4
2
3

CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych oraz przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Pobiera surowce i półprodukty do produkcji kulinarnych. Zabezpiecza przed zepsuciem surowce, półprodukty i gotowe wyroby. Wykonuje obróbkę wstępną produktów (ręczną, mechaniczną, termiczną). Wykonuje gastronomiczny rozbiór mięsa. Wykonuje różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różne asortymenty potraw. Wykańcza, porcjuje, dekoruje i wydaje wyroby kulinarne. Sporządza potrawy dla różnych diet. Przygotowuje potrawy, napoje i desery podczas przyjęć okolicznościowych.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowej:
    • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminu zawodowego w zakresie w.w. kwalifikacji i ukończeniu szkoły
  • kontynuowanie nauki w branżowej szkole II stopnia
  • nabywanie umiejętności zawodowych w rzeczywistych warunkach pracy (szczególny nacisk kładziemy na zajęcia praktyczne)

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • oceny jakości surowca
  • przechowywania żywności
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy
  • obsługi sprzętu gastronomicznego
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
  • wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów

NAUCZANE JĘZYKI OBCE

język angielski (pierwszy, kontynuacja, 2h/2h/1h)
język zawodowy angielski

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Kucharz powinien charakteryzować się:

  • wrażliwością estetyczną i smakową
  • zainteresowaniem sztuką kulinarną
  • dyscypliną
  • odpowiedzialnością
  • kreatywnością
  • spostrzegawczością i podzielnością uwagi
  • umiejętnością pracy w zespole
  • umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych

Zajęcia praktyczne uczniowie mogą odbywać w dobrze wyposażonych pracowniach technologicznych i warsztatach szkolnych oraz u prywatnych pracodawców. Na zajęciach obowiązuje ubiór roboczy (fartuch ochronny lub zapaska; czepek, chustka lub furażerka przykrywająca włosy; buty na płaskim obcasie zakryte).
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Możesz pracować w kraju i za granicą w restauracjach, hotelach, na statkach, w firmach cateringowych, firmach produkujących dania mrożone, punktach fast food, slow food. Masz możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, możesz np. otworzyć pizzerię, restaurację, firmę cateringową, firmę prowadzącą kursy gastronomiczne możesz też prowadzić blog kulinarny.

MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA
Po ukończeniu nauki w branżowej szkole I stopnia absolwenci mogą kontynuować naukę w dwuletniej szkole branżowej II stopnia w celu uzyskania dyplomu technika żywienia i usług gastronomicznych, mogą również w toku dalszej nauki przystąpić do matury, bądź kształcić się zdobywając kolejne kwalifikacje dzięki kwalifikacyjnym kursom zawodowym.

 

W dniach 7-9 kwietnia 2025 r. w Zabrzu odbył się VIII Ogólnopolski Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Naszą szkołę reprezentował Jakub Getler z klasy 3ka.
Pierwszego dnia uczestnicy zmierzyli się z częścią teoretyczną, sprawdzającą ich wiedzę z zakresu gastronomii. W drugim dniu przygotowywali dania: zakąskę i danie zasadnicze związane z tematem przewodnim turnieju "Inspiracje kulinarne klasycznej kuchni włoskiej". Po kuchennych zmaganiach uczestnicy udali się na wycieczkę do kopalni Guido.

Jakub Getler został finalistą, zajął czwarte miejsce. Jest zwolniony z części pisemnej egzaminu zawodowego. Do turnieju przygotowywały go P. M. Adamczyk i P. Marzena Wnęt.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

4bb26652-1950-421c-b3be-6f8002e9e621
30e5b690-1b5b-46bc-84e0-b4f5ccd506a2
875c2115-24c8-4db7-9e39-6a97b97e0996
e5e1b196-705f-45f6-adef-fbf131a9a188
6a69e315-a8bb-47f2-9246-d3860661940b
4fa12a68-5f1a-4c14-8292-6ababfc90c41
459c479e-4567-4596-adf6-c9adee28f03f
489152389_1245265810934552_6573045562234560865_n
d2004780-9e62-4d5f-9268-cb2028435392
24c6df06-08a4-4a4e-93ca-e6c3c9cfcdf0
7154fb0d-79ce-4c63-80f4-e564801b2717
b3c97962-0889-4e6b-80f7-2aaa689b39b8
c3a64b73-00ad-49f6-9053-94b5365c9097
Previous Next Play Pause

875c2115-24c8-4db7-9e39-6a97b97e0996
6a69e315-a8bb-47f2-9246-d3860661940b
4fa12a68-5f1a-4c14-8292-6ababfc90c41
e5e1b196-705f-45f6-adef-fbf131a9a188
d2004780-9e62-4d5f-9268-cb2028435392
7154fb0d-79ce-4c63-80f4-e564801b2717
30e5b690-1b5b-46bc-84e0-b4f5ccd506a2
b3c97962-0889-4e6b-80f7-2aaa689b39b8
459c479e-4567-4596-adf6-c9adee28f03f
c3a64b73-00ad-49f6-9053-94b5365c9097
4bb26652-1950-421c-b3be-6f8002e9e621
24c6df06-08a4-4a4e-93ca-e6c3c9cfcdf0
489152389_1245265810934552_6573045562234560865_n

 

8 kwietnia w Kielcach odbyły się III Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych, podczas których młodzi kucharze stanęli do rywalizacji o tytuł najlepszych w kraju.
Do finału mistrzostw zakwalifikowali się Piotr Tonowicz i Vasyl Baraniuk z klasy 3ka.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu dziewięciu porcji dania głównego z łososiem, śmietaną 31% i pieprzem cytrynowym jako obowiązkowymi składnikami. Na wykonanie potraw uczestnicy mieli 150 minut. Piotr i Vasyl przygotowali roladę łososiową z ryżem, warzywami i sosem śmietanowo–pomarańczowym.

Oceniane były walory smakowe, zdrowotne i wizualne, organizacja pracy, właściwe wykorzystanie technik kulinarnych, poziom przygotowania receptury, poziom przygotowania zespołu, a także odpowiednie gospodarowanie odpadkami i czas. Ogromnym wyróżnieniem dla uczestników była obecność legend polskiej sceny kulinarnej – Karola Okrasy i Kurta Schellera, którzy zasiedli w jury.

Za przygotowanie dania konkursowego zespół reprezentujący naszą szkołę zajął czwarte miejsce. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Rolada_łososiowa_z_ryżem_warzywami_i_sosem _śmietanowo_pomarańczowym
praca_1
Previous Next Play Pause

Przygotowania do konkursu:

490983485_666741749588478_4651696008666397899_n
483891488_1329645801594175_3292959778488972249_n
491274858_703789935402657_1296860936495114249_n
490986428_705446868492212_1916764110321186494_n
490983958_1001859625393514_2529186281058711559_n
491046740_1276819810458220_3632685073926451213_n
490986518_1364790288091051_2250633407037682589_n

Dnia 11 marca 2025 roku uczniowie naszej szkoły z klas 1 ka, 3GcH i 3ka wzięli udział w wycieczce na Targi Gastronomiczne EuroGastro.
To największe w Polsce targi branży gastronomicznej, które odbywają się w Nadarzynie pod Warszawą. Uczniowie poznawali najnowsze trendy i innowacje w branży gastronomicznej, a także brali udział w licznych degustacjach. Na targach odbywały się liczne pokazy szefów kuchni, dlatego mieli możliwość podziwiania umiejętności serwowania potraw, dekorowania i degustowania.
Wycieczka była doskonałą okazją do poszerzenia wiedzy z branży gastronomicznej (uczestnicząc w konferencjach ekspertów i zadając liczne pytania), a także do integracji uczniów z różnych klas.

ac568405-7b71-4f9b-baee-ab6f286b2c1e
87ca4909-159c-4cbd-9ac6-f64d14faffb5
8edb30bc-0189-4346-99ab-d665c2a6972e
1cd085b7-21ec-492d-969d-b1ef6aef947a
a9516bb8-80c9-4b8e-aedd-b496c614bac8
69eec042-5e10-42b0-8ff8-2f6785f407e9
dcc62a54-6b43-46fe-8455-3de1e6ca7fee
91e97c17-2e50-4db7-a250-407532bd5ea0
d2fd31f6-8998-42fc-9d45-6ca8d722f982

Potrawy przygotowali uczniowie klasy 2ga, 2gb i 3 ka pod opieką P. Moniki Adamczyk.

SMACZNEGO:)

racuszki z musem malinowym
racuszki z musem malinowym
pierniczki serca
pierniczki serca
sandacz w sosie kaparowym
sandacz w sosie kaparowym
tatar z łososia z awokado
tatar z łososia z awokado
pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
pierogi na słodko z owocami z suszu
pierogi na słodko z owocami z suszu
filet z flądry
filet z flądry
sałatka z paluszków krabowych
sałatka z paluszków krabowych
piernik staropolski
piernik staropolski
smażone pierogi postne
smażone pierogi postne
strudel z kapustą i podgrzybkami
strudel z kapustą i podgrzybkami
pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
kisiel żurawinowo cynamonowy
kisiel żurawinowo cynamonowy
Previous Next Play Pause

smażone pierogi postne
racuszki z musem malinowym
sandacz w sosie kaparowym
pierniczki świąteczne
pierogi na słodko z owocami z suszu
piernik staropolski
pierniczki świąteczne
sałatka z paluszków krabowych
kisiel żurawinowo cynamonowy
strudel z kapustą i podgrzybkami
tatar z łososia z awokado
pierniczki serca
filet z flądry

W ramach zajęć pracownia gastronomicznej.
Nauczyciel prowadzący Monika Adamczyk.

  • pasztet z watrobki drobiowej na grzańce z konfiturą z żurawiny
    pasztet z watrobki drobiowej na grzańce z konfiturą z żurawiny
  • tatar wołowy
    tatar wołowy
  •  sałatka z grillowanej polędwiczki wieprzowej
    sałatka z grillowanej polędwiczki wieprzowej
  • kurczak w panko
    kurczak w panko
  • nagetsy z kurczaka
    nagetsy z kurczaka
  • roladka ze schabu
    roladka ze schabu
  • śliwki w boczku
    śliwki w boczku
  • zapiekany kąsek z kurczaka z mozzarellą i pomidorem
    zapiekany kąsek z kurczaka z mozzarellą i pomidorem
  • różki z kurczaka w tortilli z dipem czosnkowym
    różki z kurczaka w tortilli z dipem czosnkowym

nagetsy z kurczaka
różki z kurczaka w tortilli z dipem czosnkowym
kurczak w panko
roladka ze schabu
zapiekany kąsek z kurczaka z mozzarellą i pomidorem
pasztet z watrobki drobiowej na grzańce z konfiturą z żurawiny
śliwki w boczku
 sałatka z grillowanej polędwiczki wieprzowej
tatar wołowy

Mistrzem Noża tegorocznego Festiwalu został Szymon Bartosiak z klasy 3ka. Gratulujemy.
Zapraszamy do udziału za rok.

posiekani12
posiekani24
posiekani10
posiekani15
posiekani25
posiekani8
posiekani17
posiekani18
posiekani31
posiekani30
posiekani21
posiekani2
posiekani20
posiekani5
posiekani22
posiekani9
posiekani3
posiekani6
posiekani7
posiekani13
posiekani4
posiekani19
431752933_713491700984100_3944630918486670516_n
posiekani16
posiekani23
IMG_20240322_085713_resized_20240322_043141448
posiekani11
posiekani1
IMG_20240322_085630_resized_20240322_043142686

Uczniowie klasy II ckb gr. kucharz podczas zajęć pracowni gastronomicznej z okazji Dnia Dziecka wykonywali sushi. Było mnóstwo zabawy podczas tworzenia przepysznych futomaków, urimaków, hosomaków i nigiri.

IMG_20230601_104641
IMG_20230601_110647
IMG_20230601_110638
img,gcsi,9400A280140a0B9D972C5215e3AFab6a3faaB28b,mpid,7,maxwidth,1318,maxheight,689
IMG_20230601_104921
IMG_20230601_105733 (1)
Previous Next Play Pause

Mateusz Wójcik z klasy 3 ka zajął trzecie miejsce w w VI Edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Mateusz przygotował roladki z łososia w nori z sosem jagodowo-miętowym z kawiorem molekularnym oraz serkiem śmietankowym i chipsem z parmezanu oraz kotlety rybne z boczkiem z sosem pomarańczowo - tymiankowym z ryżem ala risotto z chipsem z boczku, ze skóry ryby oraz limonki i z sałatką w fenkułem włoskim z marchwi groszku i orzechów laskowych.
Gratulujemy.

IMG_1055
343928249_786117759614870_4185730510273426191_n
IMG_1059
343750988_926980048521786_2905424589945147139_n
343756617_148978674809076_3016700156999758366_n
343840616_850177329785582_319454456181293144_n
343758472_801373134737371_5509661207610364907_n
343801083_620732706262671_4882550571375146893_n
343759901_220947940558968_3400051120766637688_n
343761282_2831477603656468_6054209117019570880_n
343881842_623803559260093_8756066553609872319_n
343974074_272263528466082_7663914377489969838_n
343755828_198419829183947_1599638802408070699_n
343846219_2225810640952199_6344320368063453229_n
343790449_971221243900603_4844689643568254757_n
343744310_1642409626211715_1013553342237523817_n
343756973_1409941996507872_5423429101543805481_n
343767143_891168231964238_388857655861006152_n
343724328_6312493765460345_2397382217636565664_n
343191752_911405816751210_3843515694794006285_n
343850656_597732848969971_2535118636639832871_n

Back to top