3
4
2

Zielone, czerwone, okrągłe, pachnące
a jako przekąska niezwykle sycące…
Jabłko – pełne witaminek dla chłopaków i dziewczynek.

We wrześniu swój dzień obchodzi najbardziej popularny owoc w naszym kraju, czyli jabłko. Owoc ten jest pełen witamin i błonnika, a jego regularne spożywanie pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, a także sylwetkę.
Co warto wiedzieć o jabłkach?
Jak przysłowie mówi: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. Oczywiście należy do niego podejść z dystansem, gdyż nie ma produktu idealnego, którego stosowanie rozwiązałoby wszystkie problemy zdrowotne. Jednak z uwagi na wysoką dostępność i stosunkowo niską cenę, jabłka mogą stanowić jedną z zalecanych dziennych porcji owoców, których jako społeczeństwo niestety wciąż jemy za mało. Jabłka, jako owoce będą składały się głównie z cukrów prostych i wody. Jednak jedząc całe owoce (a nie w postaci soków), dostarczymy sobie również błonnika, pektyn, witamin i polifenoli. Reasumując, więcej korzyści przyniesie ich spożywanie niż ograniczanie.

  • Zawarte w jabłkach rozpuszczalne i nierozpuszczalne frakcje błonnika poprawiają perystaltykę jelit, spowalniają wchłanianie cukrów do krwiobiegu i powodują rozluźnianie mas kałowych. 
  • Dzięki zawartości polifenoli (głównie kwercetyny), spożywanie jabłek przeciwdziała powstawaniu stresu oksydacyjnego (co będzie ograniczało stany zapalne i rozwój chorób cywilizacyjnych)
  • Jabłka są również źródłem witaminy C i niektórych pierwiastków (zawierają m.in. potas, sód, wapń i fosfor).
  • Regularne spożywanie jabłek, może zmniejszać ryzyko powstawania wielu groźnych chorób, między innymi: udaru mózgu, cukrzycy typu 2, demencji starczej oraz choroby Alzheimera, astmy oskrzelowej

Zachęcamy wszystkich do jedzenia jabłek, bo to źródło zdrowia i witamin.
Szkolna poradnia dietetyczna 

IMG_20240930_105228467~2
IMG_20240930_110155137~2
IMG_20240930_110635320~2
IMG_20240930_112859021~2
Previous Next Play Pause

Klasa 3Ga, gr. 1 
Pracownia gastronomiczna
Nauczyciel Ewa Kozakowska-Materska

741ac4ef-8b89-45b5-b874-44c765707244
5f5d6a3a-7baf-42b3-94f2-7b04cde488f1
9a6c552a-c0c8-47e3-847b-268bd678e009
d325b2e1-830a-4e5b-90d3-6ce079d760b9
Previous Next Play Pause

Klasa 3Gb - Antoni Kozłowski, Oliwia Kuba i Maja Niezgoda. Jabłka w sosie różanym z karmelizowaną różą, kruszonką i migdałami.
Pracownia gastronomiczna
Nauczyciel Marzena Wnęt 

Back to top