3
2
4

20 października 2017 r. reprezentacja naszej szkoły  (Julia, Natalia, Paulina, Sandra, Joanna, Agata, Anna, Izabela, Maria, Matylda, Natalia i Aleksandra) uczestniczyła w eliminacjach do XIV RADOMSKIEJ OLIMPIADY MŁODZIEŻY W PIŁCE NOŻNEJ DZIEWCZĄT SZKÓŁ ŚREDNICH. Rozgrywki odbywały się na boisku ORLIK VII LO przy ul. Warszawskiej. W pierwszym meczu  dziewczyny pokonały I LO 2:0, w drugim zremisowały z Hubalem 2:2.
25 października wzmocnione pozytywnym nastawieniem do gry zmierzyły się z V LO wygrywając 1:0 oraz z IV LO remisując 1:1. Oznaczało to dalszą zaciętą grę. Kolejnego dnia dziewczyny stanęły do walki z mistrzyniami ubiegłorocznej olimpiady Zespołem Szkół Budowlanych przegrywając niestety 0:1.:( Ostatnim meczem jaki rozegrały był mecz z XI LO, który wygrały 2:1 co zapewniło im ostatecznie drugie miejsce.
Wielkie podziękowania ślemy trenerowi Grzegorzowi Rochowskiemu, który przygotował i wspierał dziewczyny w czasie rozgrywek.

 

Dyrekcja oraz nauczyciele Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, ul. św. Brata Alberta 1 mają przyjemność zaprosić uczniów szkół gastronomicznych województwa mazowieckiego do udziału w IV Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym „Pasja smaków - galantyny i rolady z kurczaka” który odbędzie się 30 listopada 2017 roku.
Po zapoznaniu się z regulaminem Konkursu prosimy o przesłanie kart zgłoszeń drogą pocztową lub emailem do dnia 16 listopada 2017 r.
W razie pytań prosimy o kontakt z panią Moniką Wasik (tel. 663 724 246).
Adres email Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Koordynatorzy konkursu Kulikowska Agnieszka, Kutkowska Halina, Wasik Monika.  

Załączniki:

  1. Karta zgłoszenia
  2. Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekunów
  3. Regulamin konkursu Radom dn. 05.10. 2017 r.

Drodzy Uczniowie! Rusza kolejny szkolny etap konkursu „Pasja smaków”. Tematem tegorocznej edycji są rolady i galantyny z kurczaka. Szczegóły dotyczące zgłoszenia znajdziecie w załącznikach.
Zapraszamy do udziału. 
Organizatorzy: mgr inż. Agnieszka Kulikowska mgr Halina Kutkowska mgr inż. Monika Wasik

O konkursie

Karta zgłoszenia na konkursie

Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekunów

W dniach 1-3 czerwca w Zespole Szkół Rolniczych w Kijanach odbyły się eliminacje centralne XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach działający w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W 11 blokach tematycznych startowało 238 uczniów przybyłych z całej Polski. Naszą szkołę reprezentował Patryk Siczek, który starował w bloku - Gastronomia. Etap centralny składa się z testu pisemnego (60 pytań) i z trzech zadań praktycznych.
Uroczystość wręczania nagród i dyplomów dla finalistów i laureatów odbyła się w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Patryk zdobył TYTUŁ LAUREATA. Tytuł ten zwalnia uczniów z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz uprawnia do zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wybrane uczelnie.
Patrykowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!

W dniu 26.04.2017 r. w ZSSiH w Radomiu odbył się finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków - owoce z polskich sadów” zorganizowany przez Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu objęty honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Radomia oraz Radomskiej Grupy Mediowej.
Do konkursu przystąpiło 6 drużyn reprezentujących szkoły gastronomiczne z województwa mazowieckiego.
Przebieg rywalizacji oceniało znakomite w branży jury: P. Mateusz Nowak – właściciel Bistro Bar „Kraft” – laureat programu MasterChef z menagerem P. Marcinem Jagiełło, P. Michał Fabiszewski Wice MasterChef, właściciel restauracji „Nihil Novi” P. Adam Papis i P. Sylwia Mortka,  P. Katarzyna Stępień-Zamkowska i P. Kamil Stępień właściciele karczmy „Makowiec”, właścicielka Gospodarstwa Sadowniczego MB „Smaczek z Doliny Radomki” Mistrzowie AgroLigi, właściciel restauracji „LaSpezia” P. Marcin Chojnacki, P. Tomasza Pilich. Jury przewodniczyła P. Bożena Puton wicedyrektor ZSSiH.
Po burzliwych obradach wyłoniono zwycięzców:

I miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Warszawy
II miejsce przypadło drużynie z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia
III miejsce zajęła drużyna z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego z Pionek.

Oprócz pucharów ufundowanych przez organizatora, nagród rzeczowych od jurorów wszyscy uczestnicy otrzymali upominki od Prezydenta miasta Radomia.
Z podziękowaniem organizatorzy Agnieszka Kulikowska, Halina Kutkowska, Monika Wasik.

281
327
218
247
970
920
620
640
351
9000
4
789
930
217
219
249
960
850
251
301
221
210-3
229
13
302
980
344
20
21
910
870
700
11
3
232
10
341
650
216
860
258
337
273
600
321
280
361
290
366
810

http://www.cozadzien.pl/galerie/wydarzenia/gal,6021.html cozadzien.pl

Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Pasja smaków" Radomska Grupa Mediowa

 

W dniu 26.04.2017 r. w ZSSiH w Radomiu odbył się finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków - owoce z polskich sadów” zorganizowany przez Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu objęty honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Radomia oraz Radomskiej Grupy Mediowej.
Do konkursu przystąpiło 6 drużyn reprezentujących szkoły gastronomiczne z województwa mazowieckiego.
Przebieg rywalizacji oceniało znakomite w branży jury: P. Mateusz Nowak – właściciel Bistro Bar „Kraft” – laureat programu MasterChef z menagerem P. Marcinem Jagiełło, P. Michał Fabiszewski Wice MasterChef, właściciel restauracji „Nihil Novi” P. Adam Papis i P. Sylwia Mortka,  P. Katarzyna Stępień-Zamkowska i P. Kamil Stępień właściciele karczmy „Makowiec”, właścicielka Gospodarstwa Sadowniczego MB „Smaczek z Doliny Radomki” Mistrzowie AgroLigi, właściciel restauracji „LaSpezia” P. Marcin Chojnacki, P. Tomasza Pilich. Jury przewodniczyła P. Bożena Puton wicedyrektor ZSSiH.
Po burzliwych obradach wyłoniono zwycięzców:

I miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Warszawy
II miejsce przypadło drużynie z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia
III miejsce zajęła drużyna z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego z Pionek.

Oprócz pucharów ufundowanych przez organizatora, nagród rzeczowych od jurorów wszyscy uczestnicy otrzymali upominki od Prezydenta miasta Radomia.
Z podziękowaniem organizatorzy Agnieszka Kulikowska, Halina Kutkowska, Monika Wasik.

270
335
219
217
930
9000
306
232
490
303
3
281
258
950
302
850
7
224
6
970
301
14
252
218
920
361
1
10
343
620
363
19
235
216
249
9060
960
234
520
700
372
600
263
337
255
210
12
230
990
789

http://www.cozadzien.pl/galerie/wydarzenia/gal,6021.html cozadzien.pl

Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Pasja smaków" Radomska Grupa Mediowa

 

21 kwietnia 2017 roku odbył się etap okręgowy XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Naszą szkołę reprezentowali:

  • Monika z klasy 3Z w bloku - Technologia żywności
  • Patryk z klasy 4GA w bloku - Gastronomia

Młodzież w poszczególnych blokach tematycznych rozwiązywała test składający się z 60 pytań za który mogła otrzymać 60 punktów oraz wykonywała 3 zadania praktyczne, otrzymując także maksymalnie 60 punktów.
Rewelacyjnie w zmaganiach konkursowych poradził sobie Patryk zajmując I miejsce. Patryk będzie reprezentował szkołę w eliminacjach centralnych rywalizując o jak najlepszy wynik w finale. W tym momencie ma już uprawnienia finalisty. Monika nie zajęła punktowanego miejsca, ale wróciła zadowolona i zapewnia, że weźmie udział w kolejnej edycji olimpiady. Gratulujemy serdecznie, życzymy dalszych sukcesów!!!
Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem P. Katarzyny Kusio, P. Moniki Słabosz - blok Gastronomia, P. Anny Wachowicz - blok Technologia żywności.

Dnia 3-5.04.2017 roku w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu odbył się Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z klasy III C: Magdalena i Katarzyna. Uczennice zdobyły tytuł laureata i finalisty.
Etap ogólnopolski składał się z części pisemnej test 30 pytań oraz z części praktycznej na którym należało wykonać i zaprezentować:

  • tort z dekoracją w temacie „Kraina dobranocek”
  • ciasteczka bankietowe jeden rodzaj w ilości 5 sztuk
  • figurki z masy cukrowej w ilości z 5 sztuk w tematyce dobranocek
  • eksponat z czekolady lub z karmelu.

Obydwie uczennice do konkursu przygotowane zostały przez P. Małgorzatę Miedzińską- część praktyczna oraz Joanna Pieczyńska – część teoretyczny.

W dniu 4 kwietnia w Siedlcach odbyły się Mistrzostwa Młodych Kelnerów zorganizowane wspólnie ze Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich.
Test wiedzy na temat wykonywania usług kelnerskich, serwis wina musującego i serwis francuski zupy – między innymi w takich kategoriach rywalizowali uczniowie, którzy w przyszłości widzą siebie w zawodzie kelnera. Wydarzenie uświetniły pokazy - flambirowania i sztuki barmańskiej.

   

https://www.youtube.com/playlist?list=PLe9w_8sPnRo5QSaRfpXV6rfE0eati8340

http://infosiedlce.pl/artykul/mistrzostwa-mlodych/198592

http://tygodniksiedlecki.com/t39175-mistrzowie.w.swoim.fachu.htm

http://www.tv-wschod.pl/wiadomosci/10417,mistrzostwa-mlodych-kelnerow

http://www.tubasiedlec.pl/aktualnosci/czytaj/2468/Mistrzostwa-Mlodych-Kelnerow-2017-fotogaleria

Dyrekcja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, ul. Armii Ludowej 1 ma przyjemność zaprosić uczniów szkół gastronomicznych województwa mazowieckiego do udziału w wojewódzkim KONKURSIE KULINARNYM „Pasja smaków - owoce z polskich sadów", który odbędzie się 26 kwietnia 2017 roku. Po zapoznaniu się z regulaminem konkursu prosimy o przesłanie kart zgłoszeń drogą pocztową lub e-mailem do dnia 11.04.2017 r.  
Adres e-mail Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
W załączeniu regulamin konkursu, karta zgłoszeniowa oraz zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekunów.
Koordynatorzy konkursu Kulikowska Agnieszka Kutkowska Halina Wasik Monika

Regulamin konkursu [pdf] 
Karta zgłoszenia [pdf] 
Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekunów [pdf]

Patronat medialny:

W dniach 16-17 marca 2017r. odbył się etap centralny XIX Olimpiady Wiedzy o Żywności. Zakwalifikowali się do niego uczniowie klasy III w zawodzie technik technologii żywności – Magdalena i Michał.
Organizatorami Olimpiady byli: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Do etapu centralnego zakwalifikowało 46 uczniów z 26 szkół z różnych regionów Polski. Zmagania uczestników polegały na rozwiązaniu testu z bloku przetwórstwa, analizy żywności, maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz ekonomii. Część ustna Olimpiady odbywała się w zabytkowym budynku Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego, a w skład komisji oceniającej weszli między innymi: prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki, prof. dr hab. Maria Małecka. Nasi reprezentanci uzyskali tytuł finalistów Olimpiady Wiedzy o Żywności. Ten dobry wynik wiąże się ze zwolnieniem z części teoretycznej egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie T.4 i T.16 oraz po zdaniu egzaminu maturalnego, daje możliwość podjęcia studiów wyższych na wydziałach związanych z technologią żywności, towaroznawstwem, biotechnologią, żywieniem człowieka na renomowanych uczelniach.
Krótki pobyt w Poznaniu, oprócz emocji związanych z Olimpiadą, był także okazją do zwiedzenia tego pięknego miasta, o co zadbali organizatorzy.
Gratulujemy Magdzie i Michałowi!

 

Dnia 25.01.2017 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Warszawie odbył się Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowały  dwie uczennice z klasy III C  zajmując:
Magdalena Niewczas - I miejsce
Katarzyna Okrój - II miejsce.
Etap wojewódzki składał się z części pisemnej test 30 pytań oraz z części praktycznej na którym należało wykonać i zaprezentować:

  • tort z dekoracją w temacie „Kraina dobranocek”
  • dwa rodzaje babeczek bankietowych po 5 sztuk z każdego rodzaju
  • dwie figurki z dowolnego surowca.

Obydwie uczennice do konkursu przygotowane zostały przez P. Małgorzatę Miedzińską. 

  

"REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE" to konkurs gastronomiczny przygotowany przez Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim oraz Wyższą Szkołę Turystyki i Języków Obcych w Warszawie.
Konkurs ten składał się z trzech etapów, każdy etap był punktowany.
I etap - wysłanie receptury ze zdjęciem potrawy, z wykorzystaniem polędwicy wieprzowej, ziemniaka, marchwi oraz anyżku.
II etap - test teoretyczny z wiedzy gastronomicznej.
III etap - praktyczny - przygotowanie 2 porcji potrawy według nadesłanego przepisu w ciągu 90 minut.
Finał (III etap) odbył się 13 stycznia 2017 roku w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.
Spośród 23 nadesłanych zgłoszeń uczennica Karolina z klasy 3GB, pod opieką p. Marzeny Wnęt zajęła IV miejsce.
Cieszymy się z zajęcia takiej pozycji, ponieważ rywalizowaliśmy między innymi z uczniami szkół warszawskich i łódzkich.
I miejsce zajął Zespół Szkół nr 1 z Grodziska Mazowieckiego.
II miejsce zajął Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska z Warszawy.
III miejsce zajął Zespół Szkół nr 1 z Grodziska Mazowieckiego.
Każda szkoła mogła wysłać na konkurs kilku uczestników, stąd dwie nagrodzone. Różnica punktów między nami (IV miejsce) a I miejscem wyniosła zaledwie 2,14 p.

A oto nasza potrawa i Karolina, która ją przygotowała.

Rusza kolejny szkolny etap konkursu „Pasja smaków”. Tematem tegorocznej edycji jest filet z piesi indyczej z owocami z polskich sadów. Zapraszamy do udziału.

Uczestnicy zgłaszają swoje kandydatury poprzez wypełnienie zgłoszenia (załącznik 1), dwuosobowe zespoły z opiekunem do dnia 10 stycznia 2017 roku.
Konkurs ma wyłonić zespół reprezentujący ZSSiH w III Regionalnym Konkursie Szkół Gastronomicznych.

Etap szkolny odbędzie się 24 stycznia 2017 roku w pracowniach technologicznych w godzinach 15.00-16.30. 

Zadaniem zespołu jest:

  • przygotowanie 2 porcji dania zasadniczego z fileta piersi indyczej z dodatkiem skrobiowym i witaminowym. Kluczowe znaczenie ma zastosowanie owoców z polskich sadów. główny składnik do konkursu zapewnia organizator (filet z piersi indyczej),
  • pozostałe składniki zespół przygotuje we własnym zakresie,
  • uczniowie przystępują do konkursu w odzieży ochronnej.

Organizatorzy: mgr Agnieszka Kulikowska, mgr Halina Kutkowska, mgr Monika Wasik.

Załącznik 1

 13 stycznia 2017 roku odbyła się XXI Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Był to etap okręgowy zorganizowany w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie, do którego zakwalifikowali się:
Patryk – kl. 4 Ga
Oliwia – kl. 3 Gb

Tematyką wiodącą były „"Produkty zbożowe - technologia i rola w żywieniu". Niestety naszym uczniom nie udało się zakwalifikować do etapu centralnego, pomimo dużego zaangażowania, ale zdobyli oni cenne doświadczenie i mieli możliwość skonfrontowania swojej wiedzy z innymi uczestnikami Olimpiady ( liczba uczestników 74 osób). Mamy nadzieję, że w przyszłym roku uda nam się dostać do etapu centralnego i pokonać tak liczną konkurencję.
Opiekunowie: p. Katarzyna Kusio p. Monika Słabosz

   

Świąteczne malowanie 22 grudnia uczniowie klasy 2Z o specjalizacji cukierniczej wzięli udział w konkursie malowania bożonarodzeniowych pierniczków. W wielkim zaangażowaniu powstawały małe arcydzieła, które wprowadziły radosny świąteczny nastrój. Pięcioosobowe Jury miało niełatwą decyzję w przyznaniu nagród. Ostatecznie wyróżnione i nagrodzone zostały Marika, Olga, Karolina i Klaudia. Konkurs przygotowały panie B. Świąder i E. Różańska.

20161219_132911
20161219_115852
20161219_132123
20161219_130819
20161219_131200
20161219_115909
20161219_132923
20161219_132136
20161219_130806
20161219_132850
20161219_142131
20161219_132748
20161219_133005
20161219_133119
20161219_133138
20161219_120001
20161219_132742
20161219_130936
20161219_115654
20161219_115856
20161219_130920
a120161219_131122
20161219_120123
20161219_131044
20161219_133010
120161219_132844
20161219_131111
20161219_132756
20161219_130846
20161219_115659
20161219_130946
20161219_130916
20161219_131032
20161219_130838
20161219_115725
20161219_141633
20161219_130811
20161219_132935
20161219_141449
20161219_132839
20161219_115750
a120161219_131324_001
20161219_115622
20161219_132130
20161219_130857
20161219_115817
20161219_130954
20161219_115556
20161219_132905
20161219_130828

Back to top