Konkurs Twórczości Literackiej
20 marca 2024 roku w Bibliotece Pedagogicznej w Radomiu odbyła się gala wręczenia nagród uczestnikom Konkursu Twórczości Literackiej.
Uczennica naszej szkoły Karolina Dwojak z klasy 4H została wyróżniona „za nietuzinkową i odważną satyrę na czasie stanowiącą o odwadze”. Koordynatorem z ramienia szkoły była pani Milena Kaniowska. Gratulujemy!!!
Magiczny świat sztuki i historii
15 marca klasa 3gbz przeniosła się w magiczny świat sztuki i historii.
Najpierw młodzież uczestniczyła w spotkaniu z kuratorem wystawy nigeryjskiego malarza walczącego z uprzedzeniami rasowymi IDOWU OLUWASENA. 13 ogromnych obrazów w "Elektrowni" uczy tolerancji i szacunku dla inności, zwłaszcza w kolorze skóry. Warto pójść i zachwycić się nie tylko treścią, ale i techniką artysty.
Drugim etapem wyprawy było Muzeum Historii Radomia. Jeśli ktoś jeszcze nie był niech nadrobi! Google vr, mulimedia i słuchawki z audioprzewodnikiem! Nowoczesny sposób prezentacji historii miasta robi wrażenie!
Ostatnim punktem wyprawy była wystawa dotycząca życia w PRL- u umieszczona w pięknej kamienicy Deskurów.
Kilka godzin wrażeń udowodniło, że Radom ma się czym pochwalić!
Izabela Tomczyk-Spólna
SZKOLNE REKOLEKCJE WIELKOPOSTNE 2024
W tym roku, rekolekcje dla uczniów naszej szkoły uczęszczających na lekcje religii, odbyły się w dniach 6-8 marca w kościele parafialnym św. Brata Alberta. Poprowadził je ksiądz Karol Kostecki.
W pierwszym dniu rekolekcji ks. Karol mówił o potrzebie odkrycia prawdy, że Pan Bóg stworzył nas z miłości oraz akceptuje nasze życie i nas samych bez stawiania warunków, że warto ufać i dać się prowadzić Jezusowi przez życie. Tego dnia mogliśmy świadomie uczestniczyć w odnowieniu przyrzeczeń chrzcielnych. Drugiego dnia, po odbyciu rachunku sumienia i zastanowieniu się, jaka jest naprawdę nasza wiara, czy przypadkiem nie jesteśmy katolikami tylko z nazwy, czy rzeczywiście mamy odwagę na co dzień przyznać się do Jezusa i postępować według Jego wskazań, mogliśmy uczestniczyć w sakramencie pokuty i pojednania. Ostatniego dnia rekolekcji odbyła się Msza Święta, którą sprawowal proboszcz parafii św. Brata Alberta ks. Marek Janas oraz uczący w naszej szkole ks. Radosław Zaborski. Uczniowie naszej szkoły służyli do Mszy jako ministranci. W kazaniu ksiądz mówił o tym, abyśmy w wolności podjęli decyzję opowiedzenia się za Jezusem i podążali przez życie w wyznaczonym przez Niego kierunku. Przebieg rekolekcji uświetnił występ spontanicznie powołanego chórku złożonego z uczniów naszej szkoły z akompaniamentem gry na gitarze księdza Karola oraz na klarnecie uczennicy klasy 1c Kamili. Na zakończenie uroczystości ksiądz proboszcz życzył wszystkim wytrwałego podążania za Jezusem.
15 marca obchodzimy święto piekarzy i cukierników
Z owoców ich pracy korzystamy praktycznie każdego dnia, ponieważ chleb to produkt pierwszej potrzeby. Z wyrobami cukierniczymi jest inaczej. To przyjemność, chwila relaksu, ale i bez tych produktów trudno wyobrazić sobie nasze codziennie życie.
Wypiek chleba, tego podstawowego produktu w naszym menu, jest skomplikowany. Od piekarzy wymaga się nie tylko wiedzy na temat mąki, procesu przygotowaniu wypieku, ale także siły fizycznej. Chleb rzemieślniczy różni się od wypieku chleba na skalę przemysłową. Powstające aktualnie piekarnie rzemieślnicze przywracają powoli zainteresowanie wypiekiem chleba, a sam zawód piekarza zyskuje na szacunku, choć i wśród piekarni sieciowych nie brakuje mistrzów, którym na sercu leży jakość wypieku. Mówi się, że cechą dobrego piekarza musi być cierpliwość. Samo zrobienie zakwasu i dopilnowanie go zabiera kilka dni. Niektórzy piekarze, choć to rzadkość, pieką chleb w piecach opalanych drewnem, bo – jak twierdzą – ciepło emitowane z drewna jest jednorodne, wolniej i delikatniej wnika w pieczony chleb. Ma to wpływ, na jakość wypieku. Podobnie ma się rzecz z doborem mąki. Im mniej zmodyfikowana, tym pieczywo zdrowsze i smaczniejsze.
Piekarze nie mają takiego pola do popisu jak cukiernicy, bo ich produkt jest mniej efektowny od produktów cukierniczych. Niemniej i oni potrafią zaskoczyć, stając w szranki do rywalizacji na przykład na najdroższy chleb świata, do którego dodali jadalne kawałki złota, srebra, nasiona chia, komosy ryżowej i orkiszu.
Cukiernicy mają większe pole do popisu. Kremy, tekstury, zdobienia to materiał, w którym można wykazać się pomysłowością. Dziś obok tradycyjnych wypieków, które są egzaminem w sztuce cukierniczej, wypieka się i przygotowuje kunsztowne monoporcje zaskakujące nieraz precyzją i dokładnością w oddaniu szczegółów.
Wszystkim rzemieślnikom: i piekarzom i cukiernikom życzymy z okazji ich święta wszystkiego dobrego. By w swoje wyroby wkładali całe serce i całą swoją wiedzę.
Wycieczka zawodowa przyszłych technologów żywności
Przyszli technolodzy żywności z klas 3Z i 4Z obserwowali proces produkcji piwa w Browarze Warka. Poznali również proces technologiczny wytwarzania soków NFC i koncentratów soków w firmie Gomar sp. z o.o. w Warce.
Była to ciekawa, intensywna lekcja w rzeczywistych warunkach produkcji, konfrontacja teorii z praktyczną obserwacją wytwarzania, kontrolowania i badania żywności.
Ważne GDZIE, ważne z KIM
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie z 3Ga, 5Gb i 4KZ:)
Warsztaty: Smoothies, czyli zdrowa przyszłość. (prowadzący Pan mgr inż. Patryk Siczek)
Warsztaty: Hamowanie aktywności enzymów odpowiedzialnych za brązowienie enzymatyczne.
Warsztaty: Mleko w czystej postaci, czyli badania zafałszowań w produkcie.
LETS COOK! GOTOWANIE NA EKRANIE PO ANGIELSKU
Zachęcamy wszystkich uczniów naszej szkoły do wzięcia udziału w konkursie, pt. LETS COOK!-GOTOWANIE NA EKRANIE PO ANGIELSKU.
Uczestnik/uczestnicy ma/ją za zadanie NAKRĘCIĆ FILMIK (ok 5 min) przedstawiający przygotowanie dowolnej potrawy z komentarzami w języku angielskim.
Film powinien przedstawiać wykorzystane produkty spożywcze, sposób przyrządzania i serwowania potrawy.
Wymagania techniczne: format: .mp4, dobra jakość, orientacja pozioma, czas: ok. 5 minut.
Prace będą prezentowane na trenie szkoły, stronie internetowej oraz mediach społecznościowych szkoły.
Gotowy filmik należy przekazać nauczycielom języka angielskiego (M. Kleczaj, E. Zwęglińskiej), (sala C1) na pen-drive lub bezpośrednio z telefonu do dnia 20.03.2024. Zachęcamy do udziału, liczymy na Waszą pomysłowość.
Na zwycięzców czekają nagrody.
Organizatorzy: Marta Kleczaj, Emilia Zwęglińska
Gościliśmy uczniów ze szkoły podstawowej
29 lutego naszą szkołę odwiedzili uczniowie szkoły podstawowej. Podczas zwiedzania zobaczyli pracownie gastronomiczne, cukierniczą, obsługi konsumenta, turystyczną, kuchnię i hotel. Zapoznali się z kierunkami kształcenia w naszej szkole.
Podczas wizyty spróbowali sorbetów w trzech różnych smakach i flambirowanych jabłek.
Mamy nadzieję, że niektórzy z nich wybiorą naszą szkołę i będą kształcić się w jednym z zaprezentowanych zawodów.
fot. Karolina Ostatek 2GcH