Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Previous Next Play Pause

7 grudnia 2018 roku w Warszawie w siedzibie Centrum Techniki Kulinarnej ”Dora Metal” odbył się X Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Szkół Gastronomicznych ”Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”
Do finału konkursu przystąpiło 12 szkół z całej Polski, które były wyłonione spośród kilkudziesięciu zgłoszeń.
Konkurs organizowany jest przez Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie z ul. Poznańskiej oraz przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Mieliśmy zaszczyt również i w tym roku brać udział w świetnie przygotowanym na bardzo wysokim poziomie Konkursie.
Transmisja nadawana była na żywo na Facebooku oraz Polsat News.
Zadaniem tegorocznym było przygotowanie z poniższych surowców następujące potrawy:
- deser: twaróg tłusty, burak
- danie zasadnicze: wołowina górna zrazowa, ziemniak, goździk
- zadanie techniczne: przygotowanie zakąski w ciągu 30 min o charakterze „amuse bouche” ze śledzia.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice z 2GC: Weronika Łomża i Aleksandra Król przygotowane przez p. Marzenę Wnęt. Rywalizacja była ogromna. Musieliśmy zmierzyć się z 12 szkołami z całej Polski.
I miejsce- ZSG Warszawa ul. Poznańska
II miejsce-ZSP Radzyń Podlaski
III miejsce – ZSSiH Radom
Bardzo godnie reprezentowaliśmy naszą szkołę. Wróciliśmy z pucharem za zajęcie III miejsca i z licznymi nagrodami rzeczowymi. Najcenniejszą nagrodą dla nas jest zdobyte doświadczenie zawodowe, warsztaty kulinarne „Kuchnia Nowoczesna” przeprowadzane przez szefów kuchni w Warszawie oraz liczne nawiązane kontakty.

Równocześnie z konkursem kulinarnym odbyła się I Olimpiada Młodych Baristów, w której brał udział Adrian Stępień z klasy 3Gc. W konkurencji startowali uczniowie z tych samych dwunastu szkół co w konkursie kulinarnym.
Adrian w pierwszym etapie odpowiadał na 15 pytań ze znajomości kawy i sposobów parzenia.
W drugim etapie jego zadaniem było przygotowanie w czasie 6 minut dwóch porcji espresso i dwóch porcji cappuccino. Oceniane w tej konkurencji były między innymi poprawność sporządzenia espresso oraz powtarzalność wzorku na cappuccino i jakość piany mlecznej.
W trzeciej konkurencji oceniane były napoje własne na bazie kawy z przygotowanej wcześniej receptury. Czas tej konkurencji to pięć minut. Oceniane w tej konkurencji były między innymi smak, pomysłowość, prezentacja i technika wykonania. Ciężka praca podczas przygotowania do olimpiady zaowocowała drugim miejscem. Adrian pokonany został tylko przez uczennicę reprezentującą gospodarzy. Najcenniejszą nagrodą którą otrzymał są warsztaty baristy w Coffee Bar Academy.
Przygotowaniem ucznia do konkursu zajmowała się Renata Danasiewicz i Jarosław Wojciechowski.

3
8
2
4
5
1
Previous Next Play Pause

20181207_174246
kawa
20181207_180040
20181207_174242
20181207_181348
20181207_110202
20181207_133644
20181207_144856
20181207_173337(0)
20181207_110556
20181207_144902
20181207_110143
20181207_115302
20181207_144851
20181207_134312
20181207_174243
20181207_174237
uuuu
20181207_174233(0)
20181207_173139
20181207_125110

https://www.facebook.com/grupadorametal/videos/375105126397533/

Back to top