Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Współcześnie postrzegamy je głównie pod kątem walorów smakowych i zdrowotnych. W dniu 26.09.2022r obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Jabłka. Szkolna poradnia dietetyczna w ramach współpracy z szkolnym samorządem uczniowskim przygotowała poczęstunek dla nauczycieli. Uczniowie z klasy 3gb, 1gb, 2gz na zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowali potrawy oraz desery z wykorzystaniem jabłka. Wykazali się dużą kreatywnością i innowacyjnością dekoracyjną. Nie zabrakło pamiątkowych zdjęć.

308414024_632141924948441_2929365942787742829_n
308928497_1241414076654590_2863799830678330597_n
308412688_478138410872713_2868726410519138103_n
308625161_1196099477606465_6276489065667370145_n
308685647_426044302965507_2182416792292728463_n
308730030_1025084018186761_1029837077466041636_n
308835372_1244868699635225_3440577576354192253_n
307587970_503967641154129_55213995633049196_n
308644700_2383619298453389_7914604339596967539_n
308399513_661490591864641_5218298966915874909_n
Resized_Resized_20220926_092120002
Resized_Resized_20220926_085524
308510365_815479386311359_7826025824592568904_n
308699142_1787021604982726_5879448688995121314_n
308864296_479181380810251_6208942072162564914_n
308627442_803276050813400_1796111958450034712_n
308691680_765861684524950_9138565170380479996_n
Previous Next Play Pause

W czasie Dni Otwartych uczestniczyliśmy w warsztatach:

Kolorowy świat makaronów

30
26
1
13
29
35
32
34
16
19
33
12
22
21
8
25
24
11
14
7
15
23
17
9
2
6
31
20
3
27
4
18
Previous Next Play Pause

Herbata herbacie nierówna - ocena aktywności antyoksydacyjnej

35
1
14
13
65
5
37
2
39
64
62
10
60
6
3
36
12
61
4
11
8
63
9
38
7
Previous Next Play Pause

Małgorzata Górecka z klasy 4 Ga została finalistką XXVI OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Dzięki swojej wytężonej pracy ma zagwarantowane miejsce na wybranej przez siebie uczelni żywieniowej.
Małgosi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!

Od 22.02.2022 do 27.02.2022 r. w naszej szkole odbyły się szkolenia w ramach innowacji pedagogicznych realizowanych przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza ("Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego" realizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza S.A.)
Szkoleniem objęci zostali uczniowie klas drugich z branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz i z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz nauczyciele uczący w pionie gastronomicznym.
Tematem szkoleń były:

  • Gotowanie w próżni oraz zastosowanie innych obróbek cieplnych z uwzględnieniem nietypowych zastosowań urządzeń gastronomicznych”
  • „Różne techniki obróbek termicznych produktów spożywczych z użyciem próżni i TYNKTUR
  • „Obróbki termiczne produktów spożywczych z użyciem podciśnienia z porównaniem tradycyjnych metod przetwarzania w wysokich i niskich temperaturach”
  • Idea kuchni NOTE BY NOTE z użyciem tynktur w metodzie próżniowej z tradycyjnym przygotowaniem i aromatyzowaniem produktów. Zmiany cząsteczkowe w produktach spożywczych podczas zamrażania tradycyjnego i pod wpływem ciekłego azotu”.

Uczniowie i nauczyciele zapoznali się z nowoczesnymi trendami przygotowania i aranżacji potraw. Przygotowali między innymi dania z użyciem cyrkulatora, pakowarki próżniowej, palnika szefa kuchni, ciekłego azotu, syfonów. Aromatyzowali potrawy pod kopułkami wędzarniczymi przy użyciu wędzarni pistoletowej i dymem smakowym zgodnie z ideą kuchni „Note by note”.
Prezentowali przygotowane potrawy w nowych aranżacjach duochromatycznych.
Szkoła oprócz podniesienia kwalifikacji zawodowych zyskała nową pracownię gastronomiczną.

17
114
Kurczak kompresowany z warzywami i ryżem
203
Wołowina z sałatką
213
Pstrąg z sosem truskawkowo- czosnkowym i puree
202
Wołowina z sałatką
215
Pstrąg z sosem truskawkowo- czosnkowym i puree
113
115
229
104
103
116
Indyk w pomarańczach
21
221
112
Krewetki z kalafiorem
220
105
106
Previous Next Play Pause

7
61
110
39
12
44
10
223
207
36
16
58
4
1
212
11
62
210
47
43
222
3
109
40
37
46
29
14
2
22
38
31
6
25
108
107
15
9
205
32
5
30
42
 

dyplom_1
dyplom
Previous Next Play Pause

Miło nam poinformować, że uczennice naszej szkoły zwyciężyły w Ogólnopolskim Konkursie z Języka Niemieckiego "Koch mir was 2" zorganizowanym przez Instytut Goethe w Warszawie. Jest to już druga edycja tego konkursu w ramach projektu DEUTSCH PLUS, którego celem jest popularyzacja i innowacyjne nauczanie języka niemieckiego. 

Zadanie konkursowe polegało na zaprojektowaniu strony książki kucharskiej z przepisem w języku niemieckim, na danie, które najchętniej uczestnicy konkursu zobaczyliby na świątecznym stole. Trzyosobowa drużyna w składzie: Wiktoria Pietras, Paulina Rdzanek oraz Daria Waniak z klasy 3 Gap przedstawiła przepis na tort piernikowo-pomarańczowy.
W nagrodę, uczennice wezmą udział w warsztatach kulinarnych online.
Opiekun projektu: Karolina Sieczkowska Męzik

262475561_1119471365522691_6691715113609325576_n
261852152_3122874124503643_6646572065901393765_n
264178777_1102081293875754_1415218271929257959_n
263190243_212341637729826_3569154891667097413_n
263169361_198506962484440_3806439124002812011_n
264193429_858852414781348_8003035359200833182_n
262475561_1119471365522691_6691715113609325576_n
dyplom_dz
266271113_327390479209019_826121669039860434_n
Previous Next Play Pause

Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole
prof. Jan Gawęcki 

W dniu 3 grudnia 2021 r nasi uczniowie: Małgorzata Górecka z kl. 4 Ga i Adrian Słowiński z kl. 4 Gb dzielnie walczyli na etapie okręgowym w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Gratulujemy Małgosi, która zakwalifikowała się do etapu centralnego, gdzie zawalczy o index!
Trzymajcie kciuki:)

IMG_20211203_104818_1
IMG_20211203_122440
IMG_20211203_122859
IMG_20211203_120319
IMG_20211203_122859
IMG_20211203_120315
Previous Next Play Pause

30 listopada 2021r. klasa 3Gap uczestniczyła w wycieczce do Warszawy.
W czasie krótkiego spaceru po Starym Mieście - oprócz zabytków - zwiedziliśmy także komisariat, w którym funkcjonariusze Milicji Obywatelskiej w 1983 r. brutalnie pobili Grzegorza Przemyka.
Spędziliśmy również kilka godzin w Centrum Nauki Kopernik. Podróż do Radomia upłynęła już w nieco bardziej ostatkowym nastroju.
Muzyka i śpiew rozbrzmiewały wokół całej trasy naszego przejazdu.

20211130_152307
20211130_110104
20211130_102003
20211130_110150
20211130_103647

W INSTYTUCIE KULINARNYM TRANS GOURMET, SELGROS CASH&CARRY W PIASECZNIE

94
37
76
8
80
66
4
61
3
58
7
85
21
20
92
14
17
22
215
60
15
11
74
102
91
202
53
82
90
88
216
55
48
32
227
208
39
18
95
212
221
63
84
31
47
50
103
52
33
97
Previous Next Play Pause

84
103
89
58
47
52
14
80
87
16
101
221
53
85
33
21
6
34
97
12
55
67
37
60
82
75
63
8
7
20
91
4
90
102
95
202
79
57
13
17
83
36
32
31
66
18
50
74
15
61

14
18
6
13
12
31
2
12
monika_2
10
21
9
37
2
11
32
17
11
7
4
35
25
6
28
34
36
napis_konkurs
26
3
14
9
33
5
15
7
1
13
20
24
10
16
29
monika_1
5
1
4
30
16
8
23
Previous Next Play Pause

1
30
37
21
13
6
18
napis_konkurs
9
13
25
15
2
22
17
2
9
14
28
16
4
11
31
16
10
11
7
6
7
36
monika_2
29
10
33
monika_1
20
1
32
19
12
15
14
12
35
5
8
3
23
4
34

Już po raz ósmy w naszej szkole odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Pasja smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu” pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Radomia.
Do konkursu zakwalifikowało się 5 drużyn jednoosobowych z Góry Kalwarii, Pionek i Radomia. Zadaniem uczniów było w konkurencji technicznej wykonać ciasto pierogowe w przeciągu 5minut oraz wykonanie w ciągu 150 minut trzech rodzajów pierogów z wykorzystaniem w farszach wątróbki, kaszy jaglanej i soczewicy.
Wykonanie potraw oceniało jury w składzie: Katarzyna Kusio – w-ce dyrektor szkoły/ nauczyciel przedmiotów zawodowych, Waldemar Dolecki – dyrektor MOK Amfiteatr, Maciej Montelatic szef kuchni Restauracji Pasja, Bogusława Musiał - menager Restauracji La Spezia. Gościem honorowym była II Zastępca Prezydenta Miasta Radomia Katarzyna Kalinowska.
Nagrody dla najlepszych uczestników konkursu ufundowali: Restauracja Pasja, Restauracja La Spezia, Restauracja Bolek i Lolek, Karczma-Makowiec, Aaspen, Restauracja Teatralna, Restauracja Łyżka i widelec, Restauracja Beef Stek House, Zajazd Złoty Karpik, Restauracja Mela Rossa.

I miejsce
Roksana Dygas - Zespól Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Pierogi z wątróbką po rosyjsku, z kaszą jaglaną, szpinakiem i słonecznikiem z miętową nutą oraz z soczewicą z kuminem

II miejsce
Mateusz Wójcik - Zespól Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Sekretne pierogi w trzech odsłonach

III miejsce
Wiktoria Wołyńska - Centrum Kształcenia Ustawicznego i Zawodowego w Pionkach
Pierogowe trio

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie.
Gratulujemy organizatorzy: M. Miedzińska, J. Tkaczyk, A. Kulikowska

 

Back to top