Szamańska choroba
27.11.2020r. odbyło się spotkanie online z Jackiem Hugo-Baderem pt. "Szamańska choroba".
Jacek Hugo-Bader uwielbia Rosję i byłe kraje Sojuza, w których w sumie spędził prawie cztery lata. Na rowerze pokonał całą Azję Środkową, pustynię Gobi, Chiny, Tybet, góry Pamir, a jezioro Bajkał przepłynął kajakiem. W zimie 2007 roku samotnie odbył wielomiesięczną podróż samochodową z Moskwy do Władywostoku, którą opisał w „Białej Gorączce”.
W 2011 roku ukazały się jego Dzienniki kołymskie, owoc – także samotnej – tym razem autostopowej podróży na Kołymę. Jest również autorem książek „Długi film o miłości. Powrót na Broad Peak” oraz „W rajskiej dolinie wśród zielska”, nominowanej do Nagrody Literackiej Nike, a także współautorem filmów dokumentalnych Jacek Hugo-Bader. Korespondent z Polszy oraz Ślad po mezuzie. Dwukrotnie uhonorowany nagrodą Grand Press i głównymi nagrodami Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Jego przedostatnia książka „Skucha” była nominowana do Nagrody „Newsweeka” im. Teresy Torańskiej i Nagrody Literackiej Nike, a także uznana przez „Magazyn Literacki Książki” za najlepszą książkę reportażową 2016 roku. Jego najnowsza książka to "Szamańska choroba".
Od trzynastu lat marzył o szamańskim temacie – ale się go bał. Przeczytajcie, a dowiecie się czego było się bać. To najbardziej niezwykła podróż w jego życiu. A żeby niezwykła była do samego końca, książkę tę wydał zupełnie sam. Nie licząc błogosławieństwa szamanki Ałtany, szamanów Ondara, Kułana i Andrieja Pawłowa.
Polecam Milena Kaniowska
Poleć dalej z Czytaj PL – edycja specjalna na czas kwarantanny
Poleć dalej z Czytaj PL!
Na czas kwarantanny portal przygotował edycję specjalną akcji! 30 darmowych książek w formie ebooków i audiobooków.
Lista dostępnych książek:
- Krzysztof Bochus, Lista Lucyfera (Skarpa Warszawska)
- Stasia Budzisz, Pokazucha (Poznańskie)
- M.M. Cabicar, Dziecko w wieku przedszkolnym (Stara Szkoła)
- Max Czornyj, Ślepiec (Filia)
- Olga Drenda, Wyroby (Karakter)
- Katarzyna Gacek, Supercepcja (Znak Emotikon)
- Grzegorz Gajek, Strażnicy starego lasu (Jaguar)
- Nino Haratischwili, Kotka i generał (Otwarte)
- Wojciech Jagielski, Na wschód od zachodu (Znak)
- Joanna Jax, Milczenie aniołów. Prawda zapisana w popiołach. Tom 1 (Videograf)
- Paweł Kapusta, Agonia (Wielka Litera)
- Barbara Klicka, same same (we współpracy z Wolnymi Lekturami)
- Rafał Kosik, Amelia i Kuba. Godzina duchów (Powergraph)
- Tomasz Larczyński, Pocztówki z Iranu (Krytyka Polityczna)
- Roma Ligocka, Jeden dobry dzień (Wydawnictwo Literackie)
- Wiesław Łukaszewski, Wielkie i te nieco mniejsze pytania psychologii (Smak Słowa)
- Monika Michalik, Bądź moim marzeniem (Znak)
- Ota Pavel, Bajka o Rašce (Dowody na istnienie)
- Edgar Allan Poe, Zagłada domu Usherów (we współpracy z Wolnymi Lekturami)
- Piotr Rogoża, Niszcz, powiedziała (Marginesy)
- Barbara Sadurska, Mapa (Nisza)
- Annie M.G. Schmidt, Jaś i Janeczka. Tom 1 (Dwie Siostry)
- Samantha Shannon, Czas żniw (SQN)
- Natalia Sońska, Jagodowa miłość. Tom 1 (Czwarta Strona)
- Natalka Suszczyńska, Dropie (Ha!art)
- Robert J. Szmidt, Łatwo być Bogiem (Rebis)
- Mark Twain, Przygody Tomka Sawyera (we współpracy z Wolnymi Lekturami)
- Juliusz Verne, Piętnastoletni kapitan (Aleksandria)
- Emilia Wituszyńska, Niebezpieczna gra (Wydawnictwo Kobiece)
- Adam Zagajewski, Prawdziwe życie (a5)
Jak dołączyć do akcji?
- Pobierz aplikację Woblink ze Sklepu Google lub App Store.
- Zaloguj się na swoje konto lub zarejestruj nowe.
- Kliknij w urodzinowy banner i korzystaj z darmowych ebooków i audiobooków całkowicie za darmo!
Cukrzyca
Grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem glukozy we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki. Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych. Ze względu na przyczynę i przebieg choroby, można wyróżnić: cukrzycę typu 1, typu 2, cukrzycę ciężarnych i inne, rzadziej występujące typy.
Najczęstszą postacią cukrzycy jest cukrzyca typu 2, w której pierwotnie dochodzi do zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę (insulinooporność). Stan ten wymaga produkcji nadmiernej ilości insuliny, co w dalszym przebiegu choroby przekracza zdolności wydzielnicze trzustki. W cukrzycy typu 2, dochodzi do uszkodzenia komórek β w wyspach trzustki i upośledzenia, a później zaprzestania wydzielania insuliny.
W cukrzycy typu 1 proces autoimmunologiczny niszczy komórki wysp trzustkowych produkujące insulinę, co wywołuje pierwotny, brak insuliny we krwi, przy zachowaniu normalnej wrażliwości tkanek na ten hormon. Cukrzyca ciężarnych jest wynikiem zmian hormonalnych związanych z ciążą.
Typy 1 i 2 są wielogenowe, tzn. są rezultatem mutacji w wielu genach, w odróżnieniu od monogenowych, np. typu MODY. Zasadą współczesnej terapii cukrzycy jest leczenie wszystkich zaburzeń towarzyszących chorobie, a nie tylko kontrola gospodarki węglowodanowej. Dążenie do normalizacji masy ciała, zwiększenie aktywności fizycznej, właściwa dieta, leczenie częstych w cukrzycy zaburzeń lipidowych, nadciśnienia tętniczego i innych chorób układu krążenia oraz utrzymywanie glikemii w przedziale wartości możliwie najbardziej zbliżonym do niecukrzycowych (normoglikemii) zmniejsza ryzyko rozwoju powikłań choroby. (Wikipedia)
TO MOGĄ BYĆ OBJAWY CUKRZYCY
- duże pragnienie
- częste i obfite oddawanie moczu
- chudnięcie pomimo niemal wilczego apetytu
- osłabienie
- senność
Niezbędnik diabetyka
- glukometr z nakłuwaczem i paskami
- pen z insuliną
- glukagon
- glukoza
- odpowiednia ilość pożywienia
Glukometr służy do mierzenia stężenia poziomu glukozy we krwi. Kropelkę krwi z palca nakłada się na jednorazowy pasek i po chwili wynik jest gotowy.
Prawidłowe wyrównanie cukrzycy
na czczo (rano) < 95 mg/dl
przed posiłkiem < 100 mg/dl 1h
po posiłku < 140 mg/dl 2h
po posiłku < 120 mg/dl
przed snem 100-140mg/dl
glikemia nocna > 60 mg/dl
Dynia i gruszka w żywieniu dietetycznym
WARTOŚCI ODŻYWCZE DYNI
Miąższ dyni jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym cynku, wapnia, magnezu, potasu, selenu, witaminy C, A, E, niacyny (witamina B3) i kwasu foliowego (witamina B9). Zawiera też duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów. Nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu jest niskokaloryczny.
Czy wiesz, że istnieje ponad 45 odmian dyni?
Małe, średnie, duże i prawdziwe giganty. Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie wszystkie dynie są pomarańczowe, wiele z nich jest zielona, biała czy brązowa. Bardzo popularną dynią jest dynia hokkaido, której w przeciwieństwie do innych odmian nie trzeba nawet obierać ze skóry.
Dynia i jej właściwości
Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Wzmacnia układ odpornościowy. Dba o piękną skórę.
Warto również pamiętać o pestkach dyni. Pestki dyni to prawdziwy super pokarm i jeden z najlepszych pokarmów dla naszej urody.
Zawierają takie minerały jak cynk, siarkę potas, magnez i wapń. Są niezwykle bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jeśli chcesz zadbać o piękne zdrowe włosy i skórę to pestki dyni z całą pewnością powinny znaleźć się w twojej codziennej diecie.
DANIA Z DYNI
- Pieczona dynia hokkaido
- Ciasto dyniowe
- Placuszki z dyni
- Pasta z dyni do chleba
- Zupa dyniowa
- Zupa krem z dyni
- Curry z dynią z Bulionem Warzywnym
- Zapiekanka w kokilkach
- Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami
Gruszki i ich pozytywny wpływ na zdrowie
Gruszki to doskonałe źródło błonnika. Ich regularne spożywanie zapobiega wzdęciom i zaparciom, dodatkowo usprawnia trawienie i minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób jelita grubego.
1. Gruszka na przeziębienie
Jesienią łatwo o infekcję, zwłaszcza jeśli układ odpornościowy nie pracuje sprawnie. Warto więc wzmocnić się przed sezonem zachorowań. Jeśli jednak przyjdzie zmierzyć się nam z bólem gardła, warto sięgnąć po gruszkę. Sok z tego owocu w połączeniu z miodem leczy zapalenie strun głosowych i pomaga usunąć z dróg oddechowych nadmiar śluzu. Owoce te łagodzą także chroniczne stany zapalne. Działanie takie zawdzięczają flawonoidom i karotenoidom. Gruszki to doskonałe źródło błonnika. Ich regularne spożywanie zapobiega wzdęciom i zaparciom, dodatkowo usprawnia trawienie i minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób jelita grubego. Błonnik ponadto obniża poziom cholesterolu, i co wydaje się być najważniejsze z punktu widzenia współczesnej medycyny – zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. W gruszkach znaleźć można kwas hydroksycynamonowy, który zapobiega powstawaniu guzów żołądka i płuc. W skórce tych owoców z kolei znaleźć można kwercynę - bardzo silny przeciwutleniacz.
2. Gruszki mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2
Owoce te mogą być obecne w diecie cukrzyka. Mają bowiem niski indeks glikemiczny (IG = 30). Nie stanowią zbyt dużego obciążenia dla trzustki, a dodatkowo niektóre z zawartych w nich flawonoidów poprawiają wrażliwość na insulinę. Ponadto zapobiegają rozwojowi cukrzycy typu 2. Bez przeszkód mogą je spożywać osoby odchudzające się, owoce te w większości składają się z wody. Zawierają też sporo pektyn. Niewiele jest owoców, które skrywają w sobie jod. Pochwalić się obecnością tego pierwiastka może jednak gruszka, jest zatem nieoceniona w profilaktyce niedoczynności tarczycy. Zawiera również bor, który pobudza umysł do wydajniejszej pracy. Bor jest równie ważny w profilaktyce osteoporozy (minerał ten pomaga zatrzymać wapń w organizmie). Gruszki są również wskazane w diecie kobiet ciężarnych. Zawierają bowiem sporo kwasu foliowego, a ten jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka w okresie płodowym. Badacze z australijskiej rządowej agencji ds. nauki i badań CSIRO dowiedli, że sok z gruszek jest pomocny w łagodzeniu dolegliwości związanych z upojeniem alkoholowym. Innymi słowy, napój ten minimalizuje skutki kaca (przyspiesza metabolizm alkoholu). Owoce te są cenione również ze względu na ich pozytywny wpływ na cerę. Polecane są nastolatkom, uważa się bowiem, że zawarte w gruszkach witaminy i składniki mineralne łagodzą trądzik młodzieńczy i zmiany zapalne skóry.
3. Gruszki w diecie seniora
Owoce te powinny gościć też w jadłospisie osób starszych. Mają one bowiem pozytywny wpływ na serce – zawarty w nich glutation, przeciwutleniacz, obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Z kolei antyoksydanty w nich obecne powstrzymują proces zwyrodnienia plamki żółtej, pozwalają zatem chronić wzrok. Dostępnych jest wiele odmian gruszek. Można z nich przygotować smaczne kompoty i soki. Doskonale smakują na surowo. Nie nadają się do mrożenia, a zatem warto się nimi cieszyć przez całą jesień, gdy jest ich najwięcej.
Niepodległość
Naród, który nie szanuje swej przeszłości
nie zasługuje na szacunek teraźniejszości
i nie ma prawa do przyszłości.
J. Piłsudski
Zanim nadszedł 11 listopada 1918 roku- upragniony dla Polaków dzień niepodległości-kraj nasz znajdował się123 lata pod zaborami: rosyjskim, pruskim i austriackim. Przez tyle lat zaborcy próbowali narzucić Polakom swoją kulturę, język, obyczaje. Ale dzięki patriotycznym sercom naszych pradziadów najcenniejsze wartości zostały uratowane.
- To rodzic, który był przykładem dla swoich dzieci
- To nauczyciel, który uczył polskiego, mimo zakazów zaborców
- To ksiądz, który bronił wiary chrześcijańskiej
- To żołnierz, który musiał służyć w armii carskiej, ale pamiętał, że jest Polakiem
To wszystko było dla nich skarbem narodowym. Polacy wtedy byli biedni, nie mieli wolnego kraju, ale mieli polską tradycję i polską kulturę; to dzięki nim wytrzymywali lata niewoli. Polska wykreślona z mapy Europy istniała.
Gdy obchodzimy rocznicę Polski niepodległej, pamiętajmy o tych, którzy przez cały wiek XIX zachowali wiarę w odrodzenie naszego państwa, za tę wielką sprawę walczyli i ginęli.
W historii Polski 11 listopada 1918 roku zapisał się jako data zakończenia I wojny światowej. Kojarzymy go jako moment odzyskania niepodległości po okresie zaborów. Przez 123 lata znajdowaliśmy się pod panowaniem obcych władców, którzy chcieli zniszczyć polską tradycję i polską mowę.
Daty upamiętniające naszą ojczyznę:
Dzień Flagi Rzeczpospolitej polskiej - 2 maja
Konstytucja 3-go maja
Narodowe Święto Niepodległości - 11 listopada
Święto Wojska Polskiego - 15 sierpnia