Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Previous Next Play Pause

26 marca 2010 r. w czasie Dnia Otwartego w naszej szkole zorganizowany został Festiwal Zupy.
Wzięło w nim udział 12 czteroosobowych zespołów, które zostały wyłonione we wcześniejszych eliminacjach. Każda drużyna przygotowała jedną zupę.
Prace uczniów oceniało jury w składzie: Bożena Puton (wicedyrektor ZSSiH), Monika Byzdra (Rada Rodziców ZSSiH), Marcin Iskra, Dariusz Wicik (Restauracji Teatralna), Krzysztof Bąk, Monika Ziemińskia (Hotel Aviator), Jakub Drewin (Restauracja Fanaberia), Arkadiusz Tomczyk, Ryszard Skalski (Hotel MANOR HOUSE). Każda zupa została oceniona pod względem smaku, zapachu, konsystencji, wyglądu ogólnego oraz pomysłu na oryginalność.

Zwyciężyła drużyna, która przygotowała zupę pizzę: Karolina, Kamila, Beata i Dawid z kl. III TŻB.
II miejsce przyznano uczniom kl. II TŻB: Wioleta, Aleksandra, Piotr, Kacper za zupę kremową z curry.
III miejsce uzyskali uczniowie kl. II TB: Olga, Ilona, Kamil, Marcin za zupę czachobili z kurczaka
Nagrodę publiczności otrzymali uczniowie z kl. IV TG: Anita, Agnieszka, Rafał, Mateusz za zupę diabelską.
Przedstawiciele Manor House w Chlewiskach wyróżnili zupę "wejście smoka". Uczniowie: Małgorzata, Anna, Iga, Mateusz z kl. II TA, którzy ją przygotowali zostali zaproszeni do hotelu na całodniowy pobyt.

Wszyscy, którzy tego dnia odwiedzili Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich mogli zwiedzić placówkę, porozmawiać z dyrekcją, gronem pedagogicznym. Młodzież zaprezentowała ofertę edukacyjną naszej szkoły.Szczególnym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja zajęć dodatkowych organizowanych w naszej szkole w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowanego przez Unię Europejską.

199
164
193
208
198
173
211
178
177
185
194
202
179
1aa
210
158
163
140
203
141
133
183
148
209
152
136
205
143
146
157
1a
197
190
180
147
195
138
2
172
1
171
139
135
204
175
1aaa
142
162
165
160
 

Festiwal Sztuki Kulinarnej w radomskiej szkole 

Krystyna Piotrowska
GOŚĆ NIEDZIELNY, 19 KWIETNIA 2009

27 marca 2009 r. po raz pierwszy, w ramach dnia otwartego szkoły, odbył się Festiwal Zupy. Wszyscy, którzy tego dnia odwiedzili Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich mogli zwiedzić placówkę, porozmawiać z dyrekcją i gronem pedagogicznym.
Młodzież z wybranych klas zaprezentowała ofertę edukacyjną naszej szkoły. Szczególnym zainteresowaniem cieszył się nowy kierunek - technik obsługi turystycznej, który będzie utworzony w przyszłym roku szkolnym.
W programie imprezy znalazły się prezentacje multimedialne dotyczące:

  • historii zupy,
  • kierunków kształcenia w ZSSiH,
  • historii szkoły.

Jednym z punktów programu był konkurs na najlepszą zupę. Wzięło w nim udział dziewięć 4-osobowych zespołów uczniowskich.
Zmagania uczniów obserwowała i oceniała komisja w składzie: Monika Ziemińska (Hotel Aviator), Marcin Iskra i Dariusz Wicik (Restauracja Teatralna), Mariola Grabowska (inspektor Wydziału Edukacji UM), Krzysztof Bąk (Hotel Aviator), Bożena Puton (wicedyrektor ZSSiH).
I miejsce zdobyli uczniowie kl. III tża: Emilia, Karol, Paweł, Bartosz za zupę fasolową.
II miejsce przyznano uczniom kl. II kb: Norbert, Grzegorz, Karol, Piotr za zupę meksykańską.
III miejsce uzyskali uczniowie kl. II tg: Piotr, Rafał, Krzysztof, Adrian za zupę jarzynową z jabłkiem.
Nagrodę publiczności otrzymali uczniowie kl. II ka: Katarzyna, Sebastian, Karol, Jacek za zupę kartoflaną-ekwadorską.
Wyróżnienie za innowacyjność potrawy przyznano uczniom kl. III tg: Izabela, Monika, Kamila, Jagoda za zupę orzechową.
Wszyscy biorący udział w konkursie przygotowywali się pod fachową opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych.
Gratulujemy! Dziękujemy sponsorom. Do zobaczenia za rok!

 

Back to top