Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Projekty i programy unijne
Projekty i programy unijne
Previous Next Play Pause

22 marca 2013 r. odbył się V Festiwal Zupy. Uczniowie prezentowali swoje osiągnięcia i umiejętności młodszym kolegom.
Technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności, technik obsługi turystycznej, kelner, kucharz, cukiernik, piekarz, wędliniarz to zawody, w których kształcą się uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich.

Tego dnia uczniowie biorą również udział w konkursie na najlepszą zupę festiwalu, które ocenia jury oraz publiczność. W ramach głosowania wybierają oni najsmaczniejsze i najoryginalniejsze dania.
W tym roku prace uczniów oceniało jury w składzie: P. Bożena Puton (wicedyrektor ZSSiH), P. Monika Byzdra (Rada Rodziców ZSSiH), P. Wojciech Skurkiewicz (Senator Rzeczypospolitej Polskiej, absolwent ZSSiH), P. Marcin Iskra, P. Daniel Sochanek, P. Michał Zjawiński (restauracja Teatralna), P. Gerard Parzelski (restauracja Higashi), P. Tomasz Durlik (reatauracja Olivio), P. Aneta Chrzanowska (restauracja Rozmaryn), P. Krzysztof Bąk (restauracja hotelowa Aviator).
Przepisy i nazwy zup były jak co roku bardzo różnorodne i zaskakujące. Goście mogli spróbować kremu miętowo-groszkowego, zupy z masłem orzechowym, jesiennej rozgrzewającej, chlebowej, słoneczne żniwa, zupy Parysa, zupy Kucziłała, kapuśniaku żebrówka, meksykańskiej zupy Seedy Gonzales, hiszpańskiej zupy pomidorowej, dyniowej fantazji, czy też "Pomidori Con Carne Macinata".
Jury zadecydowało, że najlepszym daniem prezentowanym na festiwalu była zupa o nazwie dyniowa fantazja. Drugie miejsce jury przyznało zupie słoneczne żniwa, a trzecie zupie z masłem orzechowym. Laureaci pierwszego miejsca otrzymali tablety, drugiego aparaty fotograficzne, a trzeciego odtwarzacze MP4.
Jury wyróżniło także cztery drużyny, które zostały zaproszone do radomskich restauracji. Przedstawiciele restauracji Teatralna wyróżnili zupę krem miętowo-groszkowy. Do restauracji Olivio zaproszeni zostali uczniowie klasy 2ka, którzy przygotowali zupę "Pomidori Con Carne Macinata", a do restauracji Rozmaryn uczniowie klasy 2tża, którzy przygotowali zupę słoneczne żniwa.Właściciel restauracja Higashi wyróżnił zupę chlebową i ufundował dla zespołu kurs sushi w swojej restauracji.
Nagrodę publiczność otrzymała drużyna, która przygotowała hiszpańską zupę pomidorową, a uczniowie, którzy ją przygotowali otrzymali w nagrodę zaproszenie do restauracji "Dworek Saski". 

 

Back to top