniowie kl. II tg: Piotr, Rafał, Krzysztof, Adrian za zupę jarzynową z jabłkiem.
Nagrodę publiczności otrzymali uczniowie kl. II ka: Katarzyna, Sebastian, Karol, Jacek za zupę kartoflaną-ekwadorską.
Wyróżnienie za innowacyjność potrawy przyznano uczniom kl. III tg: Izabela, Monika, Kamila, Jagoda za zupę orzechową.
Wszyscy biorący udział w konkursie przygotowywali się pod fachową opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych.
Gratulujemy! Dziękujemy sponsorom. Do zobaczenia za rok!

 

Back to top