Wykaz podręczników dla uczniów klas pierwszych w roku szkolnym 2024/2025
wykaz podręczników na cykl kształcenia 2024/29 - technik żywienia i usług gastronomicznych
wykaz podręczników cykl kształcenia 2024/29 - technik technologii żywności (SPC-01)
wykaz podręczników cykl kształcenia 2024/29 - technik technologii żywności (SPC-02)
wykaz podręczników cykl kształcenia 2024/29 - technik usług kelnerskich
wykaz podręczników cykl kształcenia 2024/29 - technik hotelarstwa
wykaz podręczników na cykl kształcenia 2024/29 - technik organizacji turystyki
wykaz podręczników na cykl kształcenia 2024/27 - kucharz
wykaz podręczników na cykl kształcenia 2024/27 - cukiernik
wykaz podręczników na cykl kształcenia 2024/27 - piekarz
wykaz podręczników na cykl kształcenia 2024/27 - operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
REKRUTACJA 2024/2025
REKRUTACJA DO TECHNIKUM i BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA
odbywa się poprzez stronę: naborpg.oswiatawradomiu.pl
Wniosek wraz z dokumentami należy dostarczyć do szkoły pierwszego wyboru
REKRUTACJA DO BRANŻOWEJ SZKOŁY II STOPNIA zasady + harmonogram
Oferta edukacyjna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu dla klasy pierwszej na rok szkolny 2023/2024
TECHNIKUM - 5 letnie
technik hotelarstwa - 1 oddział
technik organizacji turystyki - 1 oddział
technik żywienia i usług gastronomicznych - 2 oddziały
technik technologii żywności - 0,5 oddziału
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
technik technologii żywności - 0,5 oddziału - praktyka u pracodawcy
SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
technik usług kelnerskich - 1 oddział
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA - 3 letnia
cukiernik - 1 oddział
kucharz - 1 oddział
klasa wielozawodowa (praktyka u pracodawcy) - kucharz, piekarz, cukiernik, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego (uczeń kształci się w jednym z wymienionych zawodów) - 1 oddział
Szkoła branżowa II stopnia - 2 letnia
technik żywienia i usług gastronomicznych - 1 oddział
technik technologii żywności - 1 oddział
Przy przeliczaniu ocen na punkty do wszystkich oddziałów klas pierwszych technikum będą brane pod uwagę oceny z:
- języka polskiego
- matematyki
- języka obcego
- najlepsza ocena z wymienionych przedmiotów: chemia, geografia, biologia, fizyka.
Przy przeliczaniu ocen na punkty do wszystkich oddziałów klas pierwszych branżowej szkoły I stopnia będą brane pod uwagę oceny z:
- języka polskiego
- matematyki
- języka obcego
- najlepsza ocena z wymienionych przedmiotów: biologia, fizyka, chemia, historia, wos, geografia, informatyka.
Punkty będą przeliczane według następujących zasad, za oceny wyrażone w stopniu:
celującym – przyznaje się po 18 punktów;
bardzo dobrym – przyznaje się po 17 punktów;
dobrym – przyznaje się po 14 punktów;
dostatecznym – przyznaje się po 8 punktów;
dopuszczającym – przyznaje się po 2 punkty.
Sposób przeliczania na punkty osiągnięć: rozporządzenie MEN [plik pdf]
Badania Uczniów/Studentów/Doktorantów (informacje)
Wykaz wykonujących badania uczniów na ternie Województwa Mazowieckiego w 2022 r.
Rekrutacja do szkół ponadpodstawowych - przewodnik dla Rodziców
„Doświadczenie dla uczniów nowe poprzez staże zawodowe”
Tytuł projektu: Doświadczenie dla uczniów nowe poprzez staże zawodowe
Okres realizacji projektu: od 01.05.2024 r. do 30.04.2026 r.
Nazwa wnioskodawcy: Gmina Miasta Radomia
Partnerzy:
1. INTER-METAL Sp. Jawna Mirosław Radomski i Wiesław Fąfara, Radom, ul. Lubelska 69/71
2. BRYMOREX Sp. z o.o. Sp. k., Warszawa, ul. Jana Pawła II 27
3. Cukiernia Jankowscy Sp. c., Radom, ul. Lotnicza 11
4. STANMAR Sp. z o.o., Radom, ul. Niemcewicza 33
5. ARBUD INVESTMENT Sp. z o.o., Radom, Al. Wojska Polskiego 43
Numer i nazwa Osi Priorytetowej: VII Fundusze Europejskie dla nowoczesnej i dostępnej edukacji na Mazowszu
Numer i nazwa Działania w ramach Osi Priorytetowej: 7.2. Wzmocnienie kompetencji uczniów
Instytucja, w której wniosek został złożony: Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych
Wartość projektu:
Wartość ogółem: 1 879 634,45 zł
Wnioskowane dofinansowanie: 1 691 670,45 zł
Wkład UE: 1 597 689,28 zł % dofinansowania: 90,00
Krótki opis projektu:
Projekt „Doświadczenie dla uczniów nowe poprzez staże zawodowe” obejmuje działania mające na celu zwiększenie zdolności do zatrudnienia uczniów 7 radomskich szkół zawodowych:
6. Zespołu Szkół Elektronicznych im. Bohaterów Westerplatte w Radom.
7. Zespołu Szkół Ekonomicznych w Radomiu.
8. Zespołu Szkół Budowlanych im. Kazimierza Wielkiego w Radomiu.
9. Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
10. Zespołu Szkół Zawodowych im. mjr Henryka Dobrzańskiego „HUBALA” w Radomiu.
11. Zespół Szkół Technicznych im. Tadeusza Kościuszki w Radomiu;
12. Ośrodek Szkolno - Wychowawczy im. Janusza Korczaka w Radomiu.
W ramach Projektu zaplanowano następujące zadania:
1. Staże uczniowskie realizowane w rzeczywistych warunkach pracy.
2. Zajęcia specjalistyczne realizowane we współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym.
3. Zajęcia dla uczniów kształtujące kompetencje kluczowe i umiejętności uniwersalne niezbędne na rynku pracy.
4. Doradztwo edukacyjno-zawodowe dla uczniów.
5. Doradztwo edukacyjno-zawodowe- kształcenie nauczycieli.
6. Wyposażenie szkolnych pracowni zawodowych.
Celem głównym projektu jest zwiększenie do 30.IV.2026 r. zdolności do zatrudnienia uczniów 7 szkół zawodowych biorących udział w projekcie poprzez udział w stażach, doradztwie zawodowym, zajęciach specjalistycznych, zajęciach kształtujących kompetencje kluczowe i umiejętności uniwersalne niezbędne na rynku pracy, a także wzrost efektywności i skuteczności kształcenia poprzez doposażenie 7 pracowni odzwierciedlających naturalne warunki pracy oraz zwiększenie kompetencji lub kwalifikacji zawodowych 18 nauczycieli .
Egzamin maturalny w sesji poprawkowej
Termin ogłaszania wyników egzaminu maturalnego - 9 lipca 2024 r.Do egzaminu maturalnego w terminie poprawkowym może przystąpić absolwent, który nie zdał egzaminu wyłącznie z jednego przedmiotu obowiązkowego w części ustnej ALBO w części pisemnej, pod warunkiem, że przystąpił do wszystkich egzaminów z przedmiotów obowiązkowych oraz przystąpił do egzaminu z co najmniej jednego przedmiotu dodatkowego na poziomie rozszerzonym w części pisemnej i żaden z ww. egzaminów nie został mu unieważniony.
W terminie 7 dni od dnia ogłoszenia wyników egzaminu maturalnego (nie później niż do 16 lipca 2024 r.) absolwent składa pisemne oświadczenie o zamiarze przystąpienia do egzaminu maturalnego z danego przedmiotu w terminie poprawkowym (załącznik 7), zgodnie z deklaracją ostateczną.
Absolwent składa oświadczenie do dyrektora szkoły albo dyrektora OKE, do którego składał deklarację przystąpienia do egzaminu maturalnego.
Część pisemna egzaminu w terminie poprawkowym odbędzie się 20 sierpnia 2024 r. Część ustna egzaminu w terminie poprawkowym odbędzie się 21 sierpnia 2024 r.
BEZPIECZNIE NAD WODĄ
Prelekcja na temat bezpiecznego spędzania czasu nad wodą w ramach akcji Płytka wyobraźnia to kalectwo.
Pokaz wykona ratownik WOPR Radom.
fot. Janusz Cichy (www.facebook.com/www.zssih.radom)
Ogólnopolskie wybory książek
Czytelnicy w naszej szkole wzięli udział w OGÓLNOPOLSKICH WYBORACH KSIĄŻEK 2024. Akcja miała na celu wybranie ulubionej książki.
Do urn wyborczych społeczność szkolna wrzucała anonimowe karty, na których wpisywała od jednej do trzech najciekawszych książek, które przeczytali w ostatnim czasie.
Odbyły się dwie formy głosowania: stacjonarna i ruchoma. W pierwszym przypadku to czytelnicy przychodzili do komisji wyborczej (biblioteka szkolna), a w drugim komisja wyborcza odwiedzała klasy. Akcja w naszej szkole została rozszerzona poprzez zorganizowanie konkursu plastycznego pt. „Najciekawsza książka”. Prace zostały nagrodzone i można je obejrzeć na szkolnym korytarzu.
Po zakończeniu wyborów komisja wyborcza podliczyła głosy i stworzyła zestaw tytułów. Nauczyciele - bibliotekarze wszystkie dane przesłali na stronę WyboryKsiążek.pl. Organizatorem akcji było czasopismo BIBLIOTEKA W SZKOLE.
Dziękujemy za udział i zachęcamy do kolejnych akcji - nauczyciele bibliotekarze i pan Wojciech Murawski